Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #750 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:04:34 »
Po 10 latach mamy pierwszą reklamę Kolekcji na forum. Wreszcie. No bo ile można patrzeć na te Egmonty? :)

Offline SawiK

« Odpowiedź #751 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:29:05 »

Up
Najdroższa kolekcja, a tomiki cieniutkie. Zamiast pompować w reklamę powinni zainwestować w tłumaczenie które od 10 leży i kwiczy.
Egmont to akurat kupujesz grubo co miesiąc a hejtujesz jak trzaskowski szynkę i wolowinke 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #752 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 23:32:44 »
Bo czytam i wiem co piszę. Wiem co mi się nie podoba. A jak mnie coś denerwuje bo wydawnictwo przegina, to danego komiksu nie kupuję - jak np. Najwięksi Superbohaterowie na świecie.

Offline xanar

« Odpowiedź #753 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 23:35:41 »
Czyli cienkie i drogie tomy od Hachette są spoko, ale cienkie tańsze Egmontowe tomy niż te od Hachette to już złe są  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #754 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 23:39:07 »
Nie są. Nigdy nie są. Tak Kolekcja jest najdroższą w dotychczasowej historii i cały czas piszę, że nie jest dla każdego. Ale ty i tak wybiórczo podchodzisz do moich słów xanar i spamujesz tylko złośliwościami. Nie wiem po co ja ci w ogóle odpowiadam? Mam udowodnić, że nie jestem wielbłądem? Wiadomo że nie jestem.

Offline xanar

« Odpowiedź #755 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 23:49:47 »
To napisz, że Hachette to zło bo wydaje drogą i cienką kolekcję  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

sum41

• Gość
« Odpowiedź #756 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 15:53:52 »
Paczka z prenimerata dziś dotarla.

Hulki i FF, myslalem ze bedzie przesyt troche rysunkami Kirbiego ale w Hulku tak samo jak w Thorze ktos inny naklada tusz i gdybym nie przeczytal bym nie wiedzial ze to kreska mistrza.

Chyba najbardziej charakterystyczna i kanciasta jego kreska jest z komiksow FF.

Wzorowal sie na Kirbym Bruce Timm.

« Odpowiedź #757 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 13:56:24 »
Hulki i FF, myslalem ze bedzie przesyt troche rysunkami Kirbiego ale w Hulku tak samo jak w Thorze ktos inny naklada tusz i gdybym nie przeczytal bym nie wiedzial ze to kreska mistrza.

W komiksach z Hulkiem będą zeszyty gdzie na rysunki Kirbiego tusz nakłada Ditko. Czyli mamy kolaborację dwóch wybitnych mistrzów komiksu. Stan Lee, stwierdził, że jego ulubiony "inker" Kirbiego to Ditko, właśnie.

Prezentacja jednego z takich zeszytów:

Online Castiglione

« Odpowiedź #758 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 11:24:26 »

Skończyłem tom z Fantastyczną Czwórką i, kurczę, poczułem się jakbym znowu oglądał kreskówkę na Fox Kids. Która zresztą była oparta właśnie na tych pierwszych komiksach i np. zeszyt z Dr. Doomem i wehikułem czasu, który kończy pierwszy tom, był tam całkiem wiernie zaadaptowany - poza tym, że zmieniał czasy, do których przeniosła się F4 na starożytną Grecję. Poza tym ta seria wydaje mi się jak na razie płynniej napisana niż poprzedni Spider-Man, nadmiar tekstu jakoś nie rzucał mi się w oczy i czytało się to całkiem dobrze. Momentami jest trochę zbyt naiwnie - zwłaszcza ten końcowy fortel na Skrullach i pojawienie się Sub-Marinera - ale poza tymi dwoma punktami, które szczególnie rzuciły mi się w oczy, to scenariuszowo nie ma tragedii. Relacje między postaciami są całkiem nieźle zarysowane, a The Thing u Kirby'ego faktycznie wygląda jak potwór, a nie cool człowiek z kamienia, więc łatwiej kupić jego rozgoryczenie i żal do reszty drużyny. Fajnie, że pomiędzy zeszytami istnieje jakaś ciągłość i pewne wątki powracają gdzieś w tle. Póki co jestem na tak, jeśli chodzi o dalsze tomy tej kolekcji, fajnie poczytać te faktycznie pierwsze przygody - zobaczymy jak mi podejdzie Thor.

Na końcu tomu mamy też fajny dodatek w postaci oryginalnego zarysu fabuły (bo nie ma co pisać "scenariusza") Stana Lee do pierwszego zeszytu. Ciekawe, że w pierwotnej wersji Sue Storm miała się rozbierać, żeby w pełni korzystać ze swoich mocy, bo dla autora było oczywiste, że ubrania nie staną się niewidzialne wraz z nią. Oczywiście w finalnej wersji jednak tak się dzieje (podobnie jak ubrania rozciągają się wraz z Mr. Fantastikiem, co mnie w sumie bardziej razi).

sum41

• Gość
« Odpowiedź #759 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 11:28:51 »
Rozbieranie Sue byloby logiczne ale byla by to dodatkowa robota/kadr dla rysownika.

Offline death_bird

« Odpowiedź #760 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 14:20:51 »
Albo wtedy zwyczajnie nie wchodziły w grę choćby same sugestie tego typu żeby postać latała po mieście jak ją Pan Bóg stworzył. Mogłaby się przeziębić.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

sum41

• Gość
« Odpowiedź #761 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:10:16 »
W filmie mieliśmy taka scene 😀

Gdyby nie ta chmura Galactus to mi sie bardzo podobal film no a w 2 moj ukochany Silver Surfer.

Online Castiglione

« Odpowiedź #762 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:34:38 »
Haha, pozostając w temacie Galactusa, muszę przyznać, że dużo bardziej mnie rajcuje perspektywa przeczytania w tej kolekcji jego pierwszego występu niż najnowsze zapowiedzi ze świata superhero ;D

sum41

• Gość
« Odpowiedź #763 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 17:47:42 »
Czytalem z 2 miesiace temu i bardzo mi sie podobalo, mamy tez Srebrnego, Dooma i Inhumans, polecam.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #764 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 08:28:44 »
Ale to aszet mnie denerwuje. Kolejna fuszerka, jak tak można. Podpis The Incredible Hulk #2, a na zdjęciu okładka zeszytu z numerem jeden…kolekcje to zło!