Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #645 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 10:03:43 »
Przeczytałem #1 i choć piszą o nowym materiale, o poprawkach względem wersji testowej, to i tak jest tam sporo baboli i to nie literówek, ale błędy w sprawach merytorycznych
Ta naklejka z nową zawartością jest całkowitą ściemą. Nic nowego do tego wydania nie dołożono, jest różnica tylko w wykorzystanym papierze, bo rzeczywiście jest grubszy. No, ale lepiej to brzmi "nowa zwartość", naciągacze. ;)

I z tymi błędami merytorycznymi to jest tragedia, ale to tak jest jak korektę robi sobie sam tłumacz. Po co jest tam redaktor to nie wiem i trochę to przykre, że osoba, która działa w semicach i poprawiała na początku wydawcę, teraz takie babole puszcza w tej kolekcji.
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Luty 2023, 10:05:54 wysłana przez michał81 »

Offline eridraven

« Odpowiedź #646 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 11:07:52 »
Ja na przykład jestem zainteresowany tylko Spider-Manem, więc będę szukał tych wydań we wtorki. Rzuciłem okiem na tę włoską rozpiskę, wychodzi na to, że te pajączki będą wydawane:

06.06
01.08
07.11
05.12

(jeżeli będzie się to zgadzać z terminarzem wydawania kolekcji włoskiej).

Macie może inny pomysł, jak się upewnić, kiedy? Jest jakaś oficjalna rozpiska na stronie?

U siebie prowadzę rozpiske tych oficjalnie zapowiedzianych. Może pomoże: http://comixxy.com/2023/01/19/marvel-origins-lista-tomow-kolekcji/
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Knl

« Odpowiedź #647 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 12:09:30 »
No spoko, dzięki, ale na jakiej podstawie ta lista?

Offline misiokles

« Odpowiedź #648 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 12:55:17 »
Jest napisane we wpisie - włoskiej.

Offline eridraven

« Odpowiedź #649 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 13:23:10 »
No spoko, dzięki, ale na jakiej podstawie ta lista?

Na podstawie tomów, które już mam od Hachette, co potwierdza zgodność z listą włoskoą do której link też zawarłem.
Komiks to tylko hobby

Offline OokamiG

« Odpowiedź #650 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 13:43:43 »
Masz błąd przy 3 tomie FF.

Offline eridraven

« Odpowiedź #651 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 13:45:38 »
Masz błąd przy 3 tomie FF.

Dzięki, poprawiłem datę.
Komiks to tylko hobby

Offline Castiglione

« Odpowiedź #652 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 16:22:42 »
Zadowolony klient kupi teraz Fantastyczną Czwórkę ;)
Ja nawet bardziej jestem ciekawy F4 niż Spider-Mana.

« Odpowiedź #653 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 16:48:56 »

A jeśli kiedykolwiek zdecyduję się na zakup wszystkich komiksów, które wyjdą w tej kolekcji, to pewnie sięgnę po wydania amerykańskie, może wyjdzie nawet taniej? A jak nie po sięgnę po wszystkie, to pewnie kupię jakieś wydania z FF czy S-M w postaci omnibusa. To jest dopiero wydanie!

Bardzo odradzam omnibusy. Mam dwa i fatalnie się to czyta. Są strasznie ciężkie i trzeba siedzieć przy stole. Plecy bolą. Dodatkowo jedne omnibus to koszt około 400 zł i jest tam mniej, więcej 50 zeszytów, czyli około 10 numerów tomów.

Z amerykańskimi wydaniami komiksów z silver age ogólnie  jest ten problem, że sprzedają się jak świeże bułeczki. Jak brakuje jakieś tomu z danego cyklu, to ceny za niego są horrendalne. Trzeba czekać na dodruk. Ja myślałem, że się wycwanię i będę kupował na promocjach na Comixology. Obkupiłem się tam a teraz na początku roku, wyszła wiadomość, że  95% personelu Comixology dostało wypowiedzenia do końca roku i prawdopodobnie będą likwidować aplikację. Dlatego decyduję się prenumerować, by mieć też te komiksy w fizycznej użytecznej formie.

Jak ktoś nie chce się pakować w polską prenumeratę, to polecam to angielskie wydanie Spider-Mana:

https://www.amazon.pl/PENGUIN-CLASSICS-MARVEL-AMAZING-SPIDER-MAN/dp/0143135724/ref=pd_bxgy_img_sccl_1/259-2185918-6831130?pd_rd_w=GjnX3&content-id=amzn1.sym.c97f0217-ecf2-4caf-986e-d472afc08ab8&pf_rd_p=c97f0217-ecf2-4caf-986e-d472afc08ab8&pf_rd_r=X5D123M14SKBGJKXDA8Y&pd_rd_wg=6520A&pd_rd_r=b24576f1-bf78-404b-9065-72541eb553ef&pd_rd_i=0143135724&psc=1

Bardzo też polecam serię Marvel Visionaries. To trochę takie the best of z Silver Age Marvela. Wszystkie tomy są super.

https://www.amazon.pl/MARVEL-VISIONARIES-STEVE-DITKO-Steve/dp/1302919768/ref=sr_1_9?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=3DHG8SXVZT76M&keywords=MARVEL+VISIONARIES&qid=1675352067&sprefix=marvel+visionaries%2Caps%2C104&sr=8-9

Jak kogoś interesują kulisy powstawania tych wszystkich komiksów, to dostępna jest świetna książka. Jest bogato ilustrowana. Zawiera fragmenty komiksów i oryginalne plansze z tuszem.

https://www.amazon.pl/Marvel-Age-Comics-19611978-40/dp/3836577879/ref=sr_1_1?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=2FLKV10I4V3VR&keywords=marvel+age+of+comics&qid=1675352223&sprefix=marvel+age+of+comics%2Caps%2C128&sr=8-1

Jedyny minus, że opisuję oficjalną wersję historii akceptowaną przez Stana Lee.

Gdyby ktoś chciał poznać wersję historii powstania Marvela oczami Jacka Kirbiego lub Steva Ditko to polecam:

https://www.amazon.pl/Kirby-Comics-Anniversary-Mark-Evanier/dp/1419727494/ref=sr_1_11?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=2A4TUD50G8DDZ&keywords=jack+kirby+life&qid=1675352384&sprefix=jack+kirby+life%2Caps%2C104&sr=8-11

https://www.amazon.pl/STRANGE-STRANGER-WORLD-STEVE-DITKO/dp/1560979216

Też pięknie ilustrowane książki. Trochę trudno dostępne.

A gdyby kogoś interesowała metodologia tworzenia komiksów opracowana przez Stana Lee i jego utalentowanych rysowników to gorąco polecam:

https://www.amazon.pl/How-Draw-Comics-Marvel-Way/dp/0671530771/ref=sr_1_4?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=LGLYP28J5223&keywords=how+to+make+comics+the+marvel+way&qid=1675352701&sprefix=how+to+make+comics+the+marvel+way%2Caps%2C128&sr=8-4

Można tę książkę kartka po kartce obejrzeć na tym filmiku, poniżej.

« Odpowiedź #654 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 16:53:35 »
Ja nawet bardziej jestem ciekawy F4 niż Spider-Mana.

Moim zdaniem Fantastic Four to najlepsza seria z tego cyklu! Pojawiają się fenomenalne postacie Inhumans, Doom, Silver Surfer, Black Panter. Nawet jak Kirby odchodzi to odcinki rysowane przez Johna Buscemę i Johna Romite, Preaza są równie piękne wizualnie. Chętnie bym zebrał pierwsze 200 zeszytów aż do historii Obalić Dooma :)

Offline xanar

« Odpowiedź #655 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 17:33:15 »
Bardzo odradzam omnibusy. Mam dwa i fatalnie się to czyta. Są strasznie ciężkie i trzeba siedzieć przy stole. Plecy bolą. Dodatkowo jedne omnibus to koszt około 400 zł i jest tam mniej, więcej 50 zeszytów, czyli około 10 numerów tomów.

Z amerykańskimi wydaniami komiksów z silver age ogólnie  jest ten problem, że sprzedają się jak świeże bułeczki. Jak brakuje jakieś tomu z danego cyklu, to ceny za niego są horrendalne. Trzeba czekać na dodruk. Ja myślałem, że się wycwanię i będę kupował na promocjach na Comixology. Obkupiłem się tam a teraz na początku roku, wyszła wiadomość, że  95% personelu Comixology dostało wypowiedzenia do końca roku i prawdopodobnie będą likwidować aplikację. Dlatego decyduję się prenumerować, by mieć też te komiksy w fizycznej użytecznej formie.

Jakieś fake newsy  :)

Mnie nic nie boli, normalnie się czyta.
Aktualnie w Azylovesrum w najnowszym preorderze są omnibusy z Silver Age Avengers vol. 1 i 2 oraz Iron-man vol. 1 po 266 sztuka a nie 400.
Taki Avengers vol.1 ma 30 zeszytów, te kolekcje po 5 na tom to wyjdzie ze 300.
Jeszcze jest kwestia jakiej jakości będą te omnibusu jak wyjdą za pół roku.

Silver Age to może i się sprzedaje ale nie u nas, wszystko to co ostatnio wyszło można normlanie kupić.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline vision2001

« Odpowiedź #656 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 20:36:42 »
No wlasnie chcialem napisac, ze ludzie tak demonizuja omnibusy, ze ciezkie, ze niewygodne, a xanar mnie uprzedzil. Sam jestem w posiadaniu kilkunastu omnibusow, a kilka juz nawet przeczytalem (m.in. caly Knightfall) i lektura jest przednia, gdy siedze sobie na sofie czy w lozku jak juz sobie przyswiecam nocna lampka i swiatlo odbija sie od papieru kredowego ;) i to jedyny minus (refleks sztucznego swiatla) tego, ze te komiksy sa wieksze niz standardowe komiksy.

« Odpowiedź #657 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 07:09:20 »
Aktualnie w Azylovesrum w najnowszym preorderze są omnibusy z Silver Age Avengers vol. 1 i 2 oraz Iron-man vol. 1 po 266 sztuka a nie 400.

Tutaj zwracam honor zapomniałem o azylkomiksu.pl. Tam rzeczywiście na promocjach i w przedsprzedaży można dostać amerykańskie wydania w bardzo dobrych cenach. Sam często tam kupuję.

Pozostając, w temacie Silver Age...

Polecam w  azylkomiksu.pl  FANTASTIC FOUR THE WORLDS GREATEST COMICS MAGAZINE. To wydanie zbiorcze 12 zeszytowej serii  stworzonej przez fanów cyklu tworzonego przez Jacka Kirbiego i Stana Lee. Komiksy są tak pisane i rysowane, by imitować styl  obu twórców.

Pisząc fanów mam tu na myśli min.

Erika Larsena 
Kurta Busiek'a
Steve Rude
Bruce Timm'a (twórcę kultowej animacji z Batmanem)
Georga Lucasa (tak tego od Star Wars :) )

https://azylkomiksu.pl/p/80/296822/fantastic-four-the-worlds-greatest-comics-magazine-sc-marvel-tomy.html

« Odpowiedź #658 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 07:19:23 »
No wlasnie chcialem napisac, ze ludzie tak demonizuja omnibusy, ze ciezkie, ze niewygodne, a xanar mnie uprzedzil.

Ja całe dnie w pracy siedzę przed kompem i mam problemy z kręgosłupem, może to trochę rzutować na moją ocenę wrażeń z czytania omnibusów. Jak ktoś lubi je czytać to fajnie dla niego. Przyznaję, wyglądają imponująco.

Ja rozważałem kiedyś zbieranie FF po kolei w omnibusach. Trafiłem na fajny kanał na You Tube o omnibusach. Gościu pokazuje wszystkie po kolei dla danego cyklu. 

Offline vision2001

« Odpowiedź #659 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 09:08:45 »
Ja rozważałem kiedyś zbieranie FF po kolei w omnibusach.
Mam u siebie na półce 6 TBP z FF by Byrne wydanych w ramach cyklu "Visionaries", które kupiłem pewnie z 15 lat temu. Żadnego nie przeczytałem... (a to przez 6 lat leżały u kumpla na strychu, a to było coś innego do czytania) i właśnie planuję do nich siąść. Tylko jest jedno małe ale - wziąłem do ręki pierwszy wolumin, zacząłem kartkować i... materiał przygotowany do druku został chyba na podstawie oryginalnych wydań (a nie oryginalnych plansz), a wtedy lwia część druku odbywała się punktowo, lekko barwione tło, a na to "prawidłowy" kolor zrobiony w ramach 40 dpi. Przykład poniżej z vol. 1. Moje oczy krwawią...

W omnibusach całe szczęście nie ma już takiego zabiegu, ale wtedy kupowałem wydania "budżetowe" (nie wiem, czy już omnibusy były na rynku, bo nawet nie interesowałem się tym tematem), które i tak było dla mnie wówczas bardzo drogie. :)