Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #510 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 19:44:02 »
Kolejny argument za - już nie muszę przepłacać tausenów za Essentiale Mandragory na które skąpiłem w 2006 roku po 80 zł za sztukę. ;) Z drugiej strony - drożej wyjdzie. :) Ech - problemy pierwszego świata.

Offline Megatron

« Odpowiedź #511 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 20:07:34 »
  Nie bardzo rozumiem zarzutów o jakiś przestarzały model dystrybucji.

Nie zapłacisz w Euro, a przede wszystkim nie ma łączonych wysyłek. Mógłbym zamawiać i wysyłać sobie po kilkanaście numerów jednocześnie, ale da się tylko ich sposobem po dwa. Ogólnie firma sto lat za murzynami ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #512 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 20:09:53 »
No i nie ma paczkomatów, ja tam się już dawno oduczyłem chodzenia na pocztę z awizem i nie chcę do tego wracać.

« Odpowiedź #513 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 20:19:12 »
  Ale panom to się chyba podmioty pomyliły. Wiecie, że macie do czynienia z prasą?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 20:51:46 »
  Ale panom to się chyba podmioty pomyliły. Wiecie, że macie do czynienia z prasą?

Ale to jest jakiś zapis w regulaminie Inpostu, że nie można za ich pośrednictwem prasy wysłać? Czy jakiś ogólny przepis prawny o tym mówi?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #515 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 21:03:46 »
Poczta Polska pewnie bierze mniej niż Inpost za taką umowę. Bo to są przesyłki nierejestrowane. Poza tym. W paczkomacie przesyłka leży 48 godzin a potem wraca. Na poczcie może poleżeć 7-14 dni. Dłuższy czas na odbiór, to większa pewność, że nie będzie niepotrzebnych zwrotów. Poza tym Hachette musiałoby dodatkowo informować odbiorcę o nadaniu paczki., zatrudnić ludzi. A kto by poniósł koszty?

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-inpost-podniesie-ceny-zacznie-tez-testowac-nowe-uslugi-platn,nId,6544282
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Styczeń 2023, 21:47:06 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #516 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 21:13:46 »
Ale to jest jakiś zapis w regulaminie Inpostu, że nie można za ich pośrednictwem prasy wysłać? Czy jakiś ogólny przepis prawny o tym mówi?

Zdrowy rozsądek o tym mówi, Bazyl jakoś zajarzył. Dłużej może leżeć niż 7-14 dni, ja kiedyś po miesiącu odebrałem.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #517 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 21:21:52 »
  Zdrowy rozsądek o tym mówi, Bazyl jakoś zajarzył. Dłużej może leżeć niż 7-14 dni, ja kiedyś po miesiącu odebrałem.

Ale to o zamawianiu książek zdrowy rozsądek nic nie mówi i mogą iść paczkomatem? Daj spokój to jest bzdura, prasa to jest towar jak każdy inny i klient zwyczajnie powinien mieć wybór. Jeśli paczkomat by wychodził drożej to jego decyzją by było, czy za to dopłaci czy nie.

Poza tym Hachette musiałoby dodatkowo informować odbiorcę o nadaniu paczki., zatrudnić ludzi. A kto by poniósł koszty?

Czemu by musiało informować? Inpost sam o tym informuje.

Tutaj przykłady wyjątkowo małorozsądkowego podejścia i wysyłki prenumeraty do paczkomatów: https://sklep.avtest.pl/produkt/prenumerata-roczna-inpost/
https://noisemagazine.8merch.com/product/prenumerata-cyfra-papier/

« Odpowiedź #518 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 21:33:59 »
  To nie jest towar jak każdy inny, ma wyjść za dwa tygodnie zniknąć i nigdy nie wrócić.

Offline misiokles

« Odpowiedź #519 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:20:22 »
Nie zapłacisz w Euro, a przede wszystkim nie ma łączonych wysyłek. Mógłbym zamawiać i wysyłać sobie po kilkanaście numerów jednocześnie, ale da się tylko ich sposobem po dwa.

A można tak robić dla innych tytułów prasowych? Płacić w euro, wysyłać kilkanaście numerów jednocześnie?

« Odpowiedź #520 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:28:49 »
  Kolejne z pytań na które nie trzeba odpowiadać pod żadną szerokością geograficzną. Nieporozumienie bierze się chyba stąd, że niektórym wydaje się tutaj, że kupują komiksy a kupują kolekcję komiksów co wcale nie jest ze sobą tożsame.

Offline Megatron

« Odpowiedź #521 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:33:32 »
To nie ja naciągam rzeczywistość. Prasa i komiksy w hc sprzed kilkudziesięciu lat. Chcecie wiedzieć co to za czary pytajcie wydawcę.

A można tak robić dla innych tytułów prasowych? Płacić w euro, wysyłać kilkanaście numerów jednocześnie?

Można. Dziś odnowiłem prenumeratę czasopisma archeologicznego. Przegapiłem ostatnie numery i zaprenumerowałem częściowo wstecznie. Przyjdzie kilka na raz.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #522 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:38:17 »
Można.

...gdyby to było złe, Pan Bóg inaczej świat by stworzył.  :)
Dałeś radę kupić 80 tomów Kolekcji Transformers w kiosku i/lub przez Pocztę, dasz też radę jeszcze te 100 numerów pierwszej serii Marvel Origins. Teraz już ci się nie opłaca wycofywać. :)

Offline stab

« Odpowiedź #523 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:42:31 »
Dla mnie ideałem byłaby dostępność kolekcji w gildii, tak jak poprzednie. Swoją drogo ciekawe dlaczego już nie są dostępne. Zostaje jeszcze allegro. Może macie jakiś zaufany sklep gdzie można zamówić powiedzmy 5 numerów co jakieś 2 miesiące?
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:45:30 wysłana przez stab »

Offline Megatron

« Odpowiedź #524 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:43:54 »
@Bazyliszek. Wtedy nie zdawałem sobie sprawy ile upierdliwości przysporzę rodzinie.