Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245760 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #375 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 21:58:01 »
@UP
No skoro ich przygody powstały pierwsze, to jest więcej zeszytów z ich udziałem. Spider-Man Thor i Hulk mają prawie rok poślizgu.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Styczeń 2023, 22:28:55 wysłana przez Bazyliszek »

Offline xardas

« Odpowiedź #376 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 22:04:38 »
Mocno cisną tę F4. 12 tomów, a 5 poświęconych im.
W tamtych czasach wokół F4 kręciło się całe uniwersum Marvela i ten tytuł był motorem napędowym wydawnictwa, więc nie dziwota, że wychodziło go dużo :).

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #377 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 22:19:12 »
Mocno cisną tę F4. 12 tomów, a 5 poświęconych im.

I bardzo dobrze, bo to jedna z najlepszych serii z tego okresu. Dla mnie wręcz szkoda, że nie pocisnęli na tyle, żeby zamknąć run Stana Lee w 100 tomach, bo nie oszukujmy się, u nas raczej kolekcji nie przedłużą. Jakby wywalili całkiem X-Men z pierwszej setki, to by się pewnie udało. :P (tak tylko żartuję, bo mi ich pierwsze przygody nie podeszły)

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #378 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 23:05:05 »
No ale to jest prawie co drugi tom. Mam na półce pierwsze dwa. Te 3 nowe zeszyty F4 czytałem zdecydowanie dłużej niż 5 Pajączka. Czy większa różnorodność na początku to zły pomysł?

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #379 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 23:24:55 »
Czy większa różnorodność na początku to zły pomysł?
Ależ jasne, że nie - nawet powiem, że zdziwiłam się stosunkowo małą ilością przeplatających się serii. Myślałam, że Strange będzie od razu w pierwszej 15-stce tomów, i że będzie też Ant-Man (oczywiście z tym Strangem to akurat lepiej ze względu na wciąż dostępne wydanie Egmontu). Z mojej strony to tylko wychodzi osobista stronniczość.  ;)

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #380 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 23:35:09 »
Włoska, francuska i poniekąd hiszpańska wersja ma tą samą zawartość, objętość i kolejność, pomimo że w każdym z tych krajów ma innego wydawcę i wygląd. Niestety powyższe elementy zostały odgórnie narzucone przez Panini i Hachette nie miało nic w tej kwestii do gadania.

Gdyby kogoś ciekawiła wersja hiszpańska:

« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Styczeń 2023, 23:56:59 wysłana przez Geekoholic »
Instagram: @Geek.a_t.work
TikTok: @Geek.a_t.work

Offline Maragast

« Odpowiedź #381 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 23:59:39 »
Ale te białe grzbiety fajnie wyglądają - szkoda, że u nas tak nie będzie i znowu panorama będzie wyglądała kiepsko jak się opuści jakieś tomy.

Offline Szekak

« Odpowiedź #382 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 00:05:15 »
Te panoramy wygladaja kiepsko nawet jak ma sie komplet. Wstyd ustawiac cos takiego na widoku.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #383 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 00:27:23 »
Łał! Numeracja dotyczy tomów serii, a nie całej kolekcji! Aż przyjemnie zbierać coś takiego wybiórczo.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #384 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 01:23:48 »
Takie coś by się brało.

Offline Crono

« Odpowiedź #385 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 07:49:58 »
Ale te grzbiety fantastycznie wyglądają! Mamy rok wydania, numery oryginalnej serii i numer tomu w obrębie danego tytułu! W dodatku miękka oprawa na wzór Marvel Now... Dlaczego u nas to musi wyglądać tak jak wygląda? Chwaliłem jakiś czas temu Hachette że od czasu Transformers ich kolekcje mają ładne okładki. A potem wychodzą takie potworki (uprzedzając różne osoby, Marvel Masterworks też mi się nie podoba).

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #386 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 07:59:52 »
I takie wydanie bym kupował, na miękko bez durnej panoramy. Jednak HTZ

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #387 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 08:23:33 »
Ech, w takim wydaniu to może bym się skusił na 1-2 serie ramotkowe. A tak to zdecydowanie odpuszczam.

Online Castiglione

« Odpowiedź #388 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 09:18:40 »
No gdyby tak kolekcje w Polsce odpuściły sobie te durne panoramy i ramki na okładce, to dopiero byłby przełom.

Offline MLeSkr

« Odpowiedź #389 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 09:56:28 »
Witam wszystkich :)

Dla mnie osobiście ta hiszpańska edycja chyba najładniejsza. Ładnie by się to prezentowało na półce razem z naszym  Marvel NOW i Fresh. No ale jest jak jest i dostaniemy panoramę. Dla mnie osobiście paskudną, ale wpływu na to nie mamy :/

Co do samej kolekcji to ja cały czas myślę. Z jednej strony nareszcie będzie można przeczytać Marvela od samego początku. Z drugiej jednak strony część z tego niefajnie się zestarzała niestety :/ Mnie osobiście najbardziej interesowałaby "Fantastyczna Czwórka", a potem "Silver Surfer". Oczywiście zakładając, że kolekcja zostanie przedłużona. Włoska edycja jest zaplanowana na 350 tomów. Całkiem sporo, ale u nas chyba na taką ilość się nie zdecydują. Gdyby jednak, to uzbieranie wszystkiego zajęłoby jakieś 14 lat. Ja wtedy byłbym już po pięćdziesiątce :P Z ciekawości kupię pierwszy tom i zobaczę co i jak. Jednak przy obecnych cenach innych komiksów nie wiem czy się zdecyduję na kolekcję. Mimo wszystko ta "Fantastyczna Czwórka" kusi :P Hickaman narobił mi smaka i tyle. Te podpórki do książek co będą w prenumeracie także. No ale listonosz i tak mnie już nienawidzi, bo przynajmniej raz w tygodniu jest u mnie z mangami :/