Autor Wątek: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 91162 razy)

PJP, bambosz32, Necr09 i 24 Gości przegląda ten wątek.

Offline Pocztar

Odp: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #135 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 17:35:03 »
Tylko wiesz, że pod względem dubli nasz oddział Hachette nie ma nic do gadania? Dostaje od Panini listę tomów które są w tej kolekcji i musi je wydać. Jedynie co może ingerować to pewnie kolejność tomów.
Tak samo stosunek ceny do grubości tomów - niby pomysł spoko, ale praktycznie nie jest możliwe, żeby Hachatte się bawiło w różne ceny dla każdego tomu. Z resztą 54zł jak za komiks w twardej oprawie to nadal nie jest jakoś drogo.

No pewnie, lepiej nic nie zrobić i dostać (albo nie) nikomu niepotrzebny, drogi, powtarzalny półprodukt. Z super breloczkiem i awizo w skrzynce.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Wrzesień 2024, 17:52:50 wysłana przez Pocztar »

« Odpowiedź #136 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 17:54:36 »
No pewnie, lepiej nic nie zrobić i dostać (albo nie) nikomu niepotrzebny, drogi, powtarzalny półprodukt. Z super breloczkiem.
Czyli widzę nie wiesz jak działają kolekcje  ;). Jeśli już chcesz tak walczyć to pisz do Panini i im powiedz, że nie mogą tego broń boże wydać u nas bo już to u nas było wydane. Na pewno już polecą i zmienią tomy bo na jakimś rynku coś już było. Panini nie układa kolekcji patrząc na rynki, wydaje to co się sprzeda. Jeśli liczysz, że coś zdziałasz pisząc to polskiemu oddziałowi Hachatte który po prostu tłumaczy gotowy już produkt przez Panini to muszę cię rozczarować, ale nic to nie da. A co do prezentów dla prenumeratorów to i tak większość ma je gdzieś a prenumeruje dla wygody i tego, że nie musi ganiać do kiosku co dwa tygodnie.
I drogi? Drogie to są komiksy Egmontu, 54zł, a 45zł z Empik Premium to nie są jakaś wygórowana cena jak mam być szczery.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #137 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:25:00 »
Pocztar najwyraźniej nie czytał tych postów, które narzekają na wysokie ceny Wojny Hulka czy AvX na Allegro czy tego, że nie ma nowych wydań tych komiksów jak Civil War, Tajnej Inwazji, czy Shadow Landu.

Ale ja się boję o restart. Może go nie być, jeśli z kiosków nie zjedzie.

Offline michał81

« Odpowiedź #138 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:38:17 »
Pocztar najwyraźniej nie czytał tych postów, które narzekają na wysokie ceny Wojny Hulka czy AvX na Allegro czy tego, że nie ma nowych wydań tych komiksów jak Civil War, Tajnej Inwazji, czy Shadow Landu.
Ale pewnie czytał twoje posty jak przy każdej możliwej okazji pisałeś o dublach kiedy Egmont wznawiał coś z którejś z kolekcji. Jak to się zmienia punkt widzenia od punktu siedzenia. Przecież jakby Egmont wydał ten pierwszy tom z tej nowej kolekcji to byś zasrał temat Egomontu (i nie tylko) okładkami z którejś kolekcji i jojczeniem że "zły Egmont", a nie moment....... to jeszcze przed nami.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:41:04 wysłana przez michał81 »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #139 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:24:52 »
Ja już mam tyle komiksów, że tak niestety jest. AvX czy Broń X leży na mojej półce i olewam nowe wydania. Ale...

Spoiler: PokażUkryj

Teraz to już jest wyścig - kto pierwszy wyda Dark Avengers? Hachette czy Egmont? :)

to byś zasrał temat Egomontu

Ja już nic nie muszę. W tej chwili robią to tam wściekli, niedoszli klienci Egmontu, dla których zabrakło Broni X. :) Oczy się otwierają. I nie jest to przekleństwo jak mówisz, tylko normalna i słuszna krytyka.

Offline michał81

« Odpowiedź #140 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:32:30 »
Nie pisałem w swoim poście o Weapon X, czytaj ze zrozumieniem. Zresztą ten Weapon X to nic, zaraz się zacznie w temacie KG, a u SL to prawie norma przy każdym komiksie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:34:11 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #141 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 00:03:48 »
Wpadł w moje rączki pierwszy tom z testu. I w sumie nie wygląda to tak źle. Tom może i krótki, ale jest to Panini, a nie Nick Jones więc nie mam oczekiwań, że tomy będą grube jak w BiZ. Okładka przyjemna w dłoni, jakby trochę inna niż w innych kolekcjach? Nie wiem czy tylko to moje wrażenia? Miło, że mamy spis treści i dodatki w postaci chronologi związanej z komiksem z okładkami, okładki alternatywne i parę słów o autorach. Zawsze miło coś takiego widzieć niż sam komiks. Ale na ten moment daję plusa, jeśli ruszy kolekcja to będę brał wybiórczo tomy, całość mnie nie interesuje bo część już mam w wydaniach innych.

Sociale:

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #142 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 14:39:14 »
Dzięki za zdjęcie tylnej okładki.

Offline eridraven

« Odpowiedź #143 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2024, 09:30:19 »
17 wrześnie 2024 roku Hachette Polska rozpoczęło test kolejnej kolekcji komiksowej. Test ma na celu sprawdzenie zainteresowania "Marvel Must-Have", zbioru historii, określanych jako tych, które każdy z fanów opowieści obrazkowych powinien mieć.

Udało mi się nabyć pierwszy tom, "Spider-Men", któremu uważnie się przyjrzałem. Zapraszam Was do zapoznanie się z materiałem wideo:

Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline michał81

« Odpowiedź #144 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2024, 09:37:49 »
Ja się powtórzę ten tom z kolekcji będzie dostępny w zapowiedzianej serii Ultimate Spider-man Miles Morales., gdzie będzie wydana kompletna seria.

Offline SawiK

« Odpowiedź #145 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2024, 11:27:56 »
Cóż jesli miałbym cokolwiek kupic z tej kolekcji to byłby to Punisher War Zone JRJ. Dubel po TM-Semic ,liczac ze nie bedzie skopane tłumaczenie i stron nie pomieszaja a tekst bedzie w dymkach a nie gdzies ponad lub pod. Ciekawy jak wypadnie w kolorze choc i to kreda moze zniszczyc jak mielismy miejsce w Weapon X, koszmarnie wydany, skopana kolorystyka, w tej kolekci tez ma byc. Spoko z pewnoscia Hachette pokaze co potrafi i dostaniemy poprawke z rozrywki, Mega Marvel z Tm-Semic to dalej bedzie lepsze wydanie niz kolekcyjka. Stad tylko jeden dubel dla mnie. Cala kolekcja dubli no cóz Hachette idzie po taniosci, wiekszosc tłumaczen(jak skopane by nie były) juz ma, nowa oprawa pseudo dodatki i mozna owce golic, dziwie sie ze nasz pogromca dubli tak zacheca do kolekcji dubli ;)

« Odpowiedź #146 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2024, 13:21:02 »
Widzisz SawiK, dla ciebie to kolekcja dubli bo masz WKKM, TM-Semici itp. Ale nie każdy ma te wydania i dla niektórych będzie to dobra okazja do zapoznania się u nas z tymi komiksami w przystępnej cenie i w miarę spoko wydaniu. Bo tak, kolekcje moim zdaniem to spokow wydania. Jasne, czasami Hachatte skopie, ale tak wypominasz im te pomieszanie teksów, tekst nie w dymkach, strony w innej kolejności - na 82 tomy BiZ w ilu miałeś takie sytuacje? Dwóch? Może trzech? Wypominasz też Egmontowi to, że od dwóch lat w każdym komiksie na czarnych stronach jest biały proszek, i to nawet w komiksach za 200zł okładkowe?
Pseudo dodatki - no tak, czyli jak Egmont daje dodatki do komiksów to jest cudownie, jak Hachatte daje je to pseudo   ::) A moim zdaniem te dodatki są fajne, zawsze fajnie poczytać coś takiego niż dostać goły komiks i tyle.
Więc nie dziwię się, że zachęca do tej kolekcji. Bo może to być fajny punkt wejścia dla ludzi którzy nie mają poprzednich kolekcji Marvela. Ja sam będę brał pewnie te tomy które będą mnie interesować i pewnie w większości będą to dla ciebie duble bo już je masz, a dla mnie nie będą i z miłą chęcią się z nimi zapoznam u nas.
Sociale:

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #147 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2024, 15:01:28 »
Ja jestem za tym, żeby wydać Dark Avengers po polsku. Ponieważ inne wydawnictwa nie chcą tego zrobić od tych 15 lat, to jestem za tą Kolekcją. Nawet za cenę morza dubli. Ale to nie tylko duble, skoro dostalibyśmy też ewentualnie pominięte przez Egmont Daredevile, Deadpoole, Testament Magneto, Illuminati i inne komiksy. Argumentem jest też to, że na forum niektórzy użytkownicy narzekają, że nie kupili sobie WKKM, a chcieliby mieć tytuły z tamtej Kolekcji. To teraz mieliby taką możliwość. Ja kupowałbym tylko premiery, ale reszta niech się cieszy większą ilością tytułów.

Offline SawiK

« Odpowiedź #148 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2024, 15:39:09 »
Wayne
Nie nie mam wkkm ,szybko zrezygnowałem z prenumeraty i się pozbyłem , zostawiając sobie kilka numerów.
TM-SEMIC nie liczę jako duble ale używam terminu dubla w celu smieszkowania*, taki jeden często właśnie pisze o dublach ten tego 😉
Tak pomieszane strony itp często się nie zdarza to prawda. Choć w najnowszym tomie z Catwoman tom 82 szczyt bezczelności Hachette , dając na jednej stronie po 4 zminiaturyzowane strony. 16kartek żałowali, kpina z czytelnika. Gdzie podnosząc ceny pisali o zwiększeniu jakości, śmiech na sali.
Natomiast jakość tłumaczenia komiksów tu leża niemal cały czas, od początku znajdujemy kwiatki w ich wykonaniu.
Nigdzie w swoim poście nie pisze o Egmoncie zachowujesz się jak Bazyl(nowe konto?a może multi?)
Zgodzę się z twierdzeniem że kolekcja jest dobra dla osób zaczynających przygodę z komiksem która nie miała prędzej okazji z kolekcjami. Ale wiadomo  jak kolekcje i jej dostępność.
Wyrażam tylko moje zdanie z doświadczeń jakie mam z kolekcjami, zapomniałem dodać o tragikomicznej prenumeracie, czekam już końca BiZ. Każdy zrobi jak uważa ja ponownie do tego pociągu nie wsiadam.

Offline Crono

« Odpowiedź #149 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2024, 15:54:31 »
Powtarzam się, ale co tam. Ta kolekcja jest naprawdę fajna. Powymieniam sobie tytuły z WKKM wydane w dwóch tomach (np. Tajne wojny) na wydania jednotomowe, bo chyba takiej np. Planety Hulka to nie dostaniemy w wydaniu niekolekcyjnym. W dodatku kilka fajnych premier (Testament Magneto). Jestem zadowolony.
A że to kolekcja skierowana do nowych czytelników, to chyba powinno być jasne od początku...