Autor Wątek: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 91547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Geekoholic

Odp: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #690 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 08:05:11 »
Co do kolekcji "Asteriksa" też ma rację. To, co się u nas obecnie ukazuje, to seria oparta na kolekcji wydawnictwa Atlas sprzed paru lat, i to jest sprawdzony i potwierdzalny fakt.

Ale to wyjaśnienie mam wrażenie nie rozwiązuje głównego problemu xD Editions Atlas przed upadkiem było wydawnictwem kolekcyjnyn należącym do Deagostini xD Licencjodawcą Asterixa jest Hachette xD

Czyli w zasadzie Egmont wziął licencję na wydanie kolekcyjne (nie stworzone przez Hachette) od Hachette xD

Od rana nie mogę przestać się śmiać bo to w zasadzie jeden pies 🤣

Offline michał81

« Odpowiedź #691 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 08:17:03 »
Ale to wyjaśnienie mam wrażenie nie rozwiązuje głównego problemu xD Editions Atlas przed upadkiem było wydawnictwem kolekcyjnyn należącym do Deagostini xD Licencjodawcą Asterixa jest Hachette xD

Czyli w zasadzie Egmont wziął licencję na wydanie kolekcyjne (nie stworzone przez Hachette) od Hachette xD
I tak jest to robione też w innych przypadkach np. komiksy DC potrafią być wydane na podstawie wydań francuskich edycji od Urban Comics. I jest to w stopce jak w przypadku Asteriksa, problem jest że Bazyl twierdzi, że jest to na podstawie kolekcji Hachette a to jest kłamstwo. Co innego licencja a co innego materiały na bazie których ta kolekcja jest tworzona, bo miękko okładkowe Asteriksy też są na licencji Hachette.

Offline eridraven

« Odpowiedź #692 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 09:01:30 »
Po co ten hejt panowie. Forumowi koledzy sobie nagrali coś na youtube, zamiast iść polajkować, zostawić komentarz dla wyświetleń, wesprzeć inicjatywę, tu wylewacie pomyje...

I taki był zamysł :) Niestety wielu Panom emocje przesłaniają zdrowy rozsądek i przenoszą swoje nagonki w każde miejce. Ot polski Internet w pigułce ;)

Mialem dzis luz w robocie, wiec odsluchalem tej pogadanki. Na spokojnie, bez niepotrzebnych epitetow czy emocji - stary, Twoj kanal, nawijaj z kim sobie chcesz. Nic nikomu do tego. Tylko wiesz, zapraszajac do rozmowy postac tak kontrowersyjna, z jeszcze bardziej kontrowersyjnymi pogladami i teoriami, wypada to co najmniej dziwnie. Nie jest zadnym zaskoczeniem, ze Twoj rozmowca wysrywa to samo co wysrywa od lat w formie pisanej - Haszet jest super menciu ok cool, hegemon Egmont odpowiada za cale zlo naszego komiksowa. I tyle. Do tego sprowadza sie puenta tej nagrywki. Podejrzewam, ze chwilowo podbije Ci to licznik, ale w dluzszej perspektywie raczej nie pomoze. Trudno brac na powaznie kanal gdzie w role "eksperta" wciela sie Bazyliszek. Gada glupoty, Ty przytakujesz.

Dwóch "zorientowanych inaczej" pogadało o swoich fantasmagoriach. Co tu lajkować, komentować, wspierać?

Jeśli pozbędę się takich ludzie jak Wy, którym nie sposób dogodzić, to będziesz zysk dla mnie czy strata? ;)

Poza tym, nie ma obowiązku czytania każdego komiksu, który wychodzi, czy oglądania filmu, który dotyczy. Dobrze wiecie, kto strzela byki w dymkach, kogo nie słuchać, a jednak usilnie to kupujecie, czytacie i oglądacie.

To, kto w tym momencie ma problem, wy striggerowani o każdą pierdołę, czy ludzie którzy potrafią usiąść i pogadać, nawet przeprosić za błąd jak Bazyliszek?

@michał81
Masz rację co do tego Wolverine. Przepraszam was i biję się w piersi bo to oczywiście jest vol.2 Historia z vol.3 była też od Carrefoura właśnie tuż przed Wrogiem Publicznym. Pomyliłem się, bardzo was przepraszam.

@Antek
Ale wiesz że kwestia fryzury to 5 minut roboty? Jak zechcę to zmienię.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline michał81

« Odpowiedź #693 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 09:12:22 »
Poza tym, nie ma obowiązku czytania każdego komiksu, który wychodzi, czy oglądania filmu, który dotyczy. Dobrze wiecie, kto strzela byki w dymkach, kogo nie słuchać, a jednak usilnie to kupujecie, czytacie i oglądacie.
Czyli lepiej wg ciebie publikować czyjeś kłamstwa i mijanie się z prawdą niż weryfikować fakty? Zajebiste podejście.

Online vision2001

« Odpowiedź #694 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 09:20:07 »
Z ciekawości włączyłem filmik, trochę poprzewijałem i, sorry, ale sobie odpuściłem...

Niestety, ludzie mają tak, że częściej piszą o tym, że coś się im nie podoba, a bardzo rzadko, że jest ok.

I ja też dodam coś od siebie, bo widzę, że z Kołodziejczakiem macie punkt wspólny. Też nie potrafi(ł) w angielskie ksywki bohaterów.

Edit: ten łulwerin/łoulwerine, to w polskim też de facto trudny do wymówienia...

« Ostatnia zmiana: Cz, 23 Październik 2025, 09:22:52 wysłana przez vision2001 »

Offline eridraven

« Odpowiedź #695 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 09:29:51 »
Czyli lepiej wg ciebie publikować czyjeś kłamstwa i mijanie się z prawdą niż weryfikować fakty? Zajebiste podejście.

Jedyny błąd, który popełnił to ten z Wolverinem, co zostało wyjaśnione. Reszta to kwestia Waszych osobistych negatywnych emocji, których nie podzielam.

Z ciekawości włączyłem filmik, trochę poprzewijałem i, sorry, ale sobie odpuściłem...

Niestety, ludzie mają tak, że częściej piszą o tym, że coś się im nie podoba, a bardzo rzadko, że jest ok.

I ja też dodam coś od siebie, bo widzę, że z Kołodziejczakiem macie punkt wspólny. Też nie potrafi(ł) w angielskie ksywki bohaterów.

Edit: ten łulwerin/łoulwerine, to w polskim też de facto trudny do wymówienia...

Bo Pan Kołodziejczak i wielu innych mają rację. Od 4 lata pracuję z obcokrajowcami i nikt mi nie zwrócił uwagi na moją słowiańską wymowę angielskiego. Ważne jest to, że umiemy się dogadać i osiągnąć założony cel.
Komiks to tylko hobby

Online vision2001

« Odpowiedź #696 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 09:39:02 »
Reszta to kwestia Waszych osobistych negatywnych emocji, których nie podzielam.
I bardzo dobrze, bo dzięki temu, że "hejtem się nie przejmuję" żyje się lepiej. (zero uszczypliwości, z mojej strony, poważnie)

Bo Pan Kołodziejczak i wielu innych mają rację. Od 4 lata pracuję z obcokrajowcami i nikt mi nie zwrócił uwagi na moją słowiańską wymowę angielskiego. Ważne jest to, że umiemy się dogadać i osiągnąć założony cel.
Ja od 26 lat jako tako rozmawiam z ludźmi urodzonymi w USA. I, gdy mówiłem polską wersję DD, to też się dogadałem, ale naokoło i zamiast ułamka sekundy trwało to ze 2 minuty. I wyjaśniono mi w najprostszy sposób, gdzie robię błąd ("dare"). I się nauczyłem. Wiem, że nie odbierzesz tego personalnie (i dobrze), ale czasem warto skorzystać z pomocy innych, by polepszyć co nieco (w szczególności, że prowadzisz kanał yt).

Peace!

Offline eridraven

« Odpowiedź #697 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 09:50:40 »
I bardzo dobrze, bo dzięki temu, że "hejtem się nie przejmuję" żyje się lepiej. (zero uszczypliwości, z mojej strony, poważnie)

Dzięki!

Ja od 26 lat jako tako rozmawiam z ludźmi urodzonymi w USA. I, gdy mówiłem polską wersję DD, to też się dogadałem, ale naokoło i zamiast ułamka sekundy trwało to ze 2 minuty. I wyjaśniono mi w najprostszy sposób, gdzie robię błąd ("dare"). I się nauczyłem. Wiem, że nie odbierzesz tego personalnie (i dobrze), ale czasem warto skorzystać z pomocy innych, by polepszyć co nieco (w szczególności, że prowadzisz kanał yt).

Peace!

Pełna zgoda, bo mimowolnie jak się z nimi pracuje, to się słyszy, jak się prawidłowo wymawia. Mój angielski teraz a sprzed 4 lat to niebo, a ziemia :D

No i dzięki za ten głos rozsądku!
Komiks to tylko hobby

Offline michał81

« Odpowiedź #698 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 09:51:37 »
Jedyny błąd, który popełnił to ten z Wolverinem, co zostało wyjaśnione. Reszta to kwestia Waszych osobistych negatywnych emocji, których nie podzielam.
Przepraszam ale są 3 merytoryczne błędy które opisałem powyżej. Twój gość wyraźnie mówi, że Egmont pominął zeszyty z historią ECHO. Nie pominął są one w 0 tomie DD.

Wyraźnie mówi, że Egmont wydaje Asteriksową kolekcje Hachette. Wystarczy że sprawdzisz stopkę tego wydania, aby zobaczyć, że ponownie kłamie. Zrobiłeś tak w przypadku DC dając komentarz, a tego nie jesteś wstanie sprawdzić?

Offline eridraven

« Odpowiedź #699 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 10:15:47 »
Przepraszam ale są 3 merytoryczne błędy które opisałem powyżej. Twój gość wyraźnie mówi, że Egmont pominął zeszyty z historią ECHO. Nie pominął są one w 0 tomie DD.

Wyraźnie mówi, że Egmont wydaje Asteriksową kolekcje Hachette. Wystarczy że sprawdzisz stopkę tego wydania, aby zobaczyć, że ponownie kłamie. Zrobiłeś tak w przypadku DC dając komentarz, a tego nie jesteś wstanie sprawdzić?

Zacznę od poinformowania Ciebie, że Twój komentarz pod filmem na YT wyleciał za ujawnienie danych osobowych gościa. Śmierdzi mi to stalkerem, ale co ja tam wiem...

1. Bazyl patrzy na bohaterów względem linii czasowej, wskazane przez niego historie nie ukazały się w według tego kryterium więc nie widzę tu problemu

2. Licencja pochodzi od Hachette. W czym problem?
Komiks to tylko hobby

Offline michał81

« Odpowiedź #700 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 11:02:53 »
Zacznę od poinformowania Ciebie, że Twój komentarz pod filmem na YT wyleciał za ujawnienie danych osobowych gościa. Śmierdzi mi to stalkerem, ale co ja tam wiem...
Twój gość pokazuje publicznie swoje oblicze a ty mi mówisz że to ja ujawniam jego dane publicznie?  ::)

1. Bazyl patrzy na bohaterów względem linii czasowej, wskazane przez niego historie nie ukazały się w według tego kryterium więc nie widzę tu problemu
Jakie linii czasowej? Proponuje jeszcze raz obejrzeć wrzucony przez siebie film i tam wyraźnie Piotrek mówi, że Egmont nie wydał historii Echo, co jest kłamstwem.

2. Licencja pochodzi od Hachette. W czym problem?
To nie ja powinienem prostować publikowane przez ciebie błęd. Wyraźnie Konowałek podaj że to jest kolekcja Hachette a tak nie jest. Sam odwołujesz się do stopki w przypadku DC a w przypadku Asteriksa już o tym zapominasz. Gorzej niż w polskie TVP.
« Ostatnia zmiana: Cz, 23 Październik 2025, 11:04:48 wysłana przez michał81 »

Offline Popiel

« Odpowiedź #701 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 12:10:11 »
I taki był zamysł :) Niestety wielu Panom emocje przesłaniają zdrowy rozsądek i przenoszą swoje nagonki w każde miejce. Ot polski Internet w pigułce ;)

Jeśli pozbędę się takich ludzie jak Wy, którym nie sposób dogodzić, to będziesz zysk dla mnie czy strata? ;)

Czyli co - sam film wspaniały, tylko odbiorców trzeba się pozbyć?

Umówmy się - ani Ty nie jesteś Janem Suzinem komiksowa, ani Bazyl nie jest tego komiksowa Jerzym Szyłakiem.

Obaj wygadujecie niezborne kocopoły, podajecie je pod publiczny ogląd, więc może liczcie się z opiniami i krytyką, co?

PS: Pojazdy po wyglądzie Bazyla są mega słabe. Ale po tym co pi***oli - jak najbardziej zasłużone.

Offline Adolf

« Odpowiedź #702 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 13:07:24 »
Ja mam wrażenie, że Pan Youtuber w pełni świadomie zaprosił Bazyla do dyskusji. Wszyscy wiemy, że nie jest to showman, wiemy jak głupio brzmią jego teorie i jak często się myli, bo chce dogryźć wielkiemu wydawcy. To trochę takie niegodziwe. To tak jak wziąć Kononowicza czy innego Bonusa BGC przed kamerę, ludzie się będą nabijać i będą nabijać oglądalność. Bazyl ma swoje wady, ale wykorzystywać go w ten sposób to nie do końca mi pasuje.

Offline eridraven

« Odpowiedź #703 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 13:48:34 »
Twój gość pokazuje publicznie swoje oblicze a ty mi mówisz że to ja ujawniam jego dane publicznie?  ::)

Nie przedstawił się z imienia i nazwiska, a z pseudonimu. Skąd masz jego personalia?

Jakie linii czasowej? Proponuje jeszcze raz obejrzeć wrzucony przez siebie film i tam wyraźnie Piotrek mówi, że Egmont

Historii Daredevila na Ziemi-616 :)

To nie ja powinienem prostować publikowane przez ciebie błęd. Wyraźnie Konowałek podaj że to jest kolekcja Hachette a tak nie jest. Sam odwołujesz się do stopki w przypadku DC a w przypadku Asteriksa już o tym zapominasz. Gorzej niż w polskie TVP.

Proszę oto tajemnicza stopka z Asterixa, do której się odwołujesz:

To czyja jest licencja? Hachette, czy Atlasa? ;)

Komiks to tylko hobby

Offline michał81

« Odpowiedź #704 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 14:39:48 »
Proszę oto tajemnicza stopka z Asterixa, do której się odwołujesz:

To czyja jest licencja? Hachette, czy Atlasa? ;)
Naprawdę jesteś taki głupi czy nie potrafisz czytać?

Edycja Atlasa stoi w stopce, tak jak mówiłem to nie jest kolekcja Hachette, o której mówi w twoim filmie Bazyl. Kolekcja Hachette jest czymś innym. Wytłumaczyłem też ci wcześniej dlaczego Hachette posiada licencje Asteriksa. Jeśli twierdzisz że licencja i wydanie to jest to samo, to w takiej sytuacji Egmont od bardzo dawna wydaje już "kolekcje Asteriksa od Hachette" tylko na miękko nawet przed tym jak sam na to wpadło w waszym rozumieniu. Odlatujecie coraz bardziej w kosmos i wywracacie się na mordę pokazując dowody o których pisałem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 23 Październik 2025, 14:41:51 wysłana przez michał81 »