Autor Wątek: Marvel Limited od Egmontu  (Przeczytany 62063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Marvel Limited od Egmontu
« Odpowiedź #255 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 13:21:33 »
To by się zgadzało, te starsze rzeczy w formacie omnibusa mają czarne grzbiety. 
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline KubciO

« Odpowiedź #256 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 19:05:11 »
A ja się nie mogę nadziwić, że w komiksie za niemałe pieniądze napis "MARVEL" na grzbiecie u góry nie jest wyśrodkowany. Nie wiem, może tak ma być, a ja się nie znam, ale kłuje mnie to w oczy niemiłosiernie.  ::)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #257 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 19:35:04 »
Jest wyrównany do dolnej krawędzi. Ekspert od Marvela ze mnie żaden, ale tak patrząc po losowych zdjęciach z neta, na oryginałach wygląda to podobnie.

Offline LukCook

« Odpowiedź #258 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 20:13:14 »
Wszystkie linie Marvela mają tak umieszczony napis. Od startu Marvel Now w Polsce to się nie zmieniło. Nie widzę żadnego sensu w wyśrodkowaniu napisu, specjalnie na potrzeby Marvel Limited.

Offline Murazor

« Odpowiedź #259 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 22:06:08 »
A wystarczyloby robic jak... szokujace pewnie... Marvel w swoich omniakach czy zbiorczych.

Ba, nawet taki grafik amator jak ja potrafil zrobic rowne naklejki na WKKM.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #260 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 23:25:46 »
No tylko, że na każdym oryginalnym tomie Marvela, jaki widzę w necie, logo na grzbiecie jest tak samo ustawione.

Offline Murazor

« Odpowiedź #261 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 08:26:05 »
Tych cienkich białych rzeczywiście nie widziałem, ale zauważ, że pozostałe są rozciągnięte w zależności od grubości tomu (a u nas nie raz zostaję czerwony pasek na około).

Jak się dobrze przyjrzysz to zauważysz, że jedynie na cienkich tomach jest dopasowane do dołu, bo po prostu jest za małe. Na grubszych jest prawidłowo (też od dołu) ale rozszerzone i powiększone przez co wygląda dużo lepiej.

Offline xanar

« Odpowiedź #262 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 08:41:28 »
Raczej w zależności, w której drukarni, dziwne, że nie przeszkadzają wam takie rzeczy:

Offline Murazor

« Odpowiedź #263 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 08:56:47 »
Oczywiście, że przeszkadzają :) jednak Egmont i inni polscy wydawcy drukują po kimś (Marvel wydał zbiorcze, a Egmont wydaję po polsku bazując na nich), więc jak widzą spie**ny grzbiet to mógliby poprawić, a robią nowe babole.

Wydaję mi się, że komiksy europejskie nie mają takich wpadek, ale może to po prostu ci mniejsi wydawcy się starają ;)

Nawet na tych babola od Marvela logo mają porządnie :P

Offline xanar

« Odpowiedź #264 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 09:04:01 »
Egmont z tego co zauważyłem to te grzbiety ma po całości poprzesuwane, wczoraj mi przyszło parę tych sc i żaden nie równo, albo jest bardziej w prawo albo w lewo, ale to tak drukarnia.

Dla mnie to jest delikatnie dziwne, że nie da się wydrukować tak samo grzbietu w dwóch różnych drukarniach, tamte loga też są lekko przesunięte, jest tu taki jeden użytkownik, o co jak miał w Doom Patrol logo przesunięte o milimetr to się strasznie rzucał.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #265 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 18:46:45 »
Jak się dobrze przyjrzysz to zauważysz, że jedynie na cienkich tomach jest dopasowane do dołu, bo po prostu jest za małe. Na grubszych jest prawidłowo (też od dołu) ale rozszerzone i powiększone przez co wygląda dużo lepiej.
Jak za małe? Na wszystkim ze zdjęć logo można by wypośrodkować, a ewidentnie widać, że standardem jest wyrównanie do dolnej krawędzi - podstawa "L" zawsze prawie dotyka brzegu. Egmont ma pewnie tak ustawione, żeby logo było spójnej wielkości i na grubszych i cieńszych tomach.

MaLeKrSkr

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: Pt, 22 Październik 2021, 08:56:25 »
Wygląda na to, że "Doktor Strange" będzie miał grzbiet na wzór "Przedwiecznych". Możliwe, że tak jak pisaliście wcześniej, wzorują się na omnibusach, które też mają czarne grzbiety w przypadku starszych tytułów. Nie widzę też, żeby był numer "1" na grzbiecie więc pewnie drugiego tomu nie dostaniemy.

Offline Kandor

« Odpowiedź #267 dnia: Pt, 22 Październik 2021, 09:29:47 »
Wygląda na to, że "Doktor Strange" będzie miał grzbiet na wzór "Przedwiecznych". Możliwe, że tak jak pisaliście wcześniej, wzorują się na omnibusach, które też mają czarne grzbiety w przypadku starszych tytułów. Nie widzę też, żeby był numer "1" na grzbiecie więc pewnie drugiego tomu nie dostaniemy.
Marvel Limied wyraźnie nie służy do wydawania serii. Ja nawet nie zakładałbym się co wydadzą nastepne. Kołodziejczak nic nie zapowiadał a i wybór kolejnego tomu jest zapewne niełatwym zadaniem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Październik 2021, 09:32:23 wysłana przez Kandor »

Offline xanar

« Odpowiedź #268 dnia: Pt, 22 Październik 2021, 09:30:34 »
Wrzucam większe zdjęcie jakby ktoś chciał coś zobaczyć :)

Grzbiety jak grzbiety, można powiedzieć, że takie Egmontowe - minimalistyczne jakie daje w Marvelach.
Raczej nikt się nie spodziewał, że będzie vol.2, poza tym drugi omnibus ma mieć 700 stron, także nie wydarzą "bo będzie się rozpadał"  :)

Offline michał81

« Odpowiedź #269 dnia: Pt, 22 Październik 2021, 11:43:29 »
Ciekawe jak długo pociągnie ta linia wydawnicza, narazie przeskoczyła Power Rangers o tom  ;). Jak narazie to komplet tomów nadal dostępny, przy limitowanym nakładzie.