Autor Wątek: Magazyn Marvel Komiks  (Przeczytany 46445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nori

Odp: Magazyn Marvel Komiks
« Odpowiedź #120 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 08:05:07 »
Zapewne ten Magazyn im się sprzeda o niebo lepiej, niż "jakaś" Krucjata Nieskończoności... Prawa rynku, jest popyt, jest podaż. Kołodziejczak wszedł z humorystycznym komiksem skierowanym głównie dla dziewczyn, teraz kombinuje z rynkiem czytelników płci męskiej w wieku po Kaczorze, a przed taką Krucjatą. I tu warto zauważyć, jest to odpowiednie wychowanie czytelnika, teraz ten ośmiolatek poczyta magazyn, a za 5-8 lat sięgnie po poważniejsze pozycje. I może właśnie dzięki temu magazynowi, Bazyliszku i Adolfie, doczekamy się w ogóle Krucjaty, bo w innym przypadku, być może grupa odbiorców byłaby za mała. Więc psioczenie za obecność magazynu, który powoduje bardziej rozrost rynku, a nie zabiera miejsce innym pozycjom, gdyż jest skierowany do innego grona odbiorców, jest dość... hm, krótkowzroczne?

Offline eridraven

« Odpowiedź #121 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 08:45:57 »
Nie rozumiem co widzicie złego w tym magazynie. Wychowa kolejne pokolenie komiksiarzy w naszym kraju. My mieliśmy TM-Semic - oni mają Magazyn Marvel Komiks :P Potem przesiądą się na bardziej dorosłe lektury. Tak wychowuje się klientów :D
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

John

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 08:49:57 »
Po Waszych postach jestem coraz bardziej ciekaw jak będzie sprzedawać się Magazyn i ile wytrzyma na rynku.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 08:53:50 »
A tu się udzielają odbiorcy tego komiksu?

John

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 09:03:11 »
Co ma jedno do drugiego? Mówię że Wasza dyskusja sprawia że ciekawi mnie sprzedaż Magazynu, w domyśle wśród targetu jego odbiorców, bo przecież dorośli poza wyjątkami nie będą tego zbierać. Nie sądziłem że muszę to pisać wprost.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 09:17:13 »
Twój wpis może też sugerować że jak ludzie tutaj narzekają i nie będą tego kupować to magazyn może się długo nie utrzymać.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #126 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 09:20:59 »
Widziałem w kolei SKM jak jakiś chłopczyk przeglądał coś ze Spider-manem, ale nie wiem, czy to ten magazyn. Mama zachęcała go, żeby czytał, bo się więcej dowie, ale on uparcie odmawiał i tworzył na bazie tych obrazków swoją własną fabułę :)

Ten magazyn to dobry krok w stronę konwersji na przyszłych odbiorców komiksu, ale tzw.lejek konwersyjny będzie raczej u spodu nie za duży. Mój kumpel ostatnio wywalił jakieś roczniki Star Wars Komiks z lat swojego szczenięctwa, bo nawet w Allegro mu się nie chciało bawić. Niestety podesłał mi zdjęcie po fakcie. Jestem sceptyczny jeśli chodzi o skuteczność w zachęceniu mas do czytelnictwa komiksów.

John

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 09:22:33 »
Twój wpis może też sugerować że jak ludzie tutaj narzekają i nie będą tego kupować to magazyn może się długo nie utrzymać.
Może i tak by było, dobrze że mnie pociągnąłeś za język.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #128 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 17:42:22 »
A wyobrażacie sobie co by było, gdyby TM Semic wydawał właśnie takie Marvele dla dzieci z przełomu lat 80/90-tych a nie główne universum? Zresztą mieli przecież i ofertę i dla młodszych dzieci - Goliat, Alf, Tom i Jerry (miałem wtedy 9-10 lat i T&J kupowałem :) ). Tylko że potem te komiksy jakoś padły szybciej niż Spider-Man i Batman. No zobaczymy czy Egmontowi starczy determinacji wydawniczej na dłużej niż za pierwszym razem z 2008-09.

Offline Cringer

« Odpowiedź #129 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 18:47:53 »
A wyobrażacie sobie co by było, gdyby TM Semic wydawał właśnie takie Marvele dla dzieci z przełomu lat 80/90-tych a nie główne universum?
bezsensowne porównanie skoro Egmont wydaje i to i to. Więc jeśli chcesz porównać sytuację to napisz:
"A wyobrażacie sobie co by było, gdyby TM Semic wydawał właśnie takie Marvele dla dzieci z przełomu lat 80/90-tych i główne universum?"
I wiesz co, może wtedy Tm-Semic by jeszcze istniał  8)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #130 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 17:59:19 »
Powiem wam, że 2 numer MC jest lepszy. Pierwsza i ostatnia historia już nie jest aż tak bardzo dziecinna jak wcześniej. Spider-Man, Hulk i Iron Man pierwszy raz spotykają Kanga i w cudownie absurdalnej historyjce niweczą jego plan podboju świata. Na końcu Avengers walczą z Leaderem, który znowu ma plany wobec Hulka i to też nie jest tak głupie jak walka z Ultronem zeszłym razem.

A w środku mamy 3 następujące po sobie rozdziały o tym Peterze nastolatku. I to jest dość emocjonujące i wciągające jak na ten poziom wiekowy. I to nawet mimo, że pada pytanie czy Wolverine nie robi złych rzeczy (hłe hłe), albo jest Bulseye, który NIE ZABIJA. Tu przesadzono że przesłodzaniem. Ale reszta fabuły jest całkiem interesująca. Można więc zobaczyć, bo bardziej mnie zachęciło niż poprzedni numer

Tylko znowu mam pytanie, które już zadawałem z 5 lat temu, gdy Egmont wznowił Star Wars Komiks. Dlaczego nie mogą wydawać w tej formie normalnych Marveli/DC? Przecież ze 4 czy 5 regularnych zeszytów jakiejś serii, której nie mają w zwykłym Rebirth/ANAD za 15 zł to byłby hit sprzedażowy. Nawet w miękkiej okładce. Czy naprawdę licencja na takie kioskowe wydawanie zwykłych komiksów jest droższa niż na te dla dzieci??

Offline Kadet

« Odpowiedź #131 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 19:58:29 »
I to nawet mimo, że pada pytanie czy Wolverine nie robi złych rzeczy (hłe hłe), albo jest Bulseye, który NIE ZABIJA. Tu przesadzono że przesłodzaniem.

Ej no, nie przesadzaj. Chciałbyś, żeby w komiksie dla ośmiolatków była scena masakry dokonywanej przez psychopatę? Moim zdaniem wcale w tym aspekcie nie przesłodzili, a scenariusz był nawet dość odważny:

Spoiler: PokażUkryj
Bullseye w końcu zbił Spider-Mana na kwaśne jabłko i chciał zabić go tym ostatnim nożem. Peter dostałby prosto w serce, gdyby nie ta sowa nie przyjęła ciosu. Poza tym zakłucie zwierzątka jednej z głównych bohaterek to też mocna rzecz w komiksie dla maluchów.

Jeżeli coś było przesłodzone, to chyba raczej "Nie mogłem. Nie na oczach piesków". No i w zeszycie o Avengers przypomnienie przez Kapitana Wolverine'owi o obowiązującej go "zasadzie niechlastania żywych istot". :)

Tylko znowu mam pytanie, które już zadawałem z 5 lat temu, gdy Egmont wznowił Star Wars Komiks. Dlaczego nie mogą wydawać w tej formie normalnych Marveli/DC? Przecież ze 4 czy 5 regularnych zeszytów jakiejś serii, której nie mają w zwykłym Rebirth/ANAD za 15 zł to byłby hit sprzedażowy. Nawet w miękkiej okładce. Czy naprawdę licencja na takie kioskowe wydawanie zwykłych komiksów jest droższa niż na te dla dzieci??

Mam wątpliwości, czy to byłby hit. "Marvel Komiks" chyba na razie sprzedaje się dobrze (za każdym razem, kiedy wchodziłem ostatnio na sklep online Ruchu, widziałem go na szczycie listy bestsellerów), ale uważam, że to dlatego, że świetnie trafił w niszę, która była do zapełnienia. Standardowe komiksy superhero to jednak w dzisiejszych czasach coś dla nastolatków lub starszych czytelników, a dzieciaki miały do tej pory tylko te gazetki superhero z gadżetami, gdzie komiks był tylko jednym z elementów. Teraz "Marvel Komiks" spełnia zapotrzebowanie na prawdziwy komiks z popularnymi bohaterami, a poza tym dzięki w miarę niskiej cenie i dostępności w kioskowych witrynach często pada też pewnie ofiarą ataku typu "mamo-patrz-a-kupisz-mi".

Z kolei starsi czytelnicy są chyba, przynajmniej w części, przyzwyczajeni do wyższego standardu publikacji, no i korzystają raczej z księgarni niż z kiosków. Dystrybucja kioskowa rządzi się znacznie odmiennymi prawami - utrudnia zakup tytułu w księgarniach internetowych, bo nie wszystkie prowadzą prasę, i skraca czas dostępności w kioskach, bo trzeba robić po pewnym czasie zwroty.

Weźmy właśnie "Star Wars Komiks". Dziko popularna franczyza, niska cena, cały TPB w jednym tomie za dwie dychy... a i tak nie sprzedaje się tego dość, by przejść na tryb miesięczny. I do tego np. takie Bonito dostaje nowe numery z opóźnieniem i w niewielkiej liczbie, przez co pierwsza pula szybko się rozchodzi i trzeba czekać, aż rzucą kolejne.

Czy byłoby inaczej z komiksami superhero? Być może, ale nie wiem, czy w obecnej sytuacji Egmont ma wystarczające bodźce, by próbować. W standardowym trybie i tak wydają moim zdaniem bardzo dużo tytułów kalesoniarskich. Poza tym przy trwającej ofensywie publikacji wszyscy tłumacze, redaktorzy, graficy itd. itp. są pewnie zawaleni robotą na 120% swoich możliwości.

Kto wie, jeśli utrzyma się wskaźnik inflacji, to może za kilka lat, przy jakimś kolejnym olbrzymim restarcie, wprowadzą "format kioskowy" dla swoich standardowych superhero, żeby utrzymać cenę 39,99 zł za tom :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Lipiec 2019, 20:11:39 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Piterrini

« Odpowiedź #132 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 20:14:46 »
Dlaczego nie mogą wydawać w tej formie normalnych Marveli/DC? Przecież ze 4 czy 5 regularnych zeszytów jakiejś serii, której nie mają w zwykłym Rebirth/ANAD za 15 zł to byłby hit sprzedażowy.

A skąd założenie, że E dużo na tym zarabia? Masa ludzi nie wie czym jest komiks, dziecko chce to szukają komiksu, zwykle znajdują coś pierwszego z brzegu, sprawdzają przed pokazaniem dziecku i są zawiedzeni - Batmany się biją a Deadpool przeklina... Komiksu już nie kupią dziecku. O ile lepsza byłaby sytuacja na rynku gdyby komiks wszedł do szerszej świadomości (wiem, myślicie, że w dobie internetu i marveli w kinach wszyscy wiedzą co jest co, niestety tak nie jest), wtedy rzeczywiście można by wydawać komiksy w niższych cenach. Ten Marvel Komiks to najlepsza inicjatywa tego typu od... od kiedy? Od Mix komix (czy jak to się nie nazywało)?

Jeszcze mógłbym dużo pisać, ale wszystko sprowadza się do tego, że jakby 4 czy 5 zeszytów regularnej serii szło po 15zł to jeszcze bardziej cisnąłbyś (i pewnie nie tylko Ty) po wydawnictwach, że twarde okładki wydają kilka razy drożej, może i sprzedaż integrali w hc by spadła, a to przecież z nich jest zauważalny wpływ dla wydawcy... Nie tylko kłóciłoby się to z wizją E, ale też z całym rynkiem komiksowym.

Offline mateS

« Odpowiedź #133 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 20:29:47 »
Moim zdaniem niektóre historie w tych komiksach aż się ciężko czyta mimo że są robione pod dzieci. Widać to było w historii z 1 tomu kiedy nasi superbohaterowie uratowali świat przed "meteoro-stworami". Ich sposób mowy był moim zdaniem sztucznie zrobiony pod język dziecięcy bo wątpię że dzieci co drugie słowo mówią ziom itp.

Offline Kadet

« Odpowiedź #134 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 20:33:12 »
Sądzę, że może właśnie o to chodziło, żeby wypowiedzi tych ludzi-meteorów brzmiały trochę sztucznie. To w końcu były bardzo przerysowane karykatury fanów sportów ekstremalnych. Warstwa językowa też to odzwierciedlała.
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Lipiec 2019, 20:38:44 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!