Autor Wątek: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów  (Przeczytany 71267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crono

Odp: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów
« Odpowiedź #240 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 07:44:30 »
Lubię czytać tę Wasze sprzeczki, ale michał81 trochę przesadzasz z tym słabym poziomem kolekcji. Jest średnio, owszem, ale słabo? Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Ponadto, jeżeli weźmie się pod uwagę cenę, to jest bardzo dobrze.

Offline michał81

« Odpowiedź #241 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 08:23:05 »
@Crono nadal nie uważam, aby cena usprawiedliwiała to wszystkie wpadki jakie są w tej kolekcji. Jeśli cały czas czytam o tym jak źle wydaje Egmont,Mucha, Scream itd. to czemu ma udawać tutaj, że ta kolekcja to mistrzostwo korekty czy idealny druk.

Offline xanar

« Odpowiedź #242 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 08:44:11 »
No bo tak jest, cena robi robotę. Jakby największy crap tam wrzucili to ludzie będą się zachwycać, bo tanio.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #243 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 16:25:21 »
Dobra, cofam wszystkie pochwały Kolekcji, bo zacząłem czytać Avengers vs Ultron, a tam w stopce jest taki fachura jak Tomasz Sidorkiewicz, który koncertowo zawalał pracę, którą Egmont miał dobrze wykonywać, dla Eaglemoss. A raczej "Tomasz Sidorkiewic" :)

Czyli tak - redaktorem serii jest Jakub Jankowski czyli ten co psuł pierwsze tomy SBM. Dominik Szcześniak raz jest tłumaczem, raz korektorem i to widać. :) Niestety sam Marvel Arek jako redaktor, nie wszystko ogarnął. ;)

@Crono nadal nie uważam, aby cena usprawiedliwiała to wszystkie wpadki jakie są w tej kolekcji. Jeśli cały czas czytam o tym jak źle wydaje Egmont,Mucha, Scream itd. to czemu ma udawać tutaj, że ta kolekcja to mistrzostwo korekty czy idealny druk.

Bo Mucha, Egmont i reszta życzą sobie za te komiksy jak za zboże. Labrum tak mnie wkurzyło tym swoim badziewnym szyciem w komiksie za 120 zł, że ciągle mnie nosi. Tu masz komiksy za mniej niż Star Wars Komiks czy Komiksy dla dzieci, za to o wiele grubsze niż Marvel Now, z premierowymi historiami. Jakość edytorska i tłumaczeniowa jest średnia, ale gdyby wszystkie 200-stronnicowe, premierowe ongoingi superhero tyle kosztowały, nie miałoby to dla mnie znaczenia. Najtaniej jak się da.

Można też zobaczyć jak ludzie reagują na klasyki z lat 60-tych i 70-tych. To może się przydać Hachette Polska w tym, którą ze trzech swoich Kolekcji dadzą nam do testów.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #244 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 16:42:40 »
Co do papieru offsetowego w nowszych komiksach to jest stara tradycja Panini. Mam sporo numerów Astonishing Spider-Man wydawanego przez panini w UK. Do 2006 w ich  zeszyty były wydawane na offsecie, i w numerach tego periodyku w ten sposób wydano sporo komiksów po 2000 run Straczyńskiego, Marvel Knights, Venom vs Carnage, Tangled Web itd.

Offline michał81

« Odpowiedź #245 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 16:50:45 »
za to o wiele grubsze niż Marvel Now, z premierowymi historiami.
Jakie premierowe? Tych premier to masz tyle co kot napłakał. Spora część to są powtórki (tylko dwa pełne tomy na 10 to całkowicie premierowy materiał), o które tak się pieklisz za każdym razem kiedy inny wydawca coś takiego robi.
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Marzec 2022, 17:17:28 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #246 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 16:56:38 »
Przecież już było ustalone, że premierowe to takie, których on nie ma  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #247 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 16:57:51 »
Przecież już było ustalone, że premierowe to takie, których on nie ma  :)
Zawsze o tym zapominam ;) bazlverse
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Marzec 2022, 17:13:06 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #248 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 18:11:24 »
Jest różnica jak komiks z dublami kosztuje 60-80 zł a jak kosztuje 14 zł. Gdyby 18 zeszytowy Punisher Marvel Knights 1 zawierający zaledwie 6 premierowych zeszytów kosztował 14 zł, a nie 82 zł to bym go kupił. Ba - za 14 zł kupiłbym nawet prawie całkiem zdublowanego Daredevila Millera tom 4, dla tych kilku zeszytów Peter Parker Spider-Man. Czy do ciebie dociera, co tu piszemy? Oczywiście, że wygląd i edycja nie są w tych komiksach idealne. Ale za 14 zł, to są wyżyny wydawniczej sztuki i miażdżą konkurencję.

Dla tych dwóch 100% premierowych zeszytów warto było wydać pozostałe 8 tomów składaków. Wolverine vol 3 jest już skubany przez trzech wydawców w Polsce. I ciągle nie ma go w całości. A tu zawsze wpada 6 zeszytów.
Deadpool tak samo - dostajemy kilka zeszytów runu Waya tuż sprzed Marvel Now i Martwych Prezydentów oraz DkD które dzieje się w trakcie runu Posehna, a którego Egmont nam nie wydał. Warto było.

Co do postu michała81 o tragedii z 5 strony tego tematu. Pierwszy akapit to lamenty nad edycją, ale końcówka którą przytoczyłem już bardziej odnosi się do całości Kolekcji. Jeśli źle cię zrozumiałem, to dodawaj "edycyjna" do słowa "tragedia" i nie będzie żadnych pomyłek. Na razie w ogóle nie pochwaliłeś premierowych materiałów i to, że np. Rage of Ultron fajnie poczytać. No ale jak Egmont tego nie wydał, to musi być wg ciebie złe. ;)

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #249 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 00:12:02 »
Jakie premierowe? Tych premier to masz tyle co kot napłakał. Spora część to są powtórki (tylko dwa pełne tomy na 10 to całkowicie premierowy materiał), o które tak się pieklisz za każdym razem kiedy inny wydawca coś takiego robi.
2 z 10 to już 20%, a gdy zagłębimy się w zeszyty (nie wchodząc w liczbę stron), to już wynik przekroczy połowę. Do tego dubel po Semicu (czy Mandragory) nie jest dublem.  ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Marzec 2022, 00:14:09 wysłana przez ThePinkFin »

Offline Crono

« Odpowiedź #250 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 07:56:21 »
No ok, ale jakie to są wpadki? Literówki, powtórzone dymki czy błędy w tłumaczeniu? Co do tego ostatniego to się nie wypowiem, na podstawie tego co przeczytałem, nie mogę stwierdzić że coś było nie tak. Powtórzony dymek zauważyłem raz, a co do literówek... No jest ich trochę, ale nie w ilości dyskwalifikującej to wydawnictwo. Masz pierwsze wydanie Astonishing X-Men (1 tom) od Muchy? Tam to są babole ! (a komiks nie kosztował 14 zł).
Papier, głębia kolorów w nowych komiksach? No tak, co do kolorów to się zgodzę, ale za to jak wyglądają stare komiksy na tym papierze! O niebo lepiej niż na kredzie którą serwuje nam w swoich marvelach Egmont czy Hachette.
Zresztą, co do kolorów w nowych komiksach... W Tomb Raiderze nie wyglądają tak jak powinny, nowe wydanie Astonishing X-Men jest przyciemnione, Spectacular ma w części takie a nie inne zeszyty (ta przypadłość dotyczy też innych komiksów Muchy, czy Klasyki Marvela z Egmontu, np. pająka).
Że komiksy są klejone a nie szyte? A Marvel Now/fresh są szyte? Nic mi się przy czytaniu nie rozleciało (a po dwukrotnym (!) czytaniu rozleciała mi się Tajna Wojna od Muchy wydana w HC).
Że nie ma okładek poszczególnych zeszytów w środku? Że słaba jakoś graficzna serii (okładki)? No tak, też mnie to drażni:).
W żadnym z powyższych elementów te komiksy nie od stają jakoś szczególnie od tego co mamy na rynku. A nawet jeśli w jakiejś części wybija się in minus, to żaden komiks dostępny na rynku nie kosztuje tyle co ta kolekcja.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 08:08:03 »
Przy tym co sie dzieje z cenami takie komiksy to bedzie najlepsze wyjscie a taki Egmont czy Scream to bedzie luksus.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #252 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 10:38:56 »
Z tą Tajną wojną od muchy historia brzmi znajomo, kupiłem od nich ten tom w 2010  i mi też się rozleciał do tej pory mam awersje do ich wydań.

Offline Adolf

« Odpowiedź #253 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 15:07:47 »
Widzę pewien trend sprzedażowy. Obserwację dokonałem we wtorek, w Carrefourze w Posnanii:

- Deadpool nakład wyczerpany. Nie dziwi to w ogóle.
 - Spider-Man - oba tomy nabyłem i zostały ledwo dwie sztuki każdego
 - cała reszta to pełne półki, jak będzie jakaś wyprzedaż za pół darmo to coś jeszcze mogę wziąć

Sądzę, że nakład jest tam uzupełniany, co jeszcze lepiej ilustruje trendy. Jak to powiedział kiedyś znajomy sprzedawca komiksów, wystarczy w Polsce wydać Deadpoola, by być milionerem. Spider-Man także pokazuje, że warto w niego inwestować.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #254 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 21:05:28 »
Z tą Tajną wojną od muchy historia brzmi znajomo, kupiłem od nich ten tom w 2010  i mi też się rozleciał do tej pory mam awersje do ich wydań.

Jedynie słuszne wydanie. :) Ale powiem, że do tej pory żaden mój komiks Muchy mi się nie rozpadł. A Daredevil Zero czy Conan Labrum tak.