Autor Wątek: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów  (Przeczytany 71335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ThePinkFin

Odp: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów
« Odpowiedź #180 dnia: So, 05 Marzec 2022, 12:13:23 »
z pająkiem mam problem. Dziury pomiędzy poszczególnymi numerami wybijają z rytmu czytania, a po trzech zeszytach to miałem już dosyć Venoma. Rozumiem cel tej kolekcji, nie przeszkadza mi jakoś szczególnie brak korekty (np. w numerze 300 bodajże pająka dwa razy jest ten sam tekst w dymku), ale wątpię by te komiksy przyciągnęły kogoś do sięgnięcia po inne historie Marvela (czy po inne komiksy w ogóle). Największą wadą według mnie jest właśnie to rzucanie czytelnika pomiędzy różnymi okresami z życia bohaterów. O ile osoba zorientowana w świecie Marvela nie będzie miała z tym problemu, tak pozostali raczej się od tego odbiją.
#300 nie czytałem, ale widziałem, że tłumaczenie jest to samo, co w WKKM czy epicu, czyli od Marka Starosty, choć nie został podpisany, i nie wiem, o co chodzi z tym podwojeniem dymku, mógłbyś mnie naprowadzić? A #316-317 też olałem, bo jakiś czas temu wyszły w epicu. Zacząłem więc czytanie od środka, ale historie znałem nawet z dodatkiem. Wydaje mi się, że wątek MJ może być ciężki dla niektórych, ale poza tym jest całkiem przyjemnie. Niby przeszkadza brak debiutu Carnage'a, bo pojawił się znikąd, ale sam Brock wie niewiele więcej, więc da się to przełknąć.

Offline michał81

« Odpowiedź #181 dnia: So, 05 Marzec 2022, 14:19:27 »
Znowu przejrzałem dziś będąc na zakupach tomy kolekcji. I tak jak narzekałem na tomy Wolverine'a oraz Thora (głownie na mini serię Loki), tak dziś dotarła do mnie jeszcze jedna rzecz. We wszystkie współczesnych komiksach został wręcz zamordowany kolor. Komiksy wyglądają jak wyblakłem. Proponuje porównać sobie wydanie głównie Strażników Galaktyki. Zarówno wydana historia w WKKM jak i ta z Marvel Now ma bardziej nasycone kolory niż to co wyszło w kolekcji Pojedynków.

Gdzie się podziali wszyscy ci którzy jeździli po Scream Comics za druk na offsecie Tomb Raidera? Gdzie pochodnie i widły? ;)
« Ostatnia zmiana: So, 05 Marzec 2022, 14:40:39 wysłana przez michał81 »

Offline andy13

« Odpowiedź #182 dnia: So, 05 Marzec 2022, 14:48:40 »
Jak patrzę na X-Men vs. Magneto, to wygląda bardzo dobrze. Lata 80. i 90. powinny być wydawane tylko na offsecie. Mógłby być trochę grubszy, ale kolorystycznie - moim zdaniem - lepiej niż w eksluzywnych komiksach na kredzie z ceną 16,37 razy wyższą :)

Offline Crono

« Odpowiedź #183 dnia: So, 05 Marzec 2022, 15:23:17 »
#300 nie czytałem, ale widziałem, że tłumaczenie jest to samo, co w WKKM czy epicu, czyli od Marka Starosty, choć nie został podpisany, i nie wiem, o co chodzi z tym podwojeniem dymku, mógłbyś mnie naprowadzić? A #316-317 też olałem, bo jakiś czas temu wyszły w epicu. Zacząłem więc czytanie od środka, ale historie znałem nawet z dodatkiem. Wydaje mi się, że wątek MJ może być ciężki dla niektórych, ale poza tym jest całkiem przyjemnie. Niby przeszkadza brak debiutu Carnage'a, bo pojawił się znikąd, ale sam Brock wie niewiele więcej, więc da się to przełknąć.
Przepraszam wprowadziłem w błąd. Przejrzałem komiks i to strona 51 (ostatni kadr na dole strony) i powtórzony dymek na stronie 52 (góra strony, pierwszy dymek), czyli zeszyt 316 a nie 300.

Offline nayroth

« Odpowiedź #184 dnia: So, 05 Marzec 2022, 15:42:42 »
Szukałem u mnie w Carrefourze i dzisiaj już stojak przy wejściu ustawiony, zostało na nim niewiele komiksów, pająki chyba największe wzięcie mają bo ani jednej sztuki nie uświadczyłem. Było po parę Wolverinów, X-meni, Cap. Ameryka, Iron-man. Wydania zaskakująco porządne, okładka mocno trzyma blok, jak na kategorię "markretową" to wypas. No i idealny zestaw na wejście dla  nowych fanów marvela.

Natomiast ja składaków generalnie nie trawię, wiec mimo mega zachęcającej ceny, tą inicjatywę odpuszczam. Taki format od Panini plus zawartość z długich runów z lat 80-90, a'la epiki czy visionaires (Hulk Petera Davida, Thor Waltersa Simonsona, FF Johna Byrne), to byłby dla mnie strzał w dziesiątkę.   

Offline Crono

« Odpowiedź #185 dnia: So, 05 Marzec 2022, 18:34:38 »
Gdzie się podziali wszyscy ci którzy jeździli po Scream Comics za druk na offsecie Tomb Raidera? Gdzie pochodnie i widły? ;)
Ano nigdzie. Wszyscy zdają sobie sprawę że to nie komiks za +/- 150 zł. W dodatku wydawca nie twierdzi że na takim papierze te historie wyglądają lepiej i w ogóle to jest hiper ultra ekskluzywne wydanie.
Ten papier za to fantastycznie sprawdza się do komiksów z lat 60-90.

Offline darkwolf1

« Odpowiedź #186 dnia: So, 05 Marzec 2022, 19:09:24 »
Czy można tą kolekcję kupić jeszcze przez stronkę Carreforu'a ? Bo mi nic nie znajduje u nich na stronie :( Korzystałem z linku podanego tu na forum. Czyżby już wszystko zostało sprzedane ?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: So, 05 Marzec 2022, 19:14:18 »
Za każdym razem kiedy myślę, że rozumiem polski rynek komiksowy pojawia się coś takiego, co wyprowadza mnie z błędu. Jakiś tandetny zbiór randomowych, słabiutkich historyjek, na który ludzie się rzucają do tego stopnia, że jeżdżą po całym mieście i szukają gdzie jest dostępny. Niewiarygodne, a jednak.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #188 dnia: So, 05 Marzec 2022, 19:15:07 »
Tak michał81 - wyblakłeś z wrażenia że można wydawać grube komiksy Marvela za 14 zł. A Tomasz Kołodziejczak na to - Niemożliwe. ;)

Wkurza mnie to, że zawsze jak jestem w empiku czy przy innej prasie lub książkach, to ciągle pojawia się jakiś łysy co blokuje dostęp do całej półki. A jego dzieciak to jeszcze bierze ostatni egzemplarz jednego z tomów. Prawo Murphego.

https://www.instagram.com/p/Cau0s6Rsx2f/?utm_medium=copy_link

Fanatyk2004 - w Warszawie są. ;)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: So, 05 Marzec 2022, 19:48:36 »
W Koninie na standzie zostalo pare sztuk w tym 0 pajaka i Venom. Mam 7 z -10 tomow.

Offline michał81

« Odpowiedź #190 dnia: So, 05 Marzec 2022, 19:56:30 »
U mnie brakuje tylko Venoma. Widziałem go tylko raz. X-men, Wolverine oraz Thora jest aż w nadmiarze.

Co prawda brak Venoma potwierdza moją ankietę. Ludzie kupują to co znają czyli Tm-semica. Natomiast ramoty z lat 60-70 już słabiej.
« Ostatnia zmiana: So, 05 Marzec 2022, 20:50:08 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #191 dnia: So, 05 Marzec 2022, 20:01:44 »
Ano nigdzie. Wszyscy zdają sobie sprawę że to nie komiks za +/- 150 zł.
Tylko, że przy Ptaszynie od Centrali było identycznie. Też nie było biegania z pochodniami jak przy Tomb Raiderze. I tak wiem, że jest zanaczna różnica cenowa i nie zapominajmy też o błędach.  Ale nie zachwycajmy się towarem niskiej jakość znowu, aż tak bardzo tylko dlatego, że kosztuje 14 zł.
Ten papier za to fantastycznie sprawdza się do komiksów z lat 60-90.
Tylko, że tam pół materiału jest współczesnego i wygląda to źle. Przecież w przypadku Tomb Raidera to był główny powód gownoburzy.
« Ostatnia zmiana: So, 05 Marzec 2022, 20:08:32 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #192 dnia: So, 05 Marzec 2022, 20:04:24 »
Tak michał81 - wyblakłeś z wrażenia że można wydawać grube komiksy Marvela za 14 zł. A Tomasz Kołodziejczak na to - Niemożliwe. ;)
bazyliszku matwie się, że tego nie widzisz, proponuję udać się do okulisty na badanie wzroku.

Offline radef

« Odpowiedź #193 dnia: So, 05 Marzec 2022, 20:10:40 »
Tylko, że tam pół materiału jest współczesnego i wygląda to źle. Przecież w przypadku Tomb Raidera to był główny powód gownoburzy.
Tylko jednak to wydanie pokazało, że można w bardzo niskiej cenie wydać stare komiksy tak, że wyglądają lepiej niż w wydaniach Egmontu. Oczywiście - nowe komiksy wyglądają źle, ale to trochę jak z Gigantami. Nikt w kółko nie narzeka w kółko na papier, ponieważ wynika on z takiej a nie innej ceny.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline michał81

« Odpowiedź #194 dnia: So, 05 Marzec 2022, 20:58:22 »
@radef ja to wiem. I wiem też cena robi swoje i pozwala przymykać oko na to wygląda. Tylko to, że to co się działo przy premierze Tomba Raidera z powodu papieru to było jakieś kuriozum. Ja wiem, że Ptaszyna nikogo nie obeszła stąd tam nie był takiej gówno burzy.

I jest też nieszczęsny Spectacular Spider-man na którym wszyscy wieszali psy, za niedoróbki, a tu wszyscy milczą, a jest wg mnie dużo gorzej.

Zawsze rozbija się to ocenę. Tym bardziej w obecnych czasach.