Autor Wątek: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów  (Przeczytany 71291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arne

Odp: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów
« Odpowiedź #120 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 22:07:48 »
Wszystkie tomy udało się kupić w Carrefourze w Pestce. Bez najmniejszego problemu - pomimo tego, że Poznań jest małym miastem w porównaniu do takiej np. Warszawy :D

Online eyesore

« Odpowiedź #121 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 22:11:34 »
Wszystkie tomy udało się kupić w Carrefourze w Pestce. Bez najmniejszego problemu - pomimo tego, że Poznań jest małym miastem w porównaniu do takiej np. Warszawy :D
To musieli dzisiaj wrzucić bo wczoraj byłem i były tylko trzy części.

Offline Pestak

« Odpowiedź #122 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 22:31:20 »
Żałuję tylko że nie ma tomu z Punisherem.

Może dlatego że on zabija swoich wrogów zaraz przy pierwszym spotkaniu i raczej nie ma takich którzy powracają ( Chyba tylko Jiggsaw jest wyjątkiem).

Z innej beczki - w carefurze w Tczewie tylko połowa kolekcji. Tomy dostępne  zakupiłem już w sobotę. Dzisiaj byłem ponownie - były te same tomy tylko już ułożone na tym ładnym stojaczku. Rozmawiałem z.kierowniczka.i twierdzi że będą podobno dowozic nowe tomy ( zobaczymy). Jutro obczaje jeszcze carefur na morenie w Gdańsku o którym już była mowa i dam znać.

Z jeszcze innej beczki. Ktoś tu wspominał o koledze prawniku. Ja też jestem prawnikiem i uwierzcie mi, ze ta grupa zawodowa też zwraca uwagę na ceny komiksow szczególnie przy ogólnie obecnie panującej drożyźnie. Jasne, kupię epica spidera za 150 zł bo bardzo lubię te postać ale już nad takimi siedmioma żołnierzami.morrisona mocno się zastanawiam.

Offline martinus100

« Odpowiedź #123 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 22:56:06 »
Jeśli chodzi o Punishera to najbardziej by mi pasował właśnie Jigsaw ewentualnie Bullseye albo Kingpin.
Widzę że na forum jest sporo prawników. Ja również łapię się do tej grupy i zwracam uwagę na ceny komiksów. Na szczęście jestem mocno wybredny i zostawiam sobie tylko komiksy które za jakiś czas chciałbym ponownie przeczytać. Reszta idzie na sprzedaż.

Offline Flagranta

« Odpowiedź #124 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 07:03:18 »
Czy może ma ktoś jakieś wieści z Warszawy ?

Offline batitt

« Odpowiedź #125 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 07:20:59 »
Lubelski Carefour, wieczorem już po 3, 4 szt każdego tomu.

Offline Klima

« Odpowiedź #126 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 07:53:43 »
Potwierdzam że w poznańskiej Pestce w końcu wystawili tą kolekcję  aczkolwiek jak teraz byłem brakowało tomów z Deadpoolem, Kapitanem Ameryką i Wolverinem.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #127 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 09:20:39 »
Każdy, dla kogo Marvel Now, Fresh po 40 i 50 zł jest za drogie, zachwyci się kolekcją po 13,99 zł, ale nigdy nie kupi epica za 150 zł. Lepiej? Już nie zerojedynkowo? Taki przykład. Kolega prawnik, czyli nie narzeka na brak kasy, spytał mnie niedawno, czy nie mam starych Marveli dla jego syna. Coś poszukałem, a przy okazji powiedziałem, że Marvele są teraz tanie, po 40-50 zł, a w sklepach internetowych nawet tańsze. Ten argument do niego nie przemówił, więc jeśli osoba, którą stać na komiks za 40 zł, ale go nie kupi w tej cenie, bo uważa, że komiks nie jest warty tak wygórowanej ceny (mówimy tu o 40 zl), to czy kupi komiks za 150 zł? To pytanie retoryczne, rzecz jasna.

Masz rację. Ja bym ten temat rozszerzył na wszystkie dobra kulturalne/rozrywkowe. Gdzieś kiedyś spotkałem się z przelicznikiem pieniędzy na godziny, spędzone na danej rozrywce. Nie znajdę go teraz, ale spróbuję posłużyć się przykładem, aby zobrazować o co chodziło:

200 stron książki - 7 godzin
wizyta w kinie - między 1,5 godziny a 3 godzinami
gra komputerowa fabularna - 20-30 godzin
gra komputerowa z trybem online - teoretycznie no limit
komiks liczący 150-200 stron - 2 godziny

To teraz dodajmy do tego ceny premierowe i okładkowe. Nie uwzględniam tu większych i bardziej obszernych wydań, bo wiadomo że Wolverine Muchy albo Knightfall Egmontu to cegiełki, które swoje kosztują i kosztowne odpowiedniki znajdziemy też w innych kategoriach rozrywkowych (eksluzywne wydanie BR, płyta vinylowa, kolekcjonerska edycja gry itd):

Bilet do kina - 20-35 zł
Film na DVD - 30 zł
Książka - 40-50 zł
Komiks - 40-50 zł
Subskrypcja VOD - średnio 50 zł
Album muzyczny na CD - średnio 50 zł
Film na Blueray - 80 zł
Gra na konsole - 260/300 zł (zależności od platformę)

Oczywiście bardziej zorientowani mogliby tę listę rozbudować i uwzględnić jak to wszystko wygląda, gdy nabywa się coś z drugiej ręki, subskrybuję z kimś. Mamy też inne atrakcje takie jak gry planszowe, zabawki, klocki Lego.

Bardzo podobał mi się zestaw Lego Daily Bugle, ale jeżeli miałbym wydać 1300 zł na budowlę, którą sam zbuduję a następnie będzie stała i się kurzyła to byłby to jeden z moich głupszych zakupów. Wiadomo, są tacy co kupują obrazy za kilka/kilkanaście tysięcy, ale wypowiadam się za siebie.

Ja do komiksów wróciłem mniej więcej w 2019 roku i przyznaję, że nawet na ogrywanie większości gier z PS3/PS4 nie wydawałem tyle, ile na komiksy, które czytam w jeden wieczór, podczas gdy gra serio starczy mi na te 20 godzin. Przy czym oczywiście wyszukiwałem produktów z wyprzedaży, więc nie płaciłem 250 zł za nowy tytuł, tylko 60-100 zł za produkt kilkuletni.

Także komiks to faktycznie droga rozrywka...

Offline Mizantrop

« Odpowiedź #128 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 09:50:43 »
Masz rację. Ja bym ten temat rozszerzył na wszystkie dobra kulturalne/rozrywkowe. Gdzieś kiedyś spotkałem się z przelicznikiem pieniędzy na godziny, spędzone na danej rozrywce. Nie znajdę go teraz, ale spróbuję posłużyć się przykładem, aby zobrazować o co chodziło:

200 stron książki - 7 godzin
wizyta w kinie - między 1,5 godziny a 3 godzinami
gra komputerowa fabularna - 20-30 godzin
gra komputerowa z trybem online - teoretycznie no limit
komiks liczący 150-200 stron - 2 godziny
(...)

Zapomniałeś dodać przelicznik czasu pokazujący ile czasu zabiera zrobienie listy przeliczników i sprawdzanie jej przed każdym zakupem.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #129 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 10:02:54 »
Zapomniałeś dodać przelicznik czasu pokazujący ile czasu zabiera zrobienie listy przeliczników i sprawdzanie jej przed każdym zakupem.

To chyba szydera z Twojej strony :D Ja takiego przelicznika nie używam na co dzień, bo ograniczam konsumpcję pewnych rzeczy. Ale porównuję miedzy sobą gry - jeżeli w jednej spędzę 70 godzin, a w drugiej 15 no to raczej skłoni mnie to do zakupu tej pierwszej. Ale przez ostatnią dekadę kupiłem tylko dwie gry na premierę, bo i tak mi szkoda.

Objętość książki lub komiksu to już co innego. Tomiki Sandmana nie są jakieś duże, a jest to super lektura. Niewiele droższa od Marvel Now, a poziom zupełnie inny.
Z kolei po Przedwiecznych za 300, czy tam 200 zł nigdy bym nie sięgnął, gdyż mnie ta pozycja i jej format nie interesują.
Filmów na nośnikach też nie kupuję, bo obejrzę go raz i nie wracam do niego. Wyjątkiem mogłoby być jakieś kultowe dzieło albo ulubiony film, ale zdecydowanie wystarczy mi streaming.

Jeszcze mógłbym uwzględnić wydatki na sport - transmisje nie są za darmo i trochę kasy trzeba włożyć, żeby mieć dostęp do platform, które gwarantują czy to piłkę nożną czy koszykówkę. Na to mi akurat nie szkoda, bo tygodniowo oglądam kilka meczów i lubię być na bieżąco, ale kto inny wybierze Netflixa czy HBO.

Można tez dodać teatr. To jest coś, co zdecydowanie mnie odrzuca swoimi cenami. Kiedyś byłem zainteresowany jakimś głośniejszym spektaklem, to chyba nie dało się kupić biletu za mniej niż 300 zł.

Offline Pestak

« Odpowiedź #130 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 10:18:05 »
Morena Gdańsk - właśnie wychodzę. Po kolekcji ani śladu - nie ma ani stojaczka ani nawet jednego tomu.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #131 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 10:52:35 »
Morena Gdańsk - właśnie wychodzę. Po kolekcji ani śladu - nie ma ani stojaczka ani nawet jednego tomu.

Już w poniedziałek były resztki, dobrze, że zebrałem się w sobie i pojechałem tam w sobotę ;)

Spróbuj uderzyć do Galerii Bałtyckiej. Wczoraj o nich zahaczyłem i mieli w kartonach, jeszcze nierozpakowane. Co prawda tylko 4 tomy (Avengers, Guardians, Iron-Man i X-Men), ale Pan z obsługi powiedział, że na dniach mają dowozić im pozostałe. Więc dziś może być ich już więcej.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #132 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 11:13:53 »
Wie ktoś czy w CM w Starym Browarze w Poznaniu jest ta kolekcja ?

Offline pawlis

« Odpowiedź #133 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 11:28:24 »
Jak ktoś jest ze Szczecina informuję, że kolekcja znajduje się w Kaskadzie (jak byłem tam w poniedziałek).

Offline Pestak

« Odpowiedź #134 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 11:50:29 »
Już w poniedziałek były resztki, dobrze, że zebrałem się w sobie i pojechałem tam w sobotę ;)

Spróbuj uderzyć do Galerii Bałtyckiej. Wczoraj o nich zahaczyłem i mieli w kartonach, jeszcze nierozpakowane. Co prawda tylko 4 tomy (Avengers, Guardians, Iron-Man i X-Men), ale Pan z obsługi powiedział, że na dniach mają dowozić im pozostałe. Więc dziś może być ich już więcej.

Dzięki za namiary, ale ja już wcześniej kupiłem te tomy w Tczewie. Na morenie byłem przy okazji - chciałem zapolować na tom z Venomem a tu dupa.