Autor Wątek: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów  (Przeczytany 71270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Motyl

Odp: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów
« Odpowiedź #90 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 08:28:27 »
@radef Nie hejtuje, kupiłem sobie te tomiki, co chciałem. To moja opinia, dla mnie zrozumiałe jest, że to niska jakość wydania, bo cena musi być atrakcyjna. Natomiast nie ma co ubarwiać rzeczywistości, że to super wydanie. Uważam, że Asteriksy i Smerfy są lepiej wydane, ale to moje zdanie i możesz się z nim nie zgadzać.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #91 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 08:41:13 »
Ale tu chyba nie o to chodzi, że to jest super wydanie, ale o to, że super, że takie wydanie się pojawiło.

Ja tam się cieszę. Jak się uda trafić, to kupię.
Ta inicjatywa trochę zdejmuje z komiksu czar ekskluzywności, trochę odczarowuje to, że komiks musi kosztować dwie stówy. Tak, wiem: tani papier, zaraz się rozklei, licencja-sricencja, babole (jakby w wydaniach za dwie stówy ich nie było, ekhm...), ogień w kominku od tego wręcz zgaśnie, i co tam jeszcze. Ale ogólnie to chyba jako komiksiarze powinniśmy się cieszyć, co nie? Czy nie, bo "psucie rynku" i bo "przez następne 100 lat nikt nie wyda". Ojej, no po prostu straszne.

Super, Panini-Kerfur, poprawcie błędy i jazda dalej. Więcej komiksów szeroko przystępnych!

Offline radef

« Odpowiedź #92 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 08:47:52 »
@radef Nie hejtuje, kupiłem sobie te tomiki, co chciałem. To moja opinia, dla mnie zrozumiałe jest, że to niska jakość wydania, bo cena musi być atrakcyjna. Natomiast nie ma co ubarwiać rzeczywistości, że to super wydanie. Uważam, że Asteriksy i Smerfy są lepiej wydane, ale to moje zdanie i możesz się z nim nie zgadzać.
Po prostu napisałem, że pod względem jakości papieru są to wydanie podobne (nie napisałem czy lepsze, czy gorsze) od wydań Egmontu typu "Asteriks" i "Smerfy". Tylko tu jest pewne "ale" - wydania Egmontu są szyto-klejone, a nie tylko klejone i mają okładki lepszej jakości, przez co ogólnie sama jakość jest wyższa. Przy czym do tego "ale" jest drugie "ale" - nie dotyczy to pierwszych wydań nowych "Asteriksów", które nie są drukowane u nas, tylko gdzieś nie wiadomo gdzie, i w nich jest właśnie papier gorszej jakości (to nie są duże różnice, ale odczuwalne) i są tylko klejone.
Oczywiście nadal to nie oznacza, że seria od Carrefoura jest super wydaniem, ale po prostu według mnie nie odstaje za bardzo w jakości od niektórych wydań księgarskich. A wyrażenie "papier makulaturowy" bardziej pasuje do wydań na poziomie "Giganta".

Nie zmienia to faktu, że wolałbym, aby starsze komiksy Marvela wychodziły na papierze offsetowym, makulaturowym, jakimkolwiek niebłyszczącym, a nie na kredowym. I w tym wypadku nie ma znaczenia dla mnie gramatura, ale po prostu tego typu komiksy, pokolorowane w ten, a nie inny sposób, są dla mnie zdecydowanie bardziej strawne na papierze, który dodatkowo nie wzmacnia jaskrawości kolorów.
« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Marzec 2022, 08:52:32 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Motyl

« Odpowiedź #93 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 08:57:26 »
Ale tu chyba nie o to chodzi, że to jest super wydanie, ale o to, że super, że takie wydanie się pojawiło.

Ja tam się cieszę. Jak się uda trafić, to kupię.
Ta inicjatywa trochę zdejmuje z komiksu czar ekskluzywności, trochę odczarowuje to, że komiks musi kosztować dwie stówy. Tak, wiem: tani papier, zaraz się rozklei, licencja-sricencja, babole (jakby w wydaniach za dwie stówy ich nie było, ekhm...), ogień w kominku od tego wręcz zgaśnie, i co tam jeszcze. Ale ogólnie to chyba jako komiksiarze powinniśmy się cieszyć, co nie? Czy nie, bo "psucie rynku" i bo "przez następne 100 lat nikt nie wyda". Ojej, no po prostu straszne.

Na pewno się cieszą wszyscy ci, dla których Marvel Now po rabacie to drożyzna, mają teraz ekonomiczne wydanie. No i spekulanci, bo jak się wyprzeda lub minie okres sprzedaży będą sprzedawać z kilkukrotnym przebiciem. Jednakże w tym przypadku będzie casus filmów Marvela, większość widzów nie sięga po komiksy z tymi bohaterami. Tu będzie podobnie, bo jak ktoś kupi Spidera za niecałe 15 zł, to nie sięgnie po epica za 150. Nie oszukujmy się, taka jest prawda. O mechanizmach dlaczego, po co i jak to działa nie będę pisał, bo na forum było to walkowane wiele razy. Ktoś lubi wydania z wyrywkowymi zeszytami i historiami, to skacze właśnie z radości, że dostanie je za grosze. Cieszę się jego szczęściem :)

Offline radef

« Odpowiedź #94 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 09:16:27 »
Jednakże w tym przypadku będzie casus filmów Marvela, większość widzów nie sięga po komiksy z tymi bohaterami. Tu będzie podobnie, bo jak ktoś kupi Spidera za niecałe 15 zł, to nie sięgnie po epica za 150. Nie oszukujmy się, taka jest prawda.
Jednak choćby 1 na 100 osób dzięki temu bardziej się zainteresowała komiksami i to już będzie zysk. Co zawsze podkreślam - popularność komiksów Marvela nie sprawia, że komiksy Marvela sprzedają się u nas w milionowych nakładach, ale sprawia, że sprzedaje się te dodatkowe kilkaset, w przypadku pojedynczych tytułów kilka tysięcy egz. i dzięki temu ten ryneczek się jakoś kręci.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #95 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 09:29:36 »
Tu będzie podobnie, bo jak ktoś kupi Spidera za niecałe 15 zł, to nie sięgnie po epica za 150. Nie oszukujmy się, taka jest prawda. O mechanizmach dlaczego, po co i jak to działa nie będę pisał, bo na forum było to walkowane wiele razy. Ktoś lubi wydania z wyrywkowymi zeszytami i historiami, to skacze właśnie z radości, że dostanie je za grosze. Cieszę się jego szczęściem :)

Szczerze mówiąc, to mam gdzieś, czy ten co kupił za 15, kupi za 150. Mi chodzi o to, że powinna wzrastać baza cenowo przystępnych komiksów. Dziwne, że muszę to tłumaczyć. I dziwne, że ktoś może mieć coś przeciwko...

Wyrywkowe zeszyty to może i słaby punkt takich wydań. Ale słabe skanowanie tych "niewyrywkowych" za 220 też nie daje powodu do skakania z radości.

Nie wiem skąd ta potrzeba deprecjonowania takich wydań i - co gorsza - czytelników, którzy je pozytywnie oceniają.

Online Klima

« Odpowiedź #96 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 09:35:13 »
Ehh porażka jeśli chodzi o Carrefour w poznańskiej Pestce. Zero komiksów a wsród obsługi zero wiedzy czy wogóle coś takiego mają/ma być.

Offline Motyl

« Odpowiedź #97 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 09:42:17 »
Szczerze mówiąc, to mam gdzieś, czy ten co kupił za 15, kupi za 150. Mi chodzi o to, że powinna wzrastać baza cenowo przystępnych komiksów. Dziwne, że muszę to tłumaczyć. I dziwne, że ktoś może mieć coś przeciwko...

Wyrywkowe zeszyty to może i słaby punkt takich wydań. Ale słabe skanowanie tych "niewyrywkowych" za 220 też nie daje powodu do skakania z radości.

Nie wiem skąd ta potrzeba deprecjonowania takich wydań i - co gorsza - czytelników, którzy je pozytywnie oceniają.

Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem i wyciągać wnioski to byś nie musiał tłumaczyć. Napisze więc jaśniej, bo może faktycznie nie zrozumiałeś moich słów. Nie mam nic przeciwko takiemu wydaniu, ale nie będę też go chwalił za jego niską jakość. To chyba zrozumiałe, czy nie? Nazwałem je ekonomicznym i biednym, bo tak uważam, mam do tego prawo czy też mi je odbierzesz? Nie wiedziałem, że wyrażanie własnego zdania jest zbrodnią.

W poprzednim poście pisałeś, że komiks zaraz się rozklei, powiem szczerze, że jak nim nie rzucisz to nie powinien, bo grzbiet wygląda solidnie. Pisaleś  też o babolach, wprawdzie nie miałem jeszcze okazji się wgryźć, więc nie oceniam, jednak w stopce próżno szukać osoby odpowiedzialnej za korektę.

Offline eyesore

« Odpowiedź #98 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 09:43:27 »
Ehh porażka jeśli chodzi o Carrefour w poznańskiej Pestce. Zero komiksów a wsród obsługi zero wiedzy czy wogóle coś takiego mają/ma być.
Byłem wczoraj, było parę sztuk na stojaku z kolorowankami i innymi takimi. Tomy 3,6 i 9, wpadłem zobaczyć czy moze cos dorzucili, myślałem żeby dziś jeszcze podjechać ale widzę ze to bez sensu.

Offline Motyl

« Odpowiedź #99 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 09:44:25 »

Było spytać w punkcie informacji sklepu, żeby dopytali się w ich magazynie. Tak zrobiłem i okazało się, że mają jeszcze niewystawione.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #100 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 09:54:07 »
Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem i wyciągać wnioski to byś nie musiał tłumaczyć. Napisze więc jaśniej, bo może faktycznie nie zrozumiałeś moich słów. Nie mam nic przeciwko takiemu wydaniu, ale nie będę też go chwalił za jego niską jakość. To chyba zrozumiałe, czy nie? Nazwałem je ekonomicznym i biednym, bo tak uważam, mam do tego prawo czy też mi je odbierzesz? Nie wiedziałem, że wyrażanie własnego zdania jest zbrodnią.

W poprzednim poście pisałeś, że komiks zaraz się rozklei, powiem szczerze, że jak nim nie rzucisz to nie powinien, bo grzbiet wygląda solidnie. Pisaleś  też o babolach, wprawdzie nie miałem jeszcze okazji się wgryźć, więc nie oceniam, jednak w stopce próżno szukać osoby odpowiedzialnej za korektę.

Tak, niczego innego nie pragnę jak tylko odbierać Ci Twoje prawa do wypowiadania się o komiksach.
Co za dramatyzm, co za kompletnie nie w punkt histeryczne argumentowanie.
Z całego wachlarza nietrafnych interpretacji oczywiście wybrałeś tę najbardziej skrajną i przez to całkowicie absurdalną.

Z tym rozklejeniem też nie zrozumiałeś - czasami stosuje się takie zabiegi w rozmowach, wiesz? Tutaj moją intencją miało być wyliczenie potencjalnych argumentów, które pojawiają się w tego typu dyskusjach. Jeszcze się do tego ognia w kominku przyczep. Albo najlepiej sprawdź, czy komiksy są łatwopalne. Co za gość.
Jak Ty w ogóle czytasz albo produkujesz komiksy, jeśli nie rozumiesz prostych zabiegów językowych?

Nie będę pisał, że z mojej strony EOT. Wręcz przeciwnie, dawaj dalej, chcę jeszcze.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #101 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 10:02:39 »
Podejrzewam, że papier lepszy niż to co jest aktualnie w Marvelach po amerykańsku po cenach z kosmosu.
Prawda, mam jedno amerykańskie wydanie zbiorcze i myślałem, że papier w tej kolekcji będzie podobny albo wyraźnie gorszy. Pozytywnie się zaskoczyłem.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 10:11:34 »
W Koninie tez tylko 3 tomy/tytuly (po okolo 15 sztuk kazdego Wolverine, Thor, Deadpool)  na malutkim kartonowym stojaczku ...

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #103 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 10:26:12 »
Czy nie, bo "psucie rynku" i bo "przez następne 100 lat nikt nie wyda".
Moim zdaniem to nawet dobrze, że są takie krótkie historie, bo tylko zaostrzają apetyt. Jeśli ktoś już kupił "Venom kontra Spider-Man" to nabył (jak ja) "przyszłe duble", ale rozlokowane tak, że i tak kupi się tegoroczne epiki, gdzie te powtórki i tak są nieliczne na tak gruby tom.

Było spytać w punkcie informacji sklepu, żeby dopytali się w ich magazynie. Tak zrobiłem i okazało się, że mają jeszcze niewystawione.
Ja spytałem w sobotę. Powiedziano mi, że wszystko jest wystawione, a wczoraj okazało się, że jednak nie.

jak ktoś kupi Spidera za niecałe 15 zł, to nie sięgnie po epica za 150. Nie oszukujmy się, taka jest prawda.
Co za zero-jedynkowe myślenie!  Jestem przekonany, że wśród nabywców tej kolekcji znajdzie się choć jedna osoba, która postanowi bardziej zagłębić się w temat.
« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Marzec 2022, 10:28:20 wysłana przez ThePinkFin »

Offline xanar

« Odpowiedź #104 dnia: Wt, 01 Marzec 2022, 10:57:33 »
A jak ktoś nie kupi za 15 to kupi 150  ::)

Przecież to bardzo dobry pomysł z tymi komiksami za 15 w markecie, jest szansa, że jakiś nowy klient w dłuższej perspektywie sięgnie po te drogie Muchowe tytuły z błędami, ale już mu te błędy nie będą tak przeszkadzać, gdyż przyzwyczai się do nich w tych za 15 i pewnie jeszcze stwierdzi, że tak mu być  :) Sytuacja win-win  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój