Autor Wątek: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów  (Przeczytany 71657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roszadok

Odp: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów
« Odpowiedź #45 dnia: So, 26 Luty 2022, 23:57:38 »
Carrefour Kraków Czyżyny - póki co brak, pani mówiła że podobno idzie

Offline Kandor

« Odpowiedź #46 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 00:02:08 »
Tak, ale tylko do Browaru się dostanę w godzinę, no i do tego mojego nad Jeziorem, w Koninie :-) Fajnie jakby ktoś się tam kopsnął, niewykluczone że to będę ja :-)

Offline Brzon

« Odpowiedź #47 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 00:54:36 »
Cytat: LukCook link=topic=3378.msg172178#msg172178 date=1645879720
Carrefour w Sadyba Best Mall w Warszawie - dostępna cała kolekcja:

Dzięki za info. Zakupione 10 tomów. Uważam, że jakość jest bardzo ok. Nie ma znaczenia czy klejony czy szyty, nie widzę aby komiks miał się rozpaść, komiksy na offsecie wyglądają dobrze. Zachęcam do zakupu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Luty 2022, 00:56:26 wysłana przez Brzon »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #48 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 06:51:22 »
Tak, rzeczywiście. Na razie w Poznaniu byłem tylko raz we wrześniu i w samej Plazie był tylko ostatni w Polsce Piotr i Paweł, a w Galerii obok był ten Carefour, ale nie załapałem jej nazwy. ;) Jechałem tym tramwajem stamtąd z powrotem na dworzec, ale prędkości nie poczułem - podobne tempo jak w Warszawie na Dwójce.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #49 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 11:25:26 »

Wrzucacie tak apetyczne fotki, że mimo iż część materiału już mam, nabieram ochoty na całość. 140 zł za 2400 stron komiksu to nie jest tak dużo. Tym bardziej, że tyle dałem za cieńszych Dr Strange czy Spectacular Spider-Man.

Też pojadę specjalnie do Carrefoura i kupię całość mimo, że większość tomów jest mi do niczego nie potrzebna. Trzeba wspierać tak wspaniała inicjatywę!
Ja żałuję, że kupiłem Spectaculara od Muchy - mam wrażenie, że każdy sprzedany egzemplarz komiksu z tak wysoka sugerowana cena detaliczna tylko psuje rynek komiksowy w Polsce. Dr Strange to absurd a będzie gorzej bo są osoby co to kupują.
Także pojadę po komplet kolekcji Carrefour mimo, ze jest mi niepotrzebna bo takich inicjatyw wydawniczych potrzeba w Polsce.

Offline misiokles

« Odpowiedź #50 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 11:40:51 »
Wydawanie i sprzedawanie komiksów przez sieciówkę spożywczą psuje rynek jeszcze bardziej i faworyzuje mieszkańców większych miast.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #51 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 12:03:42 »
@UP
Zasypać morze, zniwelować góry, bo te tereny dyskryminują mieszkańców środka Polski.
A wiesz, że Egmont swoją polityką sprzedażową dyskryminuje ludzi nie posiadających internetu, zmuszając ich do kupowania po cenach okładkowych w Empiku lub Leclercu? Kiedy firmowa księgarnia Egmontu będzie w każdej gminie, jak Świat Książki? :)

Tak widzę twoją filozofię. :) W Gdańsku bardzo przeszkadzał mi brak dostępu do kultury, to się wreszcie przeprowadziłem, bo tam się nie da żyć. Teraz praca zmusza mnie do pozostawania w odległości od Careffoura a nie mam samochodu. Czy to znaczy że jestem dyskryminowany bo nie mogę dojechać do hipermarketu? No daj pan spokój.

Offline michał81

« Odpowiedź #52 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 12:17:33 »
A wiesz, że Egmont swoją polityką sprzedażową dyskryminuje ludzi nie posiadających internetu, zmuszając ich do kupowania po cenach okładkowych w Empiku lub Leclercu?
Ale Hachette też ma ograniczoną dystrybucję i też sprzedaje po okładkowej w Empiku. Halo ziemia do Bazyla.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #53 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 13:38:12 »
Tym razem o Bazylu mogę powiedzieć cytatem z Falcona i Zimowego Żołnierza.

Koleś sobie grabi, ale tu ma rację.

Offline michał81

« Odpowiedź #54 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 16:48:43 »
Ciekawe czy te komiksy z Carrefoura będą miały jakieś dodruki, czy to jednorazowe rzucenie towaru, bo na takie wygląda.

Offline emedzi 12

« Odpowiedź #55 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 17:18:18 »
Raczej niemal oczywistym wydaje się że nie będzie dodruków, ale jak ktoś wspominał, że przy takiej cenie nakład musi być bardzo duży, czego dowodzić może fakt, że w licznych sklepach jeszcze nie ma tej kolekcji, ale mają ją dowieść w kolejnych dniach. Czy będą dowozić kolejne egzemplarze do Carefourów, w których już jest dostępne? Raczej nie, ale nigdy nie wiadomo.
Nie wiem jak to mogło być drukowane, możliwe że Panini od razu drukowała kilka wersji językowych. Bo dokładnie ta sama kolekcja wyszła już swego czasu we Francji i Hiszpanii i  może gdzieś jeszcze nie wiem nie szukałem. Jednakże fakt, iż wersje FRA i ESP  wyszły już kilka miesięcy temu, może wskazywać na to, że polskojęzyczny wariant był drukowany osobno, co może tylko potwierdzać, że tak niska cena oznacza dość duży nakład. Chyba że Panini ma super układy z drukarniami i papier zabezpieczony na kilka lat do przodu. No bo raczej muszą mieć wykalkulowany zysk na tej inicjatywie.
Jeszcze jednym argumentem co do dużej ilości nakładu jest fakt, że we Francji i Hiszpanii tomy na prawdę były dość długo dostępne. W tym drugim kraju kolekcja z tego co szukałem startowała gdzieś na początku roku i można ją było zakupić online, a mimo to wciąż pojedyncze numery są dostępne na stronie Carrefoura. Choć Francja i Hiszpania to zupełnie inne kultury komiksowe i może tam z założenia wydrukowano więcej albo to u nas ludzie się bardziej na to rzucili/rzucą, zatem pewności oczywiście nie mam, bo nie ma jak zdobyć odpowiednich danych do wyciągania ostatecznych wniosków.
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Luty 2022, 17:20:41 wysłana przez emedzi 12 »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #56 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 17:47:37 »
@UP
No tak, tylko Francja i Hiszpania, to normalne rynki komiksowe, gdzie np. jeden wydawca nie rzuca dissów na WKKDC Salvatu. A nie że u nas jest jeden podmiot z pozycją dominującą i reszta to szare myszki, co się obrażają jak komiksiarze zjadą im jeden komiks (hi Motyl :) ), to mamy to co mamy. Na prostą edycję fragmentów różnych historii o superbohaterach, rzuca się pół komiksowa, bo jest posucha na rynku.
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Luty 2022, 17:49:15 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kandor

« Odpowiedź #57 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 17:51:55 »
Hej, dawajmy sobie znać czy i jakie numery są dostępne w naszych miastach bo już chodzą po 40* zł na Allegro. Na razie jest tak jak ja i inni podaliśmy, ale jutro otwierają sklepy więc zobaczymy gdzie i co rzucą.

[*Jeden sprzedawca nawet napisał w tytule aukcji "Cenom kontra Spider-Man" - bardzo wymowny błąd]
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Luty 2022, 18:00:18 wysłana przez Kandor »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 18:03:38 »
@UP
No tak, tylko Francja i Hiszpania, to normalne rynki komiksowe, gdzie np. jeden wydawca nie rzuca dissów na WKKDC Salvatu.

A skąd możesz to wiedzieć? Myślisz, że w Hiszpanii się orientują czy jakiś polski wydawca komiksów dissuje innego?

Offline eyesore

« Odpowiedź #59 dnia: Nd, 27 Luty 2022, 19:51:01 »
Raczej niemal oczywistym wydaje się że nie będzie dodruków, ale jak ktoś wspominał, że przy takiej cenie nakład musi być bardzo duży, czego dowodzić może fakt, że w licznych sklepach jeszcze nie ma tej kolekcji, ale mają ją dowieść w kolejnych dniach. Czy będą dowozić kolejne egzemplarze do Carefourów, w których już jest dostępne? Raczej nie, ale nigdy nie wiadomo.
Nie wiem jak to mogło być drukowane, możliwe że Panini od razu drukowała kilka wersji językowych. Bo dokładnie ta sama kolekcja wyszła już swego czasu we Francji i Hiszpanii i  może gdzieś jeszcze nie wiem nie szukałem. Jednakże fakt, iż wersje FRA i ESP  wyszły już kilka miesięcy temu, może wskazywać na to, że polskojęzyczny wariant był drukowany osobno, co może tylko potwierdzać, że tak niska cena oznacza dość duży nakład. Chyba że Panini ma super układy z drukarniami i papier zabezpieczony na kilka lat do przodu. No bo raczej muszą mieć wykalkulowany zysk na tej inicjatywie.
Jeszcze jednym argumentem co do dużej ilości nakładu jest fakt, że we Francji i Hiszpanii tomy na prawdę były dość długo dostępne. W tym drugim kraju kolekcja z tego co szukałem startowała gdzieś na początku roku i można ją było zakupić online, a mimo to wciąż pojedyncze numery są dostępne na stronie Carrefoura. Choć Francja i Hiszpania to zupełnie inne kultury komiksowe i może tam z założenia wydrukowano więcej albo to u nas ludzie się bardziej na to rzucili/rzucą, zatem pewności oczywiście nie mam, bo nie ma jak zdobyć odpowiednich danych do wyciągania ostatecznych wniosków.
Druk był we Włoszech zrobiony więc pewnie drukowane było z innymi wersjami językowymi (druk w zeszłym roku). Po za tym chyba na spokojnie bo wszyscy się rzucili (w tym ja) a oficjalna premiera ma być od 01.03.
Myślę że będzie tego na tony leżało potem, ewentualnie moze być problem z skompletowaniem całości:
https://www.carrefour.pl/promocje/gazetka-promocyjna/3413?page=24