Autor Wątek: Klasyka Marvela od Egmontu  (Przeczytany 207455 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Klasyka Marvela od Egmontu
« Odpowiedź #885 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:23:39 »
Byłem wczoraj na garażówce w Galerii Północnej. Jakaś dziewczyna sprzedawała angielskie wydanie "Loki: Agent  Asgardu" na ktorym bazował Egmont z naszą wersją. No i co tam jeszcze było, czego nie dali w polskim tłumaczeniu? Zeszyty Orginal Sin 5.1-5.5. Bo u nas wydano to 7 lat temu jako "Thor i Loki - Dziesiąty świat". Ha ha ha - czyli można wycinać zdublowane historie z wydań zbiorczych na których bazuje polskie wydanie.

Czyli Egmont Polska ma swobodę w dostosowywaniu zagranicznych wydań na nasz rynek. Czyli da się unikać dubli gdyby inaczej wydać New Mutants, albo She Hulk albo inne historie.

Offline michał81

« Odpowiedź #886 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:40:23 »
Przecież to już od dawna wiadomo. Pisałem kilkanaście razy o tym. Oczywiście jakby to zostawili to byś pisał, ze dubel.

Inna sprawa nie ma tego polskiego wydania, więc nie wiem co tam jest w stopce. Complete Colletion? Czy może wymienione są tpb vol. 1, vol. 2 i vol. 3? Bo może nie wycieli a zbili te tpb w jeden tom?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #887 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:42:44 »
Czyli Egmont Polska ma swobodę w dostosowywaniu zagranicznych wydań na nasz rynek. Czyli da się unikać dubli gdyby inaczej wydać New Mutants, albo She Hulk albo inne historie.
No da się, tyle że takie rozwiązania byłyby zazwyczaj debilne.

Offline xanar

« Odpowiedź #888 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:52:19 »
Bazyl jest specjalistą od takich rozwiązań, jak on chce żeby wycinać zeszyty, które wyszły w kolekcji paręnaście lat temu albo w Semicu sto lat temu, bo przecież kto chciał już dawno kupił. No chyba, że on akurat nie ma wtedy ta zasada nie obowiązuje :)

Przecież to już od dawna wiadomo. Pisałem kilkanaście razy o tym. Oczywiście jakby to zostawili to byś pisał, ze dubel.

Inna sprawa nie ma tego polskiego wydania, więc nie wiem co tam jest w stopce. Complete Colletion? Czy może wymienione są tpb vol. 1, vol. 2 i vol. 3? Bo może nie wycieli a zbili te tpb w jeden tom?
To jest Complete Collection, wszystko co było w Marvel Now.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #889 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:58:52 »
To jest Complete Collection, wszystko co było w Marvel Now.
@xanar ja wiem że to jest to co było w Marvel Now. Chodzi mi o to co jest napisane w stopce. Egmont tam umieszcza na jakim wydaniu bazuje i nieraz jest to Complete Colletion, nieraz Epic Colletion, nieraz Omnibus, a nieraz vol. 1, vol. 2 plus vol. 3. Domyślam się że chyba jest Complete Colletion, ale nie ma tego wydania. Rozumiem że to potwierdzasz?

Offline xanar

« Odpowiedź #890 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 18:09:45 »

Trochę słaba jakoś, ale coś tam widać.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #891 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 18:14:47 »
W stopce jest:

Tytuł oryginału: Loki: Agent of Asgard The Complete Collection

Czyli to jest przetłumaczone to wydanie które w oryginale widziałem wczoraj i wrzuciłem zdjęcie. Bez Dziesiątego Świata. Brawo Egmont.  ;D

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #892 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 20:00:22 »
W stopce jest:

Tytuł oryginału: Loki: Agent of Asgard The Complete Collection

Czyli to jest przetłumaczone to wydanie które w oryginale widziałem wczoraj i wrzuciłem zdjęcie. Bez Dziesiątego Świata. Brawo Egmont.  ;D
Chyba powinieneś się cieszyć, że nie dali Ci dubla

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #893 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 20:05:37 »
@UP
Chciałbym po prostu, żeby nie dawali tak samo dubli, we wszystkich innych komiksach. I wtedy byłbym happy. Półduble to zmora.

Niby czytałem po angielsku pierwszy trejd tej historii z rok temu. Gdy w ręce wpadł mi numer Kolekcji Marvel Legendary. Ale jak otworzyłem to polskie uszczuplone, pocięte wydanie, to się okazało ze prawie nic nie pamiętam albo bardzo mało. Podobnie jak z Dziesiątym Światem, który czytałem 7 lat temu. Poza tym, że Thor odkrył 10 świat. :) Zatem czeka mnie lektura całości, rozbitej przez Egmont na 2 komiksy. Pytaniem jest, czemu tego nie wypuścili w całości właśnie w 2017 roku, gdy leciał u nas Orginal Sin?
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Wrzesień 2024, 20:37:05 wysłana przez Bazyliszek »

Offline xanar

« Odpowiedź #894 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 20:10:19 »
Ale to się tyczy jednego wydawnictwa czy wszystkich  :)

Offline michał81

« Odpowiedź #895 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 20:55:19 »
@xanar dzięki za info. Dziwnie to Egmont tym razem zrobił. Pamiętam np. tomy DD gdzie wymieniał wszystkie numery zeszytów w stopce. Rozumiem, że tu bazuje na tym Complete Colletion, ale nie jest to wydanie takie samo jak w oryginale.

Taki ci przypomnę bazylu że chciałeś to przeczytać
Ja bym bardzo chętnie przeczytał wreszcie "Loki: Agent of Asgard".
Egmont wydał, ty się jak zwykle dowaliłeś. Klasyk. Czemu ty taki nie jesteś wylewny w socialach Egmontu. Czemu tylko na forum jesteś taki hardy, a na fb czy youtube to cicho siedzisz w komentarzach? Chcesz jakiś zmian to idź tam jojczyć jak to potrafisz. No chyba że miękka pipa z ciebie jest?

Offline xanar

« Odpowiedź #896 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 21:08:14 »
Przecież to była jedyna sensowna decyzja biznesowa.
Po co mają wydawać drugi raz to samo, jak tamto zalega magazynie od 2017 r., przecież jakby to wydali jak w oryginale, ty już 100% nikt by tamtego nie kupił, co byłoby po prostu głupie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #897 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 08:39:03 »
Generalnie to nie potrzeba przesadnie wysokiego poziomu inteligencji, żeby skumać, że wydawca inaczej będzie podchodzić do dostosowywania na nasz rynek zagranicznej edycji w momencie, gdy ta zawiera w sobie materiał, który już posiada w swojej ofercie w innej publikacji niż do czegoś, co wyszło powiedzmy w jakimś kioskowym wydaniu x lat wcześniej. A już zdecydowanie inaczej będzie podchodzić jeżeli w swojej edycji danej serii wydaje ją w tomach po 400-500 stron, a ktoś tam inny wydał kiedyś tylko kilka początkowych zeszytów. No ale pewnie znajdą się jakieś osobniki "wybitne", które takich prostych spraw tak łatwo nie ogarną, na szczęście nikt nie bierze ich na poważnie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #898 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 14:55:39 »
To co napisał xanar to właśnie mój zarzut do każdego jednego półdubla, których sporo już Egmont wydał. Zamiast nich, powinny być właśnie wydania takie jak ten Loki - bez powtórzonego materiału.

A to co napisał Castiglione, to pasuje do nowych Thunderbolts. W połowie tego komiksu Egmont wykorzystał tłumaczenie sprzed 10 lat, robione dla innego wydawnictwa.

Tymi dwoma komiksami i całą resztą innych pokazano, że wszystko można, robić te polskie wydania jak się chce. Loki jest fajny, bo Marvel Legendary już raczej w Polsce nie wyjdzie.

Offline michał81

« Odpowiedź #899 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 17:34:42 »
To ja sobie nie wyobrażam jakby Egmont miał wydać Marvel Knight Spider-mana? W sensie mialby wydać od 9 zeszytu i pominąć to co było w WKKM? Albo jakby miał wydać Spider-man JMSa? Wydać dopiero od połowy 2 tomu? Wydac Thora Staczynskiego tak aby wyciac to co było w kolekcji z środka tomu? Wydac DD bez Shadowlandu? Albo jakby Mucha miała wydać New X-men? Od 3 tomu? Albo jakby miał wydawać Batmana czy Supermana? Pomijając zeszyty które wydał Tm-Semic? W każdym wypadku takie wydanie byłoby aczytelne dla kupującego. Jedynie ci Thunderbolts mogliby być podzieleni beż większej szkody fabularnej, jednak takie wydanie byłoby droższe niż w jednym tomie jaki dostaliśmy.

Kolejną rzeczą jest to że Original Sin Loki i Thor to mini seria nie mająca znaczenia dla serii Loki. To jest coś pobocznego związanego z eventem, więc można było to na spokojnie pominąć.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Wrzesień 2024, 17:36:23 wysłana przez michał81 »