Autor Wątek: John Constantine Hellblazer  (Przeczytany 98520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline perek82

Odp: John Constantine Hellblazer
« Odpowiedź #255 dnia: Pt, 09 Kwiecień 2021, 14:09:08 »
Jaki jest run Delano? Dobry? Jak dobry?
Wypadałoby kupić ale kolejne 3 tomy to nie wiem gdzie dam...
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline Murazor

« Odpowiedź #256 dnia: Pt, 09 Kwiecień 2021, 14:25:43 »
Wg mnie najlepszy z tych wydanych/zapowiedzianych. Zaczyna sie jako swietny horror, z czasem dochodza watki milosne i troche obyczajowe. Konczy fantastyka w klimatach angielskiej magii ludowej i ich wierzen.

Mniej szokujacy, mniej dosadny, a groza, czy jakas taka groteska jest podana w bardziej subtelny sposob.

Sporo ciekawych bohaterow drugoplanowych, wyjasnienie co sie stalo w tym przekletym Newcastle i sposob na poznanie, w wiekszosci zmarlych, przyjaciol Johna z mlodosci.

Offline Arne

« Odpowiedź #257 dnia: Pt, 09 Kwiecień 2021, 14:28:56 »
Czytałem gdzieś tylko połowę, ale był jak dla mnie więcej niż dobry. Z racji na czas powstania, ma trochę rysunkowej i scenariuszowej maniery przełomu 80/90, ale dla mnie to raczej zaleta niż wada.
Ja nie mogę się już doczekać i na pewno kupię wszystkie trzy tomy ( niestety, trzeci pewnie dopiero w 2022...)

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #258 dnia: So, 10 Kwiecień 2021, 15:08:24 »
a to Delano ma być w trzech tomach ? wydawało mi się, że zapowiadali w dwóch...

Offline horror

« Odpowiedź #259 dnia: So, 10 Kwiecień 2021, 15:56:55 »

Delano wg wiki to:

Hellblazer (#1–24, #28–40, #84, #250)

A Egmont wydaje teraz JOHN CONSTANTINE, HELLBLAZER #1–13, SWAMP THING #76–77.

Wiec w drugim tomie musieloby zmiescic calkiem sporo zeszytow w nastepnym tomie.

Mnie to bardziej interesuje czy Egmont ma pomysl na to jak wydac te pojedyncze zeszyty pisane przez morrisona czy gaimana.

Offline adamarluk

« Odpowiedź #260 dnia: So, 10 Kwiecień 2021, 16:04:34 »
Zapowiadali w dwóch ponieważ wówczas na rynku francuskim, skąd materiały bierze Egmont, były tylko dwa wydane tomy. Niedawno wydali trzeci ostatni tom Delano, u nas będzie identyczna edycja.

Offline perek82

« Odpowiedź #261 dnia: So, 10 Kwiecień 2021, 16:21:36 »
W opisie tomu jest chyba że będą 3 tomy w sumie
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline emedzi 12

« Odpowiedź #262 dnia: So, 10 Kwiecień 2021, 16:47:25 »
Delano to 3 tomy.
Zawartość 2: Hellblazer Annual #1, The Horrorist #1-2 i John Constantine: Hellblazer #14-24
Zawartość 3:  Hellblazer #28-31, 33-40, 84 fragment z #250 plus Vertigo Secret Files: Hellblazer #1 oraz Hellblazer Special: Bad Blood (2000) #1-4.

Co do Gaimana i Morrisona to moim zdaniem nie będą wydawać osobnego składaka z wszystkimi pojedyńczymi zeszytami,zeszyt Gaimana jest w zbiorku "Dni pośród nocy" i  prędzej właśnie z Morrisonem też dadzą jakiś składak z jakimiś pojedyńczymi historiami z Vertigo, choć nie wiem, czy jest coś takiego.
« Ostatnia zmiana: So, 10 Kwiecień 2021, 16:52:26 wysłana przez emedzi 12 »

Offline kv

« Odpowiedź #263 dnia: So, 10 Kwiecień 2021, 18:18:46 »
Jaki jest run Delano? Dobry? Jak dobry?
Wypadałoby kupić ale kolejne 3 tomy to nie wiem gdzie dam...
Czytałem w internetach, że to najlepszy run Hellblazera i od niego trzeba by zacząć czytać  ;D czy tak jest przekonam się za jakiś czas (czytaj: w czerwcu  ;)).

Offline michał81

« Odpowiedź #264 dnia: So, 10 Kwiecień 2021, 18:23:43 »
Delano to 3 tomy.
Zawartość 2: Hellblazer Annual #1, The Horrorist #1-2 i John Constantine: Hellblazer #14-24
Zawartość 3:  Hellblazer #28-31, 33-40, 84 fragment z #250 plus Vertigo Secret Files: Hellblazer #1 oraz Hellblazer Special: Bad Blood (2000) #1-4.
I tak zabraknie jeszcze Hellblazer: Pandemonium, która też napisał Delano, a narysował Jock.

Nie ma tej historii w 3 tomie, bo Urban Comics wydał ją oddzielnie.

Offline moai

« Odpowiedź #265 dnia: So, 10 Kwiecień 2021, 22:58:25 »
I tak zabraknie jeszcze Hellblazer: Pandemonium, która też napisał Delano, a narysował Jock.
Nie ma tej historii w 3 tomie, bo Urban Comics wydał ją oddzielnie.
Moze Egmont dolozy do tomu 3 :) to raptem ok 125 stron.
W nowych wydaniach Hellblazera, ta historia pojawila sie w tomie 23, w ktorej jest kontynuacja runu Milligana.

Offline michał81

« Odpowiedź #266 dnia: Nd, 11 Kwiecień 2021, 00:49:04 »
Moze Egmont dolozy do tomu 3 :) to raptem ok 125 stron.
I to by było najlepsze rozwiązanie. Istnieje też jeszcze jedna możliwość zbiorczego z historią Hellblazer: City of Demons, która też jest wydana oddzielnie przez Urban Comic.

W nowych wydaniach Hellblazera, ta historia pojawila sie w tomie 23, w ktorej jest kontynuacja runu Milligana.
Te nowe zbiorcze wydania zbierają materiał chronologicznie tak jak wychodził. Dlatego jest to razem z runem Milligana.

Offline moai

« Odpowiedź #267 dnia: Nd, 11 Kwiecień 2021, 06:57:43 »
Te nowe zbiorcze wydania zbierają materiał chronologicznie tak jak wychodził. Dlatego jest to razem z runem Milligana.
Wiem, przytoczylem tylko informacyjnie.

Offline Death

« Odpowiedź #268 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 10:00:02 »
W sumie to oprócz tych pięciu miękkich tomów Ennisa wydanych przez Egmont, czytanych przeze mnie dawno temu zapoznałem się na razie tylko z jednym w twardej. I tak sobie teraz myślę czy po prostu nie zaczekać aż Egmont wyda brakujące tomy i po prostu czytać tę serię od początku, tak jak powstawała. Chyba tak zrobię. Najpierw przeczytam Delano, a potem te które już mam.

Offline michał81

« Odpowiedź #269 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 10:04:49 »
@Death powiem ci że możesz czytać na spokojnie jak to jest obecnie wydawane. Każdy z twórców napisał zamkniętą historię.