Autor Wątek: Green Lantern  (Przeczytany 58657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Odyn

Odp: Green Lantern
« Odpowiedź #150 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 13:54:56 »
To co mówisz o Mongulu jest tu https://www.goodreads.com/book/show/3265618-green-lantern-corps-volume-3
A są jeszcze 2 preludia do Blackest Night
https://www.goodreads.com/book/show/5729335-green-lantern-corps-volume-4
https://www.goodreads.com/book/show/6345453-green-lantern-corps-volume-5

Nie wiem po prostu czy sobie zawracać tym głowę, czy to olać, bo np. nie wnosi nic istotnego. To są 3 trejdy, których zeszyty rozgrywają się między 1 a 2 omnibusem Goeffa Johnsa (Green Lantern Corps Tomasiego #19-38).
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Maragast

« Odpowiedź #151 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 15:01:50 »
Czytaj wg tej kolejności:

Green Lantern: Odrodzenie (Green Lantern: Rebirth #0–6)
Green Lantern: zeszyty 1-6
Green Lantern Corps: Recharge 1-5

Opcjonalnie Nieskończony Kryzys – bo to też pisał Johns

Green Lantern: Zemsta Green Lanternów – WKKDC 68 Green Lantern Vol.4 #7–13
Green Lantern Corps: zeszyty 1-6

Ion: Strażnik Wszechświata 1-12

Green Lantern Corps: zeszyty 7-9
Green Lantern: Poszukiwany Hal Jordan – WKKDC 73 Green Lantern Vol.4 #14-20
Green Lantern Corps: zeszyty 10-13

Wojna Korpusu Sinestro:
Green Lantern Vol.4 #21-25
Green Lantern Corps Vol.2 #14–19
Sinestro Corps Special
Tales of Sinestro Corps: Parallax
Tales of Sinestro Corps: Cyborg Superman
Tales of Sinestro Corps: SuperMan Prime
Tales of Sinestro Corps: Ion

Green Lantern: zeszyty 26-28
Green Lantern Corps: zeszyty 20-32
Green Lantern: zeszyty 36-38

WSTĘP DO NAJCZARNIEJSZEJ NOCY:
Green Lantern Corps: zeszyty 33-38
Green Lantern: zeszyty 39-42
Najczarniejsza Noc: Tales of the Corps #1-3

EVENT „NAJCZARNIEJSZA NOC”:
Blackest Night #0-8
Green Lantern: zeszyty 43-52
Green Lantern Corps: zeszyty 39-47
Untold Tales of Blackest Night

EVENT „NAJJAŚNIEJSZY DZIEŃ”:
Green Lantern: zeszyty 53-55
Green Lantern Corps: zeszyty 49-52
Brightest Day #0-24 (2010-2011)

Green Lantern: Emerald Warriors #1-7
Green Lantern Corps: zeszyty 53-57
Green Lantern: zeszyty 56-62

CROSSOVER WOJNA ZIELONYCH LATARNI:
Green Lantern: zeszyty 63-67
Green Lantern Corps: zeszyty 58-60
Green Lantern: Emerald Warriors #8-10
War of the Green Lanterns: Aftermath #1-2

Green Lantern Corps: zeszyty 61-63
Green Lantern: Emerald Warriors #11-13
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Luty 2022, 15:08:21 wysłana przez Maragast »

Offline Odyn

« Odpowiedź #152 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 15:53:38 »
Znam te wykazy. Pytam o konkretne zbiory bo nie wiem czy są warte pieniędzy. Dlatego już podlinkowalem o które mi chodzi. Na pewno tu jest sporo osób które czytały te Sage, jedna z nich jesteś Ty :) bo jeśli to są zapychacze, które nie wnoszą nic sensownego to nie będę marnował na to kasy.
Nie kupuje zeszytów, tylko czytam omnibusy + trejdy.

Offline Maragast

« Odpowiedź #153 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 16:42:31 »
Żadnych zapychaczy tam nie ma - miejscami Green Lantern Corps jest nawet lepsze niż Green Lantern. Obie serie wzajemnie się przenikają i uzupełniają - jak w Green Lantern śledzimy głównie losy Hala Jordana to w Green Lantern Corps mamy lisy Guya, Kyla, Soranik Natui innych ciekawych i barwnych postaci z Korpusu.

Offline Maragast

« Odpowiedź #154 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 21:26:12 »
Johns w miniserii Green Lantern Corps: Recharge przywrócił Korpus  i wprowadził nowe fajne postacie (jak Soranik Natu) i dalsze losy tych postaci możemy śledzić na kartach serii Green Lantern Corps (a wątek Soranik i jej relacja z Kylem jest bardzo istotna dla dalszej fabuły).
Więc czytaj wszystko bo to wszystko to porządne historie bez żadnych zapychaczy.

Offline Odyn

« Odpowiedź #155 dnia: Cz, 17 Luty 2022, 16:26:58 »
Póki co udało mi się skompletować:

- Omnibus 1 Johnsa: Green Lantern Rebirth #1-6, Green Lantern Corps Recharge #1-5, Green Lantern #1-25, Green Lantern Corps #14-18, Green Lantern: Sinestro Corps Special #1, Green Lantern Secret Files 2005 #1, Tales of the Sinestro Corps: Superman Prime #1 and Green Lantern/Sinestro Corps Secret Files #1

- Green Lantern Corps Tomasi: Ring Quest (#19-20, 23-26), Sins of the Star Sapphire (#27-32), Emerald Eclipse (#33-38)

- Omnibus 2 Johnsa: Green Lantern #26-52, Blackest Night #0-7, DC Universe #0, Untold Tales of Blackest Night #1-2, Blackest Night Tales of the Corps #1-2

- Green Lantern Corps Tomasi: Blackest Night (#39-47)

- War of the Green Lanterns / Aftermath (GREEN LANTERN CORPS #61-63, GREEN LANTERN: EMERALD WARRIORS #11-13 and WAR OF THE GREEN LANTERNS: AFTERMATH #1-2)

- Omnibus 3 Johnsa: GREEN LANERN #53-60, GREEN LANTERN: LARFLEEZE CHRISTMAS SPECIAL #1, GREEN LANTERN (2011) #1-20, GREEN LANTERN ANNUAL #1, GREEN LANTERN CORPS #58-60, and GREEN LANTERN EMERALD WARRIORS #8-10

- Green Lantern Corps Tomasi (2011): Fearsome (#1-7), Alpha War (#8-14, 0), Willpower (#13-20, Annual 1)

Myślę, że tak to będę czytał, bo nie chce mi się przeskakiwać z książki do książki. Zależy mi by poznać mitologię Korpusów jak najlepiej, dużą część udało się skompletować :)
Czekam na polskie wydanie Brightest Day i wtedy zadecyduje, czy jeszcze uzupełniać kolekcję o Green Lantern Corps Revolt of the Alpha-Lanterns (#21-22, 48-52), Green Lantern Corps The Weaponer (#53-57) oraz o Green Lantern: Emerald Warriors (#1-7)

Offline Odyn

« Odpowiedź #156 dnia: Pt, 01 Kwiecień 2022, 08:55:30 »
Jestem w trakcie czytania ww. Sagi i jestem fest podekscytowany tym, jak dobre były kiedyś komiksy, a ile człowiek tracił, czytając tylko to, co wydaje się na polskim rynku.

Zacząłem oczywiście od 1 omnibusa GL. Doczytałem go do momentu rozpoczęcia się wątku wojny z Korpusem Sinestro (przynajmniej tak mi się wydaje, bo została mi mniej więcej 1/4 omnibusa do przeczytania, a kolejny zeszyt zaczyna się od Opowieści o jego korpusie) i zabrałem się za To be a Lantern Gibbonsa czyli 1 tom Green Lantern Corps. Wszystko czyta się dobrze, pewne wątki Korpusu Zielonych Latarni zapoczątkowane w omnibusie, kontynuowane są w ciekawy sposób w trejdach mu poświęconych. W weekend zabieram się za 2 tom tj. The Dark Side of Green, a następnie wracam do 1 omnibusa na Wojnę ze Sinestro ;) Po tym jak skończę 1 omnibus, przeczytam kolejne 3 trejdy GL Corps, już autorstwa Tomasiego, i przejdę do 2 omnibusa na Najczarniejszą Noc :D

Hal Jordan, Guy Gardner i Soranik Natu to moi ulubieni Latarnicy. Lubię też Johna, Kilowoga, Vatha oraz Kyle'a. W mało której drużynie mam tylu ulubieńców. Cholernie lubię Zielone Latarnie ;)

p.s. udało mi się w końcu skompletować całe Green Lantern Corps, od 1 tomu do 9.5 :) Brakuje mi tylko Green Lantern Emerald Warriors (zeszyty 1-7) oraz Ion: The Torchbearer (zeszyty 1-12).
Sam event Najjaśniejszy Dzień kupię od Egmontu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 01 Kwiecień 2022, 09:20:52 wysłana przez Odyn »

Offline komiks

« Odpowiedź #157 dnia: Pn, 11 Kwiecień 2022, 00:44:59 »
Cześć, krótkie pytanko - posiadam Najczarniejsza noc, ale jeszcze nawet nie odfoliowałem, bo dopiero po zakupie dowiedziałem się, że podobno wysoki próg wejścia i jeśli nic się nie wie o zielonych latarniach, to lepiej od tego nie zaczynać. Zaraz wychodzi Wojna z Korpusem Sinestro, na który też mam chrapkę. I pytanie - w jakiej kolejności czytać oba komiksy i czy potrzebuję przeczytać coś przed tymi pozycjami, żeby w ogóle załapać o co chodzi? Dodam, że o zielonych latarniach wiem tylko tyle, co pokazali w kultowym filmie Green Lantern z Ryanem Reynoldsem, no wiecie, ten aktor którego zamordował Deadpool, w sumie nie wiem o co poszło ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #158 dnia: Pn, 11 Kwiecień 2022, 00:52:57 »
Popatrz parę postów wyżej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Odyn

« Odpowiedź #159 dnia: Pn, 11 Kwiecień 2022, 08:02:04 »
Cześć, krótkie pytanko - posiadam Najczarniejsza noc, ale jeszcze nawet nie odfoliowałem, bo dopiero po zakupie dowiedziałem się, że podobno wysoki próg wejścia i jeśli nic się nie wie o zielonych latarniach, to lepiej od tego nie zaczynać. Zaraz wychodzi Wojna z Korpusem Sinestro, na który też mam chrapkę. I pytanie - w jakiej kolejności czytać oba komiksy i czy potrzebuję przeczytać coś przed tymi pozycjami, żeby w ogóle załapać o co chodzi? Dodam, że o zielonych latarniach wiem tylko tyle, co pokazali w kultowym filmie Green Lantern z Ryanem Reynoldsem, no wiecie, ten aktor którego zamordował Deadpool, w sumie nie wiem o co poszło ;)
Tak jak kolega xanar napisał. Od siebie tylko dodam, iż we Wojnie z Korpusem Sinestro jest wspomniane proroctwo Najczarniejszej Nocy, a ponadto przypomnienie dlaczego Sinestro jest tym złym. Dochodzi tam też do pewnej bardzo istotnej zmiany w regulaminie Korpusu, lecz nie będę spoilerował :) Jestem na świezo po przeczytaniu Wojny, ale nie dotarłem jeszcze do Najczarniejszej Nocy, więc nie powiem Ci nic więcej ;)

p.s. zaczekaj aż Egmont wyda Wojnę z Korpusem Sinestro (jeden z najważniejszych i najlepszych eventów w DC) i dopiero potem zabierz się za Najczarniejszą Noc. Oczywiście, dużo też zależy, czy zamierzasz czytać tylko polskie wydania, czy zabierzesz się też za anglojęzyczne wydania. Mnie interesuje cała mitologia Latarników, losy poszczególnych członków Korpusu, a tego niestety po polsku nie doświadczysz.

Offline xanar

« Odpowiedź #160 dnia: Pn, 11 Kwiecień 2022, 09:19:47 »
To co Egmont zrobił z tym runem to jest takie wydawanie "kolekcyjce", ale rozumiem, że Latarnie się nie sprzedają.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Odyn

« Odpowiedź #161 dnia: Pn, 11 Kwiecień 2022, 10:21:18 »
To co Egmont zrobił z tym runem to jest takie wydawanie "kolekcyjce", ale rozumiem, że Latarnie się nie sprzedają.
Nawet jeśli chcieliby to wydać to minęłyby lata zanim całość trafiłaby na rynek. Życia człowiekowi braknie, by przeczytać to, co się chce po polsku. Pozytyw jest taki, że przynajmniej ćwiczę angielski, bo tak naprawdę oprócz popkultury (i wakacji) nie mam z tym językiem w ogóle do czynienia.

Offline michał81

« Odpowiedź #162 dnia: Pn, 11 Kwiecień 2022, 10:57:25 »
Patrząc jak wydają teraz Knightfall to wydanie GL Johnsa można by zamknąć w 2 lata. Tylko że GL to nie Batman.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #163 dnia: Pn, 11 Kwiecień 2022, 11:13:27 »
Mnie interesuje cała mitologia Latarników, losy poszczególnych członków Korpusu, a tego niestety po polsku nie doświadczysz.

To nie w 100% prawda, ale co do zasady, to tak.

Offline Odyn

« Odpowiedź #164 dnia: Pn, 11 Kwiecień 2022, 11:42:35 »
To nie w 100% prawda, ale co do zasady, to tak.
Jest to tylko szczątkowe doświadczenie. Z ww. okresu Johns & Tomasi & Gibbons to w Polsce możemy poznać tylko minimalne wycinki (zapewne coś w WKKDC, czy w nadchodzącej Wojnie z Korpusem Sinestro. Historia Najczarniejszej Nocy jest niestety pozbawiona zeszytów dotyczących Korpusu).
Mnie z całości brakuje Ion Guardian Universe i już tę historię Kyle'a traktuję jako niekompletną, mimo że to tylko 12 zeszytów (dwa trejdy).
Staram się też zdobyć ten jeden trejd Green Lantern Emerald Warriors (zeszyty 1-7) by uzupełnić historię Guya i spółki, ale póki co ceny mnie rozczarowują. Czekam na okazję.