Autor Wątek: DC Rebirth/Odrodzenie  (Przeczytany 196366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maragast

Odp: DC Rebirth/Odrodzenie
« Odpowiedź #420 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2019, 21:53:25 »
Kurde no ludzie posłuchajcie dokładnie co TK mówił o tych seriach.
Ustawcie sobie 19 minutę nagrania - zadałem mu tam konkretne pytanie o 3 serie (Flash, Aquaman i Latatnie) i przesłuchajcie co TK mówił:
- "nie odpowiem Ci na to pytanie, mamy różne koncepcje na rok 2020, w tej chwili pracujemy... zamykamy magiczną tabelkę na rok 2020... to jest taki obszar dyskusyjny... są różne możliwości, jest taka, ze wszystko dostanie w łeb, jest taka, ze gdzie to zadziej w grubszych będziemy zbierać i kontynuować..."

Jak dla mnie to jest konkretne powiedzenie, że jeszcze nie wiedzą i się cały czas zastanawiają co z tym dalej zrobić.
Noż kurde co innego TK ma powiedzieć skoro jeszcze decyzje nie zapadły i może być różnie?

Offline death_bird

« Odpowiedź #421 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2019, 22:06:52 »
przez ostatni rok stwierdziłem, że od Egmont bezpieczniej jest brać krótkie serie,

To jest jakaś logika, ale ja na ten przykład będę siedział jak na szpilkach czy mi HQ na czwartym tomie nie zamkną. To w takim razie co to jest krótka seria wg Egmontu? Dwa tomy? Trzy? ???
Jak to ma być już zawsze taki totolotek to ja dziękuję i postoję.  :(
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Red Fury

« Odpowiedź #422 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2019, 22:12:05 »
Kurde no ludzie posłuchajcie dokładnie co TK mówił o tych seriach.
Ustawcie sobie 19 minutę nagrania - zadałem mu tam konkretne pytanie o 3 serie (Flash, Aquaman i Latatnie) i przesłuchajcie co TK mówił:
- "nie odpowiem Ci na to pytanie, mamy różne koncepcje na rok 2020, w tej chwili pracujemy... zamykamy magiczną tabelkę na rok 2020... to jest taki obszar dyskusyjny... są różne możliwości, jest taka, ze wszystko dostanie w łeb, jest taka, ze gdzie to zadziej w grubszych będziemy zbierać i kontynuować..."

Jak dla mnie to jest konkretne powiedzenie, że jeszcze nie wiedzą i się cały czas zastanawiają co z tym dalej zrobić.
Noż kurde co innego TK ma powiedzieć skoro jeszcze decyzje nie zapadły i może być różnie?

To ja ci zacytuję 16:38 min przy pytaniu o DC. Jest tak, że zwijamy kilka serii. Ruszyliśmy z DC odrodzenie z 15stoma seriami, dwa albo trzy lata temu to było coś co na polskim rynku nigdy wcześniej nie miało miejsca.  [...] Tych serii jest za dużo tak wygląda sytuacja i dlatego trochę zwijamy to uniwersum [..] kilka linii zostanie zwiniętych . Na dziś planujemy [...], że po Metalu będą ukazywać się serie z głównymi bohaterami - tutaj chodzi o tą nową linię wydawniczą po Rebirth . Dążą do tego by runy poodmykać, pozamykać i dlatego w końcówce będą podwójne, droższe tomy co widać rzeczywiście w katalogu przy okazji DC czy Batmana Kinga. Podczas gdy są tomy, przy których widnieje znaczek ostatni tom. Dla mnie to jest równoznaczne ze zwinięciem serii. Możecie się oszukiwać, że jeszcze serie powrócą, ale w moim odczuciu temat jest już zamknięty i Rebirth nie będzie już kontynuowane. Za rok jak już wszystko się okaże, pod waszymi postami z chęcią napiszę. A nie mówiłem.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Kwiecień 2019, 22:18:49 wysłana przez Red Fury »
It's too late...you had your chance...and I'm just getting started.

Online xanar

« Odpowiedź #423 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2019, 22:17:50 »
Wcześniej czy tam później powiedział, że zwijają niektóre serie.
W Aquamanie w 3 tomie jest zapowiedź 4-tego na luty 2019
W Hal Jordan and The Green Lantern Corps w 4-tym jest zapowiedź 5-tego na 2019

Jakby mieliby je wydać to by je wydali chyba, że łudzicie się i liczycie na to, że wydadzą w 2020, no taka roczna obsuwa  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Maragast

« Odpowiedź #424 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2019, 22:27:51 »
To ja ci zacytuję 16:38 min przy pytaniu o DC.
Jest tak, że zwijamy kilka serii. Ruszyliśmy z DC odrodzenie z 15stoma seriami, dwa albo trzy lata temu to było coś co na polskim rynku nigdy wcześniej nie miało miejsca.  [...] Tych serii jest za dużo tak wygląda sytuacja i dlatego trochę zwijamy to uniwersum [..] kilka linii zostanie zwiniętych.

No właśnie - tu nie ma konkretów: "zwijamy kilka serii... kilka linii zostanie zamkniętych".
Ale które dokładnie poza Nightingiem i Grenn Arrowem? Nie ma na to odpowiedzi.
Właśnie dlatego zadałem konkretne pytanie o Flasha, Aquamana i Latarnie

To ja ci zacytuję 16:38 min przy pytaniu o DC.
Na dziś planujemy [...], że po Metalu będą ukazywać się serie z głównymi bohaterami - tutaj chodzi o tą nową linię wydawniczą po Rebirth .

Ale wciąż nie wiadomo, które dokładnie serie będą wychodzić.
Bo chyba każdy wątpi, że będą tylko wychodzić te 5 serii z katalogu - zresztą TK powiedział, że dopiero domykają plany na rok 2020, a to tam mogą się pojawić inne serie DC.

Dążą do tego by runy poodmykać, pozamykać i dlatego w końcówce będą podwójne, droższe tomy co widać rzeczywiście w katalogu przy okazji DC czy Batmana Kinga. Podczas gdy są tomy, przy których widnieje znaczek ostatni tom. Dla mnie to jest równoznaczne ze zwinięciem serii.

No właśnie dlatego zadałem pytanie o te 3 serie, które mają ostatni tom w katalogu i TK powiedział:
"nie odpowiem Ci na to pytanie, mamy różne koncepcje na rok 2020, w tej chwili pracujemy... zamykamy magiczną tabelkę na rok 2020... to jest taki obszar dyskusyjny... są różne możliwości, jest taka, ze wszystko dostanie w łeb, jest taka, że gdzie to będzie w grubszych będziemy zbierać i kontynuować"

Czyli jeszcze ostatecznie nie wiedzą czy nie będzie kontynuacji.

Online xanar

« Odpowiedź #425 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2019, 22:49:55 »
Dobra, to weź mi powiedz, dlaczego nie wydali tych serii tak jak planowali ?  Co takiego się stało ?

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #426 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2019, 22:56:54 »
Na początku kupowałem chyba 11 z 15 serii wydawanych przez Egmont.
Za najlepsze uważałem Aquamana i Hala z Korpusem.
Czekając z niecierpliwością (z uwagi na końcówkę tomu 3) na lutowy 4 tom Aquamana (jak było pierwotnie zapowiedziane).

W międzyczasie jako przedsmak w grudniu kupiłem antologię (dodatkowo zainspirowany bardzo fajnym filmem) 

Po cichu liczyłem na mini serię z Meerą (1 tom pisany przez tego samego scenarzystę)

I minął luty tomu brak, marzec brak.
W zapowiedziach na kwiecień, maj i czerwiec brak.

I teraz okazuje się że może go nie być wcale ?

Jestem mocno rozczarowany tą sytuacją.

Korpus zielonych latarni uwielbiam od jakiś 25 lat. Niestety przez lata miałem dostęp tylko do komiksów wydanych po polsku. Jak wybierałem serie do zbierania ta była na 1-szym miejscu.

Pojawienie się tak bogate oferty DC Rebirth i sam koncept tego "restartu" spowodowało u mnie odrodzenie zainteresowania światem DC.

Cieszyłem się że praktycznie co miesiąc kupował 2-3 tomy z Rebirth.

Wielokrotnie zastanawiałem się czy nie kupować jeszcze jakiś dodatkowych serii.
Bardzo liczyłem na poszerzenie oferty (np. Supersons, Superwaman, Supergirl, Trinity)

A teraz czuję smutek bo zamiast zwiększenia wyboru i różnorodności następuje brutalne cięcie większości oferty (dobrze choć że Nightwinga skończyli podwójnym tomem a nie tylko samym "blockbusterem" bez "zemsty raptora")

Może jest jeszcze jakaś nadzieja.

Chyba że Snyderverse aż tak zaorał bohaterów DC w kinie i masowej świadomości, że polskim czytelnikom czytającym komisy od okazji do okazji bohaterowie DC wydają się nieciekawi.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline R~Q

« Odpowiedź #427 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2019, 08:58:30 »
Chyba że MCU aż tak zaorało bohaterów DC w kinie i masowej świadomości, że polskim czytelnikom czytającym komisy od okazji do okazji bohaterowie DC wydają się nieciekawi.
Poprawiłem twoją wypowiedź

Offline Teli

« Odpowiedź #428 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2019, 09:42:24 »
Nie powiem cała ta sprawa z DC trochę rozorała mi humor na urlopie. Nie żeby jakoś było mi żal większości serii ale akurat GL i Aquamana czytało mi się miło i były one pewniakami na liście zakupowej.
Prawda jest taka że w naszym pięknym kraju DC zostało zaorane przez MCU czego efekt widać nawet w proporcjach nowości MARVELA do DC w katalogu. Jednak z kontynuowaniem obu serii w oryginale wstrzymuję się do września i MFKiG gdzie na pewno padną konkrety dotyczące roku 2020 po cichu liczę na kontynuowanie serii pod szyldem DC Universe w większych tomach zbiorczych jak obecny Nightwing czy Arrow.
Bo nie oszukujmy się pięć serii to zbyt mały materiał jak na regularne wydawanie DC. Może w styczniu EGMONT wróci do taktyki wydawania jak za NEW 52 jeden lub dwa powiększone tomy na miesiąc. Poczekamy zobaczymy. A z drugiej strony wychodzi obecnie tyle dobra że może być to dobry moment na lekkie ograniczenie konwencji współczesnego trykotu i przerzucenie środków na inne sfery komiksowego światka. Przecież jest jeszcze tyle dobra do przeczytania ;) 

JanT

• Gość
« Odpowiedź #429 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2019, 09:48:02 »
Przecież oni nie wydawali w Nowe DC powiększonych tomów. One ogólnie były grubsze i miały wszystkie okładki itp

To przycięcie Odrodzenie/Universum to też na pewno w jakimś stopniu prze powrót "Old DC" które nam to powinno wynagrodzić z nawiązką  :)

Online xanar

« Odpowiedź #430 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2019, 10:26:22 »
No to w sumie przy takiej ilości serii mogą już wrócić do wydawania tak jak new52, przynajmniej będą wszystkie okładki itp.  :)

Offline Teli

« Odpowiedź #431 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2019, 10:38:29 »
@JanT - Źle się wyraziłem. Wiem jak wydawali NEW52 i że nie powiększali zbiorczych. Chodziło mi o częstotliwość wydawania jak we wspomnianym Nowym DC/grubość jak ostatnie tomy NW i GA. Mi taki sposób wydawania nawet by pasował z dwóch powodów. (1) Takie dwa tomy w jednym to więcej materiału na raz przy (2) niższej cenie w stosunku do  rozbicia tego samego na dwa tomy.
Egmont pokazał nam że może i potrafi. Zobaczymy co będzie z tematem dalej a jeśli nic nie ruszy pozostanie dokańczać runy w oryginałach.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #432 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2019, 11:16:13 »
stąd jakoś nie daję wiary, że wydadzą całego UM Spider-Mana.

Nawet tak nie mów :(

To przycięcie Odrodzenie/Universum to też na pewno w jakimś stopniu prze powrót "Old DC" które nam to powinno wynagrodzić z nawiązką  :)

No właśnie nie wynagrodzi, bo kilka tomów Rebirth miesięcznie zostanie zastąpione 2-3 albumami "Klasyki DC" rocznie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Kwiecień 2019, 11:20:22 wysłana przez Pocztar »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #433 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2019, 11:31:31 »
...stąd jakoś nie daję wiary, że wydadzą całego UM Spider-Mana.

Ja się boje, że przez kolekcję Spider-mana spadnie sprzedaż Ultimate. Ale kto wie, może będzie odwrotnie, może kolekcja nakręci sprzedaż tej serii?

Offline Odyn

« Odpowiedź #434 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2019, 18:59:30 »
Plany wydawnicze Egmontu wywarły na mnie dwojakie uczucia. Z jednej strony bardzo się cieszę, że niedługo przeczytam Metal w całości, Bez Sprawiedliwości i Ligę Snydera, Białego Rycerza Murphy'ego, Batmana Przeklętego Azzarello oraz Najczarniejszą Noc Johnsa (może kiedyś wydadzą też sagę Johnsa - kiedyś w lepszych dla Green Lanterna w Polsce czasach - w końcu to ważne i dobre dzieło, a takie powinny się ukazywać pod szyldem Deluxe).

Z drugiej strony ubolewam, że Egmont ma w d**** polskiego czytelnika i bezwstydnie zamyka serie w środku runów (mam na myśli bardzo dobrą serię o Halu Jordanie i Korpusie oraz serię o Aquamanie). O ile zamknięcie serii GA oraz Nightwinga rozumiem (runy dobiegły końca), o tyle przerwanie w/w runów odpowiednio po 4 i 3 tomie to porażka na całego. Swego czasu straciłem tak zaufanie do Fabryki Słów, która dała plamę m.in. z Black Library, czy wydawał pierwszy tom Legendy Kella po czym olała wydawanie kolejnych. Przykro mi stwierdzić, ale 2x się zastanowię, czy kupić jakąś inną serię (oprócz Batmana i JL, które po prostu będą w sprzedaży ze względu na markę). W tej chwili mam wrażenie, że straciłem pieniądze.

Przyznam szczerze, że część winy za sprzedaż danych tomów/serii zapewne leży po stronie youtuberów, którzy hejtują i odradzają zakupy co po niektórych komiksów (sporo ludzi słucha, ogląda relacje, czy czyta blogi i się zraża). Inna sprawa to marketing Egmontu, którego praktycznie nie ma. A wystarczyłoby reklamować i rekomendować co jakiś czas kolejne tomy i serie, by przekonać do siebie czytelników oraz pozyskać tych nowych. Chyba większośc z nas, zanim coś kupi, czyta na temat danego dzieła.

W tym całym marazmie mogę jedynie się cieszyć, że Batman to najpopularniejsza postać w trykocie i obie serie będą wydawane.

« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Kwiecień 2019, 19:01:09 wysłana przez Odyn »
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley