Autor Wątek: DC Rebirth/Odrodzenie  (Przeczytany 195822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Odyn

Odp: DC Rebirth/Odrodzenie
« Odpowiedź #105 dnia: So, 09 Luty 2019, 13:16:42 »
Czemu na Morrisona mamy nie liczyć? To jest kontynuacja przygód Latarników. Mam nadzieję, że Korpus dociągną do końca, bo to zamknięta seria.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

sum41

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: So, 09 Luty 2019, 14:55:14 »
Idac tym tokiem to ja sie pojawi lepszy scenarzysta to GA i Nightwing wroci hura ☺

Offline Odyn

« Odpowiedź #107 dnia: So, 09 Luty 2019, 17:29:50 »
Gdyby te serie trzymaly poziom albo ogolnie byly lepsze to by ich nie sciagli. Najwidoczniej ich poziom przelozyl sie na wyniki sprzedazy.
Chcialem dac szanse GA ze wzgledu na Black Canary. Niestety ta seria jest dla mnie niestrawna. Nightwing jest ciut lepszy, ale Grayson nie umial mnie do siebie przekonac tak jak to zrobil w Wiecznych Batmanie i Robinie oraz wczesniejszej swojej solowej serii z New 52
« Ostatnia zmiana: So, 09 Luty 2019, 17:33:55 wysłana przez Odyn »
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Burizleif

« Odpowiedź #108 dnia: So, 09 Luty 2019, 17:33:18 »
Ciekawe jak Egmont odniesie się do tego w przyszłości. Choć nadal mam nadzieję, że to tylko zmiana szyldu.

Offline Gascon200

« Odpowiedź #109 dnia: So, 09 Luty 2019, 18:01:47 »
A pewnie tą drogą pójdą kolejne serie - może nie Batman czy Liga, bo to flagowe serie, ale myślę że taki los jak Nightwinga i Arrowa spotka Harley, Aquamana, Teen Titans czy Suicide Squad.
Większe pytanie jest, które serie nadal będą wydawane - sądzę, że poza tymi z Batmanem, Supkiem i Ligą,  WW może przetrwać. Może Harley i Aquaman będą się dalej ukazywać (bo niedawno wyszedł film z Aqumanem, a ex Jokera wystąpi w Birds of Prey), ale pozostałe serie? Skończą jak Nightwing i GA.

Oczywiście mówię o przypadku, jeśli te komiksy  nadal będą wydawane jako Rebirth.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: So, 09 Luty 2019, 18:05:03 »
Choć nadal mam nadzieję, że to tylko zmiana szyldu.
Wtedy przy piątym Action Comics też by pisało że ostatni tom (a Bendis i tak pójdzie od jedynki) i to samo z Suicide Squad 5. Nie będzie żadnej zmiany szyldu.

@Gascon200
Hal Jordan i GLC oraz Suicide Squad raczej wydadzą całe bo jeden scenarzysta. HQ mogą skończyć na 5/6 tomie, Aquamana na 6, Nastoletnich Tytanów na 3. Reszta powinna trwać :)
« Ostatnia zmiana: So, 09 Luty 2019, 18:11:28 wysłana przez JanT »

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: So, 09 Luty 2019, 18:11:45 »
(a Bendis i tak pójdzie od jedynki)
Właśnie nie jestem tego taki pewien. Jeśli zostawią szyld Odrodzenia i dadzą 1 na okładce to może ludzi zmylić, przy obecnej modzie wydawanie alternatywnych okładek.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: So, 09 Luty 2019, 18:15:05 »
Właśnie nie jestem tego taki pewien. Jeśli zostawią szyld Odrodzenia i dadzą 1 na okładce to może ludzi zmylić, przy obecnej modzie wydawanie alternatywnych okładek.
Ile SH miało tych alternatywnych okładek? Szukasz dziury w całym :) Dopiero by zrobili zamieszanie jakby Batman i Flash od szóstych tomów szły jako inna seria. W Marvel NOW połączyli a tu będą rozdzielać?
« Ostatnia zmiana: So, 09 Luty 2019, 18:19:38 wysłana przez JanT »

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: So, 09 Luty 2019, 18:53:02 »
W Marvel NOW połączyli a tu będą rozdzielać?
Właśnie o tym pisze, że Superman I AC mogą nadal iść jako ta sama seria z dalszą numeracją, a Man of Steel wydadzą tak jak Odrodzonego osobny tom bez numeru. Sam twierdzisz, że zostawią u nas Odrodzenie i nie będą zmieniać na Uniwersum DC.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: So, 09 Luty 2019, 19:01:21 »
Mogą też te Bendisowe serie wydawać razem w podwójnym tomie jak Super Action Man Comics  ;D Nie ma co obstawiać bo za dużo niewiadomych  :) Coś tam nam powinny zdradzić zapowiedzi z lutowego pakietu.
« Ostatnia zmiana: So, 09 Luty 2019, 19:06:15 wysłana przez JanT »

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: So, 09 Luty 2019, 19:21:49 »
Albo, pamiętaj że nie dali zapowiedzi kolejnego Flasha.

Offline Korn-El

« Odpowiedź #116 dnia: So, 09 Luty 2019, 20:35:23 »
Jest nieopłacalna powiedz to Waneko kiedy wydawali serię Kuroko no Basket. Na ten tytuł był olbrzymi hype na naszym rynku więc Waneko zdecydowało się na wydanie. Ryzyko wydawało się minimalne. Co się okazało, że tytuł okazał się niewypałem i sprzedawał się poniżej oczekiwań. W sumie logicznie prosperujące wydawnictwo powinno uciąć ten tytuł w połowie, ale Waneko jednak dociągnęło do końca i to nie bagatelka 30 tomów. Nie chcieli tracić klientów, dbali o swój wizerunek, wiedzieli, że jednak są ludzie, którzy to kupują i nie chcą by się do niech odwrócili plecami, gdyby nagle tytuł zniknął z rynku. Waneko chcąc być fair zapowiedziało jednak, że po klapie mangi sportowej już raczej nie sięgnie po żaden tytuł z tej serii i na chwilę obecną wydawnictwa mangowe cały czas monitorują co się dzieje w bazie potencjalnych klientów i dobrze trafiają z nowymi tytułami. Najwyraźniej Egmont i tego nie potrafi, skoro są zmuszeni do ucięcia danego tytułu zaraz po skończeniu runu danego scenarzysty. I to ponoć nie pierwszy raz jak słyszę. Serio nie mogli badań marketingowych przeprowadzić. Skoro jeśli niektórzy twierdzą DC im wciskało dodatkowe tytułu to czemu nie sięgnęli po Batgirl czy Deathstroke'a. W samych USA te tytuły sprzedają się lepiej niż Nightwing, który często nie osiąga 30 000. Ja z Egmontem dopiero jestem od serii Rebirth, zatem stosunkowo krótko i już wyrobiłem sobie o nich niezbyt pochlebną opinie. Być może w oczach niektórych Nightwing rzeczywiście był serią, którzy po runie Seelya się stoczył po równi pochyłej. Ja czytałem tą serię dla postaci Nightwinga, która tak jak każda inna seria ma swoje lepsze i gorsze momenty. Zawłaszcza, że na polskim rynku nie dostałem innej serii Rebirth związanej z Robinami. Tima Drake'a w DC jest tyle co kot napłakał, na Red Hooda nie ma co liczyć. Bardzo chciałbym wspierać polskie wydawnictwo, ale jak mam to robić jak mi nie dają szansy, muszę zainwestować kasę w anglojęzyczne tytuły. I możecie mi wierzyć lub nie nie jestem w tym odosobniony. Wystarczy wejść na facebooka i zobaczyć, że całkiem sporo osób wkurzyła informacja o anulacji Nightwinga i Green Arrowa. Być może dostaniemy zamienniki Rebirth jak np Deathstorke czy wspomniane Titans. Ale czy smak szynki da się zastąpić kiełbasą? Nie każdy na to pójdzie. Szkoda, że imagistka społeczna wydawnictwa Egmont jest na takim, a nie innym poziomie.

Fajny ruch ze strony Waneko, ale prawda jest taka że Egmont to wydawnictwo a nie działalność charytatywna. Pakują w to pieniądze, więc chcą żeby się zwracały i to w większych ilościach. Dobrze, że doprowadzili to przynajmniej do końca runu a nie ucięli w połowie. Jak się nie sprzedaje to jedyną opcją jest anulowanie serii, nie opłaca im się tracić  tylko dlatego żeby fani byli zadowoleni.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #117 dnia: So, 09 Luty 2019, 20:49:50 »
O ile jestem w stanie zrozumieć zamykanie serii po zakończeniu pracy przez jakiegoś scenarzystę to ewentualne przerwanie Flasha po 5 tomie bardzo by mnie smuciło.

Po pierwsze kończy się w takim momencie, że gdyby był kolejny tom to bym od razu go czytał.

Po drugie jest to postać ikoniczna, bardzo rozpoznawalna, ma swój serial, etatowy członek JL.

Mam nadzieje że nie postanowią urwać nagle Aquamana czy Hala Jordana (czekam na te serie bardziej niż na Batmany, w tym  DK Metal).

Nie rozumiem też pośpiechu z Action Comics (6 tomów z 6) a spowolnienie Supemrana (4 tomy z 7)
Chyba że chcieli wydać AC 1000 równo rok po amerykańskiej premierze.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Red Fury

« Odpowiedź #118 dnia: So, 09 Luty 2019, 21:08:21 »
Fajny ruch ze strony Waneko, ale prawda jest taka że Egmont to wydawnictwo a nie działalność charytatywna. Pakują w to pieniądze, więc chcą żeby się zwracały i to w większych ilościach. Dobrze, że doprowadzili to przynajmniej do końca runu a nie ucięli w połowie. Jak się nie sprzedaje to jedyną opcją jest anulowanie serii, nie opłaca im się tracić  tylko dlatego żeby fani byli zadowoleni.
Nie tylko Waneko to samo jest z Bleachem od JPF. JPF spokojnie mogło uciąć serię po story arcu z Aizenem, ale wyda Bleacha do końca mimo, że sprzedaż nie jest rewelacyjna. Egmont jest monopolistą jeśli chodzi o tytuły DC Rebirth na polskim rynku. Więc jesteśmy de facto skazani na to co wydają i mogą sobie do woli dyktować, w którym uciąć, anulować jakąś serię. Być może gdyby poczuli oddech na karku jakiegoś drugiego wydawnictwa to ich stosunek do klienta i wydawanych przez nich tytułów diametralnie się zmienił. Może przestaliby patrzyć tylko z perspektywy opłacalności. Ja kończę swoją krótkotrwałą znajomość z Egmontem, dozbieram to co mam dozbierać z Rebirth i przerzucam się się na Multiversum. Tam będę miał wszystko i pewność, że nagle mi czegoś nie utną w połowie. Sparzyłem się już na Egmoncie w latach 90tych jak wydawali mangi takie jak Inuyashe, Ranmę czy Kenshina, żadnego z tych tomów nie dociągnęli do końca. Od tego czasu nie wracałem do Egmontu, aż do czasu pojawienia się Rebirth. Liczyłem, że może coś się zmieniło przez te 15 lat, ale jak widzę nic w Egmoncie się nie zmieniło.
« Ostatnia zmiana: So, 09 Luty 2019, 21:16:28 wysłana przez Red Fury »
It's too late...you had your chance...and I'm just getting started.

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: So, 09 Luty 2019, 21:19:37 »
O ile jestem w stanie zrozumieć zamykanie serii po zakończeniu pracy przez jakiegoś scenarzystę to ewentualne przerwanie Flasha po 5 tomie bardzo by mnie smuciło.
W przypadku Flasha serię cały czas piszę Joshua Williamson, nawet obecnie wychodzące zeszyty.

Mam nadzieje że nie postanowią urwać nagle Aquamana czy Hala Jordana (czekam na te serie bardziej niż na Batmany, w tym  DK Metal).
W przypadku Hal Jordan and the Green Lantern Corps serię do końca pisał Robert Venditti i to jest zamknięta już historia. Obecna seria Latarników nazywa się The Green Lantern i scenarzystą jest Grant Morrison. To jest nowy start.

Natomiast Aquamana ma taką samą sytuację jak Flash, cały czas piszę ją Dan Abnett. Nawet współtworzył dwa crossovery jeden z Suicide Squad i drugi z Ligą Sprawiedliwości oraz napisał serię Mera: Queen of Atlantis.