Dziękuję za dotychczasowe sugestie. Spłynęło ich na tyle, że nawet jeśli czegoś teraz nie kupię, to przygotuję sobie listę priorytetów na przyszłość.

Do osób, które zadawały dodatkowe pytania odnośnie preferencji, odpowiedź poniżej.
No tak. Pierwotnie napisałem prośbę o wskazanie "pozycji obowiązkowych", ale ostatecznie dopisałem jeszcze "w pierwszej kolejności", gdy zdałem sobie sprawę, że sama ta linia jest redaktorskim wyborem znaczących tytułów.

Pytanie jest dość ogólne, bo niestety mnie też tyczy się to, co napisał @Skandalista "większość kupiłem, większości z tej większości jeszcze nie czytałem". Tylko u mnie akurat kupka wstydu nie obejmuje DC Deluxe. Mam natomiast prenumeratę kolekcji BiZ i 30+ tomów WKKDC, toteż nie chciałbym przede wszystkim dubli. Kryzysy się tam pojawiały, stąd brak na grafice. No i posiadam Green Arrowa, kupiłem dopiero paręnaście dni temu przy okazji jakiegoś innego rabatu, bo podobały mi się pierwsze sezony serialu CW.
Z braku czasu więcej superbohaterskich historii poznałem właśnie z filmów, gier i seriali, więc nie jestem na tyle wyrobionym czytelnikiem, abym sypał nazwiskami scenarzystów i rysowników, a zwłaszcza z DC. Co za tym idzie, ewentualne odwołania do poprzednich historii/wydarzeń nie byłyby przeze mnie wyłapane. W Marvelu też nie jestem wybitnie oczytany, ale miło wspominam Ultimate Spider-Man, Astonishing X-Men, a i Superior Spider-Man przypadł mi do gustu bardziej, niż się spodziewałem. Z filmów DC najbardziej lubię Batmany Nolana, Watchmen i Ligę Sprawiedliwości ZS (ogólnie trafia do mnie styl Snydera), podobały mi się też niektóre animacje, jak Powrót Mrocznego Rycerza czy Atak na Arkham.
Jeżeli miałbym jeszcze dodać coś więcej, to raczej chciałbym przeczytać ciekawą fabułę i to stawiam ponad efekciarską akcję. Nie stronię od dobrej rozwałki, ale nie chciałbym, by stanowiła główną esencję. Mogą, ale nie muszą to być "głębokie myśli", mile widziany też jakiś ciekawy zwrot akcji, angażująca intryga. Tonalnie obojętne, dlatego wpisałem nawet tego komediowego (?) Shazama, który chyba jest najbardziej oderwany od pozostałych. Kojarzę, że kiedyś przypadła mi do gustu gra wideo o Gnacie i na tej zasadzie zainteresowałem się i tym wydaniem.

Generalnie z DC najbardziej lubię Batmana, ale nie musi być to komiks o nim. Ogólnie najbliżej mi do Spider-Mana, który dość wyraźnie różni się od Mrocznego Rycerza. Odnośnie bohaterów jestem otwarty na pierwszoplanowych, jak i tych mniej znanych.