Autor Wątek: DC Deluxe - Egmont  (Przeczytany 172763 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radioblackmetal

Odp: DC Deluxe - Egmont
« Odpowiedź #720 dnia: So, 17 Wrzesień 2022, 16:09:05 »
Bez obwolut to i cena była rozsądna.
Moje egzemplarze jeszcze w folii  :P
« Ostatnia zmiana: So, 17 Wrzesień 2022, 16:19:27 wysłana przez radioblackmetal »
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Gazza

« Odpowiedź #721 dnia: Pn, 19 Wrzesień 2022, 16:43:32 »
Nie mam dostępu do dobrego skanera więc nie pomogę.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #722 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 19:00:31 »
No dobra, a co powiecie na temat Birds of Prey? które wydanie ma szanse zostać u nas wydane w Deluxie ze względu na nadchodzący film? Egmont nas przyzwyczaił do tego, że wrzuca 'zakąskę' przed filmem.

Wiem, wiem - to nie jest ani DC Deluxe, ani Black Label, ale nie będę kolejnego pustego tematu zakładał.

Czytam wreszcie 2 tom Ptaków Nocy Simone i cieszę się, że autorka przez Savanta wdraża to co Bruce Wayne mógłby dawno sam załatwić. Czyli oczyścił slumsy z przestępczości, przez budownictwo mieszkaniowe i rewitalizację. A Oracle oczywiście to się nie podoba. Jeśli ludzie dostali mieszkania zastępcze na czas budowy nowych bloków do których się wprowadzą, to ja nie wiem o co barbarze chodzi.

Kurczę - często punkt widzenia superbohaterów jest taki ograniczony, prostacki i jednocześnie bezrefleksyjny. Widzą że ktoś łamie prawo, to biją gangsterów, wsadzają do więzienia, a reszcie każą dalej żyć w biedzie. I niech niesprawiedliwy system i prawo ich dalej uciska. Cały czas wraca ta pierwsza scena z Green Lantern/Green Arrow, gdzie Hal ratuje złego kamienicznika.

Taka mała scena a Simone od razu zyskuje w moich oczach. Tak powinno się podchodzić do problemu przestępczości - kompleksowo.

@EDIT
I guzik. Bo dalej Oracle wzięła się za mścicieli polujących na przestępców. Bo już wszyscy gwałciciele, prawdziwi mordercy, handlarze narkotyków i żywym towarem już siedzą i nie było co robić. Kurczę - nawet jak na chwilę kobieta zdaje się wyzwolona, to zaraz daje się z powrotem zapędzić w kierat patriarchatu i establishmentu.

Simone pisała Ptaki do zeszytu #108. Myślicie, że Egmont wyda nam jeszcze te 2 tomy?
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Luty 2023, 20:39:47 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Odyn

« Odpowiedź #723 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 08:30:28 »
Simone pisała Ptaki do zeszytu #108. Myślicie, że Egmont wyda nam jeszcze te 2 tomy?

Ja się już poddałem i zamówiłem resztę w oryginale. Bardzo lubię Birds of Prey, choć chyba bardziej podobał mi się run Dixona (czytałem 3 wydania zbiorcze; reszta wyszła w zeszytach, których nie kolekcjonuje).

Wydaje mi się, że Egmont wydał pierwszy tom Ptaków ze względu na film. Bodajże rok później dostaliśmy 2 tom. Tym razem minęło już troszkę więcej czasu a tu cisza. Promyk nadziei jest, że wydadzą (z drugiej strony nie pierwszy raz byłoby to gdy coś kasują), ale pytanie ilu z nas to kupi? Bo ja mając ang wydanie się grubo zastanowię (na korzyść Egmontu przemówi fakt, że wydadzą to w twardej oprawie, a ang wydania są na miękko).

p.s. trzeba wspomnieć, że Simone napisała jeszcze kilkanaście zeszytów w trakcie Najjaśniejszego Dnia (przynajmniej pierwszy trejd ma logo tego eventu na okładce), ale one są cholernie trudno dostępne (czy miękkie, czy twarde wydania).
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Luty 2023, 08:32:48 wysłana przez Odyn »
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline michał81

« Odpowiedź #724 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 09:05:33 »
A potem się niektórzy dziwią, że Egmont wydaje kolejny raz Zagładę Gotham, która sprzeda się lepiej niż takie Ptaki Nocy. Ja to byłem zaskoczony, że wydali ich drugi tom, bo myślałem, że po takiej długiej rzerwie będzie całkowite skasowanie po pierwszym tomie. Plus taki, że to w miarę zamknięte historie, więc spokojnie można przerwać wydawanie w dowolnym momencie, bez pozostawienie czytelników bez zakończenia jak w przypadku Power Rangers.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #725 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 09:09:31 »
Tak jasne, Simone jeszcze potem coś pisała, ale skoro zatrzymaliśmy się na 80 zeszycie, to może najpierw popatrzmy na ten dystans do #108, a dopiero potem ewentualnie na resztę.

Też patrzę na to pesymistycznie. Skoro nawet Deadpool Classic został zawieszony na kołku i Egmont nie potrafił dojść choćby do Deadpool i Goście. To co dopiero mówić o takich Ptakach Nocy, które u nas są jeszcze mniej popularne? We wstępie do pierwszych Ptaków Nocy "Polowanie" zresztą było opisane jak wyboiste były losy tych postaci i ich popularność w fandomie.

Jestem cholernie rozczarowany, bo jak patrzyłem na listę angielskich tytułów Kolekcji, to nie skojarzyłem, że "On like minds", to będzie dubel 1 tomu z runu Simone wydanego u nas pod innym tytułem. Myślałem, że to będą dwa tomy runu Dixona, które by dobrze pasowały do 2 tomów Simone wydanych wcześniej przez Egmont Polska. Tutaj Hachette skrewiło. W przypadku DC Panini jest jeszcze ciaśniejsze niż przy WKKM i zmian na liście tytułów robić się w ogóle nie da. I tutaj polscy czytelnicy stracą.

Offline michał81

« Odpowiedź #726 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 09:40:39 »
Nic nie stracą, będą mieli więcej komiksów z Batmanem, które tak uwielbiają. A szał na Deadpoola się skończył, może przy 3 filmie wróci.
Osobiście miałem nadzieje, że jak Egmont zaczął wydawać w Deluxe'ach takie komiksy jak Authority, Planetary, Multiwersum, Omega Men, które nie tylko były znakomitymi nieoczywistymi historiami z świata DC to idealnie nadawały się do tej linii, bo albo były to pojedyncze albumy, albo max historie zamknięte w dwóch tomach, tak po zapowiedziach widać, że będą mielone pewne i sprawdzone tytuły, czyli Batman, Liga Sprawiedliwości, Superman i może od czasu do czasu coś co będzie na topie w danej chwili.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #727 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 17:03:49 »

Offline Lukop

« Odpowiedź #728 dnia: So, 25 Luty 2023, 12:52:07 »
Przy okazji dzisiejszego wideo TK i promocji na stronie Egmontu, rozważam nadrobienie jednego tytułu z linii Deluxe. Proszę o pomoc w wyborze na zasadzie "moim zdaniem 1-2 pozycje obowiązkowe w pierwszej kolejności to:". Może być z krótkim uzasadnieniem, zależnie od czasu i chęci. Pytanie wygasa o północy, wraz z końcem promocji. :P Poza tytułami ze screena myślałem również o Batman Ziemia Jeden T. 1.
Spoiler: PokażUkryj

Z góry dziękuję za pomoc.

PS
Faworytem wydaje się być ta pozycja, której zarąbistości najwyraźniej nie pomieściła nawet skala ocen. 8)

Online Necr09

« Odpowiedź #729 dnia: So, 25 Luty 2023, 13:15:57 »
Pozwolę sobie zacytować siebie :D

z DC Deluxe jeżeli nie masz:
- Batman Ziemia Jeden wszystkie trzy tomy,
- Superman. Amerykański Obcy - Supka nie trawie, ale ten komiks był dla mnie świetny,
- Omega Man i Mister Miracle - oba od Kinga, mi nie podeszły, ale generalnie tu na forum opinie były pozytywne,
- Green Arrow - jedna z najlepszych rzeczy jaką New52 wydało,
- Kryzys na nieskończonych ziemiach - punkt startowy DC od 1986 roku,
- Superman. Czerwony syn - przyjemny elseworld z komunistycznym Supkiem w roli głównej,

Dodałbym do listy Wojnę z Korpusem Sinestro, bo to przełomowa historia z Latarnikami zmieniająca dość mocno układ sił :)

Jeżeli czytałeś z kolekcji Eaglemoss DC tomy 11 (Catwoman: Wielki Skok Seliny) i 28 (Catwoman: Na tropie Catwoman) to kontynuacje masz w kolejnych dwóch Deluxach,

Jeżeli czytałeś z kolekcji Eaglemoss DC tom 41 (Oczy Gorgony) to to samo masz w drugim Deluxe Wonder Woman by Rucka,

Jeżeli miałbym wybrać dwie najlepsze dla mnie to Green Arrow i Wojna z Korpusem Sinestro :)
FGO: 758,469,198

Offline Pan M

« Odpowiedź #730 dnia: So, 25 Luty 2023, 13:16:27 »
Przy okazji dzisiejszego wideo TK i promocji na stronie Egmontu, rozważam nadrobienie jednego tytułu z linii Deluxe. Proszę o pomoc w wyborze na zasadzie "moim zdaniem 1-2 pozycje obowiązkowe w pierwszej kolejności to:". Może być z krótkim uzasadnieniem, zależnie od czasu i chęci. Pytanie wygasa o północy, wraz z końcem promocji. :P Poza tytułami ze screena myślałem również o Batman Ziemia Jeden T. 1.

PS
Faworytem wydaje się być ta pozycja, której zarąbistości najwyraźniej nie pomieściła nawet skala ocen. 8)

Czerwony syn jest wart swojej ceny. Jedna z najlepszych alternatywnych historii Dc. Szczerze to imo Ten Dredd/Batman wydaje się najmniej ciekawy z tego wszystkiego. Tripy Morrisona, dorobek Mongoli spoza Hellboya, kolejne eksperymenty Kinga i ot kolejny nostalgiczny komiks bazujący na crossoverze dwóch innych marek.

Offline michał81

« Odpowiedź #731 dnia: So, 25 Luty 2023, 13:22:36 »
Ja bym brał Multiversum.

„Multiwersum” jest pozycją pokazującą zarówno geniusz Granta Morrisona, a także jego szaleństwo. Na pewno nie jest łatwą w odbiorze, ze względu chociażby na osadzenie historii w multi-świecie DC. Jednak nie powinno to zniechęcać. Tak naprawdę osoba nie znająca DC, też powinna dobrze bawić się przy lekturze, ze względu na sztuczki jaki autor stosuje w trakcie opowieści oraz możliwość poznania tego świata. Natomiast osoba znająca ten świat, będzie wyłapywać co chwilę metafory i alegorie jakie Morrison wepchnął w swoje dzieło odnośnie świata DC. Zatem im więcej czytelnik będzie wiedział, tym będzie miał większą satysfakcję oraz więcej zobaczy tego, co jest w nim ukryte, bo ten komiks jest wypakowany masą pomysłów, które można by rozwinąć w samodzielne fabuły. Są one bardzo zróżnicowane, przetwarzające znane historie w Morrisonowy sposób i zilustrowane przez najlepszych rysowników tworzących w tym medium.

Jednak główną zaletą tego meta-komiksu jest rozrywkowa opowieść, analizująca jednocześnie komiksowe medium. Komiks w „Multiwersum” pełni kluczową rolę, bo według Morrisona prezentuje historie jakie dzieją się naprawdę tylko w innym, równoległym świecie i jest on łącznikiem pomiędzy kolejnymi ziemiami-światami, nie tylko tymi fikcyjnymi. Morrison skrzętnie wykorzystuje możliwości jakie niesie ze sobą komiksowa narracja z pełnym wykorzystaniem walorów wizualnych tego medium oraz efektownie przełamując czwartą ścianę.

Offline Kyms

« Odpowiedź #732 dnia: So, 25 Luty 2023, 13:54:42 »

PS

- Mister Miracle, Omega Man - świetne komiksy w wykonaniu Kinga
- Green Arrow - najlepsze co spłodzono podczas "New 52"
- Batman Ziemia Jeden - udany cykl w dość realistyczny sposób ujmując Batmana - Nietoperz detektyw popełniający błędy w polu? Rzadkość
- Azyl Arkham - mroczna psychologiczna opowieść ze świata Batmana, nietypowa pozycja fabularnie i graficznie
- Wojna z korpusem Sinestro - najciekawsze historia latarni jaka ukazała się w polskim przekładzie
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

« Odpowiedź #733 dnia: So, 25 Luty 2023, 14:18:37 »

PS

Nie wiem czy znajdziesz tu odpowiedź, nawet nie wiem czy powinieneś jej szukać. Cała linia to w założeniu takie "the best of", więc tu raczej słabych tytułów nie znajdziesz. To chyba kwestia osobistych preferencji, czy wolisz Batmana, czy może jakąś postać mniej znaną, czy bardziej dramat czy bardziej akcję, czy coś starszego czy nowość, czy prostą nieskomplikowaną fabułę czy wręcz przeciwnie, długie historie czy krótkie urywki, bardziej stawiasz na scenariusz czy bardziej na rysunki itd, itp. Ciężko te komiksy wogóle porównywać ze sobą, łączy je tylko to że są o superbohaterach DC Comics, ale spektrum wyboru jest tutaj naprawdę szerokie. Dla mnie najlepszym komiksem z tej serii (większość kupiłem, większości z tej większości jeszcze nie czytałem, ale nie wierzę żeby były lepsze) jest "Nowa Granica", która możliwe jest ogólnie najlepszym komiksem jaki wypuściło DC. Lepiej powiedz, jakie komiksy lubisz czytać, to się coś dopasuje.

Online nori

« Odpowiedź #734 dnia: So, 25 Luty 2023, 14:25:25 »
O dokładnie, jak SkandalistaLarryFlynt, tutaj wszystko jest naprawdę na najwyższym poziomie, aczkolwiek są to różne pozycje, i jeden tytuł podpasuje bardziej jednej osobie, a inny drugiej. Wspominany Green Lantern jest świetny, ale do rysunków trzeba się przyzwyczaić. Kryzysy zazwyczaj rewelacja, ale dobrze się w miarę w świecie DC orientować. Batmany i Supermany super, choć np.: Rok setny mi nie podszedł, a Ziemię Jeden uwielbiam, przynajmniej pierwsze tomy, teraz dotarł trzeci, więc z pewnością łyknę całość na raz.
A największymi perełkami (dla mnie) są i tak Planetary i Authority. ;)