Autor Wątek: DC Deluxe - Egmont  (Przeczytany 172839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cringer

Odp: DC Deluxe - Egmont
« Odpowiedź #630 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 12:02:45 »
Odnośnie DC Deluxe, to jako uzupełnienie do Swamp Thinga Moore'a poleciłbym wersję Scotta Snydera rozszerzającego mitologię Bagniaka. Poleciłbym też Omega Men: To już koniec i Mister Miracle'a Toma Kinga, Multiwersum (było reklamowane nawet na TVP Kultura) i Green Arrowa Jeffa Lemire'a.
Warto czytać "Swamp Thinga" Snydera bez znajomości wersji Moora, czy lepiej jednak zacząć od Moora?

Offline SawiK

« Odpowiedź #631 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 12:07:08 »
Można czytać nie znając tomów AM. Komiks jest tak napisany ze ogarniesz.
 Co nie znaczy że warto pominąć doskonalego Moora, wręcz przeciwnie, warto znać warto mieć 😎

Offline Maragast

« Odpowiedź #632 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 13:40:37 »
Swamp Thing Moora jest dużo lepszy niż Snydera więc nie bardzo widzę sens pomijania Moora.

Offline laf

« Odpowiedź #633 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 13:58:45 »
Potwierdzam opinie przedmówców. Kończę właśnie 1. tom Bagniaka od Moore'a i jest to absolutnie kapitalny komiks. Polecam każdemu w całej rozciągłości.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #634 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 14:04:28 »
Większość tego co jest w Deluxach jest dobre. Nowa Granica, Kryzys Tożsamości, Planetary, Authorithy, Azyl Arkham. To w zasadzie klasyka, którą trzeba czytać by się orientować w DC w ogóle ( no, na pewno Kryzysy by móc wiedzieć co się tam dzieje w tym uniwersum ).

Offline Cringer

« Odpowiedź #635 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 14:25:24 »
Dzięki za podpowiedź. To sięgnę najpierw po Moora.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #636 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 16:16:23 »
Wonder Woman tom 3

Troszkę lepszy od tomu 2 ale tom 1 jest niepobity. Stoi wyraźnie wyżej od kolejnych zeszytów w dwóch kolejnych tomach. W trójce przeszkadza nieco, że opowieść zazębia się z innymi fabułami i by w pełni się tym cieszyć musiałbym kupować Supermana gdzie były trzy pierwsze części Poświęcenia. To samo z Omacami gdzie pierwszy raz były chyba u Batmana a teraz pojawili się znikąd u Rucki. Już drugi tom tak tym nie irytował i był tylko swoją własną fabułą bez ingerencji z serii bocznych.
Spoiler: PokażUkryj
Zdarzenia z tej Wonder Woman przenikają do Nieskończonego kryzysu ( zabicie Maksa Lorda ) a tam u Johnsa na samym początku widzimy jak skręca mu kark.

Przydałoby się dodać parę kartek spisu wydarzeń bo nie mam ochoty kupować innych serii by fabuła się logicznie zazębiała ze sobą.
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Wrzesień 2021, 00:44:16 wysłana przez stachel »

Offline laf

« Odpowiedź #637 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 08:54:10 »
Jak dla mnie akurat 3. tom był najsłabszy z tego runu. Przede wszystkim właśnie stracił na tym, że był silnie powiązany z odliczaniem do Nieskończonego Kryzysu. Podobnie działo się w Gotham Central t. 4 i Catwoman t. 3 (chociaż tu chodziło o inny event). Za każdym razem kiedy fajnie rozwijające się serie, które posiadają pewną dozę niezależności stają się na siłę (tzn. na polecenie wydawców) częścią większych wydarzeń to przestają zachowywać swoją oryginalność i zaliczają jakościowy zjazd w dół. Widać to wyraźnie również w dodatkowych zeszytach z Wonder Woman: Blackest Night. Pal licho, że zupełnie nie da się ich czytać bez znajomości głównego eventu. Przede wszystkim te trzy zeszyty są po prostu nudne i słabe i w ogóle nie wnoszą zupełnie NIC do rozwoju postaci, ani nie pchają do przodu wydarzeń z Najczarniejszej Nocy.

Jeśli chodzi o ocenę całego runu, to niestety wypada ona blado i jak dla mnie najciekawszy był tom 2. Tam działo się najwięcej, Amazonka mierzyła się nie tylko ze zwykłymi superłotrami ale głównie ścierała się ze swoim dziedzictwem w postaci boskiego panteonu na Olimpie. A ja bardzo lubię te wszystkie boskie zawiłości, czyli coś co było główną osią napędową runu Azzarello. I to właśnie serię z Nowego DC cenię sobie zdecydowanie bardziej niż run Rucki.

Offline laf

« Odpowiedź #638 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 08:58:04 »
Przydałoby się dodać parę kartek spisu wydarzeń bo nie mam ochoty kupować innych serii by fabuła się logicznie zazębiała ze sobą.

W kolekcji BiZ będzie parę komiksów z Countdown to Infinite Crisis. Bardzo fajnie rozpisał to @Maragast
Raz jeszcze to rozpiszę - przed Infinite Crisis DC zaczęło wydawać większą podbudowę pod ten Kryzys (nie tie-iny tylko serie prowadzące do samego Kryzysu).
Ta podbudowa to Countdown to Infinite Crisis czyli Odliczanie do Nieskonczonego Kryzysu i składa się na to:

- One shot Countdown to Infinite Crisis stanowiący punkt wyjścia do całości (zeszyt ten został dołączony do tomu Omac Projekt).

Cztery serie z podtytułem Countdown to Infinity Crisi (wszystkie wyjdą w kolekcji):
- „The OMAC Project”
- „Villians United”
- „Day of Vengeance”
- „The Rann Thanagar War”

Ponadto podbudowę pod Kryzys stanowi także:

Crossover serii z Supermanem i Wonder Woman:
- „Superman: Sacrifice” (wyjdzie w kolekcji)

Jeden story arc serii JLA:
- JLA zeszyty 115-119: „Crisis of Conscience” (tego nie dostaniemy)

Seria specjalna:
- „The Return of Donna Troy” (tego też nie dostaniemy).

To wszystko to podbudowa pod Kryzys.

Sam Nieskończony Kryzys wyjdzie w kolekcji w dwóch tomach z najważniejszymi tie-inami (nie wszystkimi ale z tymi najważniejszymi).

Jeśli idzie o tie-iny do tego Kryzysu to każda z tych czterech serii ("The OMAC Project”, „Villians United”, „Day of Vengeance”, „The Rann Thanagar War”) dostała też zeszyt specjalny będący tie-inem do Kryzysu i właśnie te zeszyty zostaną wydany w tych dwóch tomach samego Kryzysu jako tie-iny.

Offline zombie001

« Odpowiedź #639 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 20:57:03 »
Zły temat

Niemniej jestem głęboko rozczarowany tym, że Marvel Deluxe  dali radę wydać w takiej ładnej oprawie, a przy DC Deluxe nadal męczą te bieda-czarne "okładki"...
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline xanar

« Odpowiedź #640 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 21:02:02 »
No przecież przy Batmanie Świat była na okładce rysuneczek, to może w przyszłych deluxach też będzie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline zombie001

« Odpowiedź #641 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 21:16:32 »
Marzenia ściętej głowy. A ten Batman to chyba nie jest z serii Deluxe.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

sum41

• Gość
« Odpowiedź #642 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 21:31:04 »
Sorry moj blad admin przeniesie.

Offline xanar

« Odpowiedź #643 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 21:51:24 »
Marzenia ściętej głowy. A ten Batman to chyba nie jest z serii Deluxe.
No faktycznie na Egmont.pl podają wymiary standardowe.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #644 dnia: Nd, 24 Październik 2021, 18:19:22 »
Flashpoint - Punkt krytyczny

Ładnie narysowane, sprawnie napisane z wciągającą fabułą tylko ma się wrażenie uczestniczenia w niekończącej się telenoweli która donikąd nie zmierza. Kolejny restart by tylko opowiadać znów od nowa podobne historie. Mimo to to właśnie takie eventy są najciekawsze w świecie DC pewnie dlatego mam zaliczone niemal wszystkie Kryzysy ( poza Ostatnim Kryzysem ). Pokazują sens wszelkich tych fabuł i całego uniwersum a dochodzi najbardziej interesujący wątek z garściami rodem z fizyki kwantowej na temat tego jak zbudowana jest cała rzeczywistość co najlepiej wybrzmiało w Planetary ( bo to było bardziej rasowe s-f niż superhero ).

Flashpoint to dalej dość ciekawy odcinek niekończącego się serialu acz ogólnie wypada gorzej niż każdy wcześniejszy Kryzys ( poza eventem Morrisona, którego nie znam ) - maniera telenoweli DC daje tu o sobie znać szczególnie.