Autor Wątek: Ciemna strona Marvela - kolejna kolekcja z Carrefoura.  (Przeczytany 63982 razy)

Offline Brzon

Odp: Ciemna strona Marvela - kolejna kolekcja z Carrefoura.
« Odpowiedź #60 dnia: So, 15 Październik 2022, 01:01:40 »
Poszperałem trochę i znalazłem jeszcze 2 inne potencjalne kolekcje Carefurra, które może trafią do Polski.
https://www.bdgest.com/forum/collection-marvel-la-renaissance-les-annees-2000-carrefour-t86854.html
https://www.dealabs.com/bons-plans/bd-comics-marvel-couverture-souple-edition-collector-2339691

Dla ciekawskich :)
Ps. Widzę że kolekcję Star Wars też mają 8)

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #61 dnia: So, 15 Październik 2022, 08:01:07 »
O tej pierwszej pisał już Piterrini, o SW też, ale nie kojarzę tej drugiej.
Odnośnie innych podobnych inicjatyw - sprawdziłem na tej francuskiej stronie i z tego co piszą to co u nas jest to druga kolekcja w takim formacie jaka u nich była, pierwsza zawierała takie tomy, druga to ta co jest u nas, a jest też trzecia, częściowe duble, ale jak to zwykle przy tanich komiksach - popieram inicjatywę :)
Była też jakaś kolekcja w mniejszym formacie (nie widzę dedykowanej jej strony) i późniejsza twardookładkowa w cenie dwukrotnie wyższej (same duble), nie wiem czy ta była dystrybuowana w marketach, ale o tym to na pewno dyskutowaliśmy ;)
Oprócz kolekcji Marvela były też Star Warsy (chociaż to niby też Marvel), dwie sześciotomowe kolekcje, pierwsza i druga.
Z DC nic nie widzę.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: So, 15 Październik 2022, 08:27:08 »
Venom to największa staroci i na to i Ghost Rider a  czekam najbardziej.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #63 dnia: So, 15 Październik 2022, 09:01:23 »
Venom to największa staroci i na to i Ghost Rider a  czekam najbardziej.

O ile naprawdę ucieszyłem się, że dostaniemy Venoma z lat 90, o tyle te historie to naprawdę są kiczowate gnioty ;)
Pierwszą można przeczytać bez bólu, głównie ze względu na udział Daredevila, Spidera i Carnage'a. Dwie kolejne - to już zęby zgrzytają :)

Kilka słów o jakości po przeczytaniu 4 dostępnych tomów:
- papier zupełnie nie przeszkadza, nie miałbym nic przeciwko, żeby w Polsce dostępne były komiksy wydawane w ten sposób, w tym przedziale cenowym.
- wszystkie tomy kosztują teraz więcej, ale jednocześnie są cieńsze - żaden nie przekracza 200 stron.
- edycyjnie to nadal bieda-wersja. Literówek jest może mniej niż w poprzedniej kolekcji, ale nadal się zdarzają, nawet w dość żenujących miejscach: np. na skrzydełku w biografiach jest "Mar Texeira", jeszcze dodatkowo pogrubione ;) Sporo jest durnych kiksów językowych, takich jak "wyrzutnik rakiet".
- Czarna Wdowa to praktycznie dubel - nowe jest dosłownie kilkanaście stron, można sobie odpuścić. Historia z Deadpoolem fajna, zabawna, przewrotna, chociaż w swoim klimacie mocno "najntisowa". Historia z Punisherem raczej ciężkostrawna, chociaż ze wspaniałymi rysunkami.

Tyle przemyśleń ode mnie :)
Miłego weekendu!

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #64 dnia: So, 15 Październik 2022, 09:09:07 »
Po pobierznym obejrzeniu skanów miałem podobne odczucia do historyjek z Venoma, jak widać nie warto tego kupywać.  Do tego Venom w innej roli niż wróg spidermana nigdy mnie nie przekonywał nawet słynne Lethal Protector niezbyt mi podszedł.

Offline Voitas

« Odpowiedź #65 dnia: So, 15 Październik 2022, 11:44:45 »
Gliwice, Forum, tylko dwie sztuki Deadpoola. Już jedna.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: So, 15 Październik 2022, 12:03:46 »
"kupywać"? Po jakiemu to?

Pewnie po temu samemu, co "pobierznym".

Offline Arne

« Odpowiedź #68 dnia: So, 15 Październik 2022, 12:52:50 »
Jadę właśnie polować na kolekcję w Poznaniu. Jeśli ktoś chce to proszę pisać na priv. Najlepiej z podaniem nr tel. Celem szybkiego dogadania szczegółów. Oferta ważna przez najbliższą godzinę

Online Castiglione

« Odpowiedź #69 dnia: So, 15 Październik 2022, 13:00:04 »
Pewnie po temu samemu, co "pobierznym".
Hehe, a dopiero co czytałem na forum jak to niektórym szkoda, że innym lekturę komiksów mogą psuć błędy językowe, słaba korekta czy literówki, a im te kwestie tak błogo uciekają...

Online eyesore

« Odpowiedź #70 dnia: So, 15 Październik 2022, 13:09:54 »
Jadę właśnie polować na kolekcję w Poznaniu. Jeśli ktoś chce to proszę pisać na priv. Najlepiej z podaniem nr tel. Celem szybkiego dogadania szczegółów. Oferta ważna przez najbliższą godzinę
jak cos to w Galerii Pestka był Deadpool I Punisher, więcej nie widziałem, praktycznie wszystko leżało w kartonach jeszcze, wczoraj po południu

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #71 dnia: So, 15 Październik 2022, 13:14:02 »
Szczecin Galeria Turzyn - brak.

Offline Arne

« Odpowiedź #72 dnia: So, 15 Październik 2022, 13:29:04 »
jak cos to w Galerii Pestka był Deadpool I Punisher, więcej nie widziałem, praktycznie wszystko leżało w kartonach jeszcze, wczoraj po południu
Wiem. Wczoraj kupiłem tam te tomy.(pisalem o tym wczoraj). Dziś już nie ma sladu.W Posnanii tomy 1 do 6 własnie wypakowują. Na chwilę obecną pozostałych w magazynie nie mają.

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #73 dnia: So, 15 Październik 2022, 13:29:41 »
Szczecin - Galeria na Mieszka 3 sztuki Puni, DD i JJ.

Offline Arne

« Odpowiedź #74 dnia: So, 15 Październik 2022, 13:49:31 »
Po szybkim przejrzeniu dostępnych tomów:
Jessica Jones, Daredevil i venom, to 100 procentowe nowości.
Punisher do dubel jakieś 35 procent (2 historię), Deadpool około 15-20 procent (1 historia), najgorzej z Black Widów, bo około 80 procent zawartości to dubel