Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744255 razy)

Offline elesshar

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4755 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 12:56:08 »
IMO jeśli ktoś nie zbiera kolekcji, to powinien postawić wyłącznie na wydanie Egmontu. Przede wszystkim te trzy wycięte zeszyty przez Hachette są jednymi z najlepszych w całej tej historii. Z jednej strony eksplorują przeszłość Gordona i jego relacje z Barbarą, Batmanem i Jokerem (przed i po wydarzeniach z Zabójczego żartu, a z drugiej są fantastycznie narysowane przez Francesco Francavillę.

A ten zeszyt dorzucony w kolekcyjnym wydaniu, to nie mam pojęcia czemu, skoro to część większego eventu, który był u nas w wydanym przez Egmont Batmanie: Wojnie Jokera od Tyniona w ramach jego runu o przygodach Gacka. Swoją drogą sam zeszyt, jak i cały event, jest słaby.

Offline SawiK

« Odpowiedź #4756 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 13:01:44 »

Jak ktoś chce pocięty dubel/komiks Hachette tylko dlatego że jest na twardo to tak.
Wydać 30zl więcej i kupić kompletny tytuł? Grzbiet czytelny, komiks który na regale się wyróżnia mimo iż wydany na miękko.
Hachette dające ciała ze składem tego tomu to nie jedno o co musimy się martwic. Od 2012r Hachette to nieustanne pasmo ciaglych i powtarzalnych wydawniczych Fuszerek!
30zl różnicy w cenie a ile spokoju, a dokladnie to 26zl😎

Online Darth_Simon

« Odpowiedź #4757 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 17:34:36 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego stacjonarnie w Empiku.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

« Odpowiedź #4758 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 18:05:39 »
Ja tam wole wersję Hachette bo ładniej grzbiety wyglądają :)

i mam nadzieje ze Tom 120 z BIZ to będzie Superman/Batman: Wrogowie Publiczni/Władza Absolutna. Wtedy sobie odpuszczę ostatni tom :P bo mam już to w trzech innych wersjach (Eaglemoss, Hachette i Dobry Komiks DX) :(

Jak ktoś chce pocięty dubel/komiks Hachette tylko dlatego że jest na twardo to tak.
Wydać 30zl więcej i kupić kompletny tytuł? Grzbiet czytelny, komiks który na regale się wyróżnia mimo iż wydany na miękko.
Hachette dające ciała ze składem tego tomu to nie jedno o co musimy się martwic. Od 2012r Hachette to nieustanne pasmo ciaglych i powtarzalnych wydawniczych Fuszerek!
30zl różnicy w cenie a ile spokoju, a dokladnie to 26zl😎
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Wrzesień 2025, 18:53:39 wysłana przez komiksowymistrz »

« Odpowiedź #4759 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 18:53:22 »
Ładnie to to wygląda jak się zbiera całość - jak chcesz kupić tylko ten tom to nie ma żadnego powodu, żeby wziąć tom z Kolekcji, to już faktycznie lepiej dopłacić te parę dyszek i mieć kompletną serię, a nie pozbawioną dwóch zeszytów i Annuala, a przy okazji z kawałkiem czegoś na panoramie
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #4760 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 18:54:30 »
Ładnie to to wygląda jak się zbiera całość - jak chcesz kupić tylko ten tom to nie ma żadnego powodu, żeby wziąć tom z Kolekcji, to już faktycznie lepiej dopłacić te parę dyszek i mieć kompletną serię, a nie pozbawioną dwóch zeszytów i Annuala.

Zgadam się w pełni, jak ktoś kupuje wybiórczo tomy to kupowanie tego nie ma sensu. Wersja od Hachette lepszym wyborem.

ps. też dostaliście prenumeratę z numerami 108 i 109 o wiele wcześniej? u mnie była już w zeszły piątek
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Wrzesień 2025, 20:20:50 wysłana przez komiksowymistrz »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4761 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 15:36:48 »
Tym co jeszcze różni wydanie Hachette Jokera od egmontowego, jest przypis odwołujący się do 7 tomu Ziemi Niczyjej. Redaktor tomu Kamil Śmiałkowski nieco wyprzedził cykl wydawniczy. ;) Drugi przypis jest drugim potwierdzeniem (po wstępie w tomie 106), że "Śmierć w Rodzinie" wyjdzie w numerze 117 kolekcji. Naprawdę szkoda, że nie wcześniej (np. zamiast Człowieka ze Stali). Chronologia w dodatkowych 20 tomach, jest tak samo skopana, jak w pierwszej setce.

Offline SawiK

« Odpowiedź #4762 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 15:42:42 »
Up
Standartodowe partactwo jak to u hachette 😀

Czekam na tom z JSA, jeszcze jeden dubelek "Sekta" i będzie coś nowego ☺️

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4763 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 16:04:15 »
Batman: Sekta jest prawie w tej samej cenie co wydanie Hachette. Oszczędzić można tylko dzięki Empik Premium. 200 stron, to będzie spory spadek grubości względem tomu 106 czy 108. Hachette dzięki Nickowi Jonsowi choćby mnie za bardzo rozpieściło, jeśli chodzi o niskie ceny grubych komiksów. Ale będę mógł porównać tą historię z "10 nocami Bestii".

https://www.ceneo.pl/98978822#tag=OneClickSearch

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #4764 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 13:38:26 »
Ładnie to to wygląda jak się zbiera całość - jak chcesz kupić tylko ten tom to nie ma żadnego powodu, żeby wziąć tom z Kolekcji, to już faktycznie lepiej dopłacić te parę dyszek i mieć kompletną serię, a nie pozbawioną dwóch zeszytów i Annuala, a przy okazji z kawałkiem czegoś na panoramie
Tak ta kolekcja wygląda u mnie na półce

Offline Takesh

« Odpowiedź #4765 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 16:18:21 »
Trochę nierówno masz panoramę na grzbietach. Widać to po linii obrazka  8)

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #4766 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 18:21:01 »
Trochę nierówno masz panoramę na grzbietach. Widać to po linii obrazka  8)
Absolutnie nie zwracam na to uwagi.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4767 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 11:09:07 »
Czasem nawet mnie Hachette wkurzy. We wstępie "Sekty" pisze jak byk, że ta miniseria była pisana pół roku po runie Starilna w Batmanie ("Tomy 104 i 117 naszej Kolekcji"). No to dlaczego Sektę wrzucili pośrodku??? Co stało na przeszkodzie, żeby ją wrzucić właśnie do tego 117 numeru, a teraz dać "Śmierć w Rodzinie"? Echhh - chronologia to masakra w BiZDC. Na szczęście zostało tylko 11 tomów do końca i potem będzie to sobie można lepiej ułożyć.

« Odpowiedź #4768 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 11:36:42 »
Czasem mam wrażenie, że po prostu Nick przygotował im tą listę tomów, a Hachette sobie na chybił trafił wybierało kolejność ich.
Nie mówiąc już, że ten tom jest w 100% materiałem który mamy od dobrych 4 lat dostępny w wydaniu Egmontu, i to za podobne pieniędze.
Ah to złe Hachette, zamiast wydawać nowe rzeczy dubluje po Egmontcie  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Juby

« Odpowiedź #4769 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 12:15:53 »
Fabularnie Sekta toczy się przed Śmiercią w rodzinie (Jason wciąż jest Robinem) i tak też była wydawana (sierpień-listopad 1988, Śmierć okładkowo ruszyła w grudniu 1988). Kolejność w kolekcji jest poprawna.
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Październik 2025, 12:21:06 wysłana przez Juby »