Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 810328 razy)

Martin Eden, wayne_collector i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline eridraven

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4485 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 09:32:17 »
Pogadałem sobie z wayne_collector na temat przedłużenia ;) Zapraszam do wysłuchania:

Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #4486 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 16:30:25 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego stacjonarnie.
Numer 101 czyli pierwszy tom z przedłużenia kolekcji.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4487 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 17:56:00 »
Co do superduo eridraven/comixxy i wayne

Panowie - niewyraźnie mówicie. No i można było wyciszyć komunikator na komputerze. Jeden nie pamięta, że w WKKDC polski tytuł brzmiał "Pod Kapturem", a drugi nie wie, że "Kryzys Tożsamości" kosztował trzy razy tyle co zwykły tom, a nie dwa. Przypominam, że to Egmont Polska opracowywał i prowadził tą Kolekcję dla Eaglemoss. A "W Cieniu Czerwonego Kaptura" to był tytuł animacji na podstawie tego komiksu (swoją drogą świetna historia - polecam).

W Empiku (Złote Tarasy, Galeria Mokotów) komiksy często leżą na podestach, więc jeśli będą za grube na półkę, to obsługa sobie porazi z wyłożeniem grubszych numerów. Nie zgodzę się z wami, że potrzebujemy ponownie "Hush'a" od Egmontu, tak jak nie potrzebowaliśmy ich ponownego wydania "Superman: Na 4 pory roku" po tym jak wydało to Hachette. Ale "Hush Returns" i "Heart of Hush" to poproszę jak najbardziej.
No i zapomnieliście o JSA: Home Again.

« Odpowiedź #4488 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 18:47:10 »
Brak wyciszenia komunikatora biorę na siebie, zapomniałem go wyłączyć. Następnym razem będę o tym pamiętał, jak i z mojej strony będzie nowy mikrofon i kamerka, więc powinno być pod tym względem lepiej.

Trochę już lat minęło od premiery tamtego tomu, zwyczajnie wyleciał z głowy dokładny tytuł tomu, a właśnie po prostu bardziej widać nam pasował ten animacji.

Dokładna cena Kryzysu Tożsamości nie było klu wyprowadzi, bardziej chodziło tutaj o po prostu poruszenie tematu, że tamtą kolekcja miała dodatkowy tom premium. Ale tak, też nie pamiętałem dokładnej jego ceny.

I wybacz Bazyl, twoje podejście o ponownych wydaniach komiksów jest niezbyt wiarygodne, zważywszy twoje podejście do Egmontu i kolekcji. Jak najbardziej Hush potrzebuje kolejnego wydania, Egmont wydał to praktycznie dwie dekady temu, potem prawie dekadę temu Eaglemoss. Oba te wydania są już dostępne z drugiej ręki za zdecydowanie duże kwoty. I jak powiedziałem na filmie, nie tylko ze względu na zbliżającego się Husha 2, jak i po prostu rysunków Jima Lee.
Superman na Cztery Pory Roku również zasługuje na takie wydanie, zbiegło się ono z tym z BiZ, ale co z tego? BiZ przeminie, i co wtedy? Ludzie mają płacić chore pieniądze za to wydanie z drugiej ręki? Tak mogą kupić sobie bardzo ładne wydanie, nowe, i z masą świetnych dodatków.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #4489 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 19:58:20 »
Przypominam, że to Egmont Polska opracowywał i prowadził tą Kolekcję dla Eaglemoss.
Ale to nie Egmont decydował o cenie i jakość wydania danej kolekcji tylko Eaglemoss. Egmont był zwykłym podwykonawcą.

Offline SawiK

« Odpowiedź #4490 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 23:15:31 »
Jeżeli Egmont parafrazując oczywiście wykorzystał nazwę animacji i to zadziałało a wiemy że zadziałało w ch... to chwała Tomaszowi K. który do tego doprowadził!!! Komika zszedł na pniu i szybko stał się białym krukiem.
 Z checia zobaczę i przytulę nowe wydanie tego komiksu który będzie dłużej dostępny w sprzedaży niż dwa tygodnie. Ostatnio udało się to z Bronią X i to podwójnie ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4491 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 07:42:15 »
Nie zgodzę się z tobą @michał81 że Egmont Polska był tylko "zwykłym podwykonawcą". Ja uważam, że gdyby tak było, to WKKDC przekroczyłaby 100 numerów i była dłuższa, tak jak w sąsiednich Niemczech. Mamy różne zdania na ten temat.

To nie Egmont użył tego tytułu co w animacji, tylko eridraven się pomylił jak o nim mówił. W WKKDC 57 w tłumaczeniu Marka Starosty tytuł brzmiał tylko "Pod Kapturem".

Tak jak w przypadku All Star Superman czy Śmierci Supermana ja uważam, że najpierw powinniśmy dostać komiksy premierowe a duble później, gdzieś tam na uboczu. Jeśli WKKDC PL nie zdążyła dojść do Kingdom Come, bo została przerwana, to Egmont Polska wydał ten tytuł po 3 latach, jak startowała druga Kolekcja DC. Wtedy mógł też od razu wydać i ponownie Husha, skoro uparł się na tytuły z listy Hachette HIP/UK typu Wojna Korpusu Sinestro czy Kosmiczna Odyseja. Na dziś uważam, że ważniejsze jest wydanie Hush Returns i Serce Husha niż kolejnego dubla z WKKDC. Oficjalny polski przedstawiciel DC w Polsce już dawno powinien mieć te tytuły w swoim portfolio, zważywszy na znaczenie postaci Husha.

BTW - Kingdom Come albo Szninkiel po polsku też już nie jest dostępny ale nie widzę apeli żeby wydać to ponownie. Przestańcie się upierać na tego Husha bo to jest taka sama sytuacja. Po prostu komiksy znikają z rynku pierwotnego. Dlatego trzeba je kupować od razu w dzień premiery a nie potem narzekać. Chyba że jest to Invincible :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Czerwiec 2025, 07:47:45 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #4492 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 08:15:59 »
Nie zgodzę się z tobą @michał81 że Egmont Polska był tylko "zwykłym podwykonawcą". Ja uważam, że gdyby tak było, to WKKDC przekroczyłaby 100 numerów i była dłuższa, tak jak w sąsiednich Niemczech. Mamy różne zdania na ten temat.
Przypuszczenia to nie są żadne potwierdzone informację. Jeśli będziesz miał takowe to je zaprezentuj, a nie kolejny raz piszesz nieprawdziwe informacje kłamliwy trollu.

Tak jak w przypadku All Star Superman czy Śmierci Supermana ja uważam, że najpierw powinniśmy dostać komiksy premierowe a duble później, gdzieś tam na uboczu.
Ile razy ryczałeś jak typowa beksa w postach o wznowienie Kingdom Come, a teraz piszesz, że wznowień nie powinno być? Chyba jednak wydawcy wiedzą lepiej co należy wznawiać. Kolejne wydanie Długiego Halloween wyprzedane, kolejne wydanie Kingdom Come wyprzedane. Ten All Star Superman też szybko zejdzie bo jest to rewelacyjny komiks. Weź ty się ogarnij bo piszesz jakbyś był specjalistą w wydawaniu komiksów, a widać gówno wiesz. 

Offline Cringer

« Odpowiedź #4493 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 09:19:12 »
Ile razy ryczałeś jak typowa beksa w postach o wznowienie Kingdom Come, a teraz piszesz, że wznowień nie powinno być?
Trudne jest życie wydawcy. Kiepsko gdy nie wydaje wznowień, ale jeszcze gorzej gdy je wydaje.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4494 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 09:41:56 »
BTW - Kingdom Come albo Szninkiel po polsku też już nie jest dostępny ale nie widzę apeli żeby wydać to ponownie.
Jak nie? Przez kilka lat błagałeś TK, żeby Egmont wznowił "Kingdom Come", a co do "Szninkla", to widziałem przynajmniej kilka postów, w których piszesz, że Hachette powinno to wydać ponownie przy okazji aktualnej edycji "Thorgala".

W ogóle dopiero co typa wyśmiali w sąsiednim wątku o kolekcjach, bo sam wszystko przekręca, to dzisiaj mądrzy się tutaj ;D
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Czerwiec 2025, 09:56:29 wysłana przez Castiglione »

« Odpowiedź #4495 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 10:58:51 »
Dlatego trzeba je kupować od razu w dzień premiery a nie potem narzekać. Chyba że jest to Invincible :)
Czekaj, już biorę swój podręczny wehikuł czasu i kupię jakiś komiks kiedy nawet nie interesowałem się Superhero. O albo TM-Semici? Jeszcze lepiej, cofnę się do lat 90 jak nawet nie było mnie na świecie  ;) Albo kiedy byłem gimnazjalistą i nie mogłem ładować setek złotych co miesiąc w komiksy jak ty.
I widzisz, biedaku nie kupiłeś Invincible to nagle to już trzeba zrobić dodruk - ja, ja, ja, ja, ja
Jesteś takim egoistą, że to jest niesamowite. I tak jak już ktoś ci pisał - ile razy pisałeś, że trzeba zrobić dodruk Kingdom Come? Szninkiel też?
Ale pewnie, teraz spróbuj obrócić kota ogonem, że przecież nikt się nie domaga tych tytułów hehe
I jasne, fajnie dostałaś premierowe tytuły, ale te twoje "duble" to są zwyczajnie tomy które były w dużej mierze w poprzedniej kolekcji, czyli cholernie dawno, i teraz jest dostępne to z drugiej ręki - jeśli tak twoim zdaniem wygląda dobry rynek komiksowy to o czym my mówimy? Nie, normalny rynek to taki gdzie wchodzisz sobie np na Gildię i bez problemu możesz znaleźć nowy, w ludzkiej cenie komiks który cię interesuje. Chciałem ostatnio kupić Avengers vs X-Men które było w WKKM - 300zł za komplet. Za trzy cienkie tomy z drugiej ręki. To jest patologia.

Ale ty nie potrafisz spojrzeć na to z tej strony, poza czubek własnego nosa. Ale do wyzywania innych bo ci wyglądają na starszych niż są (ty już wiesz o co mi chodzi  ;) ) to jesteś pierwszy.
Sociale:

Offline jahred666

« Odpowiedź #4496 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 12:39:15 »
wystarczy nie karmić trola (Bazyliszka) i po sprawie.
Ja już nawet nie czytam jego głupot, bo on sam sobie przeczy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4497 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 13:41:26 »
A ile razy mam ci powtarzać michał81, że gdyby nie urwano WKKDC PL, to miałbym gdzieś co Egmont wyda/wznowi? Bo Kingdom Come był 87-88 tomem w edycjach zagranicznych i podobnie byłoby w polskiej.
I sam nic nie wiesz, bo ile razy pisałeś, że nie jest pewne, że Wojna Korpusu Sinestro wyjdzie w Kolekcji? A wiadomo było, że wyjdzie.

I tak Equaroc, ja myślę, że nowa niebieska Kolekcja Thorgala powtórzy to co wydano w czerwonej i dostaniemy w niej Szninkla. Zobaczymy czy tak będzie w 2026-27 roku. A te tytuły rzucam tylko jako przykłady. Bo jest ciągły beznadziejny atak na kolekcje, że komiks leży tylko 2 tygodnie w kiosku i potem nie ma. Z komiksami innych wydań jest podobnie - kiedyś się kończą i trzeba się z tym pogodzić. A nie tylko jechać za to po Hachette. Poza tym jest też ich sklep internetowy, gdzie sporo starszych tomów można kupić.

« Odpowiedź #4498 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 14:07:58 »
Bo jest ciągły beznadziejny atak na kolekcje, że komiks leży tylko 2 tygodnie w kiosku i potem nie ma. Z komiksami innych wydań jest podobnie - kiedyś się kończą i trzeba się z tym pogodzić. A nie tylko jechać za to po Hachette.
No tak - komiksy Egmontu będące do kupienia przez długie lata, a Aszet przez dwa tygodnie. No bardzo podobnie, nie ma co  ;)
Sociale:

Offline michał81

« Odpowiedź #4499 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 14:58:07 »
I sam nic nie wiesz, bo ile razy pisałeś, że nie jest pewne, że Wojna Korpusu Sinestro wyjdzie w Kolekcji? A wiadomo było, że wyjdzie.
Tak samo jako kolekcja Dredda? Jak kolekcja Lukcy Luke'a? Jak kolekcja Asterixa? Jak kolekcja Spider-mana? Jak kolekcja X-men? I kolejny raz beznadziejne tłumaczenie tytułu. Przecież komiks opowiada o Wojnie z Korpusem Sinestro. Jakoś nie kojarzę aby w fabule Korpus Sinestro walczył sam ze sobą. Jak można tak partolić tłumaczenia tytułów to nie wiem.