Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 748119 razy)

Online WolfSazen

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4155 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 09:50:55 »
Ba - dopiero niedawno polski czytelnik poznał większą część losów Hala Jordana dzięki BiZDC, niestety bez New Dawn. Oraz dzięki trzem trejdom z WKKDC.

Wprowadzasz ludzi w błąd. Jaką większość? Johns napisał grubo ponad 100 zeszytów przygód samego Hala, u nas wyszło mniej niż 50, to jaka to "większość"? Pod Twoimi postami powinno być zawsze wyjaśnienie faktow jak na nowym twiterze.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4156 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 10:06:20 »
W znaczeniu od jego upadku i zmiany w Paralaxa do Najjaśniejszego dnia. Oczywiście, brakuje nam większości runu samego Jonsa, ale pisałem o Halu Jordanie.

53. The Final Night (COLLECTS THE FINAL NIGHT PREVIEW; THE FINAL NIGHT #1–4; PARALLAX: EMERALD NIGHT #1; GREEN LANTERN #81)
Doroczny event DC, tym razem z 1996 r., a jednocześnie istotny tom pod kątem chronologicznego ogarniania przygód Hala „Green Lanterna” Jordana. Sun-Eater, zgodnie ze swoim przerażającym pseudonimem, zagraża Ziemi zamierzając pożreć Słońce. Najpoteżniejsi superbohaterowie na Ziemi ( :P) łączą swoje siły, a najważniejszą rolę w pokonaniu szwarccharakteru odgrywa wspomniany Hal Jordan, który stara się odkupić swoje winy po tym, gdy działał jako Parallax. Jest to najpełniejsze wydanie tego eventu wraz z zeszytem Green Lantern #81 pod wiele znaczącym tytułem „Funeral for a Hero”.
Wspomniałem o pewnej chronologii, a więc gwoli wyjaśnienia przedstawia się to następująco: Emerald Twilight, story line z 1994 r. (przemiana Hala Jordana w Parallaxa, Kyle Ryner zajmuje jego miejsce w korpusie Zielonych Latarni) -> Zero Hour: Crisis in Time, event z 1994 r. (dalsza destrukcyjna działalność jako Parallax) -> Final Night, event 1996 r. (śmierć Hala Jordana) -> Day of Judgment, event z 1999 r. (przemiana Hala Jordana w Spectre) -> Green Lantern: Rebirth, mini seria z 2004 r. (odrodzenie Hala Jordana i ponowne przyjęcie roli Green Lanterna). Od tego momentu następuje jeden z najwspanialszych okresów w historii DC, czyli run Johnsa w Zielonych Latarniach. Z tej mini-rozpiski w BiZ zabraknie jedynie (najprawdopodobniej) Day of Judgment.

Kolejność drogi Hala/Paralaxa jest następująca:
- Szmaragdowy Zmierzch i Nowy Świt - Hal zostaje Paralaxem, Kyle zostaje jedyną Zieloną Latarnią
- pomiędzy Szmaragdowym Zmierzchmem, a Nowym Świtem jest jeszcze Szmaragdowy Opad, czyli zeszyty serii Warrior gdzie Guy i Alan Scott + kilka innych postaci leci na Oa gdzie masakruje ich Hal/Paralax
- Godzina Zero gdzie Hal/Paralax chce wymazać rzeczywistość i stworzyć świat idealny,
- Paralax View - zeszyty serii Green Lantern v3 gdzie Hal powraca na Ziemię i próbuje odebrać pierścień Kylowi - to tylko kilka zeszytów ale jakby to wydać z zeszytami wcześniejszymi, które kończą pewien wątek Nowego Świtu byłby nawet fajny tomik,
- Ostateczna Noc gdzie Hal się rehabilituje,
- Day of Judgment gdzie Hal zostaje Spectrem.

Potem już jest run Johnsa, który rozpoczyna się od wskrzeszenia Hala.
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Styczeń 2025, 10:32:21 wysłana przez Bazyliszek »

Online Takesh

« Odpowiedź #4157 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 13:07:28 »
Ledwo odblokowali trolla, to od razu w kilku wątkach szerzy dezinformację...

I tak:
Pisze bzdury, mija się z faktami o których już był wielokrotnie napominany,
ktoś mu to wytyka,
to on (o ile nie idzie w zaparte przez chwilę), że miał coś innego na myśli, my się mamy domyślić,
przytacza jakieś wypowiedzi dla zagmatwania sytuacji,
czytelnicy forum się gubią w tych pseudofaktach, zamieszanie,
kilka stron (w kilku wątkach) g@w#0burzyska,
kilka banów i ostrzeżeń, w tym ban (na jakiś czas) dla trolla,
... i wielki powrót do początku.

Coś pominąłem?

Kiedy administracja zrobi coś z tym kontem? Ten użytkownik jest niereformowalny. Od lat. Dzięki "Darkness" przybyło tutaj użytkowników (tak mi się wydaje po ilości nowych kont, które zauważyłem), którzy mogą nie znać tej persony i wierzyć w jego kłamstwa. Zachęca przecież do odsprzedawania komiksów Egmontu i kupienia tomów kolekcji używając fałszywych informacji o zawartości tychże. To jest działanie na szkodę czytelników i wydawcy.

Moim zdaniem powinien dostać stały ban.

Sam zgłaszam mój post do admina. Ja naprawdę mam dość takich zachowań. Ciekawe dlaczego to forum jest pośmiewiskiem w części komiksowa, a wielu twórców i czytelników unika odwiedzania? Naprawdę tak trudno się domyślić? A może zbanowac trolle i szybciej ucinać niekulturalne i nie na temat potyczki na posty, a z czasem pojawi się więcej użytkowników. A jest taka możliwość np. dzięki nadchodzącej premierze Spawna.

Kończę. Szkoda moich nerwów.

« Odpowiedź #4158 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 13:41:07 »
Podpisuję się pod twoimi słowami Takesh.

Jestem na tym forum krócej, pisze w różnych nitkach, ale o tą staram się dbać szczególnie. Zawsze wrzucam zdjęcia tomów z ich zawartością jak tylko pojawią się one na grupie UK, wrzucam zdjęcia okładek, i przede wszystkim staram się pokazywać które wydania są lepsze. Jeśli jest to Hachatte, mówię, że warto kupić tom Hachatte - jeśli wydanie Egmontu jest lepsze (jak ostatnio z Wojną z Korpusem Sinestro), zalecam kupić wydanie Egmontu.

A potem przychodzi Bazyl, i znów sieje swoją propagację gdzie Hachatte jest cudowne, przemilcza niewygodne rzeczy, i przez to celowo wprowadza w błąd potencjalne osoby - a moja wcześniejsza praca idzie się walić. Nie powiem, jest to denerwujące.

Dlatego zgadzam się - trzeba skończyć raz na zawsze z tym mitomaństwem Bazyla na temat Hachatte i tego, że Egmont to największe zło świata.
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Styczeń 2025, 13:42:42 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Teli

« Odpowiedź #4159 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 15:17:18 »
Zgadzam się w całej rozciągłości z przedmówcami.

Siedzę tu od samego początku i przez właśnie takie niereformowalne persony oraz niechęć administracji do permanentnego usuwania niepoprawnych recydywistów ograniczyłem swoją aktywność w tej części Internetu.
Czytanie takich dyrdymał zrobiło się męczące.

Rozumiem instytucję wyciszenia jako swoistej czerwonej kartki, ale co po tym, gdy po zdjęciu kary faulują tuż po powrocie na murawę. Dodanie pieniaczy do listy ignorowanych też na niewiele się zdaje, bo w chwili wywołania przez nich zawieruchy wątki totalnie tracą na czytelności.

Stały ban dla takiego indywiduum powinien być już dawno temu, zwłaszcza że wielu użytkowników głośno się tego domaga. Może dałoby to do myślenie naśladowcom, bo póki co żyjemy tu w rzeczywistości wiecznej recydywy, stając się rezerwuarem żenady, dezinformacji i pośmiewiskiem dla reszty środowiska.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #4160 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 21:35:14 »
Nie chcę być tu adwokatem diabła (i tak, Bazyl pisze głupoty), ale jeżeli chcemy egzekwować stały ban za recydywe, to spokojnie takie rozwiązanie można zastosować też dla kilku innych użytkowników tego forum, którzy po "wyciszeniu", wracają i dalej piszą bzdury. Pytanie tylko czy takie rozwiązanie jest ok.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #4161 dnia: So, 01 Luty 2025, 07:50:22 »
 Zgadzam się z przedmówcą.

To nie Bazyl jest jedynym problemem tego forum.

Jeśli zerkniecie na wątki, w których on nie uczestniczy jak np. wątek Studia Lain czy Taurusa to zobaczcie tam masę toksyn, chamstwa i dezinformacji.

Dobrym przykładem są też ostatnie posty w wątku Marvel Origins - inni użytkownicy a w zasadzie esencja ich wypowiedzi taka sama jak jego  - od teorii spiskowych po wycinanie treści.

Bazyl jest jaki jest, ale jego posty nie biją chamstwem i agresją. Niestety też czyta się je lepiej od tych, które niczym w pospolitym ruszeniu pojawiają się by z nim walczyć.

Offline Katharinka

« Odpowiedź #4162 dnia: So, 01 Luty 2025, 07:52:11 »
Wolność słowa ponad wszystko, to że ma skrajne opinie nie znaczy że łamie ogólnie przyjęte normy. Stały ban to cenzura.

« Odpowiedź #4163 dnia: So, 01 Luty 2025, 09:11:44 »
Punkt 5 regulaminu:
Udzielając odpowiedzi, Użytkownik nie powinien odbiegać od tematu danego wątku. Użytkownik powinien wystrzegać się pisania postów niewnoszących nic nowego do tematu

Ile razy Bazyl dawał swoje dygresje na temat Egmontu?
Nie biją one chamstwem ani agresją? Ile razy się czytało, że TK to zło wcielone, że niszczy rynek komiksowy - to chamstwo, agresja i przede wszystkim kłamstwa.
Bazyl sieje swoją propagandę, oskarża Egmont od najgorszych, tworzy teorie spiskowe nie pokrywające się z prawdą.
Dlaczego mamy tolerować coś takiego? Akceptować wieczne słuchanie mitomanii i jego hejtu w stronę samego TK?
Już nie mówiąc, że wiele razy było mu pokazywane, że w czymś się myli - mówi wtedy przepraszam, po czym po dwóch dniach wraca do robienia tego samego. On nigdy się nie nauczy.

I jasne,  Bazyl nie jest jedyną tutaj taką personą, jest tutaj jeszcze parę takich osób, dyskusja dotyczy teraz Bazyla, więc mówimy o nim.

"Niestety też czyta się je lepiej od tych, które niczym w pospolitym ruszeniu pojawiają się by z nim walczyć." - Naprawdę lepiej czyta jego wiadomości które są w większości narzekaniem na Egmont, i o tym, że Hachatte jest wspaniałe? Bo ja już czasem mam tego po dziurki w nosie.

"Wolność słowa ponad wszystko, to że ma skrajne opinie nie znaczy że łamie ogólnie przyjęte normy." To nie są skrajne opinię, a celowe kłamanie, przemilczenie części faktów i celowe dyskryminowanie Egmontu na rzecz Hachatte.

"Stały ban to cenzura." - Na tym polega demokracja, jeśli większość uzna, że nie chcemy tutaj Bazyla, powinien dostać bana. Proponuję zrobienie ankiety w tej kwestii i wtedy zobaczymy jakie zdanie będzie miał ogół na ten temat.
Sociale:

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #4164 dnia: So, 01 Luty 2025, 09:16:54 »
Punkt 5 regulaminu:
Udzielając odpowiedzi, Użytkownik nie powinien odbiegać od tematu danego wątku. Użytkownik powinien wystrzegać się pisania postów niewnoszących nic nowego do tematu

Ile razy Bazyl dawał swoje dygresje na temat Egmontu?
Nie biją one chamstwem ani agresją? Ile razy się czytało, że TK to zło wcielone, że niszczy rynek komiksowy - to chamstwo, agresja i przede wszystkim kłamstwa.
Bazyl sieje swoją propagandę, oskarża Egmont od najgorszych, tworzy teorie spiskowe nie pokrywające się z prawdą.
Dlaczego mamy tolerować coś takiego? Akceptować wieczne słuchanie mitomanii i jego hejtu w stronę samego TK?
Już nie mówiąc, że wiele razy było mu pokazywane, że w czymś się myli - mówi wtedy przepraszam, po czym po dwóch dniach wraca do robienia tego samego. On nigdy się nie nauczy.

I jasne,  Bazyl nie jest jedyną tutaj taką personą, jest tutaj jeszcze parę takich osób, dyskusja dotyczy teraz Bazyla, więc mówimy o nim.

"Niestety też czyta się je lepiej od tych, które niczym w pospolitym ruszeniu pojawiają się by z nim walczyć." - Naprawdę lepiej czyta jego wiadomości które są w większości narzekaniem na Egmont, i o tym, że Hachatte jest wspaniałe? Bo ja już czasem mam tego po dziurki w nosie.

"Wolność słowa ponad wszystko, to że ma skrajne opinie nie znaczy że łamie ogólnie przyjęte normy." To nie są skrajne opinię, a celowe kłamanie, przemilczenie części faktów i celowe dyskryminowanie Egmontu na rzecz Hachatte.

"Stały ban to cenzura." - Na tym polega demokracja, jeśli większość uzna, że nie chcemy tutaj Bazyla, powinien dostać bana. Proponuję zrobienie ankiety w tej kwestii i wtedy zobaczymy jakie zdanie będzie miał ogół na ten temat.

Jesteś w stanie udowodnić twardo, że to co mówi Bazyl choć częściowo nie jest prawdą?

Z resztą spójrz co się dzieje w drugą stronę od przeciwników Hachette - tam jest nawet gorzej.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #4165 dnia: So, 01 Luty 2025, 09:25:07 »
Ja jednak uważam, że mimo tego że Bazyl pisze głupoty, to daleko mu do największych oszołomów tego forum. Jestem za banami cz "wyciszeniami" (zwał jak zwał), ale nie za stałymi.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Luty 2025, 09:27:57 wysłana przez Raveonettes »

« Odpowiedź #4166 dnia: So, 01 Luty 2025, 09:43:21 »
   Widzisz Bazyl, mówiłem kiedyś że w końcu cię tutaj rozjadą rydwany ognia.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #4167 dnia: So, 01 Luty 2025, 09:49:26 »
Na tym polega demokracja, jeśli większość uzna, że nie chcemy tutaj Bazyla, powinien dostać bana. Proponuję zrobienie ankiety w tej kwestii i wtedy zobaczymy jakie zdanie będzie miał ogół na ten temat.
Z praw obywatelskich we współczesnej demokracji nie odziera ogół w głosowaniu, tylko władza. To co proponujesz to ostracyzm.

« Odpowiedź #4168 dnia: So, 01 Luty 2025, 10:11:43 »
Jesteś w stanie udowodnić twardo, że to co mówi Bazyl choć częściowo nie jest prawdą?
No tak, Egmont to zło wcielone które specjalnie niszczy nasz rynek komiksowy. TK to też zło wcielone.
Gdyby nie Egmont to byśmy musieli się zadowolić wybranymi tomami z różnych kolekcji. Hachatte by by ciało całego Knightfalla? No Man's Land? Albo cały run JMSa w Amazingu? Kto wydał całego Marvel Knight Spider-Mana?
Kto wydał Śmierć Supermana najdokładniej?
Przykładów można wymieniać dużo dużo więcej, a Bazyl jak katarynka powtarza swoją ślepą nienawiść do Egmontu i samego TK.
Alexandrus888, możesz to nazwać ostracyzmem, owszem. Jeśli jednak ogół uzna, że Bazyl jest tutaj szkodliwy i nie będą go chcieli - trzeba będzie uznać wolę ogółu.
Raveonettes, nie jest największym oszołomem, zgadzam się, ale nadal jest szkodliwy, i to od lat. Odkąd jestem na tym forum, jak i słyszałem od niektórych starsze historie z nim - Bazyl od lat robi to samo, nie uczy się na błędach. Można mu tłumaczyć coś, on i tak robi swoje. To się robi już po prostu nudne.
Sociale:

Offline Avarest

« Odpowiedź #4169 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 11:25:35 »
Dodam coś od siebie, jako osoby, która nie siedzi na tym forum od wielu lat, ale cykl wokół Bazyla widziała juz kilka razy….

Wiecie co jest najbardziej frustrujące dla użytkowników, takich jak ja? Te ciągłe offtopy, które piszecie pod prawie każdym postem Bazyla. Ja rozumiem posty, że macie inne zdanie i konstruktywna wymiana zdań. Natomiast na ogół to jest jechanie po innym użytkowniku forum bez totalnego opamiętania. Tego się nie da czytać. W tym wątku na ostatnich stronach jest więcej szit-postingu niż rozmów o kolekcji. Opamiętajcie się! Bazyl chociaż pisze w temacie. Ma swój punkt widzenia, ale trzyma się wątku. Spora cześć osób nie.

Nie rozumiem tez dlaczego bycie fanboyem Hachette jest złe, a noszenie na rękach Egmontu czy Lost in Time jest ok? Przecież to normalne, że ludzie mają swoich ulubionych wydawców. Dlaczego można chwalić Egmont, a Hachette nie? Dajcie już spokój, i wróćcie do tematu. Nie polujcie na Bazyla pod każdym postem. Dla niektórych słowo Hachette w poście Bazyla od razu oznacza gownoburze. Ileż można?

—-

Wracając do tematu wątku.

Marvels Origina poinformował o przedłużeniu kolekcji na pięć numerów przed planowanym końcem (55/60). Możemy więc się spodziewać, że w najbliższym czasie pojawi się informacja czy BiZDC również zostaną przedłużeni. Trzymam kciuki!