Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 773624 razy)

Offline Motyl

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4050 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 11:50:00 »
Trochę zmieniając temat, ale Nick Jones znów dał znać o nowych tomach, nie będę wrzucał zdjęć tych już znanych, ale wrzucę te nowe, mianowicie dostaniemy przede wszystkim Supergirl: Woman of Tomorow! Teraz tylko liczyć na przedłużenie kolekcji i u nas  :)

Jeśli dobrze policzyłem to ta Supergirl powinna się ukazać 2 lipca 2025 r. Cieszę się, bo słyszałem, że to całkiem fajny tytuł.

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #4051 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 13:04:51 »
W domu mnie nie ma ale fotkę dostałem gdyby kogoś...

Ps. Gdyby kogoś interesowała relacja z Tajwanu to zapraszam na moje insta. Wrzucam sporo mangowego dobra!

Ta Batgirl to kontynuacja tomu 76 ?

Offline Necr09

« Odpowiedź #4052 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 13:48:13 »
To będzie pierwszy zbiorczy vol 5 czyli DC Odrodzenie

https://dc.fandom.com/wiki/Batgirl:_Beyond_Burnside_(Collected) (do linku sie nie chce przykleić ")" ;))

Tom 76 był pierwszym zbiorczym vol4 czyli Nowego 52
FGO: 758,469,198

Offline fasola

« Odpowiedź #4053 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 10:01:51 »
Wydaje mi się, że angielska strona kolekcji niedawno kończyła się na 103 numerze, więc aktualizacja chyba jest świaża i już oficjalnie: 104. Batman. Ten nights of the beast. 105 The man of steel. 106 Joker Vengeance.

Offline Juby

« Odpowiedź #4054 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 11:23:47 »
Dzisiaj rano w końcu skończyłem Nocturnę i Nocnego Złodzieja. Ała :-[

Komiksy typu ongoing uważam za najgorsze co powstaje w temacie superhero, a historie sprzed Roku pierwszego Franka Millera często bywają dla mnie zbyt archaiczne. Powyższy tom zbierający kilkanaście zeszytów z lat 1983-1986 tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że komiksy z tego okresu nie są dla mnie. Doug Moench to wielkie nazwisko, ale tutaj pisał ewidentnie z myślą, że widownia komiksów z Batmanem w pierwszej połowie lat 80. to wciąć małe dzieci. Komiks jest formą sztuki, która opowiada historie za pomocą ilustracji, tekstów i onomatopei. Skoro są ilustracje, nie potrzebuję opisów i ścian tekstów rodem z książek. W przypadku Nocturny i Nocnego Złodzieja ilość okienek z tłumaczeniem co się wcześniej wydarzyło, co się obecnie dzieje na ilustracji na którą właśnie patrzę(!) i co ktoś myśli jest przytłaczająca. Chmurki z myślami bohaterów i ich urocze, ale i śmieszne dylematy również występują w ilości przekraczający mój próg tolerancji, a dialogi w większości wypadają nienaturalnie (wiadomo, że jak idą dwie dobrze znające się osoby to mówią do siebie zaczynając, albo kończąc zdanie imieniem osoby, z którą rozmawiają, aby czytelnik też to wiedział :P). Motywacje bohaterów i ich uczucia są pisane zdecydowanie pod młodzież, a niektóre wydarzenia nie grzeszą logiką (bywa pod tym względem gorzej niż we współczesnych komiksach).

Co najbardziej mnie zaskoczyło - niestety, ponownie na minus - to jak beznadziejny jest tutaj Batman. Zauroczył się w Nocturnie jak napalony nastolatek kompletnie tracąc przy niej głowę, w starciach jeden na jednego z Nocnym Złodziejem jest fajtłapą, który prawie zawsze przegrywa i musi go ratować ktoś inny (zginąłby gdyby nie interwencja Nocturny - i to dwukrotnie), a zamiast "World's Greatest Detective" powinien nosić przydomek "World's Dumbest Detective" :P Idąc śladem Nocnego gubi trop, sprawdza ślepą uliczkę drugi raz i nadal nic, a potem okazuje się, że wielka tajemnica jak Nocny Zabójca zniknął ma proste rozwiązanie - po prostu zszedł studzienką do kanałów xD Batman musi tam iść trzecią noc z rzędu by dopiero wpaść na to, że przeoczył tę studzienkę! ;D Jak już schodzi do kanałów to nie umie nic znaleźć, więc schodzi tam drugi raz i dopiero wtedy wpada na to, że powinien kierować się "logiką i systematycznością", a nie biegać na chybił trafił <rotfl> To, że Bullock może być zagrożony również podpowiada mu ktoś inny (Gordon), ale po chwili szukania Harveya Batman stwierdza "E tam, w sumie to sobie poradzi" i idzie zająć się czymś innym, zamiast próbą ratowania zagrożonego utratą życia detektywa. Prawdziwy bohater ::)

Scenariusz serwuje również takie kwiatki jak wyleczona rana postrzałowa ręki Bullocka między zeszytami, każdy każdego potrafi znaleźć w wielkim mieście po prostu idąc ulicą (np. Doktor Kieł wytropił w ten sposób Batmana), ale największa bomba znowu dotyczy Mrocznego Rycerza - choć wie jak działa Szalony Kapelusznik i również w tym tomie walczy z jego minionkami zrzucając im kapelusze z głów, to w starciu z Nocturną jakoś o tym zapomina! :D Trzyma ją raz w uścisku, drugi raz dociska ją elementem sofy do ściany i zamiast lekko trącić wielkie rondo kapelusza, aby spadł jej z głowy, krzyczy do Robina, aby ten otworzył minikomputer Kapelusznika i znalazł przycisk OFF xD Głupsze było chyba tylko czterodaniowe siedzenie na dachu i układanie kamyków, aby się skupić (oczywiście nic w tym czasie nie jadł, nie pił, nie mył się).

Wizualnie też bywa bardzo różnie. Niektóre zeszyty zilustrowane są tak jak lubię, a kolory Adrienne Roy w połączeniu z nimi sprawiają, że nie odstają od numerów serwowanych nam przez TM-Semic we wczesnych latach 90. Inne natomiast zawierają dziwne sylwetki postaci (powyłamywane, jakby autor nie znał ludzkiej anatomii), są pełne niekonsekwencji (stryj odpowiedzialny za uszycie rękawicy Batmana raz jest prawie łysy, później ma bujną czuprynę) i kolorowane jakby ktoś po prostu walnął na wszystko barwne plamy, wielokrotnie wystające poza krawędzie/ czarne linie, lub w ogóle nie pasujące do tego, co widzimy na ilustracji.

No nie jest to dobre, ani nawet przeciętne. Wszystko od strony przedstawiania postaci, ich psychologii, dialogów, scen akcji, a także wątków Bruce'a Wayne'a w cywilu (jego trójkąta-czworokąta miłosnego i walki sądowej o opiekę nad Jasonem Toddem) jest tak infantylne, że męczyłem się z tymi 320 stronami ponad tydzień, czytając maksymalnie cztery zeszyty jednego dnia (zazwyczaj odpadałem po jednym-dwóch). Wcześniej odpuściłem kupno tomów 23. i 53., ale miałem je nadrobić jeśli ten okaże się niezły - teraz nie tylko nie za bardzo mam ochotę nadrabiać poprzednie Batmany z "The Bronze Age", ale też nie wiem czy tracić pieniądze i czas na tom planowany na przyszłą środę... Ode mnie kciuk w dół.
« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Grudzień 2024, 11:29:38 wysłana przez Juby »

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #4055 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 08:41:15 »
W#53 masz przede wszystkim klasycznych przeciwników Batmana. Zawsze to lepiej zobaczyć kogoś znajomego A i sam komiks całkiem w porządku. Mnie tam dobrze się czytało i tak sobie właśnie wyobrażałem klasyczne historie z Batmanem sprzed YO. I dzięki za Twoją reckę, bo mam ten tom z Nocturną jeszcze w folii. Podchodziłem jak do jeża, bo grube tomisko plus narracja z tamtej epoki, ale będąc ostrzeżonym odpuszczam w takim razie, a zaoszczędzony czas spożytkuję na coś innego.

Offline Juby

« Odpowiedź #4056 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 09:10:34 »
Nie ma sprawy. Cieszę się, że mogłem komuś pomóc swoją "recenzją" :)

Widzę, że następny tom pisał Mike W. Barr, a nie Moench, i że wizualnie bardziej mi podchodzi, więc może jednak dam mu szansę. Na razie nadrobiłem World's Finest (tom 9.), powinien być u mnie w ten czwartek/piątek.

Offline Rzepcio

« Odpowiedź #4057 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 01:30:12 »
Rozmawiałem z kierowniczką w jednym i powiedziała, że to decyzja góry. Ona może mi zamówić, ale wtedy jako zamówienie nie mam zniżki z Premium...

To ma być dystrybucja?

U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja. Choć dzień wcześniej nowy Marvel Origins nadal pojawia się na półce (i to w kilku egzemplarzach, potem zalega). Przyjdzie kupować BiZ bez zniżki… 😕

« Odpowiedź #4058 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 12:20:36 »
To chyba moja Pani Kierownik w Empiku ma kontakty z centralą dobre bo po rozmowie załatwiła, że w moim Empiku jest jeden tom który ja zawsze biorę.
Szkoda, że gildia nie sprzedaje BiZ tak jak Origins, było by łatwiej dla wielu z zakupem nowych tomów...
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #4059 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 22:15:15 »
Dobry wieczór wszystkim
Klasycznie przychodzę z kolejnymi zdjęciami, tym razem z dokładną zawartością kolejnych tomów w UK  :D

Sociale:

Offline Kadet

« Odpowiedź #4060 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 22:22:06 »
O, "Batman" #251. Klasyk. U nas wyszedł już jako "Pięciokrotna zemsta Jokera" w "Batmanie. Najlepszych opowieściach.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #4061 dnia: Pn, 16 Grudzień 2024, 14:41:50 »
Od taka mała dygresja, trochę humorystyczny wpis może  ;)
Lubię sobie czasem wracać do początku tej nitki. Kolekcja skazana na porażkę, same duble, to nigdy nie wyjdzie z fazy testu. Nikomu nie potrzeba ona.
A co finalnie? Dostaliśmy jedną z najlepszych kolekcji, masa rzeczy u nas nie wydanych, grube tomy, i masa świetnych dodatków.
Jak to się pozmieniało to wszystko hehe
Sociale:

Offline adiwax

« Odpowiedź #4062 dnia: Pn, 16 Grudzień 2024, 14:53:51 »
trochę w tym racji jest, ale jednocześnie już chce się aby to się skończyło, jeżeli taki ma być poziom tych komiksów, gdyby sie tym zajął ktoś inny, jakieś inne wydawnictwo, taka kolekcja wymaga dopieszczenia a dostajemy byle to przepchać .

Offline eridraven

« Odpowiedź #4063 dnia: Pn, 16 Grudzień 2024, 17:15:07 »
trochę w tym racji jest, ale jednocześnie już chce się aby to się skończyło, jeżeli taki ma być poziom tych komiksów, gdyby sie tym zajął ktoś inny, jakieś inne wydawnictwo, taka kolekcja wymaga dopieszczenia a dostajemy byle to przepchać .

We wstępnie masz napisane, dlaczego Nick Jones wybrał daną historię. To jest jego subiektywny wybór, jednak argument, że dostajemy byle co, jest totalnie nietrafiony. Jakbyś sam zrobiłbyś taką samą kolekcję, pewnie pojawiłyby się argumenty zbliżone do Twoich. Nikomu nie dogodzisz ;)
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Takesh

« Odpowiedź #4064 dnia: Pn, 16 Grudzień 2024, 17:47:19 »
Koledze chyba chodziło o polską jakość tej kolekcji, ale niech sam się wypowie.

A ja uczciwie muszę przyznać, że rzeczywiście sporo dobrych (starych) rzeczy było w tej kolekcji. Szkoda tylko, że na finiszu nie mogę już kupić tych tomów stacjonarnie...