Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 819279 razy)

Offline Kandor

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2955 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 19:49:13 »
Czyli jeszcze bardziej mylące. To w sumie dobrze, że polskie przekłady mają nieco inne tytuły.
Generalnie to jest cytat z modlitwy "Ojcze nasz"/"Modlitwy Pańskiej" z Ewangelii św. Mateusza, którą nauczył swych uczniów (pierwotnie, wiadomo) Chrystus. Oczywiście wszyscy to wiecie, tak tylko wspominam gwoli formalności :-)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2956 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 20:00:05 »
W DC tak wychodzi, że w sumie alternatywni Supermeni są ciekawszymi postaciami, niż ten nasz podstawowy. Czy to Czerwony Syn, czy Barak Prezydent Superman, Injustice czy właśnie ten z Kingdom Come. Scenarzyści bardziej się starają. Chociaż oczywiście Superman Byrne'a to sztosik.

Offline SawiK

« Odpowiedź #2957 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 21:43:33 »
O to jest właśnie to tak właśnie działa kolekcja...
Taki Bazyl czyta sobie Gotham Central i sądzi że już wszystko wie. Nie Bazyl nic nie wiesz. Przeczytałeś z poszatkowany komiks. Komik którego w dodatku jak widać nie zrozumiałeś. Chcesz się wypowiadać o GC przeczytaj wydanie kompletne od Egmontu a nie składał. To też przykład jak kolekcja przegrywa ze zwykłym wydaniem...Nawet Bazyl się od niej odbił 😱😅🤪😂🤣🤣🤣

Offline Kyms

« Odpowiedź #2958 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 21:58:43 »
W DC tak wychodzi, że w sumie alternatywni Supermeni są ciekawszymi postaciami, niż ten nasz podstawowy. Czy to Czerwony Syn, czy Barak Prezydent Superman, Injustice czy właśnie ten z Kingdom Come. Scenarzyści bardziej się starają. Chociaż oczywiście Superman Byrne'a to sztosik.
Proponuję przeczytać dobre komiksy z kanoniczym Supermanem to nie będziesz tak uważał :) Masz świetnie napisanego Supermana w "Superman. Na cztery pory roku", który ukazał się w kolekcji Hachette. Natomiast Egmont wydał pierwszy tom runu P.K.Johnsa, który czuje postać i umie ją ciekawie przedstawić.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2959 dnia: Cz, 13 Lipiec 2023, 06:11:12 »
Sawik - dlatego pytam co było w zeszytach 3-5 bo jakby domknąć ten brak to byłby 1 tom. Jeszcze raz. Po przeczytaniu tego zbioru seria wydaje mi się dokładnie tym, czego się po niej spodziewałem po opisach. Daj jakieś argumenty że warto ją przeczytać, bo ja takich nie znalazłem. Poza fragmentami ktòre Nolan wykorzystał w filmie.

Offline michał81

« Odpowiedź #2960 dnia: Cz, 13 Lipiec 2023, 06:53:58 »
Sawik - dlatego pytam co było w zeszytach 3-5 bo jakby domknąć ten brak to byłby 1 tom. Jeszcze raz.
To może poproś Hachette aby ci te zeszyty oddzielnie wydała, jak potrafisz pisać o tym w temacie Muchy lub Egmontu to tu jakoś z tego powodu się nie uzewnętrzniasz.  ;)

Po przeczytaniu tego zbioru seria wydaje mi się dokładnie tym, czego się po niej spodziewałem po opisach. Daj jakieś argumenty że warto ją przeczytać, bo ja takich nie znalazłem. Poza fragmentami ktòre Nolan wykorzystał w filmie.
Na pewno nie jest tym o czym piszesz. Z serialem Gotham ma bardzo mało wspólnego. Chociażby dlatego, że w serialu głównym bohaterem jest Gordon, którego w komiksie prawie nie uświadczysz, bo to okres kiedy był już na emeryturze. Przed wszystkim to pokazanie działania policji w Gotham, dokładnie tytułowego oddziału. Tam nie ma jednego głównego bohatera, a jest ich kilku. A ci najbardziej znani, poza Montoyą, są zepchnięci na drugi plan. Batman tam jest jak na lekarstwo, pojawia się w kilku scenach i tyle go widziano w komiksie. Ta seria stawia na relacje pomiędzy postaciami (jest sporo obyczajowych wątków), ale przed wszystkim to kryminał. Widać, że dla osoby takiej jak ty preferującej ciągłą mordobicie w komiksach to za dużo.

Nie kojarzę też aspektów komiksu wykorzystanego u Nolana, może zanim zaczniesz pisać takie wnioski przeczytaj serię. Bo filmy Nolana czerpały całkowicie z innych komiksów.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #2961 dnia: Cz, 13 Lipiec 2023, 08:18:50 »
Gotham Central to nudny gniot przy  którym nawet na odcinkach W11 bawiłem się lepiej niż na tym przereklamowanym nudnym chłamie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2962 dnia: Cz, 13 Lipiec 2023, 08:21:18 »
Niby czytasz moje posty michał81, ale chyba tylko te fragmenty do których chcesz się przyczepić bez powodu. Już ze dwa razy napisałem w tym temacie, że wydanie takiej mieszanki zeszytów z "Gotham Central" a nie normalnego tomu 1 lub 2, to porażka. Porażka i wydawcy Hachette i DC które dało licencjonodawcy tak złożony komiks do kolekcji, bez możliwości zmiany. Teraz to piszę trzeci lub czwarty raz. Mam nadzieję, że w końcu michał81 zauważy tą moją krytykę.

Ja w komiksach preferuję ciągłe żarty, humor i onlinery.  Jak w JLI, albo New Avengers 1. Tego typu poprowadzoną fabułę. Jak zwykle oczerniasz mnie swoimi kłamstwami.

W "Mrocznym Rycerzu" z 2008 roku Nolana Joker zabił burmistrza Gotham. Ze snajperki zabił Gordona podczas pogrzebu komisarza. Znaczy niby nie on, ale na jego zlecenie. Jest scena w której policjant na komisariacie idzie bić Jokera w sali przesłuchań a on oczywiście go pokonuje, zabiera mu broń i ucieka z komisariatu. Ja widzę te podobieństwa między komiksem a filmem. Jeśli ty nie, to się różnimy.

Przed wszystkim to pokazanie działania policji w Gotham, dokładnie tytułowego oddziału. Tam nie ma jednego głównego bohatera, a jest ich kilku. A ci najbardziej znani, poza Montoyą, są zepchnięci na drugi plan. Batman tam jest jak na lekarstwo, pojawia się w kilku scenach i tyle go widziano w komiksie. Ta seria stawia na relacje pomiędzy postaciami (jest sporo obyczajowych wątków), ale przed wszystkim to kryminał.

Relacje między postaciami, które mnie w ogóle nie interesują, bo w Gotham City są tylko pionkami. Co to za kryminał, w którym niby pokazane nam są losy śledztwa prowadzonego przez policję, które to śledztwo nie daje żadnych rezultatów? Na końcu i tak wpada Batman i rozwiązuje sprawę. Nawet Montoyę lesbijkę uratował Nietoperz a nie jej koledzy z wydziału. Jak mam brać na poważnie fabułę, w której niby Batman jest w migawkach, ale wszyscy mówią ciągle i głównie o nim. To jest obsesja. I chciałoby się stanąć po stronie porządnych policjantów z Gotham, ale przynajmniej w tych trzech epizodach oni nie rozwiązali żadnej sprawy. Żadnej. Tylko narzekali na Batmana i na samo Gotham, że jest tu przestępczość. To może ją do diabła niech zaczną zwalczać? To tak jakby na środku drogi zapadła się ziemia. Ale zamiast zasypać dziurę, to postacie tylko narzekają na dziurę i zaczynają chodzić do niej naokoło, nie rozwiązując sedna problemu.

Jasne, Gotham to miasto Batmana. Jeśli ktoś się upiera by robić serię poświęconą zwykłym policjantom tego miejsca, to ja liczyłem, że pokaże ich w takim świetle, że jednak coś robią, coś potrafią, rozwiążą jakieś śledztwo sami. I nie mówię, że to musiały by być sprawy super ludzi. Jakieś zwykłe morderstwo, zwykli przestępcy, a tam gdzieś w tle Batman ugania się np. za Riddlerem. Nie ma czegoś takiego, przynajmniej w tej próbce. Policja zawsze natyka się na super złoli, kompletnie sobie nie radzi, na końcu Batman rozwiązuje sprawę. W serialu Gotham to było jeszcze bardziej śmieszne, bo nie było Batmana i zwykle sami się musieli załatwiać, albo Gordon łapał ich jak już zabili stosy ludzi i im się amunicja skończyła.

Czyli może i Rucka z Brubakerem chcieli dobrze, ale tylko utwierdzili mnie w przekonaniu, że policja w Gotham to banda nieudaczników. Oczywiście też skorumpowana do cna. I jeśli pojawi się jakaś dobra postać, to głównym celem policjantów z Gotham jest ją sprowadzić do parteru i w coś wrobić. To też było w serialu, gdy Gordon zaakceptował rządy Pingwina na pewnym etapie rozwoju fabuły. Bo każdy miał na każdego haka i nic dobrego nie dało się zrobić.
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Lipiec 2023, 08:23:26 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #2963 dnia: Cz, 13 Lipiec 2023, 09:19:17 »
@Bazyliszek jaki wyrzyg. Przeczytaj całą serię a nie pierwszy story arc. Batman w pierwszy story arcu był do przyciągnięcia czytelników. To jest zabieg często stosowany dla nowych seriach. Przykład: zapowiedziana nowa seria Birds of Prey zapowiada w składzie HQ, przy czym autorka już zapowiedziała, że po pierwszy story arcu będzie zmiana składu (czytając między wierszami HQ ma podbić sprzedaż serii na początku). Tak się chwalisz co to ty nie wiesz, a znowu pokazujesz że gówno wiesz o komiksach. Przeczytanie 6 zeszytów na krzyż złożonych jak potwór Frankestiena nie robi z ciebie znawcy. Naprawdę uznałeś, że Nolan wątek zabicia burmistrza Gotham wziął z Gotham Central? Człowieku zacznij coś czytać więcej niż tylko komiks z kolekcji i okazjonalnie Egmonty. Chcesz wejść w kolejną dyskusję, w której ci pokaże jak mało wiesz o komiksach?
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Lipiec 2023, 10:35:41 wysłana przez michał81 »

Offline Takesh

« Odpowiedź #2964 dnia: Cz, 13 Lipiec 2023, 09:52:17 »
Nie no.... GC i Nolan?? Bo była scena na komendzie??? Jpdl... Albo że serial to to samo...

GC to nie seria pełna żartów, akcji i łanlajnerów. To dramat obyczajowy z elementami thrillera. O ciężkiej pracy stróżów prawa, którzy chcą coś zmienić w świecie pełnym zła. Gdzie prawie nikt ich nie docenia. Że robią swoją robotę caly czas, żmudnie prowadzą sprawę do końca, a tu pojawia się na chwilkę Batman i spija całą śmietankę. To frustracja tych ludzi. To ryzyko utraty życia na każdej służbie, ale i poza nią. To o ich prywatnych problemach, małych i dużych, i tych  zmieniających ich całe życie. To po prostu komiks o życiu tych altruistów.

Tak, jest to jedna z najlepszych serii w DC. Lepsza niż większość serii dziejących się w Gotham. I nie ma nic wspólnego z W11. Takie stwierdzenie to kpina.

Offline Alfman

« Odpowiedź #2965 dnia: Cz, 13 Lipiec 2023, 12:38:53 »
Nie no.... GC i Nolan?? Bo była scena na komendzie??? Jpdl... Albo że serial to to samo...

GC to nie seria pełna żartów, akcji i łanlajnerów. To dramat obyczajowy z elementami thrillera. O ciężkiej pracy stróżów prawa, którzy chcą coś zmienić w świecie pełnym zła. Gdzie prawie nikt ich nie docenia. Że robią swoją robotę caly czas, żmudnie prowadzą sprawę do końca, a tu pojawia się na chwilkę Batman i spija całą śmietankę. To frustracja tych ludzi. To ryzyko utraty życia na każdej służbie, ale i poza nią. To o ich prywatnych problemach, małych i dużych, i tych  zmieniających ich całe życie. To po prostu komiks o życiu tych altruistów.

Tak, jest to jedna z najlepszych serii w DC. Lepsza niż większość serii dziejących się w Gotham. I nie ma nic wspólnego z W11. Takie stwierdzenie to kpina.

I dokładnie tylko dlatego została u mnie na półce  ;)

Offline laf

« Odpowiedź #2966 dnia: Cz, 13 Lipiec 2023, 13:21:05 »
Sawik - dlatego pytam co było w zeszytach 3-5 bo jakby domknąć ten brak to byłby 1 tom.
To w Wa-wie nie ma już bibliotek??? Na pewno znajdziesz taką która ma na stanie całą serię Gotham Central, a jeśli będziesz miał problem ze znalezieniem to z pewnością pomogą Ci koledzy z forum.

Tutaj masz spis najważniejszych komiksów, do których odnosi się fabuła trylogii Nolana - https://www.cbr.com/every-batman-comic-inspired-dark-knight-trilogy/
Jeśli znajdziesz tam Gotham Central to publicznie ogłoszę Cię największym znawcą polskiego rynku komiksowego. :D

Co do samego GC to osobiście uważam że jest to jeden z najlepszych tytułów DC i leży u mnie na półce obok takich arcydzieł komiksowych jak Rok Pierwszy czy Długie Halloween. @Takesh wszystko trafnie podsumował.  Batman występuje tam epizodycznie, a że się w ogóle pojawia... no cóż, to Gotham, jego miasto. Zresztą policjanci mają za złe Batmanowi, że wtrąca się do ich roboty i jest to jeden z motywów tego komiksu. Sama akcja i mordobicia stanowią tylko tło tej serii, a główną osią fabularną są dochodzenie prowadzone przez poszczególnych członków Wydziału i niebezpieczeństwa jakie niesie ze sobą praca stróża prawa w takim miejscu, jak Gotham.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #2967 dnia: Pt, 14 Lipiec 2023, 23:52:05 »
Gotham Central to nudny gniot przy  którym nawet na odcinkach W11 bawiłem się lepiej niż na tym przereklamowanym nudnym chłamie.

Niezły trolling, trochę w stylu Bazyliszka.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2968 dnia: So, 15 Lipiec 2023, 11:07:57 »
Też uważam, że porównywanie GC do W11 jest bez sensu. W W11 nie ma wątków preferencji seksualnych czy rasowych wśród policjantów. Odcinku o wrabianiu jednego policjanta przez drugich w korupcję/morderstwo, też nie pamiętam.

Nikt nie docenia ich pracy, bo ona nie przynosi pozytywnych rezultatów. Co z tego że obstawili Uniwersytet oddziałami AT, skoro Mr Freeze przeciął się przez te patrole, jak przez masło? Znaleźli Montoyę, tylko dlatego, że pojechali za Batmanem. Bombę odkryli za późno i wybuchła, a Joker zaczął strzelać na komendzie policji, choć siedział w pokoju przesłuchań skuty kajdankami. Batman spija śmietankę, bo to on na końcu rozwiązuje sprawę.

Ha. Niby intencją scenarzystów było pokazać pracę gothamskiej policji, stworzyć rasowy kryminał, rzucić inne światło bla bla bla. Ale nie potrafili przełamać tego schematu, że w świecie superbohaterów zwykła policja to pachołki, które są rozrzucane na boki przez super villanów. I tylko zamaskowany heros może coś zrobić. Po co więc czytać losy tych pachołków? Tak sobie wyobrażałem przed lekturą tą serię i to właśnie dostałem. Chyba że w jakimkolwiek innym z pozostałych 30 zeszytów policja sama z siebie, bez Batmana łapie głównego złego. Wtedy mógłbym zwrócić honor tej serii. I nie mówię że ona jest zła. Tylko że mnie w ogóle nie interesują losy tych patałachów.

@laf Co z tego, że tego komiksu nie ma na tej liście? Powstał on wcześniej niż "Mroczny Rycerz" z 2008 i ja w arcu "Klauni i Szaleńcy" widzę podobne motywy do tych które się w tym filmie pojawili. Jeśli Nolan nie znał GC i sam je wymyślił, to to jest zbieg okoliczności. W moim odczuciu wydają się podobne.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #2969 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 12:04:45 »
Rok 2016 z wypiekami na twarzy przypomniałem sobie wiele odcinków  w11 z lat 2004-2009, w tym samym roku przeczytałem 1 tom gotham central  egmontu i miałem dość.  W11 bije dla mnie zarówno gotham central jak i marny serial gotham , którego skończyłem  po 3 odcinku w którym pokazali najgłupsza filmową śmierć jaką w życiu widziałem. Serialowy Sebastian Wątrobą i reszta ekipy mieli więcej charyzmy niż te mierne postacie z gotham central, których nawet dzisiaj już nie pamiętam, tacy byli nijacy. Policjanci z Gotham to nudne postacie z którymi nie da się zrobić nic ciekawego. W latach 90 Dixon popełnił 3 miniserie  o nich i to były jego najgorsze i najnudniejsze komiksy.
« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Lipiec 2023, 12:08:40 wysłana przez Tymon Nadany »