Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bibliotekarz

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2445 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 16:03:39 »
Jeśli te dodatkowe zeszyty uzupełniają event Legendy to jestem przekonany. Zebrałem całą obudowę wydarzenia z dotychczasowych tomów i jeszcze w Supermanie powinny się ukazać tie-iny. Poza tym końcówkę JLA pisze również DeMatteis, tak samo jak JLI, więc nie powinno być rozczarowania.

Pomyślałem sobie również, że porównam tłumaczenia. JLI to niekończący się strumień humorystycznych tekstów i WKKDC spotkało się z zarzutem, że część z nich została lost in translation.
Batman returns
his books to the library

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2446 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 16:14:49 »
Ja się świetnie bawiłem czytając JLI w wersji WKKDC. Jeśli było tam jeszcze więcej żartów, to zobaczymy ile z tego dostarczy nam tłumaczenie Roberta Lipskiego w tym półdublu.

Powtórzę - ta Liga Sprawiedliwości to bardzo dobry tom. Czyta się szybko, bo jesteś ciekawy jak to się wszystko potoczy. Poza tym są wątki nawiązujące do Kryzysu Tożsamości, bo ten sam autor pisał. Liga odradza się po Nieskończonym Kryzysie i sceny w zeszycie 0 i 1 są dla mnie najlepsze. Brad Meltzer prawie wprost powtarza podobne motywy, które wcześniej pokazano w animacji Justice League Unlimited. Znaczy tutaj nie ma 7 członków założycieli jak tam, ale wręcz knucie Batmana, Superman i Diany jest takie samo. Arbitralnie decydują kogo wziąć, kogo nie, każde chce coś ugrać, Clark i Diana nie ufają Batmanowi (ach ta Wieża Babel :) ). Personalne interesiki decydują kto zostaje, kto odpada. Cudeńko fabularne.

Szkoda, że tej Ligi nie dostaniemy w całości. Naprawdę fajniejsze i bardziej przystępne niż JLA Morrisona. A fabuła jest dobrej jakości, nie to co wypociny w Rebirth o Totalności itp.

No i Nieskończony Kryzys jest i będzie coraz bardziej obudowany. To chyba pierwszy raz w polskim komiksie gdy tak kompleksowo zostanie potraktowany jeden event. Szkoda, że Brytyjczycy w tomach specjalnych nie decydują się na "52", jak to zrobiło Eaglemoss, bo to już by była poezja.
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Styczeń 2023, 16:16:54 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Maragast

« Odpowiedź #2447 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 17:43:00 »
Nie jedyny raz.
Saga Metal była kompletnie podbudowana.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2448 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 19:07:59 »

Unboxing i prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku.
Dodatkowo (od około 4 minuty) prezentacja 1 tom kolekcji Marvel Origins.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline michał81

« Odpowiedź #2449 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 19:40:49 »
No i Nieskończony Kryzys jest i będzie coraz bardziej obudowany. To chyba pierwszy raz w polskim komiksie gdy tak kompleksowo zostanie potraktowany jeden event.
What? Przejrzyj te swoje sterty komiksów od Egmont, bo nie jest to prawdą co teraz piszesz.

Offline xanar

« Odpowiedź #2450 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 19:59:00 »
Chyba pierwszy raz w kolekcji i to by się zgadzało :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #2451 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 20:25:53 »
Chyba pierwszy raz w kolekcji i to by się zgadzało :)
Czyli Hachette ściąga od Egmontu? Nie wierzę.

Offline Kyms

« Odpowiedź #2452 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 22:39:52 »
Dla mnie aktualnie idą cztery tomy po kolei, które mieć trzeba. Legion Superbohaterów to prolog do jednej z najsłynniejszych historii DC pierwszej połowy lat 80-ych. Droga Tornada to jeden z najbardziej znanych komiksów z Ligą, do tego pisany przez autora Kryzysu Tożsamości potrafiącego warsztat pisarza thrillerów przekuć na superhero. Na cztery pory roku to absolutna klasyka Supermana niedostępna na rynku. Zabójcza prędkość to głośna historia ze świetnie przyjętego runu Waida. Dopiero później mamy dubel (znakomita rzecz, ale już mam).
Dobry okres nastał z Hachette. Co prawda opuściłem Legion Superbohaterów, ale po często słyszanych słowach o wstępie zastanawiam się nad naprawieniem błędu i kupienia, tym bardziej, że tom swobodnie do kupienia jest po regularnych cenach.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2453 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 22:45:18 »
Kup. Możesz porównać styl pisania lat 80-tych sprzed i po KnNZ.

Tak jak kiedyś WKKM, tak teraz BiZ idzie nam właśnie eventami. Od Kryzysu do Flashpointu z małymi wyskokami. I to jest bardzo fajne. Jak wyjdą wszystkie numery to to się ułoży w ładną całość. Chociaż szkoda, że właśnie tak jak w WKKM nie mogli tymi eventami iść chronologicznie. Ale tym razem to Panini a nie Hachette ustaliło kolejność, więc mamy co mamy.

Offline Maragast

« Odpowiedź #2454 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 23:10:17 »
Z tą ładną całością to bym nie przesadzał bo wielu brakuje.
Najbardziej widoczny jest brak Ostatniego Kryzysu i Dnia Zemsty (tu Hal zostaje Spectrem więc jest dość istotny moment w drodze Hala/Paralaxa).
Wielu ważnych eventów nie ma w tej kolekcji.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2455 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 23:21:12 »
No nie ma, ale za sam Projekt OMAC i resztę otoczki Nieskończonego Kryzysu warto było. No i pierwsze polskie wydania Legend, Godziny Zero, Szmaragdowego Zmierzchu, Lightning Sagi itp. To naprawdę sporo wobec tego, że wcześniej dostaliśmy tylko trzy Kryzysy, Flashpoint, Kryzys Tożsamości. W polskim Marvelu lista takich tytułów jest o wiele większa.

Offline Kyms

« Odpowiedź #2456 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 23:37:03 »
Kup. Możesz porównać styl pisania lat 80-tych sprzed i po KnNZ.

Tak jak kiedyś WKKM, tak teraz BiZ idzie nam właśnie eventami. Od Kryzysu do Flashpointu z małymi wyskokami. I to jest bardzo fajne. Jak wyjdą wszystkie numery to to się ułoży w ładną całość. Chociaż szkoda, że właśnie tak jak w WKKM nie mogli tymi eventami iść chronologicznie. Ale tym razem to Panini a nie Hachette ustaliło kolejność, więc mamy co mamy.
Styl przed i po jest mi dobrze znany. Nie sięgałem po ten album przez brak sympatii do tytułowej ekipy.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Maragast

« Odpowiedź #2457 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 23:42:10 »
No nie ma, ale za sam Projekt OMAC i resztę otoczki Nieskończonego Kryzysu warto było. No i pierwsze polskie wydania Legend, Godziny Zero, Szmaragdowego Zmierzchu, Lightning Sagi itp. To naprawdę sporo wobec tego, że wcześniej dostaliśmy tylko trzy Kryzysy, Flashpoint, Kryzys Tożsamości. W polskim Marvelu lista takich tytułów jest o wiele większa.

4 Kryzysy
Metal i Death Metal z pełną otoczką
Flashpoint
Odrodzenie i Zegar Zagłady (z przypinką)
Wieczne zło
Wojnę Darkseida
Tron Atlantydy
Liga Sprawiedliwości vs Suicide Squad
Kryzys Bohaterów
Lewiatan
Multiwersity
Nieskończona granica

W BiZDC nie ma więcej tego.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2458 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 00:15:15 »
Ale ja pisałem o latach 1985-2011. Z tych lat dostaliśmy mało tych eventów. No jasne, że od czasów New 52, Egmont Polska stara się iść w miarę na bieżąco. Bardzo cieszę się, że wrócili teraz do Knightfalla i zapowiadają NML.

Offline laf

« Odpowiedź #2459 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 09:07:20 »
@bibliotekarz, specjalnie dla Ciebie przypomnienie mojego posta z września  :)

Tom nr 28 "Legendy" jest dostępny od tygodnia i radzę spieszyć się z jego zakupem. Jest to drugi po Kryzysie na Nieskończonych Ziemiach doroczny event DC (z roku 1986). Hachette świetnie ogarnia całe to wydarzenie i w przyszłości zaserwuje nam sporo tie-inów i spin-offów. Poniżej chronologia całego eventu wraz z pogrubionymi zeszytami, które (z dużym prawdopodobieństwem) znajdą się w kolekcji:

1. Batman #401 Tom 28 "Legendy"
2. Detective Comics #568 Tom 28 "Legendy"
3. Legends #1 Tom 28 "Legendy"
4. Green Lantern Corps #207
5. Legends #2 Tom 28 "Legendy"
6. Cosmic Boy #1
7. Justice League of America #258 Tom ? "Justice League of America: Endings & Beginnings"
8. Secret Origins (Volume 2) #10
9. Firestorm (Volume 2) #55
10. Legends #3 Tom 28 "Legendy"
11. Cosmic Boy #2
12. Justice League of America #259 Tom ? "Justice League of America: Endings & Beginnings"
13. Firestorm (Volume 2) #56
14. Blue Beetle (Volume 6) #9
15. Legends #4 Tom 28 "Legendy"
16. Warlord #114
17. Cosmic Boy #3
18. Justice League of America #260 Tom ? "Justice League of America: Endings & Beginnings"
19. Blue Beetle (Volume 6) #10
20. Warlord #115
21. Superman (Volume 2) #3 Tom ? "Superman: The Legend Reborn"
22. Adventures of Superman #426 Tom ? "Superman: The Legend Reborn"
23. Action Comics #586 Tom ? "Superman: The Legend Reborn"
24. Legends #5 Tom 28 "Legendy"
25. Cosmic Boy #4
26. Justice League of America #261 Tom ? "Justice League of America: Endings & Beginnings"
27. Legends #6 Tom 28 "Legendy"
28. Secret Origins (Volume 2) #14 Tom ? "Suicide Squad: Trial by Fire"

Poza tym w tomie "Justice League of America: Endings & Beginnings" dostajemy uformowanie nowej drużyny Ligi Sprawiedliwości (a także debiut Maxwella Lorda), która powstała po wydarzeniach opisanych w Legendach, a w tomie "Suicide Squad: Trial by Fire" dostajemy dalsze przygody (pierwszy TPB) nowoutworzonej grupy.

Poza tym Legendy przyczyniły się do rebootów ważnych serii DC, w tym Flash vol. 2 (oczywiście z Wallym Westem) i Wonder Woman vol. 2, której pierwszy TPB (zeszyty #1-7 "Bogowie i śmiertelnicy) prawdopodobnie również dostaniemy w tej kolekcji

Jak widać Legendy to kolejny po Nieskończonym Kryzysie świetnie ogarnięty event. Hail Hachette  :)

Teraz już wiemy, że "Suicide Squad: Trial by Fire"  jest w tomie 35, a "Justice League of America: Endings & Beginnings" będzie w tomie 41.