Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 811055 razy)

Offline Odyn

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2400 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 07:31:50 »
Temat tej kolekcji to chyba najgorętszy wątek w SuperHero :D czytam i czytam, od wielu miesięcy niemal ciągle to samo, że Egmont bee, Hachette cool, że TK to szara eminencja i Bóg wie co jeszcze. Współczuję ludziom, którzy mają podaną na tacy Wojnę z Korpusem Sinestro od Egmontu i żyją marzeniami, że kiedyś tam w odległej galaktyce dostaną ten komiks od Hachette. Sorry za kpinę w mojej wypowiedzi, ale inaczej się nie da. Historia jest bardzo dobrze rozpisana i każdy fan DC powinien ją przeczytać, zwłaszcza że jest już w Polsce porządnie wydana - tak, porządnie i nie można z tym polemizować!
Skończcie już marzyć o odległych tomach Hachette, bo lata upłyną zanim dostaniemy dane historie. Ileż można czekać na taki Nieskończony Kryzys, aby był kompletny (mam na myśli tomy, które prowadzą do niego / uzupełnienia głównego eventu)? Sprzedałem bez żalu to co było i kupiłem omnibus.

p.s. dodam od siebie, że najlepsze wydanie tego komiksu znajduje się w pierwszym omnibusie GL. Takiego grubasa można wyhaczyć za około 370 zł w sklepie komiksowym (ja kupiłem z drugiej ręki bodajże za 230 zł czy 250 zł). 1232 strony za taką kwotę. Nie dość, że tanio (stosunek ceny do objętości/jakości) to jeszcze macie naukę angielskiego w cenie.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2401 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 08:18:33 »
@UP
Jeśli z drugiej ręki (i po angielsku) jest alternatywą dla nowych komiksów, to popierasz mnie w tym, że Egmont niepotrzebnie w tym roku będzie dublował kolejne komiksy z Kolekcji. :P
Co z tego, że Egmont wydał porządnie WKS TERAZ? Za 2 lata ten komiks będzie 80 zł tańszy i również w porządnym wydaniu z bardzo dobrym opracowaniem. Wstępy i Posłowia w tej Kolekcji to jest prawdziwy majstersztyk. Czyta się to bardzo dobrze. Wszystkie podobne teksty które czytałem w komiksach Egmontu były słabsze. A w miękkookładkowych DCkach czy Marvelach nie ma ich wcale.

@michał81
Oczywiście że posty z dawnego forum Gildii są moje. I oczywiście, że nie miałem racji w sprawie Kolekcji Dredda. Tak - w tej jednej sprawie pomyliłem się. Nie miałem racji. Okazało się, że jednak umowa z Rebelionem była tylko na UK i żadne inne europejskie państwo nie dostało tej Kolekcji.

Jednakże pomijasz dyskusję przed polskim startem WKKDC. Ty też się ze mną wykłócałeś wtedy, że jej nie będzie. A była, o czym pisałem od razu po starcie edycji niemieckiej. Jak Egmont zaczął wydawać na chybcika tytuły z niemieckiej listy (Luthor, Azyl Arkham, Trójca itd.) tak samo pisałem, żeby nie kupować, bo będą taniej w WKKDC. I były i miałem rację. To samo z polskim SBM - pisałem wcześniej, że będzie, ty że nie będzie. A wyszło. Jeśli chodzi o Kolekcje w większej liczbie przypadków miałem rację, niż nie miałem. Niestety  Dredd i Spider-Man to moje wtopy. Tylko ja się do swoich przyznaję, ty nie.

Przed 100 numerem BiZ DC PL ukaże się w tej Kolekcji i Kosmiczna Odyseja i Wojna Korpusu Sinestro. Jestem tego pewny na 99.9%

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #2402 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 08:26:20 »
Obecnie kosztuje na takiej gildii 160 zł, mnie udało się kupić w promocji w Świecie Książki (50% drugi komiks) za 129,82 zł, także to już tylko 39 zł różnicy niż wydanie z kolekcji, na które wcale nie czekam i mam nadzieję, że nie zostanie wydane.
Absurdalny przykład, a nie za premie za 3 kupiony, urodziny Sławka i układ Marsa do Słońca? Komiks kosztuje 170 zł w promocji i mam prawo uznawać, że to dużo i szkoda, że nie mogę mieć wyboru zakupu mniejszego formatu w dwóch tomach. Wiele tie-inów w eventach to zapychacze i nie potrzeba ich znać. Argumenty o inflacji są zbędne bo chodzi o możliwość wyboru, nikt nie zabrania kupować i innego wydania.  Pamiętam doskonale za nim wyszła WKKM jak świętowany był każdy tom New Avengers wydawany przez Muchę , pamiętam też jak wejście kolekcji ucięło ceny większości komiksów superhero połowę. Konkurencja to najlepszy czynnik obniżenia ceny, Kolekcja dała też mi więcej eventów Marvela na które bym musiał czekać z 15 lat.

Offline Necr09

« Odpowiedź #2403 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 08:39:50 »

Jeśli z drugiej ręki (i po angielsku) jest alternatywą dla nowych komiksów, to popierasz mnie w tym, że Egmont niepotrzebnie w tym roku będzie dublował kolejne komiksy z Kolekcji. :P
Co z tego, że Egmont wydał porządnie WKS TERAZ? Za 2 lata ten komiks będzie 80 zł tańszy i również w porządnym wydaniu z bardzo dobrym opracowaniem. Wstępy i Posłowia w tej Kolekcji to jest prawdziwy majstersztyk. Czyta się to bardzo dobrze. Wszystkie podobne teksty które czytałem w komiksach Egmontu były słabsze. A w miękkookładkowych DCkach czy Marvelach nie ma ich wcale.

Dwa tomy kolekcji za łącznie ~65 złotych? No jakoś tego nie widzę, a parząc na galopującą inflację to i cena 45 zł za tom nie jest pewna za te dwa lata. A powiększone prace van Scivera zawsze na propsie, szkoda, że mu sie mocno odkleiło, ale talent ma spory do rysowania dynamicznego ¯\_(ツ)_/¯
FGO: 758,469,198

Offline Motyl

« Odpowiedź #2404 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 09:46:03 »
Absurdalny przykład, a nie za premie za 3 kupiony, urodziny Sławka i układ Marsa do Słońca? Komiks kosztuje 170 zł w promocji i mam prawo uznawać, że to dużo

Absurdalny to jest twój komentarz. Jak jesteś totalnie nieogarnięty i nie umiesz znaleźć najlepszej oferty na rynku, to sam sobie jesteś winny. Żadne 170 zł. Nawet teraz można kupić ten komiks za 142 zł. Ceneo znasz?  Nie korzystasz? To ci podpowiem gdzie szukać:
https://m.ceneo.pl/128145936

Offline Kyms

« Odpowiedź #2405 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 10:01:39 »
Hipokryzja osiąga w Twoim wydaniu nowe poziomy. Serio nadal mydlisz innym oczy, że Hachette wyda równie porządnie "Wojne z Korpusem Sinestro", o ile ją wyda, będąc świadom, że historia będzie okrojona o 100 stron, a dodatków dostaniemy na maks 10 stron zamiast 80 jak Egmont? Czaję, że lubisz kolekcję, ale mniej naginaj rzeczywistość.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Pocztar

« Odpowiedź #2406 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 10:56:23 »
Ja jestem w szoku czytając doniesienia o kolekcji Transformers i Conan (odnośnie traktowania prenumeratorów). Wydaje mi się to niezgodne z jakimikolwiek prawami konsument, ja prenumerowałem 3 kolekcje superbohaterskie, teraz czwartą i zaraz piątą, i nigdy nie było takiego problemu - czy ktoś jeszcze w ogóle nie dostał ostatnich tomów? Wydaje mi się to nie do pomyślenia i chyba to trochę naciągana historia.

Dopiero teraz prenumerata daje ciała przy BiZ - tomów wysłanych przed świętami ani widu ani słychu. Wysłali drugi raz za pobranie i dopiero wtedy doszło. Tak przy okazji - tomy wysyłane za pobranie są o WIELE lepiej zabezpieczane i pakowane niż standardowe.

Offline Kyms

« Odpowiedź #2407 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 11:27:49 »
Ja jestem w szoku czytając doniesienia o kolekcji Transformers i Conan (odnośnie traktowania prenumeratorów). Wydaje mi się to niezgodne z jakimikolwiek prawami konsument, ja prenumerowałem 3 kolekcje superbohaterskie, teraz czwartą i zaraz piątą, i nigdy nie było takiego problemu - czy ktoś jeszcze w ogóle nie dostał ostatnich tomów? Wydaje mi się to nie do pomyślenia i chyba to trochę naciągana historia.

Dopiero teraz prenumerata daje ciała przy BiZ - tomów wysłanych przed świętami ani widu ani słychu. Wysłali drugi raz za pobranie i dopiero wtedy doszło. Tak przy okazji - tomy wysyłane za pobranie są o WIELE lepiej zabezpieczane i pakowane niż standardowe.
Wśród znajomych słyszałem problemu z prenumerowaniem poprzednich kolekcji. Były to jednak wypadkowe sytuacje. W przypadku BiZ każdy mój znajomy ma spore problemy od początku. Powoli ich problemy ustały, ale na grupie FB "DC Comics - Polska" dalej są osoby mówiące o problemach z przesyłkami liczące po nawet parę albumów zaległosci.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline michał81

« Odpowiedź #2408 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 11:28:32 »
Wydaje mi się to nie do pomyślenia i chyba to trochę naciągana historia.
Wątpię. To nie są pierwsze doniesienia co do problemów z prenumeratą Hachette.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #2409 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 11:32:34 »
Wątpię. To nie są pierwsze doniesienia co do problemów z prenumeratą Hachette.

Dobrze, inaczej, żebyśmy się właściwie zrozumieli.
Problemy były zawsze (a to przesyłki z opóźnieniem względem kiosków, a to zaginione paczki, a to ubite rogi, a to nierejestrowane przesyłki, po które i tak trzeba lecieć z awizo na pocztę). Ale pierwszy raz spotykam się z sytuacją, że klient na prenumeratę nie dostanie kilku czy kilkunastu tomów. To jest dla mnie szokujące.

Offline Necr09

« Odpowiedź #2410 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 11:38:26 »
Jestem pewien, że tu się ktoś wypowiadał, że dostał ofertę kilku(nastu?) tomów jedną paczką po zakończeniu kolekcji bo takie miał opóźnienie w otrzymywaniu paczek, ale teraz tego nie mogę odnaleźć...
FGO: 758,469,198

Offline Takesh

« Odpowiedź #2411 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 12:37:59 »
Ja miałem całego Conana i Transformers do czasu IDW. Zawsze na czas. Egzemplarze stan igła do końca. Raz TF środek w drukarni zniszczony, ale od razu przysłali nowy I nie chcieli starego.

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #2412 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 15:34:14 »
Absurdalny to jest twój komentarz. Jak jesteś totalnie nieogarnięty i nie umiesz znaleźć najlepszej oferty na rynku, to sam sobie jesteś winny. Żadne 170 zł. Nawet teraz można kupić ten komiks za 142 zł. Ceneo znasz?  Nie korzystasz? To ci podpowiem gdzie szukać:
https://m.ceneo.pl/128145936
Nie ośmieszają się, mówię o możliwości wyboru a Ty mi dajesz Ceneo z dostawą.

Offline stab

« Odpowiedź #2413 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 15:42:06 »
Fake konto bazyla jak nic ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2414 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 15:55:37 »
Nie wydaje mi się, żeby fair było takie trakowanie odmiennych opinii ;) Gdybym miał wybór też bym wolał tańsze wydanie z kolekcji (tak jak jest z Kryzysem na Nieskończonych Ziemiach choćby). Moim zdaniem taka opinia jest w pełni uzasadniona.