Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 818113 razy)

Offline Kyms

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1860 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 22:26:10 »
Ja już się nasłuchałem masę takich tłumaczeń od 2015 roku, jak to Kolekcje wszystko blokują. TK mówił tak na konferencjach w 2017,2018 i 2019 r. Tyle że w 2019 roku brutalnie przerwano WKKM i WKKDC PL. zrobiło się miejsce, konkurencja zmniejszyła. Ale Egmont nie wykorzystał tego faktu i nie wydał więcej tytułów. Dopiero w 2021 roku się pojawiło Kingdom Come a potem Kosmiczna Odyseja itd.

Przez tą dekadę ja widzę gołym okiem, że gdy konkurencja wydaje więcej, to i Egmont wydaje więcej. Gdy jest mniej tytułów od innych podmiotów, paradoksalnie Egmont zwija skrzydła.
Konkurencja na rynku jest zawsze dobrym zjawiskiem motywującym innych do pręzniejszego działania zamiast spoczywania na laurach. Jednak w tych przypadkach to się łapiesz tonącej tratwy. Hachette wstrzeliwuje się w tytuły o mniej popularnych bohaterach/grupach, które są fajnym urozmaiceniem oferty, uzupełnieniem kolekcji, uświadomienia ludzi o innych postaciach. Nie sa to jednak postacie, na których trzaskałoby się dolary, które utrzymają wydawnictwa. Gdyby tak było to kolekcje wyłącznie składałyby się z takim pozycji zamiast przeplatać je: raz mniej popularne, raz popularniejsze. Nie bez powodu nawet niechronologicznie dostajemy wydarzenia tylko po nich skaczą.

Nie widzę poszerzania oferty, jeśli jak w.w. sloty są zajmowane przez pozycje które nie tak dawno wydano po polsku. Ponadto znaczny wzrost cen też nie sprzyja szerszemu dostępowi do tych komiksów które są polskimi premierami.
Niedawno? Wieża Babel została puszczona przez Eaglemoss w 2017 roku. Fajne te niedawno, tylko 5 lat, czyli mowa o komiksie, którego na luźno w sklepie nie dostaniesz. Wydawnictwo Egmont zauwazyło po sukcesie Knightfalla, że jest parcie na starsze pozycje, i na tej podstawie chcą dostarczać takich więcej, co ma sens. Większa cena jest uzasadniona jakością wydania (chyba nie będziemy spierać się o jakości Eaglemosu?) i rosnącymi cenami.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #1861 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 07:40:22 »
Przez tą dekadę ja widzę gołym okiem, że gdy konkurencja wydaje więcej, to i Egmont wydaje więcej.

Gołym okiem ale chyba mocno przymrużonym skoro piszesz takie rzeczy.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Takesh

« Odpowiedź #1862 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 09:48:26 »
Konkurencja przecież wydaje więcej. Takie wydawnictwa jak np. Taurus, Sideca....

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1863 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 11:32:07 »
A skąd miałem wiedzieć, że NSC tak mówiła? Nie zaglądam do ich tematu. I może niech najpierw wydadzą cokolwiek z Marvela, a nie tylko narzekają. Ja też mogę mówić że sam wydałbym coś z Marvela, tylko nie mam kasy by założyć własne wydawnictwo. :) To ma taką samą wiarygodność.

@Kyms
Ja chcę klasyków z DC sprzed 2011 r najchętniej. I super że ktoś sięga w przeszłość. Tylko czemu są to tytuły w Polsce wydane? Jest ogrom nie wydanych komiksów DC. Masa tytułów z WKKDC Germany które w Polsce nie wyszły. Czemu nie wydać któregoś z nich? Tak jak wznowiono Kingdom Come. I byłbym bardzo happy i siedział cicho.

I jak będzie inflacja ze 100% to znowu zostanie tylko Egmont, który będzie wydawał po dwa komiksy rocznie (drogo), no i pewnie jakieś mangi z Jpefu  :)

Na szczęście mamy Carrefoura co będzie nam dokładał tytuły z Francji które tam sprzedaje.

Offline michał81

« Odpowiedź #1864 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 17:34:51 »
A skąd miałem wiedzieć, że NSC tak mówiła?
Bo ty ogólnie mało wiesz i jedyne co potrafisz napisać to "Egmont to zło". To się sam sobie nie dziw.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1865 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 19:53:16 »
Bazyl, a jak kolekcja Hachette dubluje Egmont albo Muchę to wtedy już jest spoko? :D
Człowieku o czym Ty piszesz, wyszło coś w kolekcji prawie X lat temu, jest to nie do kupienia w księgarni a piejesz, że to marnowanie papieru.
Brutalne przerwanie kolekcji - której? Bo z tego co pamiętam, to ostatki z WKKM i DC Eaglemoss ledwo docierały do kiosków.

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1866 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 16:18:01 »
Kolejne nr w UK

49 - Suicide Squad: Kicked in the Teeth
50 - Justice Society of America: The Next Age
51 - Tales of the Green Lantern Corps

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1867 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 20:54:17 »
W sumie to znaczące, że również w UK BiZ ma starą cenę 10 funtów a Legendary już 12.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1868 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 21:30:24 »
Kolejne nr w UK

Niiiiiiiiiiiiice!!!  :)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1869 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 11:32:40 »
Jesli u nas to puszcza to bedzie juz 3 wersja w tym dwie w kolekcji - Justice Society of America: The Next Age

Offline Brzon

« Odpowiedź #1870 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 11:47:18 »
Jesli u nas to puszcza to bedzie juz 3 wersja w tym dwie w kolekcji - Justice Society of America: The Next Age
Gdzie to było wydane w PL?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1871 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 11:56:49 »
Właśnie - przecież to jest "THE NEXT AGE" a nie "Golden Age". To jest dalszy ciąg przygód JSA. Jedno pisał Robinson, drugie Geoff johns.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1872 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 12:24:43 »
A to sorry pomylilem sie/ zle skojarzenie.

Offline laf

« Odpowiedź #1873 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 12:42:02 »
Kolejne nr w UK:

46 - Booster Gold: The Big Fall
47 - Superman for All Seasons
48 - Gotham Central: Soft Targets
Znamy już kolejne tomy a ja nie opisałem jeszcze wcześniejszych  :o. No to jedziemy z koksem

46. Booster Gold: The Big Fall (COLLECTS: BOOSTER GOLD #1–12)
Część z Was zapewne zupełnie nie zna tej postaci (ja również zaliczam się do tych osób), a może i nawet nie widzieliście jej w żadnym komiksie wydanym pod egidą DC. Chociaż nie tak dawno Booster Gold partnerował Supermanowi w Action Comics t. 5 wydanym w ramach DC Odrodzenie. Faktem jest, że Booster Gold dosyć często pojawia się w głównym uniwersum, lecz niestety ta postać nie miała zbyt wiele szczęścia na naszym domowym rynku.
Na szczęście Hachette naprawia ten błąd i robi to od razu z wysokiego C. W tym tomie dostajemy bowiem debiut Boostera Golda i pierwsze 12 zeszytów (w tym origin w zeszycie #6) jego regularnej serii pisanej i rysowanej przez niezawodnego Dana Jurgensa  :). Szczerze mówiąc nie kojarzę żeby w jakimkolwiek kolekcyjnym tomie uwzględniono aż tyle zeszytów jakiejkolwiek serii!
Absolutny debiut na naszym rynku. Jak dla mnie lektura obowiązkowa  :)
P.S. Ale okładkę to wybrali fatalną  >:(

47. Superman for All Seasons (COLLECTS: SUPERMAN FOR ALL SEASONS #1–4; ‘WHEN CLARK MET BRUCE' FROM SUPERMAN/BATMAN SECRET FILES 2003; ‘PROM NIGHT' FROM SOLO #1; ‘SAM'S STORY' FROM SUPERMAN/BATMAN #26)
W końcu ta kultowa już mini seria doczeka się wznowienia! Kolejne dzieło jednego z najlepszych duetów w historii amerykańskiego komiksu (uwielbianego również przeze mnie): Jepha Loeba i Tima Sale'a. Żeby pokrótce nakreślić fabułę posłużę się bardzo trafnym opisem ze sklepu Gildii:
"Komiks zawiera cztery – jak cztery pory roku – historie o Supermanie. Każda została opowiedziana przez inną osobę (starego ojca Clarka Kenta, dziennikarkę Lois Lane, potężnego Lexa Luthora i przyjaciółkę ze szkoły, Lanę Lang). Dzięki temu zabiegowi możemy przyjrzeć się bohaterowi z różnych, nie zawsze mu przyjaznych perspektyw. Wyłania się z nich ciekawy, skomplikowany obraz człowieka mającego niewiele wspólnego z „facetem w rajtuzach i pelerynie”, człowieka, który nie jest do końca pogodzony z rolą uwielbianego przez tłum superbohatera. Superman uzyskał psychologiczną głębię, a jednocześnie nie stracił niczego ze swego atrakcyjnego wizerunku - strażnika ludzkości walczącego ze złem. Na wszystkie pory roku to pełna emocji i dogłębna analiza transformacji Clarka Kenta z silnego chłopca w mężczyznę – bohatera. Jednocześnie historia ta ilustruje przekonanie twórców, że to człowiecza strona, nie nadprzyrodzona siła, uczyniła z Clarka Kenta bohatera." - https://www.gildia.pl/komiksy/6138-superman-na-wszystkie-pory-roku
Dodatkowo dostajemy kilka shortów uzupełniających historię Supermana, z których dwie stanowią debiut na naszym rynku, a jedna, "When Clark Met Bruce: A Tale from the Days of Smallville", była zawarta w wydanym przez Egmont Superman/Batman. Wrogowie publiczni. Tom 1.
W końcu, w końcu, w końcu.... (czyt. "ja biere  ;D")

48. Gotham Central: Soft Targets (COLLECTS: GOTHAM CENTRAL #1–2, 6–10, 12–15)
Genialne połączenie dwóch zaprawionych w superbohaterskich bojach scenarzystów (Rucka / Brubaker), których wizje sprawnie zilustrował klimatyczny Michael Lark. Seria, choć głęboko zakorzeniona w superbohaterskim uniwersum, to jednak skupia się na zwykłych policjantach, którzy w swojej pracy mierzą się ze wszelką maścią złoczyńców na co dzień uprzykrzających życie w Gotham City.
Możecie być zaskoczeni brakiem ciągłości i dziurami w serii, ale prawdą jest, że w tym tomie dostajemy najlepsze historie z tej serii, przysłowiowe creme de la creme. Pomimo tego ja i tak będę polecał całość Gotham Central wydany przez Egmont w czterech zbiorczych tomach, ponieważ jest to jedna z najlepszych serii DC.
Dla mnie to jest dubel, tak więc odpuszczam sobie ten tom.

Kolejne nr w UK

A teraz już bardziej aktualnie

49. Suicide Squad: Kicked in the Teeth (COLLECTS: SUICIDE SQUAD#1–8)
Nowe rozdanie dla super(bohaterskiej?) grupy w ramach Nowego DC i jednocześnie debiut na naszym rynku. Dla fanów tej drużyny będzie to na pewno kusząca pozycja. Dla komplecistów również, ponieważ swego czasu w ramach Nowego DC Egmont wydał takie oto tomy: "Suicide Squad: Oddział Samobójców. Tom 1: Nadzorować i karać" (zeszyty Suicide Squad vol. 4 #20-23, Detective Comics vol. 2 #23.2, Justice League of America vol. 3 #7.1 ) oraz "Suicide Squad: Oddział Samobójców. Tom 2: Zderzenie ze ścianą" (zeszyty Suicide Squad vol. 4 #24-30, Suicide Squad: Amanda Waller #1)
Z Nowego DC mam już zebrane wszystkie interesujące mnie komiksy, tak więc ten tom nie jest w ogóle w kręgu moich zainteresowań.

50. Justice Society of America: The Next Age (COLLECTS: JUSTICE SOCIETY OF AMERICA #1–4, 7–8)
Jeśli mało Wam Geoffa Johnsa w kolekcji, to proszę - kolejny tom pisany przez jednego z głównych kreatorów uniwersum DC. Tym razem Johns wziął się za odświeżenie postaci ze Złotej Ery komiksów i zrobił to w iście wybuchowym i znanym dla siebie stylu. Wspaniałe rozpoczęcie nowego rozdania dla mało znanych współczesnemu czytelnikowi postaci. A dodatkowo cudowne okładki Aleksa Rossa  :D
Poza tym chciałem Wam zwrócić uwagę jak to wszystko pięknie układa się w całość: Justice League of America: Tornado's Path (zeszyty Justice League of America vol. 2 #0-7) -> Justice Society of America: The Next Age (zeszyty Justice Society of America vol. 3 #1–4, 7–8) -> The Lightning Saga (zeszyty Justice League of America vol. 2 #8-10, Justice Society of America vol. 3 #5-6) -> Thy Kingdome Come (zeszyty Justice Society of America vol. 3 #9-22 + ewentualne tie-iny, wszystko rozbite na 2 tomy). Jak to wszystko zostanie wydane w takim układzie to ponownie będę musiał przyklasnąć Hachette.
Ja biere i poproszę o kolejne komiksy z tego okresu.

51. Tales of the Green Lantern Corps (COLLECTS: TALES OF THE GREEN LANTERN CORPS #1–3; STORIES FROM GREEN LANTERN #148, 161–162, 164–167, 171–173, 179–180, 182–183, 183, 188–190, OMEGA MEN #26–27, TALES OF THE GREEN LANTERN CORPS ANNUAL #2–3)
Fani Green Lanterna powinni być ukontentowani, ponieważ w tym tomie dostaniemy kilka klasycznych opowieści (jeszcze sprzed Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach) poszerzających mitologię Korpusu Zielonych Latarni. Prawdę powiedziawszy nie wiadomo, które historie będą tutaj zawarte, gdyż w regularnej serii były minimum dwie opowieści w jednym zeszycie, a w opisie wyraźnie zaznaczone jest "STORIES FROM...". Na pewno będzie cała mini seria pisana przez Barra i Weina (Tales of the Green Lantern Corps), w której Korpus musi mierzyć się ze śmiertelnym zagrożeniem ze strony Krony i to jest chyba najciekawszy element tego tomu. Dostaniemy również parę zeszytów pisanych przez mistrza Moore'a, tj. historie “Mogo Doesn’t Socialize” z Green Lantern #188, “Tygers” z Green Lantern Corps Annual #2 i “In Blackest Night” z Green Lantern Corps Annual #3. Poza tym mamy zlepek różnych opowieści, autorów i rysowników, w tym zeszyty Omega Men vol 1 #26-27, w których występuje jeden z członków Korpusu, Green Man (który wcześniej należał do Omega Men).
Ja sobie ze spokojem odpuszczę ten tom, tym bardziej że historie tu zawarte pochodzą sprzed Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach, a ja w tej kolekcji co do zasady kupuję tomy z przedziału czasowego KnNZ - Flashpoint (wyjątek zrobiłem tylko dla Batmana, bo .... to Batman  ;))
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Październik 2022, 13:33:02 wysłana przez laf »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1874 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 12:49:50 »
Jak można nie znać Złotego Wzmacniacza? :) Radosław Pazura osobiście wybrał go do misji w Lidze Sprawiedliwych. :)

Komiks o JSA z Kolekcji, to będzie komiks z rysunkami Alexa Rossa na jaki mnie będzie stać. :)