Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744305 razy)

Offline Darth_Simon

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1785 dnia: Pt, 07 Październik 2022, 16:05:58 »

Razem z Sylwkiem dyskutujemy o nadchodzących tomach kolekcji Bohaterowie i Złoczyńcy.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Online radioblackmetal

« Odpowiedź #1786 dnia: Nd, 09 Październik 2022, 22:22:52 »
Czy nadchodzący "Flashpoint" różni się znacząco zawartością w porównaniu do wydania Egmontu?
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Kyms

« Odpowiedź #1787 dnia: Nd, 09 Październik 2022, 23:54:41 »
Czy nadchodzący "Flashpoint" różni się znacząco zawartością w porównaniu do wydania Egmontu?

Tak. Flashpoint Hachette posiada 5 zeszytów wprowadzenia do Flashpointu, które ani Egmont, ani Eaglemoss, nie mieli w swoich wydaniach.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline laf

« Odpowiedź #1788 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 09:15:38 »
Tak jak @Kyms napisał. Dokładnie chodzi o zeszyty The Flash (vol. 3) #8-12 pisane przez Johnsa i stanowiące swoisty prolog do głównego eventu. Osobiście polecam, bo dostaniemy zdecydowanie pełniejsze zawiązanie akcji. Dodatkowo przed lekturą Flashpointu polecam również zapoznać się z tomem Flash: Rebirth (BiZ t. 6).

Offline Odyn

« Odpowiedź #1789 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 10:34:03 »
Te wszystkie wydania najważniejszych eventów jak Flashpoint i Nieskończony Kryzys w kolekcji BiZ pokazują, jak Egmont swego czasu wydawał niedoskonałe albumy. Zmieniło się to bodajże od czasów Metali i Ostatniego Kryzysu.

Ja osobiście kupiłem tomy Nieskończonego Kryzysu z BiZ, ale nawet ich nie tknąłem (poza wypakowaniem z folijek). Trafiło pod młotek.
Infinite Crisis omnibus wkrótce do mnie trafi. Zmęczyło mnie już czekanie na polskie wydania podbudowy tego kryzysu - takie czekanie miesiącami, latami na to by przeczytać jeden z ważniejszych eventów DC w całości to nie dla mnie (zwłaszcza że swego czasu czytałem okrojone egmontowe wydanie). 
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline michał81

« Odpowiedź #1790 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 10:50:35 »
Te wszystkie wydania najważniejszych eventów jak Flashpoint i Nieskończony Kryzys w kolekcji BiZ pokazują, jak Egmont swego czasu wydawał niedoskonałe albumy.
Hachette jako pierwsze wydawało eventy Marvela w WKKM, bez jakiejkolwiek podbudowy, więc nie tylko Egmont traktował to wszystko po łebkach.

Offline Odyn

« Odpowiedź #1791 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 10:54:23 »
Hachette jako pierwsze wydawało eventy Marvela w WKKM, bez jakiejkolwiek podbudowy, więc nie tylko Egmont traktował to wszystko po łebkach.
Tego niestety nie wiem, bo nie śledzę w ogóle Marvela i nie wiem co się dzieje/działo w tym uniwersum. Czytałem tylko Punisher Max (4 czy 5 tomów) i zamierzam kiedyś pożyczyć od kumpla DD Bendisa/Brubakera.

Ale dzięki za doinformowanie - pokazuje to zmianę na lepsze na naszym rynku (patrz np. ostatnie wydanie Knightfall, czy zapowiedziane No Man's Land).
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Październik 2022, 10:58:11 wysłana przez Odyn »

Offline Maragast

« Odpowiedź #1792 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 11:07:17 »
No nie do końca jest tak jak piszesz bo te dodatkowe zeszyty we Flashpointcie i Krzysie na Nieskończonych Ziemiach wcale nie wnoszą tak wiele do treści samych eventów - akurat w tym przypadku wydania Egmontu są wystarczające by wszystko było jasne i zrozumiałe - te dodatkowe zeszyty są fajne jako dodatek ale do zrozumienia samych eventów nic nie dodają.

Co innego wydanie Nieskończonego Kryzysu, które oprócz podbudowy ma bardzo fajne i ważne tie-iny - tu faktycznie wydanie Egmontu nie dostarczało bo ten Kryzys był właśnie tak pomyślany by prowadziła do niego konkretna podbudowa i bez tej podbudowy czuć ogromny chaos na początku lektury.
Choć tutaj też Hashette spieprzyło sprawę, że wydaje to niepokolei i brakuje dwóch rzeczy z tej podbudowy (JLA Kryzys Sumienia i Powrót Donny Troy) - no ale cóż, nie można mieć wszystkiego.

Generalnie to dużo tych wydań źle wydaje samo DC Comics, na których wydaniach bazuje Egmont. Przykładowo oficjalne wydanie Godziny Zero nie posiada epilogu - tak samo DC nie zrobiło takiego wydania Flashpointu jak jest w kolekcji.
Po prostu Hashette ma taką licencję, że tworzy swoje wydania (i dlatego ich wydanie Godziny Zero ma epilog, a Flashpoint te dodatkowe zeszyty), a Egmont bazuje na gotywych wydaniach - ten Metal jest przecież wzięty z wydania francuskiego. W przypadku DC Egmont nie tworzy swoich składaków jak w przypadku Klasyki Marvela.

Offline laf

« Odpowiedź #1793 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 11:22:52 »
W przypadku DC Egmont nie tworzy swoich składaków jak w przypadku Klasyki Marvela.
Zrobili swojego, świetnie wydanego Knightfalla  :) i cholera wie co tam namieszają z No Man's Land. Ale faktem jest, że w przypadku Marvela zdecydowanie odważniej sobie poczynają z własnymi składakami.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1794 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 12:24:58 »
Cały czas widać nierównomierność polskiej oferty między Marvelem a DC. Tego drugiego jest wyraźnie mniej. Po 25 latach dostajemy Godzinę Zero dopiero w tej Kolekcji, również Legends, a jeszcze trochę tych eventów zostało. W Marvelu dostaliśmy już wiele całych runów o poszczególnych bohaterach, a w świecie DC to bieda jeśli chodzi o czasy sprzed N52. Teraz jest Knightfall - super, wcześniej trochę Wonder Woman i niewiele więcej. Egmont Polska troszczy się o nasze portfele i nie rozwija DC aż tak jak Marvela.

Offline wojtpil

« Odpowiedź #1795 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 12:32:36 »
Dokładnie. Przydałoby się więcej epic, classic czy jak tam zwał serii DC.

Offline Odyn

« Odpowiedź #1796 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 12:46:13 »
No nie do końca jest tak jak piszesz bo te dodatkowe zeszyty we Flashpointcie i Krzysie na Nieskończonych Ziemiach wcale nie wnoszą tak wiele do treści samych eventów - akurat w tym przypadku wydania Egmontu są wystarczające by wszystko było jasne i zrozumiałe - te dodatkowe zeszyty są fajne jako dodatek ale do zrozumienia samych eventów nic nie dodają.
Nie wiem jakie zeszyty wchodzą w skład kolekcyjnego KnNZ, bo o nim nie pisałem :)

Dla mnie wydanie jakiegokolwiek eventu bez podbudowy mija się z celem. Nie lubię takich wydań, choć nie mówię że nie kupuję (od niedawna dopiero czytam ang. wydania). To tak jakby dostać główną fabułę bez wątków pobocznych.
Tak troszkę miałem jak czytałem tylko run Johnsa i Tomasiego w Latarnikach - mimo że to event typowo GLC to jednak pojawiają sie tam postaci z całego uniwersum i dopiero fajnie Blackest Night omnibus pokazuje rozmach jaki ten event miał. Choć to i tak pikuś przy tym co zrobił Egmont wydając GLC event bez zeszytów GL oraz GLC, heh.

Natomiast zadowolony jestem z polskiego wydania Metali. Choć i tak troszkę namieszali w przypadku Wojny totalnej / Roku Łotrów.

Dobrze, że coraz cześciej wychodzą składaki (np. Knightfall od Egmontu) oraz reedycje omnibusów (za granicą) w których zeszyty są poukładane chronologicznie. Przykładem takiej chronologii jest wspomniane Blackest Night, ale również Final Crisis (tego omniaka akurat nie mam).

Offline laf

« Odpowiedź #1797 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 13:04:47 »
Choć i tak troszkę namieszali w przypadku Wojny totalnej / Roku Łotrów.
W jakim sensie namieszali?

Offline Odyn

« Odpowiedź #1798 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 13:27:31 »
W jakim sensie namieszali?
Wydarzenia nie są chronologicznie. Wg rozpiski czytania tom Rok Łotrów / Wojna totalna czyta się po drugim tomie Batmana ktory się śmieje - a zwieńczenie historii z Batmana ktory sie smieje tom 2 jest dopiero pod koniec tomu Rok Łotrów / Wojna totalna.
Sensowniej by to wyglądało, gdyby to zwieńczenie wyszło we wspomnianym drugim tomie Batmana, wtedy naturalnie by się zamknęło ten temat i przeszło do Ligi.
Nota bene w Rok Łotrów / Wojna totalna mamy też dubla (nie pamiętam dokładnie, ale 1 czy 2 zeszyty były już w miękkim wydaniu Ligi Sprawiedliwości Snydera).

Offline stab

« Odpowiedź #1799 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 13:40:32 »
Cały czas widać nierównomierność polskiej oferty między Marvelem a DC. Tego drugiego jest wyraźnie mniej. Po 25 latach dostajemy Godzinę Zero dopiero w tej Kolekcji, również Legends, a jeszcze trochę tych eventów zostało. W Marvelu dostaliśmy już wiele całych runów o poszczególnych bohaterach, a w świecie DC to bieda jeśli chodzi o czasy sprzed N52. Teraz jest Knightfall - super, wcześniej trochę Wonder Woman i niewiele więcej. Egmont Polska troszczy się o nasze portfele i nie rozwija DC aż tak jak Marvela.

Nie rozwija DC bo pewnie gorzej się to sprzedaje. O Marvelu cały czas jest „głośno”. A to jakiś film, jakiś serial, a DC wypuszcza raz na jakiś czas badziewie i dziwić się że małe zainteresowanie komiksami.