Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1755 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 11:16:38 »
Mnie się nie podoba zabieg Egmontu z tomem 0, sugeruje to jakby to był jakiś prequel powstały później. Wolałbym, żeby faktycznie opisali to jako tom 7 (w "Punisherze" też pomieszali kolejność, ale numeracja naszych tomów idzie normalnie) albo żeby zastosowali rozwiązanie jak w "Hellblazerze" (Bendis 1-3, Brubaker 1-3, ten składak i Diggle bez numeracji).
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Wrzesień 2022, 11:18:31 wysłana przez Eguaroc »

Offline Maragast

« Odpowiedź #1756 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 11:43:50 »
Mi akurat bardzo się podoba ten sposób numeracji bo tomy 1-7 to runy, które wiążą się ze sobą - run Bendisa kończy się cliffhangerem, który kontynuuje Brubaker, a run Brubakera kończy się cliffhangerem, który kontynuuje Diggle. Lepiej, że dali tu numery 1-7 bo te runy stanowią jedną, większą całość więc inaczej niż przy Hallbazerze gdzie każdy run stanowi zamkniętą całość.
Natomiast tom 0 poprzedza tom 1 więc dobrze, że ma numer 0 ale też stanowi zamknięte historie oderwane od wątków tomów 1-7 więc pasuje mu numer 0 jako czegoś dodatkowego.
Ma to swój sens.

Offline michał81

« Odpowiedź #1757 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 11:52:51 »
(w "Punisherze" też pomieszali kolejność, ale numeracja naszych tomów idzie normalnie)
W Punisherze nie pomieszali kolejności. Tam zeszyty serii są wydane po kolei. Kiedy kończy się normalna seria są serie poboczne Ennisa, potem vol. 2 i na koniec one-shoty. W DD namieszali z kolejnością wydawania, bo zaczęli wydawanie nie od pierwszych zeszytów jak w przypadku Punishera.

Offline Maragast

« Odpowiedź #1758 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 12:34:37 »
W Daredevilu zaczęli od pierwszych zeszytów Bendisa.

Offline laf

« Odpowiedź #1759 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 12:44:26 »
W Daredevilu zaczęli od pierwszych zeszytów Bendisa.
Ale nie od pierwszych zeszytów nowego woluminu.

Offline laf

« Odpowiedź #1760 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 09:25:58 »
Tom nr 28 "Legendy" jest dostępny od tygodnia i radzę spieszyć się z jego zakupem. Jest to drugi po Kryzysie na Nieskończonych Ziemiach doroczny event DC (z roku 1986). Hachette świetnie ogarnia całe to wydarzenie i w przyszłości zaserwuje nam sporo tie-inów i spin-offów. Poniżej chronologia całego eventu wraz z pogrubionymi zeszytami, które (z dużym prawdopodobieństwem) znajdą się w kolekcji:

1. Batman #401 Tom 28 "Legendy"
2. Detective Comics #568 Tom 28 "Legendy"
3. Legends #1 Tom 28 "Legendy"
4. Green Lantern Corps #207
5. Legends #2 Tom 28 "Legendy"
6. Cosmic Boy #1
7. Justice League of America #258 Tom ? "Justice League of America: Endings & Beginnings"
8. Secret Origins (Volume 2) #10
9. Firestorm (Volume 2) #55
10. Legends #3 Tom 28 "Legendy"
11. Cosmic Boy #2
12. Justice League of America #259 Tom ? "Justice League of America: Endings & Beginnings"
13. Firestorm (Volume 2) #56
14. Blue Beetle (Volume 6) #9
15. Legends #4 Tom 28 "Legendy"
16. Warlord #114
17. Cosmic Boy #3
18. Justice League of America #260 Tom ? "Justice League of America: Endings & Beginnings"
19. Blue Beetle (Volume 6) #10
20. Warlord #115
21. Superman (Volume 2) #3 Tom ? "Superman: The Legend Reborn"
22. Adventures of Superman #426 Tom ? "Superman: The Legend Reborn"
23. Action Comics #586 Tom ? "Superman: The Legend Reborn"
24. Legends #5 Tom 28 "Legendy"
25. Cosmic Boy #4
26. Justice League of America #261 Tom ? "Justice League of America: Endings & Beginnings"
27. Legends #6 Tom 28 "Legendy"
28. Secret Origins (Volume 2) #14 Tom ? "Suicide Squad: Trial by Fire"

Poza tym w tomie "Justice League of America: Endings & Beginnings" dostajemy uformowanie nowej drużyny Ligi Sprawiedliwości (a także debiut Maxwella Lorda), która powstała po wydarzeniach opisanych w Legendach, a w tomie "Suicide Squad: Trial by Fire" dostajemy dalsze przygody (pierwszy TPB) nowoutworzonej grupy.

Poza tym Legendy przyczyniły się do rebootów ważnych serii DC, w tym Flash vol. 2 (oczywiście z Wallym Westem) i Wonder Woman vol. 2, której pierwszy TPB (zeszyty #1-7 "Bogowie i śmiertelnicy) prawdopodobnie również dostaniemy w tej kolekcji

Jak widać Legendy to kolejny po Nieskończonym Kryzysie świetnie ogarnięty event. Hail Hachette  :)

Offline eridraven

« Odpowiedź #1761 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 10:24:19 »

Jak widać Legendy to kolejny po Nieskończonym Kryzysie świetnie ogarnięty event. Hail Hachette  :)

Ja bym raczej chwalił tu redaktora kolekcji, Nicka Johnsa, który ogarnia te tematy i pisze najlepsze dodatki w dotychczasowych kolekcjach od Hachette.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1762 dnia: Nd, 11 Wrzesień 2022, 15:26:20 »
Kolejne nr w UK:

46 - Booster Gold: The Big Fall
47 - Superman for All Seasons
48 - Gotham Central: Soft Targets

Offline Kandor

« Odpowiedź #1763 dnia: Nd, 11 Wrzesień 2022, 15:45:24 »
No, trudno (o ile wyjdą u nas, choć to chyba pewne), niech będą ;-D. GC - nie miałem przyjemności, słyszałem, oczywiście, wiele dobrego - must have. BG - coś ostatnio nawet DC wydało nowego w USA (z Tedem Kordem chyba nawet) - miałem kiedyś tę historię w ramach czarno-białego wydania Showcase Presents (niestety sprzedałem dekadę temu ponad). "Superman: For all Seasons" - paru maniaków będzie narzekać, że to powtórka bo Egmont wydał (nie inaczej z GC), ale nie dało się zauważyć, że ostatnimi czasy wiele osób wypytywało się o nowe wydanie tego komiksu, a swego czasu TK narzekał, że jak pierwszy raz to wydali (pamiętacie, wtedy bardzo mało wydawali komiksów w twardej oprawie, nawet Batmany szły na miękko, to było w ramach Mistrzów Komiksu Deluxe), to wręcz im to zalegało w magazynie przez kilka lat, jednak to było wtedy, czas płynie nieubłaganie :-)

Są już jakieś okładki? Tylko informacja? Na stronce https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/ projekty okładek jeszcze się nie pojawiły.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Wrzesień 2022, 15:48:11 wysłana przez Kandor »

Offline Kyms

« Odpowiedź #1764 dnia: Nd, 11 Wrzesień 2022, 18:54:14 »
Kolejne nr w UK:

46 - Booster Gold: The Big Fall
47 - Superman for All Seasons
48 - Gotham Central: Soft Targets
Trzymam kciuki z Boostera u nas. W końcu doczekalibyśmy solo komiksu o nim w polskim przekładzie.

Dziś przeczytałem 28 tom kolekcji. Nie mogę zgodzić się z postawioną opinią we wstępie, że "Legendy" wypadają blado w porównaniu do "Kryzys na Nieskończonych Ziemiach". Jest całkiem sporo "za", aby uznać komiks przynajmniej za dobry lub przyzwoity. Obronne przykłady zebrałem do materiału, zainteresowanych zapraszam do obejrzenia  :)
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Buc

« Odpowiedź #1765 dnia: Pn, 12 Wrzesień 2022, 15:49:27 »
Ostatnio zrobiłem sobie mini maraton, mini bo złożony tylko z trzech komiksów kolekcji ale czytanych pod rząd. Wybrałem bez większego planu "Legenda Hawkmana", "Projekt Omac" i "Starmana" i muszę przyznać, że naprawdę jestem zadowolony, iż zdecydowałem się na prenumeratę. Trafiły mi się dwa bardzo dobre komiksy ( Hawkman i Omac ) oraz jeden wyśmienity ( Starman ). Można wiele zarzucić takim kolekcjom, mają oczywiste wady ale gdyby nie ta forma wydawnicza jestem przekonany, że nigdy bym po te tytuły w oryginale nie sięgnął. Trzymam kciuki aby kolekcja przetrwała do końca i liczę na jeszcze więcej takich pozytywnych zaskoczeń.       

Offline Kyms

« Odpowiedź #1766 dnia: Pn, 12 Wrzesień 2022, 17:25:07 »
Ostatnio zrobiłem sobie mini maraton, mini bo złożony tylko z trzech komiksów kolekcji ale czytanych pod rząd. Wybrałem bez większego planu "Legenda Hawkmana", "Projekt Omac" i "Starmana" i muszę przyznać, że naprawdę jestem zadowolony, iż zdecydowałem się na prenumeratę. Trafiły mi się dwa bardzo dobre komiksy ( Hawkman i Omac ) oraz jeden wyśmienity ( Starman ). Można wiele zarzucić takim kolekcjom, mają oczywiste wady ale gdyby nie ta forma wydawnicza jestem przekonany, że nigdy bym po te tytuły w oryginale nie sięgnął. Trzymam kciuki aby kolekcja przetrwała do końca i liczę na jeszcze więcej takich pozytywnych zaskoczeń.     
Zaletą takich kolekcji jest wydawanie starszych, mniej popularnych pozycji, które są świetne i urozmaicające superbohaterszczyznę.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1767 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 22:59:24 »
No, trudno (o ile wyjdą u nas, choć to chyba pewne), niech będą ;-D. GC - nie miałem przyjemności, słyszałem, oczywiście, wiele dobrego - must have. BG - coś ostatnio nawet DC wydało nowego w USA (z Tedem Kordem chyba nawet) - miałem kiedyś tę historię w ramach czarno-białego wydania Showcase Presents (niestety sprzedałem dekadę temu ponad). "Superman: For all Seasons" - paru maniaków będzie narzekać, że to powtórka bo Egmont wydał (nie inaczej z GC), ale nie dało się zauważyć, że ostatnimi czasy wiele osób wypytywało się o nowe wydanie tego komiksu, a swego czasu TK narzekał, że jak pierwszy raz to wydali (pamiętacie, wtedy bardzo mało wydawali komiksów w twardej oprawie, nawet Batmany szły na miękko, to było w ramach Mistrzów Komiksu Deluxe), to wręcz im to zalegało w magazynie przez kilka lat, jednak to było wtedy, czas płynie nieubłaganie :-)

Są już jakieś okładki? Tylko informacja? Na stronce https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/ projekty okładek jeszcze się nie pojawiły.

Projekty i opisy już się pojawiły. Booster Gold ma prawie 300 stron :D

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #1768 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 23:34:23 »
Czy na wydanie tego albumu możemy liczyć w ramach polskiej wersji kolekcji?

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1769 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 23:40:20 »
Czy na wydanie tego albumu możemy liczyć w ramach polskiej wersji kolekcji?

Też mnie to ciekawi.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker