Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 814793 razy)

Offline psychoszoku

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1470 dnia: Pt, 15 Kwiecień 2022, 09:55:57 »
Chciałbym jeszcze wrócić do tomu 17 JLA Nowy Porządek Świata. Wszak z powodu opóźnień Hachette w moim przypadku jest to ostatni tom, który otrzymałem.

Generalnie słyszałem dużo dobrego o runie JLA Granta Morrisona, który jest wydany w całości przez Egmont. Także przeszukując Internet poprzez hasła "Best Justice Leauge run" bardzo często zajmuje on topowe pozycje.
Ligę Sprawiedliwości Scotta Snydera, która bardzo mi się spodobała, użytkownicy Reditta porównywali też do JLA Morrisona, twierdząc że Scott dużo się nim inspirował.
Z tych powodów bardzo wyczekiwałem tego tomu w kolekcji BiZ.

Jednak lektura tego dzieła zupełnie mnie nie porwała...w dodatku najpierw Superman ma fryzurę mulet (lata 90, okej, ale nie spodziewałem się tego), a potem jest nagle jakimś niebieskim hologramem, co dla nowego czytelnika jest zupełnie niezrozumiałe. Pewnie jakaś historia w innej serii, jednak ja nie mam pojęcia skąd się to wzięło.

Generalnie nosiłem się z zamiarem zakupu całości od Egmontu. Dobrze, że dałem sobie czas aż dostanę to w kolekcji. Sprawdziwszy z czym to się je, odechciało mi się kupować dalszych części tego runu.

Moje pytanie do Was, czy kolejne tomy JLA Morrisona były lepsze czy to ten sam poziom? Jak nie podszedł mi pierwszy tom to i kolejne raczej mi nie podejdą?

Offline xanar

« Odpowiedź #1471 dnia: Pt, 15 Kwiecień 2022, 10:14:11 »
Daj sobie spokój, a ten Superman to jeszcze czerwony był  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1472 dnia: Pt, 15 Kwiecień 2022, 11:05:10 »
Moje pytanie do Was, czy kolejne tomy JLA Morrisona były lepsze czy to ten sam poziom? Jak nie podszedł mi pierwszy tom to i kolejne raczej mi nie podejdą?
Rysunkowo nic się nie zmienia. To cały czas stylistyka lat 90-ych: pompowane mięśnie, oczojebne kolorki, akrobatyka i wybuchy.

Fabularnie jest lekko urozmaicone. Nowy Porządek Świata to początek runu Morrisona i minie chwila nim poczuje się swobodnie z tymi bohaterami. Będzie trochę humoru, trochę historii bardziej na luzie, bardziej tradycyjni przeciwnicy tzn. po prostu super siła plus super wytrzymałość. Ale to jednak cały czas Morrison, więc momentami to naprawdę feeria niekonwencjonalnych pomysłów.

Niestety to nie jest prawda, że jeśli czytasz cały run to dostajesz jakąś "całą historię". Superman staje się energią, przestaje być energią, w Lidze pojawia się ktoś zupełnie z kapelusza, nagle akcja staje się częścią wielkiego eventu DC One Million, za chwilę już nią nie jest, itd. Nawet czytając całość dużo jest momentów wyrwania historii z czegoś innego. Jeśli nie jesteś fanem Morrisona i nie czujesz przymusu znajomości wszystkiego to lepszym rozwiązaniem mogą być historie z BiZ, gdzie pewnie dziury fabularne zostaną wyjaśnione w dodatkach a Egmont niczego takiego nie zapewnia.
Batman returns
his books to the library

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1473 dnia: Pt, 15 Kwiecień 2022, 11:08:37 »
Moim zdaniem jeśli pierwszy tom Ci nie podszedł to nie warto iść w ten cykl dalej. W moim odczuciu ten pierwszy był najbardziej przystępny. Mi się kiedyś spodobał i postanowiłem kupić drugi, który mnie totalnie zniechęcił. Nie kontynuowałem już zbierania serii.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline xanar

« Odpowiedź #1474 dnia: Pt, 15 Kwiecień 2022, 11:13:36 »
Ten pierwszy jest najlepszy, dla mnie to strasznie nierówny ten run jest, czasami jest jest spoko a innym razem strasznie mnie męczyło czytanie tego
Spoiler: PokażUkryj
Tam jest taki złol na płyty cd, ale nawet przez chwilę nie miałem poczucia, że on jest zagrożeniem dla kogokolwiek
. Ostatnio czytałem Multiversity i mi się podobało.
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Kwiecień 2022, 11:15:55 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1475 dnia: Pt, 15 Kwiecień 2022, 13:27:43 »
Jak wrażenia po Starmanie? Brać czy odpuszczać?

Jak na origin z dawniejszych czasów to czyta się to całkiem interesująco po tych trzech zeszytach. Sprawnie i ciekawie nakreślono relacje ojciec-syn-brat oraz bohater-miasto-arcywróg. Mi się podoba, czytam dalej. Tylko szata graficzna jest specyficzna - ja się przemogłem, pytanie czy ty dasz radę.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1476 dnia: Pt, 15 Kwiecień 2022, 14:37:10 »
Ja bym ten tom odpuścił. To pierwsze kilka zeszytów długiego runu, które  jedynie nakreślają bohaterów, relacje między nimi czy przyszłe wydarzenia.

Lepiej zainwestować w wydanie obcojęzyczne bo jako całość zdecydowanie polecam.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1477 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 12:53:30 »
O dziwo dostałem dzisiaj przesyłkę z tomami 20-21 mimo tego że poprzednia była w zeszły poniedziałek ;)

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #1478 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 13:07:02 »
A ja nawet 18-19 wciąż nie mam  :'(

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #1479 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 13:05:34 »
Wiadomo co będzie 22 i 23?

Offline michał81

« Odpowiedź #1480 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 13:07:19 »
Wiadomo co będzie 22 i 23?
Na pewno nie Wojna z Korpusem Sinestro ;)

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1481 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 13:43:09 »
O dziwo dostałem dzisiaj przesyłkę z tomami 20-21 mimo tego że poprzednia była w zeszły poniedziałek ;)

Jakie zapowiedzi na końcu ?
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Arne

« Odpowiedź #1482 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 14:08:49 »
Było wrzucone już 4 strony temu:
Nieskończony Kryzys tom 2
I Batman: Nieopowiedziane historie

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1483 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 14:23:33 »
Aa. Faktycznie. Myślałem że chodzi o kolejne tomy.

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #1484 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 15:24:16 »
Pierwszy będzie w maju