Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744309 razy)

Offline Maragast

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1425 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 15:03:21 »
Przykład pierwszy z brzegu:
39 - House of M
166 - Avengers: Galactic Storm, Part 1

albo i drugi:
105 - Avengers vs. X-Men, Part 1
107 - The Avengers: Kree-Skrull War

Akurat te eventy nie mają ze sobą nic wspólnego i nie ma większego znaczenia co się przeczyta jako pierwsze.
Chodzi bardziej o te eventy, które mają jakąś podbudowę i jedne wpływają na drugie
A akurat te główne eventy w WKKM szły chronologicznie:
- upadek Avengers wydano przed Rodem M
- Planetę Hulka wydano przed Wielką Wojną Hulka
- Wojnę Domową wydano przed Tajną Inwazją
- Tajną Inwazję wydano przed Oblężeniem.

I tak bym chciał by wydawano BiZDC:
- Emerald Twilight przed Godziną Zero
- całe Odliczanie do Nieskończonego Kryzysu przed samym kryzysem
itp.

Jeśli masz problemy z kolejnością, to co powiesz na to, że u nas najpierw wydano Blackest Night a dopiero teraz Egmont wydaje SCW? Albo że Daredevila też zaczęli od środka. Zgadzam się jednak, że tu mamy chyba najsłabiej rozplanowaną chronologię. Sam bym chciał, by Superman Poświęcenie był już, teraz bo dzieje się po środku Projektu Omac A tu lipa. W Wkkm przynajmniej eventy szły chronologicznie.

Moim zdaniem akurat wydawanie samej Najczarniejszej Nocy nie miało najmniejszego sensu - obojętnie czy przed czy po SCW. Uważam, że czytanie samej głównej serii Najczarniejszej Nocy bez serii Green Lantern Johnsa i Green Lantern Corps nie ma żadnego sensu. Każdy kto to przeczyta w całości zgodzi się ze mną.

A wydawanie Daredevila wcale nie było od środka - zaczęli od runu Bendisa i Brubakera, które łączą się ze sobą - to jest początek aktualnego runu więc początek. Run Millera można czytać niezależnie i też można go traktować jako początek osobnej historii.
To trochę tak jak te przykłady z WKKM - Galaktyczną burzę można przeczytać po Rodzie M  bo te eventy nie mają ze sobą nic wspólnego - tak samo można przeczytać najpierw Daredevila Bendisa i Brubakera, a dopiero potem Millera bo to są zupełnie oddzielne historie.
Dalej - to trochę tak samo jak z tym, że Hashette wydało najpierw Planetę Hulka, a potem wielką Wojnę Hulka - tak samo Egmont wydał najpierw Bendisa, a potem Brubakera - tu jest wszystko po kolei.

Ale już w BiZDC jest to kompletnie pomieszane - wydać Najpierw Godzinę Zero, a dopiero potem Szmaragdowy Zmierzch to tak jak w WKKM by puścić najpierw Wielką Wojnę Hulka, a potem Planetę Hulka albo jakby Egmont najpierw wydał Daredevila Brubakera, a dopiero potem Bendisa.

Mi chodzi o to, że KnNZ kasował alternatywne Ziemię, a GZ pokasowała alternatywne linie czasowe. I w tym są te eventy podobne - czyszczą DC.

No nie bardzo tak jest.
Te alternatywne linie czasowe powstają właśnie w wyniku Godziny Zero - to działanie Paralaxa powoduje, że pojawiają się postacie z przeszłości i przyszłości. Godzina Zero sama tworzy anomalie czasu i potem je usuwa - ten event nie sprząta nic co byłoby przed nim.
Serio - przeczytaj sobie translacje, a dopiero potem się wypowiadaj.

Offline xanar

« Odpowiedź #1426 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 18:33:11 »
Ja to pisałem do Bazyla.

A Secret Wars I (Tom 1 -26) to niegłówny event, czy się nie liczy po za stary ? Bo jak Planeta Hulka (Tom 1- 23) główny to coś się nie zgadza.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Maragast

« Odpowiedź #1427 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 22:17:56 »
Bardziej chodziło o to, że te starsze eventy nie wpływają aż tak na całe Uniwersum jak te późniejsze i dlatego te starsze eventy można sobie czytać w dowolnym miejscu.
Wojna Domowa, Tajna Inwazja, Oblężenie - tu jeden event wpływał na całe uniwersum i wprowadzał konkretne zmiany, które prowadziły do kolejnych eventów.
Planeta Hulka prowadziła do Wielkiej Wojny Hulka.
A do czego prowadziły pierwsze Tajne Wojny? Do niczego więc można to czytać obojętnie w którym miejscu.

Offline xanar

« Odpowiedź #1428 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 22:32:44 »
Zasadniczo to te wszystkie eventy można pominąć jak się nie czyta regularnych serii, one mają czas działania z "miesiąc" np. ujawnianie tożsamości Spidera, ile to potrwało, w sumie to chodzi o to, żeby wszystko się zmieniało a jednocześnie pozostało takie samo.
W Secret Wars pojawił się czarny kostium Spidera i to miało miało/ma znaczenie po dzień dzisiejszy :), także licz się ze słowami :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kadet

« Odpowiedź #1429 dnia: Nd, 03 Kwiecień 2022, 12:22:27 »
Serio - przeczytaj sobie translacje, a dopiero potem się wypowiadaj.

Albo raczej: kup legalnie oryginalne komiksy, aby nie brać za darmo czegoś, nad czym pracowało dużo ludzi.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline adiwax

« Odpowiedź #1430 dnia: Pn, 04 Kwiecień 2022, 11:57:00 »
Witam , dotarły kolejne tomy oto i one  :o ;D

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1431 dnia: Pn, 04 Kwiecień 2022, 12:12:42 »
Na Batmana się skuszę

Offline laf

« Odpowiedź #1432 dnia: Pn, 04 Kwiecień 2022, 12:18:52 »
Bazyl, poprosimy o aktualizację Twojej rozpiski.

Na Batmana się skuszę
To faktycznie może być ciekawy tom  :). Przypominam, że poza główną historią zawarto w nim również m.in. pierwsze pojawienie się Batmana w zeszycie Detective Comics #27. Jeśli ktoś nie dorwał tego w wydaniu WKKDC to teraz jest idealna okazja.
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Kwiecień 2022, 12:23:37 wysłana przez laf »

Offline Arne

« Odpowiedź #1433 dnia: Pn, 04 Kwiecień 2022, 12:53:20 »
Tak się cieszyłem, że prenumerata dotarła do mnie tym razem szybciej , bo w zeszły piątek( trzy tygodnie po poprzedniej przesyłce), a tu widzę, że inni są już o jedną przesyłkę do przodu☹️

Offline SawiK

« Odpowiedź #1434 dnia: Pn, 04 Kwiecień 2022, 14:39:33 »
To Batman Neala Adamsa ?😳

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1435 dnia: Pn, 04 Kwiecień 2022, 14:53:13 »
Coś mi się zdaje, że raczej ta pozycja:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Untold_Legend_of_the_Batman

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1436 dnia: Pn, 04 Kwiecień 2022, 16:36:53 »
@UP
Czyli tak - scenariusz Len Wein, rysunki to trochę Byrne'a, reszta Aparo, czas powstania przełom lat 70-tych i 80-tych. Historia nie tak daleko od KnNZ i tego co pisał Miller. Może być naprawdę ciekawie, ale z takimi klasykami to różnie bywa. Oczywiście kupię ale co do treści to się nie mogę wypowiedzieć przed lekturą.

Ktoś przypomni jakie dodatkowe zeszyty będą w dwóch tomach Kolekcji z Infinite Crisis względem Egmontu? Bo nie wiem czy opłaca się dokupować, a tego DC Deluxe nikt mi za 80 zł nie odkupi.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #1437 dnia: Wt, 05 Kwiecień 2022, 11:48:12 »
Tak się cieszyłem, że prenumerata dotarła do mnie tym razem szybciej , bo w zeszły piątek( trzy tygodnie po poprzedniej przesyłce), a tu widzę, że inni są już o jedną przesyłkę do przodu☹️
Ja też się cieszyłem, że może nadganiają, bo też dostałem w piątek. Również jestem o jedną przesyłkę do tyłu, tak jak i Ty...  ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #1438 dnia: Wt, 05 Kwiecień 2022, 13:05:11 »

Ja też się cieszyłem, że może nadganiają, bo też dostałem w piątek. Również jestem o jedną przesyłkę do tyłu, tak jak i Ty...  ;)

Widzę, że u Hachette bez zmian.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1439 dnia: Wt, 05 Kwiecień 2022, 18:25:42 »
@UP
Przynajmniej nie opòźniają premier jak niektórzy.