Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 811488 razy)

Offline michał81

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1410 dnia: So, 12 Marzec 2022, 10:00:44 »
Dwa tomy Ptaków Nocy kupiłem i mam. Leżą na kupce wstydu i jeszcze nie odpakowałem. Ale wątpię czy przebiją bardzo fajną Żądzę Krwi.

Myślę, że byś inaczej pisał, gdyby choć fragment serii Ptaków Nocy wyszedł w jakieś kolekcji.

Co do Żądzy Krwi to bardzo solidna pozycja, ale nie ma co się dziwić, w końcu scenarzystą jest Greg Rucka. I jeśli ci się podobała to sięgnij po Stumptown.

Ciekawostka, to wydanie otrzymało ostatnio nowe wydanie z taką okładką
« Ostatnia zmiana: So, 12 Marzec 2022, 10:06:01 wysłana przez michał81 »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1411 dnia: So, 12 Marzec 2022, 12:37:29 »
Ta okladka by mnie bardziej odstraszyla niz zachecila  i gdyby nie napis to bym sie nie skapnal ze to Huntress..

Offline michał81

« Odpowiedź #1412 dnia: So, 12 Marzec 2022, 15:02:34 »
Ta okladka by mnie bardziej odstraszyla niz zachecila  i gdyby nie napis to bym sie nie skapnal ze to Huntress..
To jest seria okładek filmowych.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1413 dnia: So, 12 Marzec 2022, 16:20:36 »
A według mnie całkiem fajna.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1414 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 17:35:46 »
Green Arrow Lemiera był niezły, ale Longbow Hunters są o wiele lepsi i dziwne, że jeszcze tego nikt tu nie napisał. Świetne rysunki wyglądające czasem jak szkice, czasem jak malunki akwarelą. Plus zbliżenia, symbolika, sceny nagości :) wspaniałe przedruki okładek z obwolut. Walki mogły by być lepiej pokazane, niż ten slide show, ale nie jest źle.

No i sama fabuła przedstawiająca nam Shado, oraz Oliver już mocno dojrzały, przeżywający swoje problemy i rozterki. Świetna robota. Jeśli was sama koncepcja Green Arrowa nie odrzuca, to komiks jest do przeczytania jak najbardziej.

I jeśli już się chce odświeżać originy, to trzeba to robić właśnie tak - kilka szybkich plansz i wracamy do akcji. A nie rozwlekać to do 6 zeszytów o niczym, jak zrobił to Rucka w WW Rok Pierwszy. Wyszedł chyba najgorszy premierowy :) :D tom z dotychczas wydanych w Kolekcji.

No i dopiero teraz zauważyłem, że wydawnictwo dało na okładce jako tytuł serii - Wielka Kolekcja Komiksów DC, Bohaterowie i Złoczyńcy. A we wstępach używają tylko sformułowania Wielka Kolekcja Komiksów DC. Czyli powtarzają nazwę serii Eaglemoss, co dla niektórych może być mylące.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1415 dnia: Pt, 18 Marzec 2022, 09:05:32 »
  unboxing i prezentacja najnowszego tomu kupionego w kiosku
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Maragast

« Odpowiedź #1416 dnia: Wt, 29 Marzec 2022, 16:43:51 »
Podano kolejne tomy w brytyjskiej kolekcji: https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/

I znowu nie ma nic z Odliczania do Nieskończonego Kryzysu - kolejność tomów jest po prostu koszmarna w tej kolekcji. Do tego pierwszy tom Czarnego Pierścienia z Lexem ma numer 22 i aż do 36 numeru nie ma tomu drugiego. Tak samo Godzina Zero wychodzi przed Szmaragdowym Zmierzchem - gościa, który ustawia kolejność poszczególnych tomów powinni ukrzyżować, spalić żywcem, obedrzeć ze skóry, ugotować żywcem, nasadzić na bambus i nabić na pal. Po prostu dramat.

Za to ogromne plusy za Skład tomu z Godziną Zero - oryginalne wydane DC nie zawiera Epilogu (czyli zeszytu Green Lantern 0), a tu ten zeszyt będzie - gdyby Egmont to wydał to by wydał bez tego zeszytu epilogu bo DC tak wydało ten event ale Hashette zrobiło poprawne wydanie i za to należą im się brawa.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1417 dnia: Wt, 29 Marzec 2022, 17:31:08 »
10 lat zajęło ci dojście do wniosku, że Hachette należą się brawa? Oczywiście że się należą od pierwszego numeru pierwszej Kolekcji i to ogromne.

Sam się nie mogę doczekać Godziny Zero. Napaliłem się na ten komiks dawno temu, gdy MarvelArek pisał o nim na Kartkach ze Stali. Zresztą to jest logiczna kontynuacja KnNZ, której Egmont nie kwapił się wydać.

Offline Maragast

« Odpowiedź #1418 dnia: Wt, 29 Marzec 2022, 18:54:23 »
Panie Bazyliszek czytaj Pan ze zrozumieniem - brawa za układ zeszytów w Godzinie Zero.
I nie czytaj Pan wybiórczo bo chwilę wcześniej zrypałem Hashette za całkowicie spieprzoną kolejność tych tomów - to tak jakby ktoś z Hashette rozrzucił te tomy na podłodze i pozbierał je na chybił trafił - w ten sposób powstała kolejność tomów tej kolekcji.

Sam się nie mogę doczekać Godziny Zero. Napaliłem się na ten komiks dawno temu, gdy MarvelArek pisał o nim na Kartkach ze Stali. Zresztą to jest logiczna kontynuacja KnNZ, której Egmont nie kwapił się wydać.

I znowu piszesz bzdury - Godzina Zero to NIE JEST żadna logiczna kontynuacja KnNZ. Godzina Zero to po prostu kolejny event DC, który NIE nawiązuje w żaden sposób do KnNZ.
Godzina Zero kontynuuje wątki Emerald Twilight (Hal - Paralax) i eventu Armageddon 2001 (postacie Waverider i Extant).

Może zanim to wyjdzie w kolekcji to czytnij sobie translacje by nie pisać więcej bzdur - w translacji przynajmniej kolejność jest właściwa bo najpierw masz Szmaragdowy Zmierzch, potem Nowy Świt i dopiero Godzinę Zero.

Offline Adolf

« Odpowiedź #1419 dnia: Śr, 30 Marzec 2022, 05:50:53 »
10 lat zajęło ci dojście do wniosku, że Hachette należą się brawa? Oczywiście że się należą od pierwszego numeru pierwszej Kolekcji i to ogromne.

Tej, ja to się nie lubię czepiać, ale masz takie zaczepne komentarze. W sumie też czasem mi się zdarza. A skoro prowokujesz, to muszę Ci napisać jak bardzo się nie zgadzam z Twoją opinią. Bo chcesz by jakieś badziewne Hachette zgarniało brawa, a to przecież edytorzy z Panini, którzy układali kolekcję zasłużyli na medal, a nie jakiś szemrany wydawca. Panini dla europejskiego rynku komiksu zrobiło bardzo wiele. I do szczęścia mi brakuje tylko ich polskiego oddziału komiksowego.

Offline laf

« Odpowiedź #1420 dnia: Śr, 30 Marzec 2022, 11:08:53 »
Podano kolejne tomy w brytyjskiej kolekcji: https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/
32. Untold Legend of Batman
Rozbudowane początki Batmana z całym mnóstwem najprzeróżniejszych super-bat-złoli z rysunkami niezrównanego Johna Byrne'a (zdecydowanie bardziej cenię go za rysunki niż scenariusze). Dostajem tutaj również początki innych postaci ważnych w bat-mitologii: Alfreda, Robina, Jokera czy Two-Face'a. Dodatkowo dostajemy parę historyjek z różnych wydań Detective Comics, które opisują genezę Batmana, w tym ikoniczną pierwszą opowieść o Batmanie z Detective Comics #27. Prawie całość to debiut na naszym rynku. Wyjątek stanowi wspomniana opowieść z DC #27, która była w WKKDC t. 1. Problemem może być fakt, że po KnNZ wszystko zostało zresetowane i opowiedziane na nowo (m.in. w Batman: Rok pierwszy, Robin: Rok pierwszy czy Człowiek, który się śmieje). Niemniej jednak tom warty zakupu i dla fanów Batmana to bezwzględny must have. A poza tym ... to Batman.

33. Wonder Woman: Gods of Gotham
Ares znowu szaleje i tym razem obdarza różnych szwarccharakterów boskimi mocami, aby siali zamęt w Gotham. W ich powstrzymaniu Wonder Woman pomagają m.in. Batman, Nightwing, Artemida, Huntress i Donna Troy. Zawsze lubiłem tą historię (chociaż trzeba przyznać, że jest trochę przegadana) i traktuję ją jako swoistą kontynuację początków odświeżonej Wonder Woman z historii "Bogowie i śmiertelnicy". Dodatkowo dostajemy one-shot "Hiketeja" (z gościnnym występem Batmana) autorstwa Grega Rucki. Tutaj z kolei muszę przyznać, że choć czytałem tą opowieść już dwa razy, ciężko jest mi przypomnieć sobie o co w niej chodziło  :(. Niestety ten tom stanowi dubel: historia "Bogowie Gotham" była zawarta w WKKDC t. 27, a Hiketeja w Wonder Woman tom 1 wydanym w ramach DC Deluxe.

34. Birds of Prey: Manhunt (or beginnings)
Ależ to będzie grubasek! Początki formowania się Ptaków Nocy, pierwotnie złożonych tylko z Oracle i Black Canary. Później dołączają do nich Huntress i Catwoman. Błogie lata 90', jedna z pierwszych prac Gary'ego Franka i absolutny debiut na naszym rynku. Bardzo dobry start na zapoznanie się z mało znaną u nas grupą superbohaterek. Ja tam biere  ;D

35. Suicide Squad: Trial by Fire
Początki kolejnej grupy DC, choć tym razem trudno mówić o bohaterach  ;). Po wydarzeniach w albumie Legends, w którym grupa Suicide Squad powstała, tutaj dostajemy ich pierwsze misje. Niestety jest to jedynie początkowy wycinek długoletniego runu Johna Ostrandera, niemniej jednak uważam, że zdecydowanie warto zapoznać się z tymi zeszytami. Trzeba jednak mieć na uwadze kreskę, która niestety trąci myszką. I ponownie absolutny debiut na naszym rynku.

36. Zero Hour: Crisis in Time
Bodajże najważniejszy event lat 90' w uniwersum DC. Dla osób śledzących continuity to zdecydowany must have, ale osoby, które mają w pompce wielkie eventy mogą ten tom sobie odpuścić. Absolutny debiut na naszym rynku.
@Maragast, ten event jest w pewnym sensie powiązany z KnNZ. Takie wyjaśnienie znalazłem na Wiki: "Zero Hour: Crisis in Time! was the follow-up to the Crisis on Infinite Earths limited series. This event served as an opportunity to reconcile continuity problems left unaddressed by Crisis and other problems that had been unintentionally caused by it. In particular, the revised characters of the post-Crisis universe had been rolled out gradually, with DC continuing to feature the old versions until the new versions were launched.".
Ale masz rację, że zdecydowanie bardziej jest to kontynuacja Emerald Twilight. Zakładam, że wcześniej czy później ten event ukaże się w kolekcji  :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Marzec 2022, 11:27:24 wysłana przez laf »

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1421 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 08:19:03 »

Prezentacja najnowszego tomu kupionego w kiosku
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1422 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 10:50:34 »
Mi chodzi o to, że KnNZ kasował alternatywne Ziemię, a GZ pokasowała alternatywne linie czasowe. I w tym są te eventy podobne - czyszczą DC.

Jeśli masz problemy z kolejnością, to co powiesz na to, że u nas najpierw wydano Blackest Night a dopiero teraz Egmont wydaje SCW? Albo że Daredevila też zaczęli od środka. Zgadzam się jednak, że tu mamy chyba najsłabiej rozplanowaną chronologię. Sam bym chciał, by Superman Poświęcenie był już, teraz bo dzieje się po środku Projektu Omac A tu lipa. W Wkkm przynajmniej eventy szły chronologicznie.

Online nori

« Odpowiedź #1423 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 12:27:01 »
Bazyliszek, matko, co Ty za pierdoły znowu wypisujesz? Robiłem chronologie do WKKM: misz-masz totalny. Co swoją drogą w niczym nie przeszkadza, bo większość eventów można czytać spokojnie w różnej kolejności. Egmont zapewne (to domysł) wydał Blackest Night a wydanie kolejnych powiązanych eventów uzależnił od wyników finansowych. Daredevil jest wydawany runami - i nie ma z tym większego problemu, zapewne także o kontynuowaniu serii decydują wyniki finansowe.

Offline xanar

« Odpowiedź #1424 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 14:43:24 »
Hachette za to nie wydaje od środka.  ;D ;D ;D i eventy chronologicznie  ;D ;D ;D

Przykład pierwszy z brzegu:
39 - House of M
166 - Avengers: Galactic Storm, Part 1

albo i drugi:
105 - Avengers vs. X-Men, Part 1
107 - The Avengers: Kree-Skrull War

:D :D :D :D :D :D :D
Twój komiks jest lepszy niż mój