Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sneider

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #660 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 17:40:58 »
Ja dalej nie czaję tego wielkiego problemu z "dublami".

Jak dla mnie to jest w mniejszym stopniu standardowy komiks, a bardziej czasopismo z gadżetem w formie komiksu. Szczególnie po lekturze Supermana Moore'a/Gaimana. Mega fajnie czyta się te teksty na temat historii i kontekstu powstania różnych zeszytów. I fajnie się to kontrastuje z Egmontem który z tych tańszych tytułów nawet okładki wycina.

A jak masz jakąś historię to możesz albo ją sprzedać, albo nie kupować tomu kolekcji.

Kolekcja nie próbuje być zbiorem niepublikowanych wcześniej zeszytów, tylko punktem startu dla laików. Za 20 lat będzie do niej taki sam sentyment jak do Semików dzisiaj. Jak chcecie premierowych historii to może bardziej czasopismo Lego Batman? a jeszcze figurkę dostaniecie.

Offline michał81

« Odpowiedź #661 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 17:55:09 »
Jakby czytelnicy chcieli premierowych historii to by Odrodzenie DC u nas nie zostało zredukowane do serii z Batmanem, Supermanem i Ligą Sprawiedliwości (Flash jest jakimś fenomenem że się trzyma, GL wychodzi bo to Morrison). Ja kolekcji szukałem u siebie w mieście oraz sąsiednim w empiku i jej nie ma. Albo wcale jej nie dostały te empiki, albo był jakiś ograniczony rzut (co jest dziwne bo przy innych startach kolekcji tych pierwszych tomów było nasrane od groma). Zobaczymy czy będą wstanie utrzymać cenę przy obecnych podwyżkach w druku. Finalnie są na straconej pozycji z taką ilością powtórzonych tomów, bo DC nie jest u nas tak popularne. Trzymam kciuki za tych co będą kupować aby mieć kompletną panoramę.
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Sierpień 2021, 17:56:52 wysłana przez michał81 »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #662 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 18:30:14 »
Ja kolekcji szukałem u siebie w mieście oraz sąsiednim w empiku i jej nie ma. Albo wcale jej nie dostały te empiki, albo był jakiś ograniczony rzut (co jest dziwne bo przy innych startach kolekcji tych pierwszych tomów było nasrane od groma).
Przecież możesz sobie zamówić przez ich stronę i ściągnąć za darmo do wybranego empiku.
Batman returns
his books to the library

Offline Geekboy

« Odpowiedź #663 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 18:42:33 »
A tak z innej beczki to pisał ktoś do Haczetu w sprawach dubli?
Ja sobie pozwoliłem i dostałem taka odpowiedz:
''Hej. Dzieki za info.
Czy porównując ofertę uk, zweryfikowałeś ich szczegółową zawartość?
Co do zasady z pozoru duble to tylko cześć tytułów, uzupełnione są premierowymi w Polsce historiami / zeszytami."

Proponując im kilka tytułów w miejsce tych dubli doszliśmy do końca konwersacji:
 ''Ale jasne - dzięki za wiadomość, przesyłam dalej.''

Bo kolekcja DC to produkt na licencji i nie mogą nic zmienić poza kolejnością ukazywania się tomów. Nie bez powodów listy tytułów wyglądają podobnie jak w innych krajach - gdyby każdy mógł sobie zmieniać jak chce bo są "dubelki" to kolekcje na różnych rynkach wyglądałyby inaczej i miałyby inną zawartość...

Gdyby z DC była taka sytuacja jak z Panini, które robiło dla wszystkich oddziałów Hachette kolekcje Marvelowskie razem z dodatkami to mogliby zaproponować alternatywne tytuły oraz zrobić do nich dodatki na życzenie.

Offline michał81

« Odpowiedź #664 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 18:45:17 »
Przecież możesz sobie zamówić przez ich stronę i ściągnąć za darmo do wybranego empiku.
Ale po co mam zamawiać Batmana Kinga, który wiem że jest totalną kupą. Kolejnych tomów też nie ma zamiaru kupować, bo np HQ mam już w swoje kolekcji. Chciałem ocenić fizycznie jak prezentuje się kolekcja, a nie ma takiej możliwości. Kolekcja raczej nie jest powszechnie dostępna.

Offline Lukop

« Odpowiedź #665 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 21:29:54 »
Niekoniecznie. Wydaje mi się, że Empik częściowo odebrał tę możliwość. Próbowałem tak zrobić z Red Skullem i nie było już opcji darmowej dostawy (nawet do salonu) bez subskrypcji Premium. Teraz zrobiłem szybką symulację i to samo z Batmanem. Z kolei inne produkty z działu prasa łapią się do odbioru w salonie za 0zł.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #666 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 23:16:11 »
Liczba tomów SBM 121-128 jest już ograniczona, bo Kolekcja się kończy. Hachette nie zapewni Empikowi dowolnej listy sztuk, bo sami drukują w mniejszej ilości i dostosowane to jest z góry do niższego popytu.

@emedzi 12
Myślałem, ze to jest oczywiste, że @xanar, to już tylko totalny spamer i ja się do jego pustych postów nie będę odnosił. Sam powtórzyłeś wszystkie argumenty, które ja też pisałem o tym, ze nie ma żadnej różnicy między Egmontem a Hachette jeśli chodzi o niektóre praktyki. No i z tymi runami @xanar oczywiście przemilcza całościową Kolekcję o SSoConan czy Transformers. A i Thorgal oraz Star Warsy zawierały znaczną większość materiału.

W ogóle tą Kolekcją Hachette jeszcze raz pokazuje, jaki Egmont jest słaby. Oficjalny Polski przedstawiciel DC nie wydaje komiksów DC, bo mu się to nie opłaca. To po cholerę trzyma ten monopol? Przecież Mucha znów mogłaby nam jakieś tytuły DC podrzucać, a może i inne wydawnictwa by się tematem zainteresowały. A na razie to Hachette musi wydawać komiksy z DC. Szkoda, że nie ma już WKKDC, ale gdyby BiZ miały dobre wyniki, można by wrócić do pomysłu wydania polskiej Kolekcji Batmana, która (nie)wiadomo czemu nie wyszła. Przecież w Hiszpanii to hachettowy Salvat publikuje, czyli materiały by były.

Zatem mimo iż @michał81 wymyśla wymówki by nie kupić (nie poczekam przecież 3 dni na dostawę do Empiku), ja każdego komiksiarza zachęcam do zakupów. Tak możemy wzmocnić nasz rynek i dać znać, że dalej jest zainteresowanie kupowaniem superhero, również z DC. Tylko muszą być to dobre komiksy, a nie tanie słabiaki.
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Sierpień 2021, 23:27:03 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kamiloss

« Odpowiedź #667 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 02:39:16 »
Witajcie. Przyznam się szczerze, że to mój pierwszy post tutaj i ogólnie to dopiero zainteresowałem się ta kolekcją, bo zawsze chciałem zbierać coś z DC. Przeczytałem cały wątek (tak z 20 stron o niczym przy okazji). Doszedłem jednak do wniosku że kupię wybrane tomy, których u nas nie da się kupić lub są w zaporowych cenach.. Np 5 tom kolekcji czy np Ostatni śmiech w cenie 40 zł nie da się kupić. Kupiłem pierwszy tom z ciekawości i jakość całkiem spoko. Co do planowanych tytułów to znalazłem taką odpowiedź na polskiej stronie dysyrybutora:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #668 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 08:42:29 »
@UP
Na podstawie tego co pokazałeś, wychodzi na to, że po 5 tomie, Polska znowu (jak przy WKKM) będzie lecieć listą brytyjską. Co oczywiście ma sens, jeśli brytyjski oddział wspomaga Hachette przy tworzeniu Kolekcji. No ktoś musi, skoro polska filia nie skorzystała ze "świetnych" usług Egmontu TK, który tak "dobrze" opracowywał WKKDC. :)

https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/

Offline laf

« Odpowiedź #669 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 09:46:23 »
Nie wiem czemu Haczet tak wydaje te komiksy - pourywane, powyrywane, obgryzione z każdej strony.  ::)
Skoro znamy już pierwsze dziesięć tomów to wypada pochylić się nad argumentem @xanara, który po części ma rację, ale sprawę bardzo uogólnia i upraszcza.

Urwane (chociaż w tym przypadku bardziej pasuje słowo "rozpoczęte") są tomy: 1, 2, 4, 8. Są to początki runów, które miały już u nas swoją premierę. Oczywiście wielu z nas może mieć pretensje do Hachette, że w ogóle to wydaje, ale takie są prawidła kolekcji, która proponuje przegląd przebogatej twórczości na przestrzeni kliku dekad istnienia DC. Ja nie mam z tym problemów i już wcześniej stwierdziłem, że nie interesują mnie żadne duble i komiksy z okresu Nowe DC i Odrodzenie.

Pozostałe tomy to zdecydowanie pojedyncze historie:
Dla Człowieka, który miał wszystko i inne opowieści o Supermanie. To byłby jeden z najgorętszych numerów w kolekcji, gdyby nie kolejny dubel. Kilka krótkich historii o Człowieku ze Stali autorstwa genialnego Moore'a - jak dla mnie mistrzostwo. Jeśli ktoś nie zaopatrzył się w ten tom z WKKDC to jak najbardziej polecam. Pytanie uzupełniające: czy Egmont potwierdził już wydanie Uniwersum DC według Alana Moore'a w ramach DC Deluxe???
Batman. Co się stało z Krzyżowcem w pelerynie. Kolejny mistrz (tym razem Gaiman) i kolejny dubel, choć dla mnie taki dubel szczęśliwy, bo go nie posiadam  :). Zresztą ten komiks jest dostępny wyłącznie w drugim obiegu, a więc nazywanie go "dublem" jest trochę na wyrost. Klasyczna już opowieść na temat śmierci Batmana. Z miłą chęcią zakupię.
Flash. Odrodzenie. Tym razem fantastyczny Johns i jego niezmordowana wyobraźnia. Jestem krótko po lekturze Najczarniejszej Nocy, dla której zmartwychwstanie Barry'ego Allena było nader istotne, dlatego też czekam na ten tom z niecierpliwością, tak samo zresztą jak na Odrodzenie Hala Jordana  :)
Projekt OMAC. Już wcześniej twierdziłem, że komiksy stanowiące preludium do Nieskończonego Kryzysu to jedna z najlepszych rzeczy w tej kolekcji. Dlatego ten tom również padnie moim łupem  :). Wprawdzie @xanar może narzekać, że to raptem początek większego wydarzenia w uniwersum, że są do tego tie-iny, ale bezsprzecznie tę historię można potraktować jako typowy stand alone.
World's Finest. Mariaż największych bohaterów DC (Superman / Batman) z ich odwiecznymi nemezis (Luthor / Joker), stanowiący hołd pierwszych historii spod szyldu World's Finest ze złotej i srebrnej ery komiksu. Ciekawostka: to na łamach tej pierwotnej serii powstał słynny obrazek, w którym Batman spoliczkował Robina  :). W roli scenarzysty Dave Gibbons, współtwórca Strażników. Taka pojedyncza historia nie jest w kręgu moich zainteresowań, ale na pewno ten komiks stanowi spójną, zamkniętą całość.
Joker. Ostatni śmiech. Nie za wiele mogę napisać o tej historii, bo jej zupełnie nie znam, dlatego z miłą chęcią sięgnę po ten tom. Joker próbujący zjokerować największych łotrów w Gotham - co może się nie udać?  ;)

Tak to się przedstawia, jeśli chodzi o pierwsze 10 tomów. A więc mamy 6 (zamknięte historie) : 4 (urwane historie). Nie jest wcale tak źle. Gorzej jeśli chodzi o duble, tutaj mamy 4 (premiery) : 6 (duble).
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Sierpień 2021, 09:49:09 wysłana przez laf »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #670 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 10:04:13 »
Ten argument "urwanych" historii jest raczej złośliwy i niezbyt trafny. Faktycznie w kolekcjach trafiały się czasem, niespecjalnie często, historie urwane, np. WW: Bogowie i śmiertelnicy w WKKDC, Excalibur w SBM. To wypadkowa pierwszych runów, które nie były planowane do ponownych wydań zbiorczych.

Historie takie jak "Gotham to ja" i wiele innych z góry były pisane z myślą o wydaniach zbiorczych. Dlatego można czytać cały run a można też czytać jeden tom z runu, bo mamy w nim w jakąś zamkniętą historię i resztę sobie odpuścić.

Nie oszukujmy się, że jak przeczytamy cały run to otrzymamy jakąś całość z domkniętymi wszystkimi wątkami, bo tak nie jest.
Batman returns
his books to the library

Offline michał81

« Odpowiedź #671 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 10:15:01 »
Co wy chcecie od xanara? Widać, że posty są pisane w sposób prześmiewczy w kontrze do postów pewnego innego użytkownika tego forum. Wszystko jest wyolbrzymione i napisane na zasadzie "jestem ślepy na argumenty", tak jak pisze posty ten konkretny użytkownik.

Offline LukCook

« Odpowiedź #672 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 10:21:02 »
Co wy chcecie od xanara? Widać, że posty są pisane w sposób prześmiewczy w kontrze do postów pewnego innego użytkownika tego forum. Wszystko jest wyolbrzymione i napisane na zasadzie "jestem ślepy na argumenty", tak jak pisze posty ten konkretny użytkownik.

Widać xanar ma bardzo ciężkie poczucie humoru. Jedno trzeba przyznać, bycie trollem wychodzi mu pierwszorzędnie.

Offline vision2001

« Odpowiedź #673 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 12:13:56 »
Wrzucili listę pierwszych 10 numerów, a tam od #5 do #10 takie tytuły:

EDIT, dopiero zauważyłem post https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/bohaterowie-i-zloczyncy-kolekcja-komiksow-dc/msg145299/#msg145299 :)

Widzę, że wybiórczo kilka tomów (jak będą dostępne w jakimś kiosku czy innym empiku) to wezmę. Dużo mam już po polsku, dużo mam już po angielsku, więc bez sensu zawalać sobie 2 metry panoramy w miejscu, którego i tak nie mam.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Sierpień 2021, 12:20:29 wysłana przez vision2001 »

Online Piterrini

« Odpowiedź #674 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 12:24:23 »
Zobaczcie jeszcze na krótkie opisy na stronie kolekcji:
https://kolekcja-dc.pl/
Mam wrażenie, że to pierwsza "prasowa" kolekcja, która faktycznie uwzględnia nasz rynek przy doborze tytułów czy inaczej - ich kolejności ;)

Dwa słowa co do offtopu - widać że xanar "tylko" kontruje, ale po co? Nie dość że traci swój czas, to zaśmieca forum (nie żeby bez tego było idealnie, ale po co dokładać swoją cegiełkę do "kącika śmieciowego"...).