Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 809711 razy)

adiwax i 24 Gości przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #615 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 13:22:47 »
Jedynie ta zielona końcówka mi się podoba. Reszta to taka dzielona sztucznie segmentami pstrokacizna.
Cieszę się, że już wyrosłem z tego etapu.  ::)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #616 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 13:29:36 »
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Sierpień 2021, 13:33:30 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #617 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 17:32:43 »
   Po drodze z pracy, szybkie zerknięcie na witrynę pobliskiego kiosku i kupione. Jeżeli chodzi o zewnętrze to zdecydowanie najładniejsza kolekcja komiksowa spośród tych dotychczasowych, białe tło i niebieskie wstawki przyjemnie się komponują a na pierwszym planie tytuł i okładka, logotypy zepchnięte gdzieś w głąb i bardzo dobrze, niestety znowu polakierowane są tylko te kolorowe elementy.  W środku w stosunku do tomu od Egmontu znajdziemy dodatkowy Annual czyli jeden zeszyt na plus. Każdy zeszyt przedzielony dwoma okładkami jedną podstawową i jedną będącą wariantem (tutaj autorstwa Tima Sale'a czyli olbrzymi plus, chociaż trochę szkoda że to same ilustracje ja wolę widzieć jak okładka wyglądała rzeczywiście) czyli lepiej niż Egmont, który drukuje wszystko ciurkiem a okładki wrzuca na koniec (o ile wogóle). Tłumaczenie nieco bardziej dosłowne niż w poprzednim wydaniu tak na pierwszy rzut oka i co dosyć zabawne wydaje się, że jego autor obrał sobie za punkt honoru aby zmienić w nim dosłownie wszystko, porównałem kilkanaście dymków i wszystkie się różniły. Ogólna jakość druku w Egmoncie jest odrobinę jaśniej i szczerze mówiąc odrobinę ostrzej, wydanie Hachette wygląda jak najbardziej w porządku, ale punkcik na stronę egmontowej edycji. No i w końcu Hachette po 9 latach zauważyło, że istnieje coś takiego jak spis treści, czyli nareszcie możemy sprawdzić bez problemu jaki zeszyt wyszedł dokładnie w którym roku i miesiącu oraz kto był w ekipie artystycznej. Do tego składana ulotka reklamowa, którą możemy zamienić w plakat, nie podejrzewam żeby ktokolwiek tutaj oklejał mieszkanie plakatami z Batmanem (no może jeden taki nie byłbym zdziwiony w sumie), ale jak będzie taki kaprys to można.           
  Ogólnie już dawno postanowiłem, że prenumeratę będę brał, ale z racji braku miejsca zrobię identycznie jak z kolekcjami Star Wars i Transformers czyli zostawię trochę tomów, tych które mi się najbardziej spodobały a większość sprzedam, ale tak sobie teraz patrzę na ten komiks i coraz bardziej się obawiam, że cały ten misterny plan skończy się tym, że będę upychał 100 tomów gdzieś za szafami.

Offline Crono

« Odpowiedź #618 dnia: Pt, 20 Sierpień 2021, 09:22:00 »

Ogólnie już dawno postanowiłem, że prenumeratę będę brał, ale z racji braku miejsca zrobię identycznie jak z kolekcjami Star Wars i Transformers czyli zostawię trochę tomów, tych które mi się najbardziej spodobały a większość sprzedam, ale tak sobie teraz patrzę na ten komiks i coraz bardziej się obawiam, że cały ten misterny plan skończy się tym, że będę upychał 100 tomów gdzieś za szafami.
Miałem tak samo. Transformery miałem przestać kupować po 26 tomach, a brakuje mi już 9 do pełnej kolekcji tego co do tej pory wyszło. Dzisiaj zamówiłem kolejny tom...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #619 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 10:46:07 »
Wczoraj zaszedłem do pierwszego lepszego Empiku, by sprawdzić o co chodzi z tą dostępnością. Oczywiście to była wroga propaganda, bo normalnie na półce leżały 3 sztuki. Można brać. Potem zaglądałem do Relaya w metrze - też był. Czyli spokojnie "Jestem Gotham" za 15 zł na twardo można kupić.

Offline LukCook

« Odpowiedź #620 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 11:00:01 »
Przyznam, że przełamałem się i pomimo jarmarcznej panoramy, zamówiłem prenumeratę. Patrząc BA to co wychodzi w UK i listę z Hiszpanii ta kolekcja prezentuje się bardzo dobrze. Pierwsza kolekcja wydana w Polsce, której okładki wyglądają naprawdę nieźle (pomijając panoramę).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #621 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 11:07:04 »
Takie jeszcze pytanie. Tak od 9 lat tłuczemy ten format kolekcyjny, 90% komiksów superhero w Polsce ma tą samą wysokość i szerokość. Jak się wam on widzi? W sam raz, za duży, za mały? Przyzwyczailiśmy się do niego i już nie zwracamy uwagi? Nie ma znaczenia? Czy gdyby większośc superhero było formatu DC Deluxe, albo w druga stronę - bardziej zbliżonych do Giganta, to by coś zmieniło?

Offline Marvelek

« Odpowiedź #622 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 11:36:30 »
Wczoraj zaszedłem do pierwszego lepszego Empiku, by sprawdzić o co chodzi z tą dostępnością. Oczywiście to była wroga propaganda, bo normalnie na półce leżały 3 sztuki. Można brać. Potem zaglądałem do Relaya w metrze - też był. Czyli spokojnie "Jestem Gotham" za 15 zł na twardo można kupić.

Ale wiesz, że nie każdy mieszka w Warszawie lub innym dużym mieście?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #623 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 11:42:43 »
Wg TVN 24 i Trzaskowskiego każdy. :)

Zapewniam cię, że w Zamościu w Świecie Prasy i Empiku też pewnie są. Zawsze były.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #624 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 13:23:40 »
Pierwsza kolekcja wydana w Polsce, której okładki wyglądają naprawdę nieźle (pomijając panoramę).
Hm, na rynku wtórnym masa poprzecieranych i "przepalcowanych" WWKM'ów, czarny w miejscu przetarć wygląda bardziej szaro (żeby się nie rozpisywać)... Już widzę za kilka lat te białe okładki nowej kolekcji pokryte różnymi odcieniami szarości :P

Trochę żartuję, a trochę nie - widzę po sobie, że twarde okładki częściej wyciągane "przyciągają" przetarcia. Dlatego też jakiś odsetek kolekcjonerów ładuje i twarde okładki w folię.
Generalnie okładki kioskowych kolekcji w pl źle nie wyglądają, najgorzej chyba WKKDC, gdzie i błędy, i całość z połyskiem, i HC to takie pseudo-HC, ogólnie bardzo "jarmarcznie". A najładniejsze moim zdaniem te osiem z przedłużenia Superbohaterów Marvela ;)
Konkludując - białe okładki wyglądają elegancko (czarne także taki efekt miały, dopóki nie spowszedniały :P ), tyle że subiektywnie - wolałbym aby białe nie były, bo trzeba z nimi ostrożniej się obchodzić.

Offline bibliotekarz

Batman returns
his books to the library

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #626 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 14:38:42 »
Im więcej myślę o tej kolekcji tym bardziej sklaniam sie do jej zbierania. Co do dubli to zarówno DC mieszało w numeracji (np. Flash rok pierwszy bez numeru tomu, efekt Ooza w Action Comics to samo) jak i Egmontu (np. Liga sprawiedliwości w ramach Universum DC nie ma tomu piątego) więc nie będę się martwić ewentualnymi dziurami w numeracjach wydań z Egmontu. Mój ulubiony Kryzys w wersji kolekcyjnej jest bardzo rozbudowany i warty zamiany. DC Deluxe pięknie wyglądają na półce ale czyta się niepraktycznie.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #627 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 15:12:50 »
http://dcmaniak.blogspot.com/2021/08/top-10-tomy-kolekcji-bohaterowie-i.html#more

Thx DCManiak. Świetne opisy nadchodzących premierowych po polsku komiksów. Jakby ktoś jeszcze coś wspomniał o Longbow Hunters byłoby miło.

Cieszy mnie, że zainteresowanie Kolekcją się utrzymuje. Ja wiem, że nie wszystkie te komiksy to superhity, czy musiszmiecie. Bo to jednak już 4 Kolekcja DC. I są duble. Ale to co zostaje, warte jest by jednak całość się w naszym kraju ukazała.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #628 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 15:16:16 »
DC Deluxe pięknie wyglądają na półce ale czyta się niepraktycznie.
Co masz na myśli? :o
Laikowi bym uświadomił, żeby zdejmował obwolutę przed czytaniem, ale laikiem nie jesteś, także nie wiem co masz na myśli...

Co do Ligi Egmontu - tak teraz pomyślałem dlaczego tego tomu Wojna totalna Rok łotrów nie wydano np. w częściach w miękkiej okładce, jako tomy 5 i 6 przykładowo, ew. 5, 6 i 7? Z perspektywy czysto kolekcjonerskiej byłoby lepiej, ale może nie chciano rozciągać serii w czasie, może ciężko byłoby postawić umowny przecinek między tomami, może... No ale to nie w temacie wątku.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #629 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 19:26:20 »
Chodzi mi o obwolutę. Która ładnie wygląda ale podczas czytania trzeba ją gdzieś odłożyć. Poza tym im mniejszy komiks tym wygodniej się czyta.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker