Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 809306 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #570 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:49:36 »
Na pewno kup 1 tom, który za tydzień wróci do kiosków. To jest początek DC Odrodzenie i główna seria o Batmanie, w twardej oprawie, 200 stron, na kredowym papierze, za 15 zł. No lepszego stosunku cena/jakość jeśli chodzi o nowości nie znajdziesz. Sama historia jest niezła. Nie mówię tak o dalszej części pisania Toma Kinga, ale "Jestem Gotham" pozytywnie mnie zaskoczyło, gdy to czytałem.

Jeśli nie masz, albo masz mało pozycji DC z innych serii i wydawnictw, to ja ci radzę byś to brał. Bo będą główne eventy takie jak Infinity Crisis (i to z seriami poprzedzającymi), Kryzys na Nieskończonych Ziemiach, Flashpoint, początek runu Geoffa Jonsa w Green Lanternie, powtórka początku runu Byrne'a z Supermanem, Flash, Wonder Woman. Wiele pozycji powinno się fanom DC spodobać.

Ale jak wspomniał Nori - to już jest kolejna Kolekcja. Ze czwarta z kolei. Zatem nie ma wielu znanych, dobrych i ważnych tytułów, które były włączone w poprzednie. Zatem jeśli będziesz chciał uzupełniać continuum, będziesz musiał dokupywać. Jest jeszcze parę tomów WKKDC na Empik.com. i reszta oczywiście na Allegro, razem z innymi pozycjami DC od Egmontu.

Ja polecam ci tą najnowszą kolekcję RoyalDaniel ze względu na dostępność, cenę i to, że większość komiksów jest przynajmniej dobra, będzie można też zapoznać się ze starszymi i klasycznymi tytułami. Warto.

Offline xanar

« Odpowiedź #571 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:50:57 »
Coś? Może sprecyzuj młodemu padawanowi? Może Batmana Kinga?  ;D
Dokładnie, może być Batman Kinga  ;D Najlepiej wziąć jakąkolwiek jedynkę jak się spodoba to kupić dwójkę.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline RoyalDaniel

« Odpowiedź #572 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 16:45:59 »
Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. Wolałbym mieć kilka historii ale wszystkie tomy od początku do końca w danej historii niż po trochę z każdego. Widzę że i tak nie ma takich serii za bardzo, to może faktycznie zostaję mi nowa prenumerata i potem dokupowanie tomów do tego co będę chciał rozszerzyć. Alternatywa to kupowanie pojedynczych na allegro trochę na ślepo bo nie znam się obecnie na tyle, żeby stwierdzić, że interesuje mnie np. Superman z 1990 roku czy GL z 2002 r.

Offline Cringer

« Odpowiedź #573 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 16:53:47 »
@RoyalDaniel
Myślałeś może o Egmontowych DC Deluxach? Bardzo ładne wydanie, powiększony format, historie od dobrych do bardzo dobrych. Trochę klasyki, trochę nowszych rzeczy. I co ważne, większość to jednotomowe historie.

Offline RoyalDaniel

« Odpowiedź #574 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 17:19:52 »
A ile tomów ma ta seria? Nie za bardzo mogę się połapać na stronie egmont. W opisie serii jest kilkadziesiąt książek a poniżej do zakupu 42.
Nie ma tam żadnej panoramy na grzbietach?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #575 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 17:23:30 »
Taaa - tylko uważaj RoyalDaniel, bo sporo tych DC Deluxe to duble z poprzedniej Wielkiej Kolekcji Komiksów DC.

Ja osobiście najbardziej polubiłem okres swojego rozwoju komiksowego - czasy od Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach do Flashpoint z 2011 i N52. Potem mamy DC Rebirth od 2016. No i oczywiście brązowa Era (i dalsze w przeszłości) sprzed 1985 roku. Poczytaj trochę informacji w necie, może coś ci się rozjaśni.

W ostatnim czasie DC wydało też sporo animacji opartych na swoich komiksach - też można zerknąć, potem porównywać z oryginałami, sprawdzać co ci się podoba, co nie.

Ale 1 tom Kolekcji kup na bank - warto.

Online misiokles

« Odpowiedź #576 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 17:28:47 »
A ile tomów ma ta seria? Nie za bardzo mogę się połapać na stronie egmont. W opisie serii jest kilkadziesiąt książek a poniżej do zakupu 42.
To nie jest seria z odgórnym żałozeniem na konkretną ilość tomów. To seria wiecznie trwająca i wydaje się w niej komiksy w jakiś sposób ważne (mniejsza o klucz doboru). Jak chcesz porównania to Deluxy to odpowiedniki wydań soecjalnych TM-Semic.

Offline Cringer

« Odpowiedź #577 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 19:58:38 »
Panoramy tu na szczęście nie ma. Ilość tomów i kolejność czytania jest dowolna. Nie ma tu żadnego klucza. Nie licząc tomów które mają numerki i stanowią serię (np Catwoman tom 1).
https://egmont.pl/seria/DC-DELUXE,s,625688
Tyle że troszkę prawdy się kryje w poniższym cytacie.
Taaa - tylko uważaj RoyalDaniel, bo sporo tych DC Deluxe to duble z poprzedniej Wielkiej Kolekcji Komiksów DC.
Ponieważ o ile to Wielkiej Kolekcji Komiksów DC dublowała DC Deluxe, o tyle na te i duble z obecnej kolekcji trzeba uważać. Tylko po co kupować archiwalny numer kolekcji jeśli ten sam komiks można mieć w wersji bez panoramy i w powiększonym formacie? Zgodzę się jednak z Bazylem. Kolekcja na start w świat DC jest fajna. Ale DC Deluxe też.

Offline RoyalDaniel

« Odpowiedź #578 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 20:07:31 »
Może i egzemplarz beż kolekcji większy i fajniejszy, ale czy nie dużo droższy? W prenumeracie wychodzi chyba taniej. I to że niezależnie jaka cześć to i tak kosztuje tyle samo.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #579 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 20:12:36 »
Na te 45 tytułów ze stron Egmontu 12 pozycji było w WKKDC. Odradzam zwłaszcza Batman Rozbite Miasto bo niedługo może będzie w polskiej edycji BiZ oraz Nieskończony Kryzys bo w Kolekcji będzie bardziej uzupełnione wydanie. No chyba że dodatkowe 15 zł, to za dużo za te ekstra zeszyty i wolisz chudsze wydanie za 65 zł.

Offline michał81

« Odpowiedź #580 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 20:17:12 »
Batman Rozbite Miasto w wydaniu DC Deluxe posiada historie, których w kolekcji nie będzie. Jest tam więcej materiału. Finalnie Deluxe poza kilkoma tomami objętościowo są jak dwa tomy kolekcji najczęściej, więc cenowo to się równoważy.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #581 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 20:20:47 »
Batman Rozbite Miasto w wydaniu DC Deluxe posiada historie, których w kolekcji nie będzie. Jest tam więcej materiału. Finalnie Deluxe poza kilkoma tomami objętościowo są jak dwa tomy kolekcji najczęściej, więc cenowo to się równoważy.

Jedna z tych dodatkowych historii to świetny tie-in do "Flashpointu", który jest ważny w kontekście całego runu Toma Kinga.

Online misiokles

« Odpowiedź #582 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 20:21:33 »
Masz wybór. Każda 'kolekcja' ma swoje plusy i minusy.

Offline Maragast

« Odpowiedź #583 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 12:27:39 »
Zapraszam na moją stronę o chronologii Marvela i DC: https://marveldcchronologia.wordpress.com/

Są tam też poradniki z cyklu Jak zacząć czytać danego bohatera (w menu po lewej stronie).
Jest też poradnik o najlepszych komiksach na rozpoczęcie lektury - najlepiej zacznij od wypisanych tu pozycji: https://marveldcchronologia.wordpress.com/komiksowa-topka-najlepsze-komiksy-na-start/

A jak zainteresuję Batman to masz poradnik Jak zacząć czytać Batmana w dwóch częściach - tak samo o Wonder Woman, Supermenie i tak dalej.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #584 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 12:37:03 »
Też chciałem o tym napisać. Możesz zacząć od czytania kolekcji jak lubisz kolekcje. A jak po prostu chcesz stopniowo wchodzić w sh to przejrzyj sobie np. przewodniki Maragasta.
Batman returns
his books to the library