Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744296 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #480 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 19:46:49 »
https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/

W ogóle np. na liście brytyjskiej bardzo fajnie złożyli pierwsze 13 tomów. Znaczy 5 z nich to polskie dubelki, razem z Czarnym Więzieniem SS w tomie 11. "Co się stało z zamaskowanym Krzyżowcem" to pozycja sprzed 11 lat i normalnie niedostępna (na Allegro ktoś ją wystawia za 150 zł). Pozostałe 8 tytułów to polskie premiery, które chętnie przeczytam. Zwłaszcza ten Projekt Omac, czy Jokera. Natomiast tomy 14 i 15 mogli by u nas przesunąć. Ale to wszystko jeszcze się okaże.

Offline Pan M

« Odpowiedź #481 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 22:47:07 »
Ciekawe czy jak ta kolekcja ruszy, to wątek będzie bogatszy w opinie o tych komiksach, ich treści fabularnej i warstwie artystycznej , czy znów 90% będzie o  panoramach, Kołodziejczaku, Egmoncie i zapachu papieru ::) . Zostaje w tej kwestii czarnowidzem.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #482 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 08:19:46 »
Ciekawe czy jak ta kolekcja ruszy, to wątek będzie bogatszy w opinie o tych komiksach, ich treści fabularnej i warstwie artystycznej , czy znów 90% będzie o  panoramach, Kołodziejczaku, Egmoncie i zapachu papieru ::) . Zostaje w tej kwestii czarnowidzem.

Dla mnie paradoksem jest ze prawie na zadnym forum nie dyskutuja ludzie o warstwie artystycznej a tym to medium stoi na pierwszym miejscu...

Offline Marvelek

« Odpowiedź #483 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 11:07:34 »
Jestem zaskoczony, że ze wszystkich możliwych wyborów, to właśnie tej kolekcji udało się ruszyć. Dziwi mnie również wydanie jako pierwszego tomu "Jestem Gotham". Przynajmniej w założeniu pierwszy tom powinien zachęcić czytelnika do wejścia w kolekcję, tymczasem ten Gacek jest tak żenująco słaby, że dziś nie jestem w stanie powiedzieć o czym to było. Jakieś nadludzkie moce, chyba rodzeństwo i tyle. Z lektury pamiętam jedynie tyle, że strasznie ciężko było mi przez to przebrnąć. A teraz pytanie, czy w ogóle coś z tego warto wziąć, czy to raczej kolekcja dla zbieraczy panoram?

Offline emedzi 12

« Odpowiedź #484 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 11:58:36 »
Ta konkretna kolekcja startuje zapewne dlatego, że kończą się Superbohaterowie Marvela, a Hachette mimo wszystko dostateczny pieniądz na komiksach zgarnia i nie chce opuszczać tego rynku. A że akurat teraz ta kolekcja startuje w innych krajach to padło na nią. Gdybyśmy mieli w miejsce testu tej kolekcji test Spidera, to pewnie teraz to ta kolekcja by startowała, może nawet pomimo tego, że Egmont wydaje Epicki (chyba że w przypadku potencjalnego startu kolekcji Pająka Egmont nie zdecydowałby się na wydawanie swojej serii). Jak już kilka osób pisało, dla Hachette komiksy to jedna z wielu kolekcji, zatem nie jest dla nich ważne jakie konkretnie komiksy w niej wydają, ważne, że wydają i liczą, że zachęcą nowych czytelników i zbieraczy panoram i to im wystarczy.

A co do rozpoczęcia od tego akurat tomu Batmana, to trzeba patrzeć właśnie na inne kraje. Nasza kolekcja opiera się na liście zakupionych licencji przez główny oddział Hachette, a jako że w innych krajach była wydawana kolekcja samego Batmana, to większość najlepszych historii wyszła w tamtej kolekcji, a teraz wydają to co zostało, czyli np. serię z Odrodzenia, której nie ma w hiszpańskiej, czy francuskiej kolekcji Batmana bo tam najświeższe są historie z Nowego DC.

Ja jak już pisałem wcześniej mimo wszystko liczę, że skoro u nas nie wychodzi kolekcji Batmana, to może kilka dodatkowych tomów z tą postacią wyjdzie u nas w ramach tej kolekcji. Np. tomy trochę starsze, jednotomówki, bo Egmont teraz powinien wejść w serię dłuższe jak Knightfall, No Man's Land, czy run Morrisona, co zajmie im kilka lat, zatem w kolekcji mogłoby się pojawić kilka historii z Gackiem jeszcze u nas niewydanych, które Egmont mógłby ewentualnie wydać jeszcze raz za kilka lat, gdy już skończyłby te dłuższe serie.
« Ostatnia zmiana: Pt, 06 Sierpień 2021, 12:02:02 wysłana przez emedzi 12 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #485 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 12:15:36 »
Ja kilka, których nie mam kupię. Supermana Moore'a, Co się stało z Zamaskowanym Krzyżowcem, tego typu rzeczy. Wolałbym co prawda żeby nie było tej idiotycznej panoramy, ale jak się nie ma co się lubi to jakoś to przeżyję. Ale zdecydowana większość tej kolekcji to niestety sieczka.

Offline xanar

« Odpowiedź #486 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 12:19:16 »
To nie kupuj. Kogo to interesuje?
;D

Dla mnie paradoksem jest ze prawie na zadnym forum nie dyskutuja ludzie o warstwie artystycznej a tym to medium stoi na pierwszym miejscu...
Początek tego run'u to jeszcze był ok, później to dopiero depresji można dostać.

Te kolekcje to działają na zasadzie "jedynki lepiej się sprzedają" dadzą wszędzie po parę zeszytów i się sprzeda, kto by chciał czytać Green Lantern by Geoff Johns przecież to ponad 1300 stron.
« Ostatnia zmiana: Pt, 06 Sierpień 2021, 12:25:23 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Cypher

« Odpowiedź #487 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 12:33:16 »
Egmont ci wyda Green Lantern by Geoff Johns to bedziesz czytał.   ;D

Offline xanar

« Odpowiedź #488 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 12:35:59 »
Ja to sobie kupiłem po amerykańsku, spoko jeszcze ze dwie kolekcje i będzie po polsku  ;D

Offline Cypher

« Odpowiedź #489 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 12:42:30 »
No to co się ciskasz? Ludzie to jeszcze szybciej kupią jako 3 omnibusy na promocji w epiku. Zajmnie im to pewnie jeszcze z dekadę lub dwie i z 200 anulowań zamówienia, ale się uda.

Offline xanar

« Odpowiedź #490 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 12:47:37 »
Się martwię za tych co polsku czytają ;D Widziałem, jeden napisał, że mu 4 razy anulowali, ale twardo dalej zamawia  :)

Offline Cypher

« Odpowiedź #491 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 13:10:26 »
E tam ... jak Bazyl ostatnio płakał nad Green Lantern by Geoff Johns, że mu nikt nie chce wydać, to mu jeden z orendowników wiadomo kogo, poradził aby ... przeczytał translacje.  ;D A więc nadzieja niestety zanika.
Ale jak są materiały i jak ktoś ma dostęp, to zawsze jakiegoś custom omnibusa albo kilka tpków może haratnąć.  8)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #492 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 16:13:26 »
@Pan M
Gdyby Egmont pięć minut po zapowiedzenia kolejnej Kolekcji nie zapowiadał nagle znikąd, że jednak wyda parę tytułòw z listy UK to ja nie miałbym żadnych powodöw do dymu. Ale niedługo będzie Łödź i przewiduję że usłyszymy że chociaż nie planowali to jednak wydadzą Wojnę Korpusu Sinestro.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #493 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 16:56:58 »
Patrzę na tę listę i chyba nic dla mnie. O tych tytułach typu "Co się stało z zamaskowanym krzyżowcem" nie wiem nic, więc będę czekał do premiery. Poczytam opinie, zobaczę jakieś plansze i może coś kupię. Odrodzenie w ogóle mnie nie interesuje. Próbowałem to czytać i kompletnie mi nie podeszło. Szkoda, że nie jest to kolekcja gackowa, może byłyby jakieś fajne klasyki. O ile czuję się nieco dopieszczony przez Egmont i Muchę klasycznym Pająkiem, o tyle Gacka mam niedosyt.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #494 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 17:54:04 »
@UP
Batman: The Untold Legend of The Batman
Batman: My Beginning and My Probable End
Joker: Devil's Advocate
Joker: Last Laugh
Batman: Gotham Knights
Batgirl: The Darkest Reflection
Batwoman: The Many Arms of Death
World Finest