Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daviddaniel

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4845 dnia: So, 22 Listopad 2025, 09:11:02 »
Wiadomo ile nowych zeszytów będzie teraz w Uśmiechniętych Rybach a ile w Śmierci w Rodzinie?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4846 dnia: So, 22 Listopad 2025, 10:05:32 »
@UP
Tak

« Ostatnia zmiana: So, 22 Listopad 2025, 10:09:51 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #4847 dnia: So, 22 Listopad 2025, 15:03:12 »
Daremna ta kolekcja od eaglemoss. Kolejny tom do wymiany.

Offline Czarek.

« Odpowiedź #4848 dnia: So, 22 Listopad 2025, 22:28:28 »
Daremna ta kolekcja od eaglemoss. Kolejny tom do wymiany.

Mam tą kolekcję na swoim regale.
Jak jakiś czas temu sprawdzałem, to to wydawnictwo od kilku lat nie istnieje. Przynajmniej w Polsce, nie wiem, jak jest w innych krajach.
U nas ta kolekcja doszła tylko do 80 numeru, a np. w Niemczech do 150.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #4849 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 08:22:00 »
Mam tą kolekcję na swoim regale.
Jak jakiś czas temu sprawdzałem, to to wydawnictwo od kilku lat nie istnieje. Przynajmniej w Polsce, nie wiem, jak jest w innych krajach.
U nas ta kolekcja doszła tylko do 80 numeru, a np. w Niemczech do 150.
No ja na szczęście brałem tylko wybrane numery, więc teraz nie ma problemu żeby pozbywać się tych niepełnych dubli i brać od Hachette. Dużo lepiej jest ta ich kolekcja zrobiona. Ale znowu też nie biorę wszystkiego, więc jak Egmont wyda kiedyś te stare Batmany, to też bez żalu pogonię

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4850 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 09:25:56 »
@Gustavus

Tylko zauważ, że WKKDC od Eaglemoss czasem ma jedne zeszyty, których BiZDC nie ma i na odwrót. Tutaj będzie to zeszyt 468. Podobnie było np. z Nastoletnimi Tytanami, gdzie w BiZDC nie było zeszytu z Kościołem Krwi. Brakowało też debiutu Jasona Todda w kostiumie Robina, który Eaglemoss dało. Plus archiwalia i w moim wypadku jeszcze panorama. Czyli te dwie kolekcje jeśli na siebie zachodzą, to kolejne półduble które mam na swoich półkach.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #4851 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 09:39:53 »
No i jeszcze dojdzie trzeci, jak kiedyś Egmont wyda to w końcu kompletnie

Online michał81

« Odpowiedź #4852 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 10:01:20 »
No i jeszcze dojdzie trzeci, jak kiedyś Egmont wyda to w końcu kompletnie
Dojdzie znaczenie więcej ;)

Offline Maragast

« Odpowiedź #4853 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 12:17:14 »
Egmont wyda przedkryzysowego Batman? :-\
Serio ktoś w to wierzy?

Może wydadzą kiedyś zeszyty między Rokiem Pierwszym, a Knightfall ale to też pewnie sporo czasu minie skoro idą teraz z New Gotham i seriami po Ziemi Niczyjej.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4854 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 15:04:42 »
Po lekturze Lois Lane, jednak jestem trochę rozczarowany. Nieco mniej niż 'Kobietą Jutra" ale spodziewałem się bardziej wartkiej akcji, ciekawszych wydarzeń, rzeczy które by mnie bardziej interesowały. Okazuje się, że najciekawsze rzeczy działy się w Action Comics, Supermanie i Lewiatanie. Rucka'e nie starczyło już pary na dorzucenie fajnych motywów do tej serii. To jest po prostu wypełniacz o mało interesującym wątku głównym, nawet bez fajnego humoru, choć sprawa "romansu z Supermanem" aż się o to prosiła. Plus dorzucono jeszcze patetyczne teksty o walce dziennikarskiej o prawdę i sprawiedliwość. I jeszcze rysunki Perkinsa są średnie jak dla mnie.

Najlepsze było podsumowanie Nicka Jonesa usadzające tą historię w kontekście DC Rebirth. Samotnie ten komiks nie jest wiele wart. Dopiero jeśli czytaliśmy pozostałe serie, jako dopełnienie całości, jest on ok, w sam raz do Kolekcji.

Offline Burizleif

« Odpowiedź #4855 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 16:02:31 »
Żeby mieć pełny przegląd tego okresu w supermanowym zakątku zabrakło w kolekcji wydania Checkmate z 2021, które zakończyło wątki Lewiatana.