Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744253 razy)

Offline Takesh

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4815 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 15:58:16 »
Zgadzam się, że to głupie.

« Odpowiedź #4816 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 16:01:14 »
No dokładnie, szanuję Nicka za to co robi przy tej kolekcji, ale już bym wolał np. większą ilość dodatków które stoją na bardzo dobrym poziomie w tej kolekcji, niż właśnie taki pomniejszony komiks.
Z resztą jak  komiksowymistrz ładnie napisał - masz w cholerę pustej przestrzeni którą można było by właśnie usunąć kosztem powiększenia stron komiksu. Widać jednak, że Hachette klasycznie jak to mają w zwyczaju odwalił to byle szybko, i fajrant.
I tak samo jest w UK, więc nic nie badają na rynku w Polsce, o to nie ma co się martwić - jak już to Hachette q UK sobie może badać czy coś takiego przechodzi, a my jako, że wzięliśmy od nich kolekcje jesteśmy skazani na to samo.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Xmen

« Odpowiedź #4817 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 17:08:04 »
Nim zaczniecie krytykować to może dowiedzcie się u źródła jakie są przyczyny dawania tego w tak  pomniejszonym formacie. Być może wchodzą tu jakieś kwestie licencyjne zabraniające Hachetowi wydawać jakieś konkretne komiksy w pełnym wymiarze.

Jeśli jednak rzeczywiście chodzi o skąpstwo wydawnictwa to słabo.
Przyczyny są mało ważne, to jest zwykły bubel wydawniczy.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online radef

« Odpowiedź #4818 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 22:55:53 »
W skrócie: czy wszystkie wydania tego komiksu na świecie mają pomniejszone strony? Albo przynajmniej większość? Lub cokolwiek poza edycją Hachette?

Jeżeli nie, a prawdopodobnie tak brzmi odpowiedź na wszystkie pytania, to jest po prostu głupia decyzja wydawnictwa. Niezależnie czy wynika ze skąpstwa, czy z tak głupich powodów jak grubość grzbietu. Zresztą - obie przyczyny są w tym przypadku powiązane, bo pewnie po prostu na start założono ile +/-  stron średnio ma mieć tom i na podstawie tego wyliczono długość panoramy oraz przeciętną cenę produkcji tomu.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4819 dnia: So, 08 Listopad 2025, 07:00:50 »
Pomniejszone strony, to oczywiście minus dla Hachette. Zwłaszcza, że ten tom jest chyba jednym z najcieńszych w całej Kolekcji. Tak nie powinno się drukować. Tylko pytanie - czy w wydaniu Egmontu były te strony? Bo swój egzemplarz zamieniłem za inne komiksy, żeby kupić właśnie to wydanie w twardej oprawie. I nie wiem, czy Hachette coś dorzuciło, czy tylko poniejszyło.

Offline michał81

« Odpowiedź #4820 dnia: So, 08 Listopad 2025, 07:30:44 »
Przy takim partactwie ze strony Egmontu to byś się spuszczał na tym przez pół roku, a tu taki tylko luźna uwaga. Oj bazyl ty hipokryto.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4821 dnia: So, 08 Listopad 2025, 08:41:59 »
@UP
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, tylko uzewnętrzniasz ciągle swoje obsesje. A sam wsiadłeś na Muchę na 10 stron.

Kto doczytał wstęp nr 111 do końca, to może być zdziwiony, że R.Lipski zmienił egmontową "Totalność", na "Pełnię" w nadchodzącym tomie 114. Absurd z tym odróżnianiem tłumaczeń na siłę.

« Odpowiedź #4822 dnia: So, 08 Listopad 2025, 08:48:33 »
@UP
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, tylko uzewnętrzniasz ciągle swoje obsesje. A sam wsiadłeś na Muchę na 10 stron.
I słusznie, że to zrobił bo się Musze należało.
I nawet jak w wydaniu Egmontu nie było tych stron to co z tego? Wolę już ich nie mieć, niż się bawić w takie pomniejszanie stron, nawet na mój wzrok wymaga to sporego skupienia, żeby cokolwiek zobaczyć i przeczytać na tych stronach. Więc podziękuję za coś takiego, i nie zamierzam chwalić niby za to, że szanowanie dali coś takiego, a Egmont może nie.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Xmen

« Odpowiedź #4823 dnia: So, 08 Listopad 2025, 09:01:37 »
Przy takim partactwie ze strony Egmontu to byś się spuszczał na tym przez pół roku, a tu taki tylko luźna uwaga. Oj bazyl ty hipokryto.
Egmont chyba ostatnio zapomniał dymków, a Bazyl chyba tego nie skomentował.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #4824 dnia: So, 08 Listopad 2025, 09:03:41 »
Egmont chyba ostatnio zapomniał dymków, a Bazyl chyba tego nie skomentował.
Bo nie jest to w komiksie który Bazyla interesuje (zresztą on nawet nie ma pojęcia że taki komiks wychodz). W sumie to czekałem na ten jego wyżyg o tym, ale nie jest to napisane w temacie Egomntu, więc Bazyl nawet nie ma pojęcia że coś takiego miało miejsce.

« Odpowiedź #4825 dnia: So, 08 Listopad 2025, 09:46:52 »
Skończcie z nienawiścią w tych postach to:
a) do niczego nie prowadzi,
b) odbiega od tematu topiku,

ps. wiadomo co będzie w tomach 114 i 115? Geekoholic, adiwax. Wy zawsze jesteście na czasie :)
« Ostatnia zmiana: So, 08 Listopad 2025, 09:51:03 wysłana przez komiksowymistrz »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4826 dnia: So, 08 Listopad 2025, 10:24:11 »
@UP
No parę postów wyżej ci napisałem, że w 114 tomie będzie Pełnia (Totalność). A w 115 zdublowany Nightwing - Skok w Światło.

https://www.youtube.com/shorts/jp5TEjMH_j8

Offline adiwax

« Odpowiedź #4827 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 10:22:24 »
Skończcie z nienawiścią w tych postach to:
a) do niczego nie prowadzi,
b) odbiega od tematu topiku,

ps. wiadomo co będzie w tomach 114 i 115? Geekoholic, adiwax. Wy zawsze jesteście na czasie :)

Czytam posty na bieżąco (nawet wypociny nie których)  chodź nie zawsze mnie tu widać to zawsze jestem tu z wami na bieżąco, jeżeli tylko dostanę nowe tomy to wam o tym powiem co będzie kolejne ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4828 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 07:08:02 »
Kurczę. Rzeczywiście nie da się odczytać dymków na tych pomniejszonych stronach 111 tomu bez lupy. A ja dawno zapodziałem gdzieś swoją lupę z Kaczora Donalda. Co gorsze one poilerują nam event Władza Absolutna, którego polski Egmont nam jeszcze nie wydał. A trzeci zarzut jest do samego DC. Z tej zajawki wynika, że zrobili Zrzynkę z marvelowskiego
Spoiler: PokażUkryj
Tajnego Imperium 2017
Minusy dla wszystkich, ignorance is bliss.

Offline adiwax

« Odpowiedź #4829 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 11:36:48 »
Muszę przyznać że nr 112 jest dosyć gruby, 113 również, miła niespodzianka, co do następnych numerów to
114 Liga sprawiedliwości - pełnia
115 Nightwing - Skacząc ku światłu
w obu numerach  nie potrzebujemy lupy :o ;D