Autor Wątek: Ankieta do dotycząca komiksów superbohaterskich.  (Przeczytany 6309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LukCook

Odp: Ankieta do dotycząca komiksów superbohaterskich.
« Odpowiedź #15 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 09:43:33 »
Nie rozumiem hejtu wylewającego się na ankietę. Twórca użył nazewnictwa zrozumiałego dla członków grup i forów na których została przeprowadzona. Większość użytkowników tego forum używa słowa 'ramota' dla starych komików i do teraz nikt nie miał z tym problemu. Nie bądźcie świętsi niż papież  :-X

Ankieta została skierowana do ludzi interesującymi się komiksami, jeżeli w grupie 'speców' przepada pomysł ramot to nie ma on żadnej szansy wśród ludzi nie kupujących komiksów na codzień. Czy Wy na serio myślicie, że człowiek znający SH z filmów albo seriali, kupi epica z materiałem z przed 1980 i stwierdzi, że to super sprawa. Odbije się od ścian tekstu, powtórzeń i archaicznych rysunków, zrazi się i zapomni o komiksach bo nie będzie chciał wydawać kasy na takie cuda. Stare komiksy są dla ludzi, którzy siedzą w temacie - tutaj brawa dla Egmontu za Marvel Limited.
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Luty 2022, 10:02:08 wysłana przez LukCook »

Online amsterdream

« Odpowiedź #16 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 09:47:53 »
Z tym bym się nie zgodził bo dla mnie jest cała era Marvela, która kończy się na Siege w 2010 r. i widać to też u DC, gdy w 2011 r. startowało New52. Od 2011 to nowy okres IMO.

+1. Marvel się dla mnie skończył na Heroic Age a DC na N52.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline andy13

« Odpowiedź #17 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 11:29:27 »
Ankieta została skierowana do ludzi interesującymi się komiksami, jeżeli w grupie 'speców' przepada pomysł ramot to nie ma on żadnej szansy wśród ludzi nie kupujących komiksów na codzień. Czy Wy na serio myślicie, że człowiek znający SH z filmów albo seriali, kupi epica z materiałem z przed 1980 i stwierdzi, że to super sprawa.
Nikt tak nie myśli, a właśnie tak jest skonstruowana ankieta. Przecież nikt nie chce, żeby Egmont nagle rzucił wszystko, co wydaje i wszedł w prehistorię. Chodzi jedynie o Epiki Spidera, które można dwa razy w roku wydawać i zobaczyć, czy się sprzedają. Gdzie tam miałeś o wydaniu trzech tomów miesięcznie tak jak w przypadku współczesnych komiksów?

Poza tym, nawet jeśli ramotkę - wg ankiety - będzie chciało kupić 2 razy mniej osób niż komiksy współczesne, to nie znaczy, że jedna ramotka na pół roku sprzeda się gorzej niż wszystkie 18 komiksów współczesnych wydanych w tym czasie.

Offline burberry

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 11:59:50 »
dla mnie 80/90 plus 2000. Reszta mogłaby nie istnieć  ;)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #19 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 12:37:40 »
Czytałem każdą "epokę", przynajmniej jeśli chodzi o komiksy Marvela i rozwinę się ponad samo głosowanie.

1940/50/60 - fajnie poznać genezę bohatera, postaci mu towarzyszących oraz wrogów, ale w większości są to banalne, przewidywalne i dość eksperymentalne twory. Taka trochę nauka na żywym organiźmie, w końcu w wyniku CCA twórcy przerzucili się z horrorów na superhero i musieli przestrzegać zasad związanych z tym kodeksem.
Dzisiaj historie te są ciekawostką. Są trudno przyswajalne, zwyczajnie nudzą.

Tutaj ewidentnie brakuje mi odpowiedzi odpowiadającej brązowej erze komiksu, zatem lat 1970-1985 (mniej więcej). Rozwój takich serii jak X-men to ważna cegiełka, z którą warto się zapoznać i jest jak najbardziej przyswajalna. Ogólnie chylę czoła przed Claremontem za to jak długo pracował nad serią i ile jej dał.

Nie zamknąłbym lat 80 jedną klamrą, a już na pewno nie połączył z latami 90. Końcówkę lat 80 ok, można połączyć z 90. Argumentuje to tym, że tutaj doszło do upadku CCA przez co twórcy zaczynali "przekraczać granice" i komiksy nabrały nowego życia. To czas gdy rozwinięto ideę Crossoverów, która mi akurat bardzo się podoba. Dziś już nieco za bardzo eksploatowana...

Współczesność - tu bym liczył tylko pierwszą dekadę XXI wieku. Bardzo udany czas, gdzie również doświadczyliśmy kilku restartów lub opowiedzenia czyjejś genezy na nowo. To dobry moment by poznać jakiegoś bohatera bez konieczności zaglądania do lat 60.

Obecne czasy - ah trudno tutaj polemizować z tym, czy lepsze fabuły pisali DeFalco, Michelinie, DeMatteis, czy Slott i dużo wcześniej Straczyński. Nie wspominając już o Stanie Lee i Stevie Ditko. Na pewno jest to inna generacja, te komiksy wyglądają inaczej, czasem sprawiaja wrażenie pisanych na siłę. Cały rynek jest przesycony komiksami superhero z różnych wydawnictw i masą serii, które ukazują się w tym samym czasie i jeszcze oprócz tego ludzkość odchodzi od prasy, książek i co za tym idzie również komiksów. Ich dostępność też jest inna - kiedyś dawno temu komiksy były wszędzie i nie kosztowały dużo, były też znacznie gorzej wydawane. Teraz komiks nabrał nieco prestiżu, ale przez masy dalej jest traktowany jako historyjka obrazkowa na 3 kadry publikowana w Polityce czy innym tygodniku.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #20 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 13:10:06 »

Obecne czasy - ah trudno tutaj polemizować z tym, czy lepsze fabuły pisali DeFalco, Michelinie, DeMatteis, czy Slott i dużo wcześniej Straczyński. Nie wspominając już o Stanie Lee i Stevie Ditko. Na pewno jest to inna generacja, te komiksy wyglądają inaczej, czasem sprawiaja wrażenie pisanych na siłę. Cały rynek jest przesycony komiksami superhero z różnych wydawnictw i masą serii, które ukazują się w tym samym czasie (...)

Wypisz, wymaluj 1993 rok :) Włąśnie w 1992 mieliśmy peak w USA a potem 1993 i 1994 kryzys na rynku komiksowym. Tylko teraz już takiego kryzysu nie będzie wyraźnego bo nakłady są niskie.

Zdecydowanie też nie łączyłbym całych  lat 90tych z 80tymi w ankiecie. Może do tego właśnie kryzysu powiedzmy 1993 roku.

Odnośnie tzw. ramotek - sama końcówka lat 60tych i 70te pojawiały się już bardzo dobre historie. Jest drastyczna różnica między 1973 a 1963.

Offline LukCook

« Odpowiedź #21 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 13:15:55 »
Nikt tak nie myśli, a właśnie tak jest skonstruowana ankieta. Przecież nikt nie chce, żeby Egmont nagle rzucił wszystko, co wydaje i wszedł w prehistorię. Chodzi jedynie o Epiki Spidera, które można dwa razy w roku wydawać i zobaczyć, czy się sprzedają. Gdzie tam miałeś o wydaniu trzech tomów miesięcznie tak jak w przypadku współczesnych komiksów?

Poza tym, nawet jeśli ramotkę - wg ankiety - będzie chciało kupić 2 razy mniej osób niż komiksy współczesne, to nie znaczy, że jedna ramotka na pół roku sprzeda się gorzej niż wszystkie 18 komiksów współczesnych wydanych w tym czasie.

Wypada rozgraniczyć dwie sprawy, ogół SH i Spider-Man, ankieta wypłynęła przy dyskusji o pajęczych epikach. Zgadzam się, że zaprezentowana ankieta odnosi się do ogółu komiksów SH.

Jeżeli chcemy sprawdzić Pająka to wypada stworzyć nową ankietę, z pytaniami odnoście Spidera.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #22 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 13:23:45 »
W sumie lata 1980-1985 a lata 1986-1990 to zupełnie inne okresy.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #23 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 13:27:08 »
Wypada rozgraniczyć dwie sprawy, ogół SH i Spider-Man, ankieta wypłynęła przy dyskusji o pajęczych epikach. Zgadzam się, że zaprezentowana ankieta odnosi się do ogółu komiksów SH.

Jeżeli chcemy sprawdzić Pająka to wypada stworzyć nową ankietę, z pytaniami odnoście Spidera.

Lepiej Egmontowi pisać żebyśmy cofnęli się w przeszłość niż robić osobną ankietę Spidera, na którą i tak nie spojrzą.
Spider trzymał poziom już w  latach 60tych choćby tylko dzięki Romicie ojcu. Jestem przekonany, że wszystko starsze (no oprócz może Ditko czyli 1 epic) w Polsce sprzedałoby się wystarczająco dobrze. Za to to do czego mam Poważne wątpliwości to Maximum Carnage.

No ale cykl wydawniczy to 3 tomy rocznie więc bardzo skąpo. Powinni wydawać to co chcemy.

W sumie lata 1980-1985 a lata 1986-1990 to zupełnie inne okresy.

Tak można o prawie każdej dekadzie powiedzieć.
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Luty 2022, 13:31:02 wysłana przez Hobgoblin »

Offline Kvothe

« Odpowiedź #24 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 13:29:27 »
Teraz rozprawiacie nad tym, że ankieta powinna być bardziej szczegółowa/ inaczej sformułowana. A tak naprawdę weźmie w niej udział 60-100 osób i ona kompletnie nic nie pokaże. I dalej ta garstka osób z jednej i drugiej strony nie będzie usatysfakcjonowana, czy Spider-Man z lat 60 się sprzeda i czy w ogóle Egmont czy ktokolwiek powinien rozważyć jego wydanie. Ale przynajmniej jest jakaś dyskusja :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #25 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 13:34:20 »
dla mnie 80/90 plus 2000. Reszta mogłaby nie istnieć  ;)

To podobnie jak u mnie przy czym w przypadku Pajęczaka i Mutantów brałbym wszystko. Choćby wyłącznie w celach "edukacyjnych". Ten pierwszy epik z Pająkiem mógłby mieć szanse (wydaje mi się). Pytanie co z następnymi.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online amsterdream

« Odpowiedź #26 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 13:40:02 »
Lepiej Egmontowi pisać żebyśmy cofnęli się w przeszłość

Ja wolę żeby szli do przodu, aż do Sagi Klonów włącznie. Na cofanie przyjdzie jeszcze czas.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #27 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 13:54:23 »
Ja wolę żeby szli do przodu, aż do Sagi Klonów włącznie. Na cofanie przyjdzie jeszcze czas.

No w tempie 3 tomów rocznie podczas gdy Marvel wydał już kilkanascie a wydaje 2 rocznie?

Możnaby ankiete tu na forum zrobić co po tomie 22 (listopad br.) a potem im to spamowac na social media. Mam złe przeczucie, że jeżeli będzie skok do 25 to już do przeszłości nie wrócimy. Pewnie za pare miesiecy sam Egmont bedzie musial podjac decyzje co z epikami w 2023. 

Offline Dragomirus

« Odpowiedź #28 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 15:04:57 »
Ja zaznaczyłem wszystko po 2000 roku + lata 60. Głównie dlatego, że w latach 60 Stan Lee oraz chyba wszyscy autorzy po 2000 roku, przestali lać wodę i zasypywać zbędnymi dialogami. Nie wiem czy też tak macie, ale ja jak czytam komiks z lat 80-90 to często sobie mówię jakie dymki można by było wywalić, a nie wpłynęło by to w żaden sposób na historie. Np. coś w stylu: "Muszę skoczyć tam, aby zaskoczyć przeciwnika od tyłu.". Oczywiście jest kilku autorów którzy starali się w latach 90 przejść na styl z lat po 2000 roku, ale jest ich co najwyżej kilku.
Najbardziej z tego wszystkiego szkoda mi Rise of Apocalypse, które gdyby było napisane w innych latach mogło by być dużo lepszym komiksem. Zmarnowany potencjał.

Online michał81

« Odpowiedź #29 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:34:33 »
Podsumowując to wyniki wyszły takie same jak na grupach komiksowych
Poniżej zestawienie wyników ankiet (z grup facebookowych zaktualizowane)
grupa A-komiksowo

grupa Komiksy Bez Granic

grupa Komiksy TM-Semic - miłośnicy, pracownicy, wspomnienia, zdjęcia, etc.

forum komikspec.pl

Ktoś coś więcej zrobił przez ten tydzień? Jakieś inne ankiety/badania/itp. które obaliłby by to co wcześniej pokazałem. Bo jak na razie wyniki z forum potwierdzają to co wyszło wcześniej z ankiet już przedstawionych w wątku Spider-man.
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Luty 2022, 20:30:43 wysłana przez michał81 »