Autor Wątek: Top Listy - 2024 - pytania i sugestie  (Przeczytany 21610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dracos

Odp: Top Listy - 2024 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #90 dnia: So, 01 Marzec 2025, 13:20:24 »
I to się nazywają rankingi mocno przekrojowe z całej oferty na rynku, a nie bierzemy trzy wydawnictwa dorzucimy coś od Egmontu i tadam "najlepsze" komiksy w danym roku.

Dzięki panowie za robotę fajnie popatrzeć na te statystyki z polskich już widzę że dwa tytuły trafią na listę zakupową :)

Online michał81

« Odpowiedź #91 dnia: So, 01 Marzec 2025, 17:15:21 »
A jakieś statuetki lub wyróżnienia, aby sobie mogli wydawcy postawić na biurku w tym roku będą?

Offline Necr09

« Odpowiedź #92 dnia: So, 01 Marzec 2025, 20:26:44 »
Jak przez rok się nic nie wyklarowało to myślę, że i tym razem nic z tego ;)

Jestem ciekaw, jak oceniacie szanse powodzenia poniższego pomysłu.

Co myślicie o ustaleniu Nagród Forum Komikspeca (NFK!), które odpowiednia delegacja przeważnie w jakimś składzie obecna na Festiwalach wręczałaby nagrodzonym?
To mogłoby być coś drobnego, efekt wspólnej zrzutki po parę groszy, komiks z dedykacją, laurka, grafika istniejących tutaj użytkowników w mniejszym albo większym stopniu potrafiących naszkicować jakiegoś patyczaka, o ile zgodzą się poświęcić swój czas - nagroda jest kwestią wtórną, to jest ta przyjemna strona przedsięwzięcia.

Jest tutaj jakaś społeczność, mniej lub bardziej aktywna. Czasami jej członkowie walą się po głowach (chyba póki co tylko werbalnie), czasami muszą się oddalić na chwilowe odosobnienie. Ale jak by na to nie patrzeć, jest tu jakaś społeczność i stanowi ona jakąś część rynku - nieważne nawet jak istotną.

Ustalenie takich nagród byłoby na pewno przede wszystkim sygnałem, że niezależnie od naszych różnic, jesteśmy przede wszystkim fanami tego medium i jako grupa fanów doceniamy to, co nasi autorzy i wydawcy robią na rynku.
Byłby to także jakiś sygnał odnośnie istnienia tej grupy, impuls być może podnoszący medialność forum, ze wszystkimi stronami pozytywnymi i negatywnymi z tym związanymi.

Nagrody mogłyby obowiązywać w kategoriach, w jakich toczą się coroczne głosowania:
- Najlepszy wydawca: wręczana wydawcy
- Najlepszy komiks polski: wręczana autorowi
- Najlepszy komiks ogólnie: wręczana wydawcy
- Najlepsza manga: wręczana wydawcy
- Najlepsze superhero: wręczana wydawcy
- Każda inna kategoria, jeśli z czasem znalazłaby swoje poparcie (za jakość produktów, za komunikację z rynkiem itd.)

Kwestią niepewną jest rodzaj nagrody; czy znajdzie się odpowiednia liczba osób, która oprócz deklaracji wesprze temat (np. finansowo, czasowo albo kreatywnie).
Drugą grupą są te kwestie czysto organizacyjne (zbiórka, kreacja, logistyka, przedstawiciel na Festiwalu). Zastanawiam się, czy zachodzą tu jakieś kwestie podatkowo-prawne.
Tu pytanie do właściciela tej przestrzeni, jakie kieruję za pośrednictwem moderacji. @Mateusz, do Ciebie jako założyciela i redaktora naczelnego: jakim wsparciem mógłby tu zadziałać portal Filmożercy?

Pamiętajmy, że chodzi o zabawę, gest uznania, przekazanie tego, co nam tutaj wychodzi w ramach głosowań.

Jestem ciekaw, jak odbieracie taki pomysł.

Jak ktoś ma parcie i jeździ częściej na eventy komiksowe niż MFKiG jak ja to co najwyżej wydrukować jakąś kartkę typu:

"Gratulacje za zajecie pierwszego miejsca w kategorii ........................ w głosowaniu na jedynym prawdziwym i ostatnim forum komiksowym w polskim internecie. "
FGO: 758,469,198

Offline Death

« Odpowiedź #93 dnia: So, 01 Marzec 2025, 20:31:36 »
Klasycznie najlepszy ranking w komiksowie. Bez szyszki w dupie i robienia dobrze wydawcom, którzy dali gratisy. Niecne stwory się spisały.
Tylko szkoda, że już nie ma dostępu do starych topek z Gildii.

Offline perek82

« Odpowiedź #94 dnia: So, 01 Marzec 2025, 20:40:44 »
https://forum.komikspec.pl/komiksowe-top-listy/top-listy-2022-pytania-i-sugestie/msg220128/#msg220128
Tutaj kiedyś wrzuciłem zebrane wyniki z gildii. Top20 z każdego roku.
Bug (4) **
Buddy Longway (5) ****
Bruno Brazil (11) **
Southern bastards (1-4) ***
Rudo *

Offline Leyek

« Odpowiedź #95 dnia: So, 01 Marzec 2025, 21:17:17 »

Jak ktoś ma parcie i jeździ częściej na eventy komiksowe niż MFKiG jak ja to co najwyżej wydrukować jakąś kartkę typu:

"Gratulacje za zajecie pierwszego miejsca w kategorii ........................ w głosowaniu na jedynym prawdziwym i ostatnim forum komiksowym w polskim internecie. "

Kartka jak kartka, ale wydruk w formie "dyplomu" to już by zawsze był jakiś ślad.
Jakby ktoś coś zaprojektował (bo ja to tylko w Wordzie mogę coś zrobić ;) ) to z wydrukowaniem i przekazaniem np. w Poznaniu nie powinno być problemu. Plus zawsze paru forumowiczów chętnych może się na czymś takim podpisać, żeby było bardziej oficjalnie.

I można by było zrobić takie dyplomy dla:
- Lost in Time - za wygraną w głosowaniu na najlepsze wydawnictwo
- Studia Lain - za wydanie najlepszego komiksu roku 2024
- Krzysztofa Nowaka - za najlepszy polski komiks 2024 roku
- Nagle! Comics - za wydanie najlepszego polskiego komiksu 2024 roku
plus ew. dla Jose Roosevelta - za najlepszy komiks wydany w Polsce w 2024 roku (jeśli ktoś z S. Lain) da radę mu to wysłać.

Egmont za Supermana to pewnie i tak miałby to w dupie ;)

Offline Spiff

« Odpowiedź #96 dnia: So, 01 Marzec 2025, 21:19:58 »

Gdybym był wydawcą, to bym sobie wyniki wydrukował, oprawił i powiesił na ścianie.

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline komiks

« Odpowiedź #97 dnia: So, 01 Marzec 2025, 21:42:00 »
Naprawdę uważacie, że wydawca albo autor będą wieszali na ścianie dyplom komikspec?  XD ;D
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Leyek

« Odpowiedź #98 dnia: So, 01 Marzec 2025, 21:46:52 »
Naprawdę uważacie, że wydawca albo autor będą wieszali na ścianie dyplom komikspec?  XD ;D

Jeszcze na festiwale będą ze sobą wozić i wieszać na stoisku ;)

Na szybko z jakiegoś online generatora (jeszcze jest błąd "organizowanego" ale już mi się generator zamknął + słowo Dyplom trochę z dupy jest):

Offline Leyek

« Odpowiedź #99 dnia: So, 01 Marzec 2025, 21:53:59 »
Można też Comic Sansem, żeby było w 100% komiksowo ;)

Offline PJP

« Odpowiedź #100 dnia: So, 01 Marzec 2025, 22:03:53 »
No to ja też coś ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #101 dnia: So, 01 Marzec 2025, 22:04:17 »
Jeśli już, to proponuję wirtualną odznakę, baner, badge, które wydawca lub autor będą mogli zamieścić w swoich mediach społecznościowych u wykorzystać do celów promocyjnych. Oczywiście cyfrowy dyplom również mógłby pełnić taką rolę, ale to jest pomysł rodem z poprzedniej epoki. Poza tym, prezentowanie całej listy wydawców lub tytułów innych komiksów na stronie, fanpage wydawcy, autora, to robienie reklamy nie tylko sobie ale też konkurencji, pomijając, że obciachowo wygląda.

IMO to ostatnie co zaprezentował Leyek to dobry kierunek, ale jeszcze zbyt zbliżone do mitycznego dyplomu. Forma cyfrowej nagrody powinna być po prostu dostosowana do współczesnych standardów form promocji, mniejsze, bardziej przyciągające uwagę, i nie promujące słowa DYPLOM na komiksowego boga ::)

EDIT: oczywiście użycie AI odpada, bo to będzie antyreklama ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Leyek

« Odpowiedź #102 dnia: So, 01 Marzec 2025, 22:08:17 »
IMO to ostatnie co zaprezentował Leyek to dobry kierunek, ale jeszcze zbyt zbliżone do mitycznego dyplomu. Forma cyfrowej nagrody powinna być po prostu dostosowana do współczesnych standardów form promocji,

EDIT: oczywiście użycie AI odpada, bo to będzie antyreklama ;)

Ta za wydawanie/tworzenie fizycznych komiksów, przyznać cyfrową nagrodę. Ma to sens :)
Cyfrowe odznaczenie to se każdy może teraz wygenerować w parę sekund. Tylko coś fizycznego, realnego ma sens.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #103 dnia: So, 01 Marzec 2025, 22:37:24 »
A możemy uznać, że głosowanie, które ma być w znacznej mierze dobrą zabawą nie wymaga żadnych orderów, dyplomów itp.? i tak temat zostawić ;)

Online michał81

« Odpowiedź #104 dnia: So, 01 Marzec 2025, 22:58:10 »
czyli w sumie głosowanie nie mające znaczenia, spoko, o tych ważnych się słyszy chociaż w mediach społecznościowych i jakby nie one to taki Astronom z 2023 nie zająłby 2 miejsca w głosowania na komiks polski 2024