Autor Wątek: Top Listy - 2024 - pytania i sugestie  (Przeczytany 20231 razy)

Necr09 i 2 Gości przegląda ten wątek.

Online Necr09

Odp: Top Listy - 2024 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #30 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 09:00:11 »
5.   Ćma – epizod 9
10.   Ćma - epizod 4

Ćmę tak samo jak m.in. Wydział 7 proszę traktować zbiorczo ;)
FGO: 758,469,198

Offline perek82

« Odpowiedź #31 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 10:26:36 »
@79ers - Kleks - integral. Chodzi jak mniemam o Jonkę, Jonka i Kleksa? To chyba jest wznowienie? Po wielu latach i zbiorcze, ale nowego materiału tam chyba nie ma?
Czy ktoś definitywnie potrafi stwierdzić, czy w tych integralach pojawia się jakaś nowa, wcześniej niepublikowana historia?

@nekro - Broń X uznaję w tym głosowaniu jako wznowienie, prośba o edycję głosu.
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***
Metal hurlant (9) ***

Offline michał81

« Odpowiedź #32 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 11:17:32 »
Czy ktoś definitywnie potrafi stwierdzić, czy w tych integralach pojawia się jakaś nowa, wcześniej niepublikowana historia?
już ci odpowiedziałem
Oraz komiksy że Świata Młodych, które nie były do tej pory zebrane np. czarno biały debiut, gdzie chyba kiedyś tylko był fragment w którymś wydaniu
zaznaczę, że mówię o pierwszym tomie, drugiego jeszcze nie ma

Offline perek82

« Odpowiedź #33 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 11:34:31 »
A co to znaczy, że "nie były zebrane"? Były wydane w Świecie Młodych, czy nie?
Jeżeli coś kiedyś było wydane, w jakiejkolwiek formie, to bym uznał za wznowienie. Jeśli coś się odnalazło po latach, kto tego nigdy nie wydrukował, to nowość. Ale pytam kogoś, kto jest pewien, bez słowa chyba.
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Metal hurlant (9) ***

Offline michał81

« Odpowiedź #34 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 11:41:12 »
nie kojarzę aby kompletny czarno biały debiut kleksa był zebrany w jakimkolwiek wydaniu, co więcej te komiksy zostały przerysowane od nowa, nie chodzi mi o te kolorowe, te docinki wyszły tylko w Świecie Młodych, możesz to traktować jako wznowienie, ale taki Astonom też powinien być zaliczony jako wznowienie wtedy
« Ostatnia zmiana: So, 04 Styczeń 2025, 11:43:00 wysłana przez michał81 »

Offline perek82

« Odpowiedź #35 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 11:47:01 »
Nie znam tego komiksu.
I nadal nie rozumiem, czy wskazujesz, czy to jest nowość czy wznowienie (wg mojej definicji - coś wcześniej niewydane to nowość).
Jeszcze raz: debiut nie był do tej pory (w całości) wydany? Czy był wydany w kolorze? Nie ma znaczenia, czy w Świecie Młodych czy gdziekolwiek indziej.
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Metal hurlant (9) ***

Offline PJP

« Odpowiedź #36 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 11:50:44 »
Jeżeli coś kiedyś było wydane, w jakiejkolwiek formie, to bym uznał za wznowienie
Wydawcy mają zwykle inną opinię. Wystarczy nowa okładka i mamy "wydanie I" - co w sumie ma sens. W tej formie jest to wydanie pierwsze ;) Potraktowałbym Kleksa jako nowość. Z Astronomem ciut inna kwestia, ale patrząc na dostępność też można uznać, że jednak 2024.

Offline michał81

« Odpowiedź #37 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 11:53:24 »
Nie znam tego komiksu.
I nadal nie rozumiem, czy wskazujesz, czy to jest nowość czy wznowienie (wg mojej definicji - coś wcześniej niewydane to nowość).
Jeszcze raz: debiut nie był do tej pory (w całości) wydany? Czy był wydany w kolorze? Nie ma znaczenia, czy w Świecie Młodych czy gdziekolwiek indziej.
Mówię o czarno białej części, gdzie Kleks nie wygląda jeszcze jak Kleks w wersji kolorowej. Taki był jego debiut w Świeci Młodych, tak wnioskuje z opisu w komiksie, bo ja pierwszy raz te komiksy widzę. Całościowo nigdzie nie był zebrany, nie jestem pewien czy jakieś fragmenty nie były w tych jubileuszowych wznowieniach od Egmontu (tych w twardej oprawie z lat 2000). Potem całość została przerysowana i pokolorowana.

Aż wygrzebałem ze stosu ten pierwszy tom Klesa. Są dodatkowe plansze w dodatkach które nie były publikowane. Nie wiem czy to uznasz.

Ale wg mnie w takim wypadku Astronom który miał premierę w 2023 powinien być zaliczany jako wznowienie, a nie debiut.

Offline perek82

« Odpowiedź #38 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 11:59:45 »
Wydawcy mają zwykle inną opinię. Wystarczy nowa okładka i mamy "wydanie I" - co w sumie ma sens. W tej formie jest to wydanie pierwsze ;) Potraktowałbym Kleksa jako nowość. Z Astronomem ciut inna kwestia, ale patrząc na dostępność też można uznać, że jednak 2024.
Wiem ale od paru lat bawimy się w to głosowanie, żeby wybierać nowości, a nie klasyki z nową okładką, nowymi kolorami itd.
To czasem prowadzi do trudniejszych zagadnień (jak ten Kleks). Podskórnie czuję, że to wznowienie (zaczęły wychodzić 50 lat temu, opis wydawcy: Wydanie Jubileuszowe ukazujące się z okazji 50-lecia serii zbiera niechronologicznie w trzech tomach komiksy z przygodami Jonki, Jonka i Kleksa, rozpoczynając od pierwszej czarno-białej jeszcze historii opublikowanej w „Świecie Młodych” w 1974 roku. Część z tych komiksów nie była wznawiana w ostatnich trzydziestu latach.)

Po prostu staram się zastosować jakieś kryteria i nie decydować bo coś mi się wydaje. Nie wiem, czy zawsze to będzie możliwe.
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Metal hurlant (9) ***

Offline michał81

« Odpowiedź #39 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 12:01:54 »
@nekro - Broń X uznaję w tym głosowaniu jako wznowienie, prośba o edycję głosu.
Są tam rzeczy które nie były do tej pory publikowane w Polsce ;)

Offline perek82

« Odpowiedź #40 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 12:13:02 »
Co już wyjaśniłem wcześniej, odnosząc się do przyjętych reguł
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Metal hurlant (9) ***

Offline michał81

« Odpowiedź #41 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 12:27:03 »
wg mnie Astronom po zdobyciu nagrody na emefce i będąc wydanym w 2023 powinien być traktowany jako wznowienie klasyki, jak sam piszesz wg przyjętych reguł

Offline perek82

« Odpowiedź #42 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 13:08:56 »
Najlepszy polski komiksy 2024

Astronom

To są zupełnie rozłączne rzeczy. Albo miało się możliwość zapoznania z danym tytułem wcześniej albo nie. Nie jestem jakimś formalistą. I nie zawsze muszę mieć rację, ale wyjaśnienia osób będących w temacie mnie przekonały. Dlatego też tak dopytuję o tego Kleksa.

@Reverith Marvels uznaję jako wznowienie, prośba o edycję listy.
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Metal hurlant (9) ***

Offline Reverith

« Odpowiedź #43 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 13:53:43 »
To są zupełnie rozłączne rzeczy. Albo miało się możliwość zapoznania z danym tytułem wcześniej albo nie. Nie jestem jakimś formalistą. I nie zawsze muszę mieć rację, ale wyjaśnienia osób będących w temacie mnie przekonały. Dlatego też tak dopytuję o tego Kleksa.

@Reverith Marvels uznaję jako wznowienie, prośba o edycję listy.

A ja nie uznaję. Wybacz, ale zostanę przy swoim wyborze. Przeczytałam tysiące komiksów i jak były to dodruki, wznowienia czy kolejne wydania, to wydawca zaznaczał to w stopce. W tym przypadku sprawdziłam i jest tam napisane wydanie pierwsze, bo takiego wydania w Polsce nie było. Dokształć się trochę w kwestii co jest pierwszym wydaniem, a co wznowieniem. W internetach jest to jasno określone. Poszukaj, postudiuj, zasięgnij fachowej wiedzy.

Offline nekro

« Odpowiedź #44 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 14:00:52 »
Nie mogę już edytować. Głosowałem na Potwora z Bagien i podpisałem jako DC Limited- chodzi oczywiście o autorów: Len Wein, Bernie Wrightson. Niby oczywiste, ale wolałem doprecyzować.