Autor Wątek: Top Listy - 2024 - pytania i sugestie  (Przeczytany 20247 razy)

Offline Koalar

Odp: Top Listy - 2024 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #105 dnia: So, 01 Marzec 2025, 23:59:10 »
No, gdyby noblista nie dostał żadnego duperela (którego przeciętny człowiek nawet nie kojarzy), to jego zwycięstwo nie miałoby żadnego znaczenia.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Online Deg

« Odpowiedź #106 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 00:14:09 »
Naprawdę uważacie, że wydawca albo autor będą wieszali na ścianie dyplom komikspec?  XD ;D
Na pewno nie w takiej ramce  :o
This is my truth, tell me yours.

Offline wilk

« Odpowiedź #107 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 09:27:56 »
Dyplomy, laurki czy jakieś inne fizyczne wyróżnienia to bardzo fajny pomysł. Największym problem, jak sądzę, jest to, że ktoś by musiał to ogarnąć, poświęcić swój czas na organizację.

Jeżeli byłaby jakaś zbiórka to bym się dorzucił w miarę możliwości.

Offline deFranco

« Odpowiedź #108 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 12:43:55 »
Ja uważam za wręczanie takich "Speców" roku za bardzo fajny pomysł.
Nie ma nic złego w rozwijaniu się. Mam też cień podejrzenia, że taka formuła przyciągnęła by więcej głosujących.
Nadal połowa traktowała by to jako zabawę (spoko), a druga połowa miałaby poczucie, że to jednak coś ważnego (też spoko).

Abstrahując od tego, zawsze można coś poprawić (tak wiem, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego).
Dla mnie głosowanie powinno być tajne. Typy powinniśmy wysyłać na pw do prowadzącego.
Głosując nie powinniśmy przeglądać innych głosów, aby nie ulec wpływom. Nie patrzeć co jest popularne,
a czego w ogóle brakuje. Nie mówiąc już o skrajnych przypadkach, że ktoś nie wie na co głosować i szuka inspiracji.
Po ogłoszeniu wyników, prowadzący może wrzucić wszystkie głosy by nie było niedomówień.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline komiks

« Odpowiedź #109 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 13:26:59 »
Jeśli chcecie to zrobić profesjonalnie i mieć prawdziwe nagrody, to powinien to zorganizować właściciel forum, który przecież zarabia na tym, że to forum prowadzi.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Leyek

« Odpowiedź #110 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 13:33:42 »
Jeśli chcecie to zrobić profesjonalnie i mieć prawdziwe nagrody, to powinien to zorganizować właściciel forum, który przecież zarabia na tym, że to forum prowadzi.

Lol jaki właściciel, jakie zarabia. Tzn. jakieś grosze za reklamy wpadają ale ciekawe czy pokrywają w ogóle koszty utrzymania.
Widzę że u niektórych nowoczesność za bardzo weszła. 😛 Wszystko musi mieć właściciela, prowadzić do zysku i jeszcze być cyfrowe i oczywiście wykorzystywać AI.

Offline volker

« Odpowiedź #111 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 14:10:49 »
Mnie taka formuła głosowania jak teraz bardzo odpowiada,  lubię czytać  innych głosy, raczej sie nimi nie sugeruję, a czasami ktoś przypomni mi o jakimś komiksie. Jest fajnie i bez jakiejś  napinki. Zarówno Komikspec 2023 jak i Komikspec 2024 uważam za najlepsze rankingi ze wszystkich i najbardziej wiarygodne. Jeżeli miałaby powstać jakieś fizyczne wyróżnienie to musiałoby to być w miarę proste i profesjonalne. Można też  ew. dawać zgodę na adnotację  albo logo naszego wyróżnienia na dodrukach lub kolejnych wydaniach zwycięskich komiksów,  jakby wydawca ewentualnie chciał.

Offline komiks

« Odpowiedź #112 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 14:26:57 »
Właśnie o tym pisałem, żeby to było oficjalne i legitne, to powinno być z ramienia właściciela forum. Przy czym, ja nie uważam, że to koniecznie musi być fizyczna nagroda, bo to wiąże się z konkretnymi kosztami i organizacją co roku, z resztą forma cyfrowa też sama się nie stworzy, ale jest mniej problematyczna i tańsza. Jeśli chcecie to robić oddolnie, zrzucać się na kartki/dyplomy/pocztówki i wysyłać co roku, to kto wam broni.

Offline Spiff

« Odpowiedź #113 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 15:26:13 »
Ja uważam za wręczanie takich "Speców" roku za bardzo fajny pomysł.
Nie ma nic złego w rozwijaniu się. Mam też cień podejrzenia, że taka formuła przyciągnęła by więcej głosujących.
Nadal połowa traktowała by to jako zabawę (spoko), a druga połowa miałaby poczucie, że to jednak coś ważnego (też spoko).

Abstrahując od tego, zawsze można coś poprawić (tak wiem, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego).
Dla mnie głosowanie powinno być tajne. Typy powinniśmy wysyłać na pw do prowadzącego.
Głosując nie powinniśmy przeglądać innych głosów, aby nie ulec wpływom. Nie patrzeć co jest popularne,
a czego w ogóle brakuje. Nie mówiąc już o skrajnych przypadkach, że ktoś nie wie na co głosować i szuka inspiracji.

Po ogłoszeniu wyników, prowadzący może wrzucić wszystkie głosy by nie było niedomówień.
Jam to, nie chwaląc się, napisałem dwa lata temu :

"Byłoby super, gdyby głosowanie było tajne na czas głosowania.
Głosujący wysyłają swoje TOP- listy na priva do organizatora.
Nasze typy nie są widoczne dla innych użytkowników.
Po zakończeniu głosowania organizator ujawnia kto jak głosował.
Plusy -  większe emocje w trakcie ogłaszania wyników oraz brak możliwości sugerowania się typami innych głosujących.
Minusy - organizator musi sam wyłapywać błędy na listach."
https://forum.komikspec.pl/komiksowe-top-listy/top-listy-2022-pytania-i-sugestie/msg220191/#msg220191

niestety, wilk zawetował : :D

"Ja jestem przeciw."

« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Marzec 2025, 15:44:08 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline deFranco

« Odpowiedź #114 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 15:51:54 »
Brawo Ty. A już myślałem, że tylko ja jestem taki mądry  ;D

Plusy -  większe emocje w trakcie ogłaszania wyników oraz brak możliwości sugerowania się typami innych głosujących.
Te dwa argumenty są tak mocne, że teoretycznie powinny przeważyć no ale wiadomo, że różnie bywa  ;)
Mamy cały rok by przygotować się do następnych plebiscytów.

Lol jaki właściciel, jakie zarabia. Tzn. jakieś grosze za reklamy wpadają ale ciekawe czy pokrywają w ogóle koszty utrzymania.
Widzę że u niektórych nowoczesność za bardzo weszła. 😛 Wszystko musi mieć właściciela, prowadzić do zysku i jeszcze być cyfrowe i oczywiście wykorzystywać AI.
No jeśli na nagrodzie chciałbyś umieścić adres strony, logo, czy co tam jeszcze, to jednak
wypadało by mieć zgodę właściciela   ;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Marzec 2025, 16:02:03 wysłana przez deFranco »
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline wilk

« Odpowiedź #115 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 16:15:17 »
niestety, wilk zawetował : :D

"Ja jestem przeciw."
To nie veto, co najwyżej opinia. :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #116 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 18:00:36 »
@deFranco

"Policja szybko przyjeźdzcie na komikspec, bo ktoś wydrukował za 5 zł kawałek papieru i użył nazwy forum". 😀

Ludzie nie dajmy się zwariować. Zresztą proponowałem, żeby dać "społeczność forum komikspec.pl" a i zawsze można tak jak było w pierwszym poscie napisać "społeczność najwiekszego forum komiksowego w Polsce.

Offline komiks

« Odpowiedź #117 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 18:48:41 »
Co roku gadacie o tym samym, nic nie zrobicie, nawet tego "kawałka papieru za 5 zł".

Offline turucorp

« Odpowiedź #118 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 19:08:31 »

Sugerujesz, że np. "zyski" z robienia komiksów, pokrywają twórcom w Polsce cokolwiek?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #119 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 20:34:07 »