Głownie to wynika z mojego regulaminu. Gdyby ktoś inny robił temat na polski komiks to nowości i wznowienia byłyby oddzielnie. Ja natomiast wyszedłem z założenia, że w zeszłym roku ukazało się tyle świetnych pozycji, że i tak wygra jakaś nowość, a nie blokowanie pozycji, które nie są premierami może zachęcić niezdecydowanych do wpisania swojej topki 
Spoko, jakby co, to ja nie mam z tym problemu

Wiem, że są osoby, które czytają tylko lub głównie te PRLe i ja tego nie krytykuję. Każdy sobie czyta to co lubi. Mogę się temu dziwić i tyle. Nawet sobie zdjąłem z półki ten "Skradziony skarb", a mam to czarno-białe wydanie, bo dostałem w prezencie od Maćka Jasińskiego. Wróblewski w świetnej formie, jak ktoś lubi taki klasyczny realistyczny rysunek to jest co podziwiać, ale ta fabułka jest głupkowata jak siemasz

No ale czytam w materiałach dodatkowych, że to jest pierwszy i jedyny scenariusz w dorobku Pani Małgorzaty Holender na podstawie książki Pana Macieja Kuczyńskiego, który był przede wszystkim podróżnikiem i owszem natrzaskał sporo książek, ale głównie reportaży ze swoich wypraw. Więc podejrzewam, że Wróblewski korzystając ze swojego bogatego doświadczenia i tak wyciągnął z materiału wyjściowego 300% mocy. No ma to jakiś taki kampowy urok, jak miałem osiem lat to może miałem wypieki na twarzy kiedy pani uśpiła Montelano gazem z zapalniczki (lol), ale niestety w 2023 do mojej topki się nie łapie

@Leyek ta "Odyseja Lorda Bablah" wygląda intrygująco. Może się skuszę jak dobrze zachęcisz