Autor Wątek: Top Listy - 2023 - pytania i sugestie  (Przeczytany 30247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Murazor

Odp: Top Listy - 2023 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #75 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 11:52:50 »
Najgorzej dostają po dupie komiksy z czarną okładką.
Białe okładki dostają równie dobrze, Sekret nadludzkiej siły przyszedł dosłownie brązowy z obu stron. Poleciał do zwrotu.

Jakiś czas temu zamawiałem Ralpha Azhama i któryś sklep mi odpisał po 2 reklamacjach, że maja po około 20 szt tych paru tomów, które mnie interesowały i połowe sami odesłali, bo stan nie pozwalał na sprzedawanie, a z reszty nie byli w stanie wybrać mi ani jednego czystego egzemplarza.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #76 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 16:07:20 »
Widzę, że "Skradziony skarb" ma szansę na top 3 najlepszych polskich komiksów z 2023 roku. To jest niesamowite :)

Offline wilk

« Odpowiedź #77 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 17:37:01 »
Widzę, że "Skradziony skarb" ma szansę na top 3 najlepszych polskich komiksów z 2023 roku. To jest niesamowite :)
Jeszcze masz szansę to zmienić. :)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #78 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 17:47:57 »
A być może podam moją topkę. Ten "Skradziony skarb" odnotowałem po prostu jako ciekawe zjawisko. To trochę tak, jakby wśród najlepszych polskich filmów 2023 znalazły się "Psy" Pasikowskiego, bo Multikino miało ten film w repertuarze.

Offline Leyek

« Odpowiedź #79 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 18:56:08 »
1. Fungae
2. Festiwal

Uuu kontrowersyjnie :) Szybko wzywać @turucorp niech Cię naprostuje :P

Alchenit nadrób jak najszybciej. Ja ostatnio przeczytałem i bardzo do mnie trafiła Odyseja Lorda Bablah, a totalnie bez echa przeszedł ten komiks (jak znajdę chwilę skrobnę parę słów do odpowiedniego tematu).

Offline turucorp

« Odpowiedź #80 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 19:04:12 »
Uuu kontrowersyjnie :) Szybko wzywać @turucorp niech Cię naprostuje :P

Wybacz Leyku, ale co to za napastliwe brednie z twojej strony?
Nigdy nie brałem udziału w tych głosowaniach ani nie komentowałem czyichś wyborów, NIGDY.
Więc może trochę zbastuj z tym wywoływaniem mnie do tablicy?
Bo to słabe jest  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Necr09

« Odpowiedź #81 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 19:15:21 »

Głownie to wynika z mojego regulaminu. Gdyby ktoś inny robił temat na polski komiks to nowości i wznowienia byłyby oddzielnie. Ja natomiast wyszedłem z założenia, że w zeszłym roku ukazało się tyle świetnych pozycji, że i tak wygra jakaś nowość, a nie blokowanie pozycji, które nie są premierami może zachęcić niezdecydowanych do wpisania swojej topki ;)
FGO: 758,469,198

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #82 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 20:23:28 »
Głownie to wynika z mojego regulaminu. Gdyby ktoś inny robił temat na polski komiks to nowości i wznowienia byłyby oddzielnie. Ja natomiast wyszedłem z założenia, że w zeszłym roku ukazało się tyle świetnych pozycji, że i tak wygra jakaś nowość, a nie blokowanie pozycji, które nie są premierami może zachęcić niezdecydowanych do wpisania swojej topki ;)

Spoko, jakby co, to ja nie mam z tym problemu :) Wiem, że są osoby, które czytają tylko lub głównie te PRLe i ja tego nie krytykuję. Każdy sobie czyta to co lubi. Mogę się temu dziwić i tyle. Nawet sobie zdjąłem z półki ten "Skradziony skarb", a mam to czarno-białe wydanie, bo dostałem w prezencie od Maćka Jasińskiego. Wróblewski w świetnej formie, jak ktoś lubi taki klasyczny realistyczny rysunek to jest co podziwiać, ale ta fabułka jest głupkowata jak siemasz :) No ale czytam w materiałach dodatkowych, że to jest pierwszy i jedyny scenariusz w dorobku Pani Małgorzaty Holender na podstawie książki Pana Macieja Kuczyńskiego, który był przede wszystkim podróżnikiem i owszem natrzaskał sporo książek, ale głównie reportaży ze swoich wypraw. Więc podejrzewam, że Wróblewski korzystając ze swojego bogatego doświadczenia i tak wyciągnął z materiału wyjściowego 300% mocy. No ma to jakiś taki kampowy urok, jak miałem osiem lat to może miałem wypieki na twarzy kiedy pani uśpiła Montelano gazem z zapalniczki (lol), ale niestety w 2023 do mojej topki się nie łapie :)

@Leyek ta "Odyseja Lorda Bablah" wygląda intrygująco. Może się skuszę jak dobrze zachęcisz :)

Offline wilk

« Odpowiedź #83 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 20:55:46 »
A być może podam moją topkę. Ten "Skradziony skarb" odnotowałem po prostu jako ciekawe zjawisko. To trochę tak, jakby wśród najlepszych polskich filmów 2023 znalazły się "Psy" Pasikowskiego, bo Multikino miało ten film w repertuarze.
Rozumiem. Nie jesteśmy krytykami. Głosujemy portfelami i z tego co kupiliśmy i przeczytaliśmy wybieramy to co nam się najbardziej podobało. Przynajmniej ja tak ten plebiscyt postrzegam. U mnie jest niestety tylko to co jest na liście a i tak wydaję ogólnie na komiksy znacznie więcej niż bym chciał. 

Po drugie, Necr09 jako twórca tej listy ustanowił takie a nie inne zasady. Dwa tygodnie nikomu się nie chciało/nikt nie miał czasu aby taką listę zrobić i czuwać nad nią do końca, toteż uważam, że Necr09 miał prawo ustalić takie właśnie zasady. Przy czytaniu końcowych wyników wystarczy wyrzucić wznowienia i ujawni się najlepszy premierowy komiks minionego roku według forumowiczów.

Przy okazji ponownie zachęcam wszystkich do głosowania, nieważne czy przeczytali w ubiegłym roku jeden czy sto komiksów. Każdy głos się liczy i każdy kolejny daje lepszy obraz całości.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Styczeń 2024, 20:57:26 wysłana przez wilk »

Offline Leyek

« Odpowiedź #84 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 21:01:06 »
Przy okazji ponownie zachęcam wszystkich do głosowania, nieważne czy przeczytali w ubiegłym roku jeden czy sto komiksów. Każdy głos się liczy i każdy kolejny daje lepszy obraz całości.

Nie no jak ktoś przeczytał 1 komiks to jego głos nic nie daje. Jak może wskazać najlepszy komiks jak się nie ma żadnego punktu odniesienia.
To tak jakbym ja miał teraz zagłosować w podsumowaniu mang dać jedynie na 1 miejscu Dragon Balla, bo przeczytałem w zeszłym roku z niego 50 stron i nic więcej.

Offline wilk

« Odpowiedź #85 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 21:16:51 »
Nie no jak ktoś przeczytał 1 komiks to jego głos nic nie daje. Jak może wskazać najlepszy komiks jak się nie ma żadnego punktu odniesienia.
To tak jakbym ja miał teraz zagłosować w podsumowaniu mang dać jedynie na 1 miejscu Dragon Balla, bo przeczytałem w zeszłym roku z niego 50 stron i nic więcej.
Daje. Będzie świadczyć co najmniej o popularności danego tytułu.

Nie jestem zwolennikiem ograniczeń, które wprowadziłeś w topce ogólnej, ale oczywiście masz do tego prawo. Uważam, że to jeszcze bardziej ogranicza niszę w której tu jesteśmy. Ktoś nie będzie chciał głosować bo pomyśli "przecież prawie w ogóle nic nie czytałem, to nie będę głosował" i tym sposobem z garstki forumowiczów zrobi się jeszcze mniejsza garstka głosujących. Obawiam się, że plebiscyt zamiast prezentować możliwie najszersze spektrum upodobań użytkowników tego forum może w takim przypadku przekształcić się w jakieś głosowanie dla czytelniczej elity. A moim zdaniem nie o to chodzi.

Offline Leyek

« Odpowiedź #86 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 21:21:33 »
Nie przesadzaj. W zeszłym roku poniżej 6 pozycji były chyba tylko 2 głosy. A w głosowaniu nie chodzi o popularność, a o najlepszość!
Nie bawmy się w tych co dawali Złotą pikę, gdzie zamiast najlepszych wygrywali przez lata najpopularniejsi.

Offline Necr09

« Odpowiedź #87 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 21:32:19 »
Generalnie po to dopisałem do swojego regulaminu ten fragment:

"Przy czym uznaje jeżeli ktoś zagłosuje np. tylko na pozycje nr 1 i 4 uznając, że nic pomiędzy i dalej nie było warte uwagi ;)"

I osobiście nie miałbym żadnych problemów gdybyś oddał głos na DB na pozycji pierwszej, piątej czy nawet dziesiątej, tym bardziej, że jak sam wspomniałeś, to była jedyna pozycja łapiąca się do tego konkursu, czyli coś Cię tam zainteresowało na tyle żeby kupić i przeczytać ;)
FGO: 758,469,198

Offline Spiff

« Odpowiedź #88 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 21:52:03 »
Wiem, że są osoby, które czytają tylko lub głównie te PRLe

W tym roku wznawiają Skrzydlewskiego. :-*
I Kleksa. :-*
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #89 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 23:12:36 »
W tym roku wznawiają Skrzydlewskiego. :-*
I Kleksa. :-*

Wspaniale! Pewnie kupię, choć niekoniecznie będę umieszczał w topce moich ulubionych komiksów z 2024. To były moje ulubione komiksy, ale w latach osiemdziesiątych :)