Autor Wątek: Top Listy - 2022 - pytania i sugestie  (Przeczytany 21626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Top Listy - 2022 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #60 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 19:52:50 »
topTOP2023:
  • Ocalała -Scream- określiłem utwór Gillona rozczarowaniem roku, a to ze względu na "tanią ;)" erotykę i niedopracowane zakończenie. Niewiele tu niestety sf, ale ogląda się fajnie i łatwiej wchodzi w porównaniu z Rozbitkami czasu. Co ciekawe poprzednią publikację Scream Comics oceniam znacznie wyżej, a i tak postanowiłem przyznać 2 miejsce.
  • Arawn-LiT- Mój komiks roku, chociaż 3 miejsce na pudle. Zdecydowanie kolorystyka i tematyka otworzyły mój portfel. Wcześniej byli Korriganie, następnie Katedra otchłani a wkrótce Orki i Gobliny - Sébastien Grenier podobnie jak Marini, Delaby czy Baranowski tworzy dla mnie komiksowe musisz mieć.

Wybacz, ale zupełnie Cię nie rozumiem. Rozczarowanie roku na drugim miejscu a komiks roku na trzecim?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #61 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 20:27:03 »
No bo niby rozczarowanie, ale z drugiej strony są bimbały...  :P ;D

Offline 79ers

« Odpowiedź #62 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 21:50:08 »
Kobitka może być brzydka według kryteriów współczesnego świata, a wbrew i pomimo, ciekawsza.
Sytuacja podobna jak na mundialu finał Argentyna:Francja, a prawdziwie piękny mecz to rywalizacja Chorwacji i Maroko. Dlaczego wszystkim ma rządzić logika? 

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 21:56:29 »
Nie żebym cokolwiek zrozumiał, ale dzięki za odpowiedź :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #64 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 22:07:35 »
Proszę bardzo  ;D ;D

Offline wilk

« Odpowiedź #65 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 17:24:41 »
1. Mroczne Miasta
2. Toppi
3. Metal Hurlant 2
4. Shankar 2
5. Alvar Mayor
6. Potwory
Niestety nie można głosować na magazyny.

Offline Necr09

« Odpowiedź #66 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 19:30:59 »
Pytanie o Kolonizacje kosmosu od Krakersa, wedle opisu jest to zbiór komiksów Rafała Śladowskiego, które "autor publikował w dawnych „Krakersach” i nie tylko". Traktować to jako wznowienie czy z racji tego, że Krakers to był magazyn to traktować jako premierę?
FGO: 758,469,198

Offline Leyek

« Odpowiedź #67 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 19:39:03 »
@wilk głosuj na magazyny (i w nawiasie można dodać, które komiksy najlepsze to dopiszę to do listy też). Ja tam jestem elastyczny jak chcecie magazynów na głównej liście to głosujcie. Sam uważam, że jest tam dużo świetnych opowieści (cobyś się nie czepiał szortów ;) ).

@Necr09  to pewnie było rozrzucone po paru numerach i z tego co pamiętam cz-b i też nie wszystko. Więc Kolonizacja kosmosu jako nowość, bo albumowego wydania nie miała.

Offline misiokles

« Odpowiedź #68 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 21:16:26 »
Byłby jeszcze Kod 1/3 Ł.Bałuta bo byłem pewien, że to premierę miało w kwietniu 2022, ale internety twierdzą, że jednak lipiec 2021 ¯\_(ツ)_/¯

Kod 1/3 miał premierę w lipcu 2021, Kod 2/3 miał premierę w kwietniu 2022.
(osobiście uważam że Kod 2/3 jest lepszy od 1/3 i będzie w mojej topce.

Offline Necr09

« Odpowiedź #69 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 08:41:15 »
To by wiele wyjaśniało, widzę, że u @róbmydobrze jest parę egzemplarzy Kodu 2/3, do marca powinienem się wyrobić z przeczytaniem xD
FGO: 758,469,198

Offline Chmurny

« Odpowiedź #70 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 18:11:49 »
Potrzebne rozstrzygnięcie: na "Wielkie wyprawy" padły głosy w obu polskich głosowaniach.
Jak tę antologię powinniśmy zakwalifikować?

Offline Leyek

« Odpowiedź #71 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 18:17:40 »
Ja tej pozycji nie mam jeszcze i w sumie nie wiem jak to było wcześniej powydawane. Czy wszystko co wchodzi w skład miało swoje wydania albumowe? Bo jak nie to można jako nowość tak jak Retro od Ryłki czy Kolonizację kosmosu z Krakersa.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #72 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 18:23:22 »
Gdyby to miało być wznowienie, to @PJP znowu będzie musiał korygować listę główną ;)

Offline wilk

« Odpowiedź #73 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 13:17:22 »
    Na liście można umieścić komiks już opublikowany w przeszłości, pod warunkiem, że jego treść czysto komiksowa została istotnie poszerzona w stosunku do dawniejszego wydania (i nie o wstęp czy publicystykę).
Ja w ogóle wystrzegałbym się posługiwania zwrotami niedookreślonymi typu właśnie "istotnie poszerzona". Jeśli w danym wydaniu są zarówno komiksy premierowe jak i wznowienia to głos w głosowaniu głównym na dane wydanie oznacza dla mnie głos na te komiksy premierowe i powinien być dopuszczony. Ale skoro jest jak jest to trzeba takie kwestie rozstrzygać.

W tym przypadku niestety nie pomogę.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 15:36:25 »
Zdaje się, że w ubiegłym roku, w polskim komiksie, startowały: "Słodkie chłopaki", "Fastnachtspiel" i "Oszołomiające bajki urłałckie". A także "Kajko i Kokosz", już któreś wydanie, tym razem pod postacią "Złotej kolekcji". Które, czy i w jakiej części traktować jako debiut? Czy pierwsze trzy można uważać za nowość ze względu na "istotnie rozszerzoną" treść? Czy lepiej do jednego głosowania wrzucić wszystko z datą 2022?

Mogę zdawkowo powiedzieć: to tak, to nie. W tej zabawie przyjąłem pewne założenie (nowości i powroty), ale też nie mam problemu z uznaniem czyjejś racji; jak ktoś powie: traktujmy to tak, bo... (i nikt się sensownie nie sprzeciwi), oki. Coś może pasować i do nowości, i do powrotów? Oki.
O niektórych nowych publikacjach starych rzeczy niewiele wiem (lub wcale). No to pytam - zmiana na liście użytkownika, czy w tabelce, to niewiele zachodu.
To zabawa, pogadajmy sobie.

A z okazji "sześciu Króli" pojawiło się nowe głosowanie, kategorie dodatkowe w polskim komiksie.
Zapraszam do udziału w głosowaniu  :)