Autor Wątek: Top Listy - 2022 - pytania i sugestie  (Przeczytany 21625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Necr09

Odp: Top Listy - 2022 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #45 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 22:03:29 »
W sumie jak potraktować Ekho? Bo tom pierwszy miał wznowienie, ale przy okazji pojawił się nowy tom 9 więc na logikę jako nowość, nie? :D
FGO: 758,469,198

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 22:04:46 »
Może być jako nowość, jak również jako wznowienie w sumie :P

Offline wilk

« Odpowiedź #47 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 22:07:14 »
Ok, Ty liczysz Ty ustalasz zasady. Mam nadzieję że konsekwentnie antologii też nie dopuścisz do głosowania bo to przecież też nie komiksy sensu stricto.

Co do zmarnowanych głosów to chyba nie są wybory jakichś reprezentantów, a plebiscyt tego co nam się najbardziej podobało w zeszłym roku. Chyba ostatnią rzeczą, o której myślę oddając moje głosy w tym plebiscycie jest to jak zagłosują inni. Natomiast efekt końcowy zawsze jest ciekawy ale to co innego.

BTW do jakiej ilości stron komis jest szortem? To pytanie retoryczne

Offline Leyek

« Odpowiedź #48 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 22:08:34 »
@Necr09

Dokładnie tak jak napisał @ukaszm84. Ekho 9 jako nowośc, Ekho 1 jako wznowienie :)

I pewnie parę innych sytuacji się takich znajdzie. Np. Dżinn miał dodruk 1, 2 i premierowo tom 5.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 22:19:44 »
Ja byłbym za jak najszerszą formułą szczerze mówiąc. Przypadki brzegowe i tak się nie załapią do topki zsumowanej, a uniknie się sytuacji, że ktoś nie może zagłosować na coś, na co by chciał. Jak ktoś uważa, że najlepszy komiks tego roku to Lil i Put z Nowej Fantastyki to niech sobie na niego głosuje, czemu nie ;)

Offline Chmurny

« Odpowiedź #50 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 22:46:24 »
Oki, na komiks polski też już można głosować. Czas jest długi, oby chętnych była moc.
Sam jestem ciekaw, co się z rodzimą twórczością okaże; dla mnie miniony rok nie zaznaczył się jakoś szczególnie.

Dodatkowe głosowania do rodzimego wrzucę, jak się wykrystalizują kategorie.
Mamy tak:
a) okładka
b) scenariusz
c) ilustracje
d) zin
e) e-komiks

Coś dodać, usunąć?

f) wydarzenie/impreza komiksowa
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Styczeń 2023, 23:12:42 wysłana przez Chmurny »

Offline Dracos

« Odpowiedź #51 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 09:02:52 »
Mam pytanie odnośnie powrotów. Jak rozumiem mamy tam zagłosować na to co zostało ponownie wydane w zeszłym roku i jednocześnie to przeczytaliśmy. Tylko w zasadzie co ta lista na koniec będzie reprezentowała? Dla przykładu jeśli w tym roku przeczytałem z tej listy Ekho, a Donżona w poprzednich latach to wtedy umieszczę Ekho na liście, a przecież to nie jest dla mnie lepszy komiks. To nie jest jakiś zarzut czy wnioskowanie o nie robienie tej topki tylko autentycznie jestem ciekaw co ona w podsumowaniu zbierze.

Offline wilk

« Odpowiedź #52 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 09:44:49 »
Mam pytanie odnośnie powrotów. Jak rozumiem mamy tam zagłosować na to co zostało ponownie wydane w zeszłym roku i jednocześnie to przeczytaliśmy. Tylko w zasadzie co ta lista na koniec będzie reprezentowała? Dla przykładu jeśli w tym roku przeczytałem z tej listy Ekho, a Donżona w poprzednich latach to wtedy umieszczę Ekho na liście, a przecież to nie jest dla mnie lepszy komiks. To nie jest jakiś zarzut czy wnioskowanie o nie robienie tej topki tylko autentycznie jestem ciekaw co ona w podsumowaniu zbierze.
Jak sądzę najlepsze wznowienia wydane w 2022 r. Tylko tyle. Ale tak samo jest z każdą inną topką.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #53 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 10:36:17 »
I. Nowości:
1. Binio Bill integral
2. Kajko i Kokosz Złota kolekcja 3

7. Jeż Jerzy 4

@PJP pierwsze dwa komiksy kwalifikują się do powrotów, jak mnie się wydaje. Niech ktoś jeszcze się wypowie, ale w żadnym z tych komiksów nie ma chyba nowego materiału czysto komiksowego w stosunku do kiedyś wydanych.
A w Jeżu są nowe komiksy? Ja nie wiem, pomoc się przyda.

Offline michał81

« Odpowiedź #54 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 10:42:15 »
A w Jeżu są nowe komiksy? Ja nie wiem, pomoc się przyda.
Tam jest nowy materiał, przy czym to jest bardziej taka wersja reżyserska albumu Na urwanym filmie.

Offline PJP

« Odpowiedź #55 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 16:35:49 »
Nie doczytałem, że wstępy i dodatki nie liczą się do nowości. Zaraz poprawię swoje typy 8)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #56 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 18:10:39 »
"Retro" Łukasza Ryłko to nowe wydanie jego "Śmiercionośnych" z roku 2007. Nie tylko w większym formacie, ale również poszerzone o wcześniej niepublikowane historie "Zimny drań", "Opowieść wigilijna" oraz "...". „Kara”, komiks który rozpoczyna album, zdobyła wyróżnienie podczas Międzynarodowego Festiwalu Komiksu w Łodzi w 2005 roku.

Jak wobec tego mamy kwalifikować ten tytuł? Powrót czy premiera?

Offline Leyek

« Odpowiedź #57 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 18:14:15 »
@Rodrigues pytasz o PL komiksy czy ogólne.

Bo w ogólnym dałem:
Tytuły biorące udział w głównym głosowaniu (tu gdzie mogły być wątpliwości):
- Batman. Knightfall
- Muminki tom 4
- Retro (Łukasza Ryłko)
- Wody Morteluny. Księga 1

Własnei za te nowe treści.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 18:14:24 »
Ja bym pozwolił i tu i tu. Choć widziałem w jakiejś topce (Demiańczuka chyba) traktowanie jako wznowienie.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #59 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 18:18:01 »
@Rodrigues pytasz o PL komiksy czy ogólne.

Widziałem gdzieś w głosowaniu PL w premierach. Ale decyzja chyba powinna dotyczyć wszystkich głosowań. Nie wiem o ile wzbogacono to nowe wydanie. Może w styczniu uda mi się zakupić tą pozycję.