Autor Wątek: Top Listy - 2021 - pytania i sugestie  (Przeczytany 20726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Top Listy - 2021 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #90 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 15:41:15 »
I po głosowaniu
I już jestem na 100% pewny, że nie podoba mi się głosowanie na serie (a nie na konkretny zeszyt/tom)

Też zawsze byłem przeciwnikiem takiego rozwiązania.

Offline Dracos

« Odpowiedź #91 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 17:47:06 »
Nie wiem ja zagłosowałem np na kolekcje Dona Rosy, wyszczególnianie tam pojedynczego tomu trochę się mija z celem, podobnie jak z Kajko i Kokosz ZK.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #92 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 20:16:58 »
Mam pytanie w kontekście jednej pozycji, która pojawia się i w głosowaniu głównym i we wznowieniach. Chodzi mi o Kingdom Come wydane przez Egmont. Czy mogę ja wpisać w swojej topce pozycji biorących udział głosowaniu głównym i zostanie ona uznana i policzona czy jednak jest to wznowienie i tam też powinno się znaleźć. Z góry dziękuje za odpowiedź.
To wydanie II, więc chyba do powrotów należy.
@Leyek pomóż i rozstrzygnij, bo głosujący różnie umieszczają.

Offline Leyek

« Odpowiedź #93 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 21:36:50 »
Widziałem to pytanie, ale z tym komiksem miałem rozterkę, bo nowe wydanie mocno bogatsze i zapomniałem potem odpisać.
3 razy jest w powrotach, raz w głównym głosowaniu, to traktujemy Kingdom Come jako powrót, a ja zaraz napiszę do Nec09 żeby poprawił swoje głosowanie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Luty 2022, 21:39:36 wysłana przez Leyek »

Offline wilk

« Odpowiedź #94 dnia: So, 19 Luty 2022, 20:03:49 »
1   Schuiten/B.Peeters - Mroczne Miasta (Wieża, Pochyłe dziecko)
2   Clowes - Miotacz śmierci
3   Andreas - Quintos
4   Druillet - Vuzz
5   Cosey - Jonathan *
6   Corben -Duchy zmarłych
7   F.Peeters - Aama
8   Derib - Buddy Longway
9   Prosiak - Oszołomiające bajki urłałckie
9   Gillon - Rozbitkowie czasu
10   Tardi - Nestor Burma

* chyba nikt do tej pory nie zagłosował na ten komiks, prawdopodobnie dlatego, że był publikowany w magazynie. w/g mnie bez wątpienia spełnia kryteria plebiscytu, opisane w pierwszym poście. jeśli jednak uznacie, że nie spełnia, to proszę pozostawić miejsce nr 3 puste
Podejrzewam, że chodzi o Quintos, a nie o Jonathana. ;)

Wydaje mi się, że w tym plebiscycie głosujemy na woluminy (serie), a nie na konkretne komiksy w tych woluminach. Stąd według mnie Twój głos na Quintos powinien zostać zaliczony w istocie na magazyn Relax. Przynajmniej ja głosowałem na Relax z myślą o Quintos właśnie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #95 dnia: So, 19 Luty 2022, 20:17:03 »
Przynajmniej ja głosowałem na Relax z myślą o Quintos właśnie.

Wymyślacie z tymi pismami :) jakby już samych kolekcji było mało :)  Umknął mi Twój głos na Relax, a wczoraj innego użytkownika poprosiłem o zmianę Relaxu na coś innego, bo to pismo (analizowałem zapisy regulaminu i wg mnie słabo się Relax w nie wpisuje - ani to zamknięta całość, ani część Kolekcji). Ale ok, zaraz spróbuję to odkręcić. Jak chcecie głosować na Relax to trzeba głosujących posłuchać :)

Offline Death

« Odpowiedź #96 dnia: So, 19 Luty 2022, 20:19:59 »
Na razie przynajmniej było wiadomo na który Relax. Za rok będzie więcej opcji. :P

Offline wilk

« Odpowiedź #97 dnia: So, 19 Luty 2022, 20:27:53 »
Wymyślacie z tymi pismami :) jakby już samych kolekcji było mało :)  Umknął mi Twój głos na Relax, a wczoraj innego użytkownika poprosiłem o zmianę Relaxu na coś innego, bo to pismo (analizowałem zapisy regulaminu i wg mnie słabo się Relax w nie wpisuje - ani to zamknięta całość, ani część Kolekcji). Ale ok, zaraz spróbuję to odkręcić. Jak chcecie głosować na Relax to trzeba głosujących posłuchać :)
Ja bym dopuścił do głosowania na magazyny ale Ty decydujesz. Jeżeli byłoby to niedopuszczalne to należałoby wskazać w pierwszym poście, że nie można na magazyny głosować albo np. można głosować tylko na konkretne komiksy w magazynach.

Poza tym oddano też 3 głosy na KKK. Skoro nie można by głosować na Relax to nie widzę powodu aby można było głosować na KKK.

Edit:
No dobra, KKK to bardziej antologia. Ale jeśli tak, to czemu można głosować na antologie, a na magazyny nie?
« Ostatnia zmiana: So, 19 Luty 2022, 20:30:20 wysłana przez wilk »

Offline tuco

« Odpowiedź #98 dnia: So, 19 Luty 2022, 20:37:57 »

[
Jeśli trend magazynowo-relaxowy się utrzyma, to przy corocznych głosowaniach ominie nas kilka albumów, nie szkoda Ci? mój głos na Quintos, oprócz tego, że bardzo podobał mi się ten komiks, miał też właśnie pokazać to zjawisko. wiem, że ten forumowy plebiscyt to taka umowna zabawa, ale też myślę, że lepiej zmieniać zasady i przybliżać je do faktycznego stanu naszego "rynku", niż trzymać się ortodoksyjnej tradycji.

[ a ogólnie to jestem za tym, by głosować na kilka kategorii: album, szorta, serię (być może również integrala)]
ja nie chcę głosować na Relax! jeśli masz zaliczyć mój głos Quintos na Relax, to proszę: nie bierz pod uwagę w ogóle mojego głosowania.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Luty 2022, 20:41:51 wysłana przez tuco »

Offline Death

« Odpowiedź #99 dnia: So, 19 Luty 2022, 20:38:34 »
KKK i Relax różnią się tylko twardością okładki.

Offline wilk

« Odpowiedź #100 dnia: So, 19 Luty 2022, 20:49:07 »
ja nie chcę głosować na Relax! jeśli masz zaliczyć mój głos Quintos na Relax, to proszę: nie bierz pod uwagę w ogóle mojego głosowania.
Myślę, że to jest kwestia jakichś jednolitych reguł tego plebiscytu. Jeżeli miałoby by być tak, że głosujemy na konkretne komiksy, to wszystkie głosy oddane do tej pory na antologie i magazyny jako takie, powinny być nieważne.

Offline tuco

« Odpowiedź #101 dnia: So, 19 Luty 2022, 21:10:42 »
Myślę, że to jest kwestia jakichś jednolitych reguł tego plebiscytu. Jeżeli miałoby by być tak, że głosujemy na konkretne komiksy, to wszystkie głosy oddane do tej pory na antologie i magazyny jako takie, powinny być nieważne.
Jeśli chodzi o antologie, to generalnie, naginając logikę, zgodziłbym się, że to jeden "komiks", ale w przypadku magazynu, to moja logika nie jest aż taka giętka.

wiesz, w gruncie rzeczy naprawdę wszystko mi jedno, kruszył kopii nie będę.
choć, nie uważasz, że to nielogiczne: nie można głosować na "Quintos", bo nie jest w jednym woluminie, ale głosować na "Wieżę" oraz na "Pochyłe dziecko" też nie można, bo każde z nich jest w jednym woluminie, ale ogólnie na Batmana mogę, choć jest pewnie w kilkunastu różnych (jakościowo i fabularnie) woluminach. zasady może i spójne, ale nieżyciowe. trochę się pozmieniało, nie sądzicie? myślę, że nasz rynek (mimo że płytki), jest tak szeroki, że warto zastosować w plebiscytach kategorie, które są przyjęte na bardziej dojrzałych rynkach.

Offline Leyek

« Odpowiedź #102 dnia: So, 19 Luty 2022, 21:14:57 »
@tuco, wilk

Mój post nie był atakiem czy czymś jeśli tak to któryś z Was odebrał.
Jedynym mieszającym wg mnie był wydawca Relaxu, który kupił prawa do albumu (np. tego Andreasa) a potem podzielił go sztucznie na 2 albo 3 części. I wyszło 120 albo 180 zł za typowy europejski tomik. Ku*estwo i tyle.

@tuco
Policzę Twój głos na Andreasa to w końcu tylko zabawa

@wilk
Daj znać jak policzyć Twój, jak też na Andreasa to już jakieś porządne punkty będzie miał :)

Ja zamierzam głosować na Batmana z kolekcji a chodzi mnie tylko o 25 stron komiksu Moore'a z tego tomiku.

Offline wilk

« Odpowiedź #103 dnia: So, 19 Luty 2022, 21:21:00 »
Chyba nie ma idealnego rozwiązania. Trzeba pójść na jakiś kompromis. Można głosować tylko i wyłącznie na woluminy, a nie na serie. Wtedy głos na każdą część Mrocznych miast liczyłby się osobno. Zresztą kiedyś za czasów forum Gildii tak właśnie było. Zmieniliśmy zasady mniej w czasie, gdy Manzoku wydało w jednym roku kilka Koziorożców. ;)

Uważam, że pomimo swoich wad, głosowanie na serie jest jednak bardziej zasadne niż głosowanie wyłącznie na woluminy.

Edit:
@Leyek
Ok, to policz na Quintos, chociaż uważam, że nie powinno się robić jakichkolwiek wyjątków w sposobie liczenia głosów. I nie uważam, żeby w Relaxie tylko Quintos był warty uwagi w ubiegłym roku. Ale to nie jest temat o Relaxie. ;)
« Ostatnia zmiana: So, 19 Luty 2022, 21:28:03 wysłana przez wilk »

Offline tuco

« Odpowiedź #104 dnia: So, 19 Luty 2022, 21:21:44 »
@tuco, wilk

Mój post nie był atakiem czy czymś jeśli tak to któryś z Was odebrał.
Jedynym mieszającym wg mnie był wydawca Relaxu, który kupił prawa do albumu (np. tego Andreasa) a potem podzielił go sztucznie na 2 albo 3 części. I wyszło 120 albo 180 zł za typowy europejski tomik. Ku*estwo i tyle.

@tuco
Policzę Twój głos na Andreasa to w końcu tylko zabawa

@wilk
Daj znać jak policzyć Twój, jak też na Andreasa to już jakieś porządne punkty będzie miał :)

Ja zamierzam głosować na Batmana z kolekcji a chodzi mnie tylko o 25 stron komiksu Moore'a z tego tomiku.
nie ma spiny! jak się bawić, to się bawić:)
widzę, że @Leyek ma większy luz niż ja... chylę czoła, Leyek!!  :-[