Autor Wątek: Komiksowe Top Listy - 2020 - pytania i sugestie  (Przeczytany 28349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline perek82

Odp: Komiksowe Top Listy - 2020 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #135 dnia: So, 13 Luty 2021, 19:50:01 »
W arkuszu gdzie zliczam punkty
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: So, 13 Luty 2021, 19:55:59 »
Rozumiem, dzięki za info. Po prostu rzuciłem okiem na głosy i zdziwiłem się, że są oddawane na komiksy z 2019, a nawet 2016 r.

Offline perek82

« Odpowiedź #137 dnia: So, 13 Luty 2021, 19:59:49 »
A jakich się dopatrzyłeś? Maus miał swoje wydanie w 2020r. Ja sprawdzam każdą nową pozycję na alejakomiksu i w sklepie gildii.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: So, 13 Luty 2021, 20:12:44 »
A jakich się dopatrzyłeś? Maus miał swoje wydanie w 2020r. Ja sprawdzam każdą nową pozycję na alejakomiksu i w sklepie gildii.

Maus miał wydanie w 2016 roku, tak jak Niezwyciężony w 2019 r. Wznowienia, dodruki nie powinny by brane pod uwagę. Zastanów się i odpowiedź sobie na pytanie, czy ten sam film czy ta sama książka wydana po raz enty jest brana pod uwagę w wyścigu do głównych nagród branż filmowych czy literackich? Czy Radek Rak po raz drugi może otrzymać Nike za Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli albo ten sam film dwa lata z rzędu ubiegać się o Oscara. Nie mogą. To jest rzecz oczywista. Jeśli ranking będzie takie komiksy zawierał, to nie jest to wybór na najlepszy komiks 2020 r. I nie przekonują mnie argumenty, że okładka jest zmieniona, obicia dodane czy inne fanaberie. Patrząc na to w ten sposób, komiks na przykład pięciokrotnie wznowiony/dodrukowany/wydany w Polsce będzie się ubiegał o tytuł najlepszego komiksu pięć razy. To po co taki ranking, jak już na starcie jest nierzetelny?

Offline perek82

« Odpowiedź #139 dnia: So, 13 Luty 2021, 20:19:18 »
Zasady zostały określone na początku.
Nie każdy zbiera komiksy od początku świata więc kolejne wydania zazwyczaj dopuszczamy do głosowania. Zaraz wyjdą prosto z piekła i essex i być może niektórzy zagłosują na te komiksy w przyszłym roku.
To tylko zabawa. Nic więcej.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

brvk

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: So, 13 Luty 2021, 20:27:54 »
Uważam, że wydania bez nowej zawartości nie powinny być brane pod uwagę. Dlatego nie zagłosuję na Niezwyciężonego, ale już na ostatnią edycję Szninkla dał bym głos (gdybym chciał).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: So, 13 Luty 2021, 20:35:46 »
Ja się zastanawiałem nad Mausem, którego umieściłem. Ale doczytałem właśnie w pierwszym poście, że nowe wydania bierzemy pod uwagę, tylko dodruków nie.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: So, 13 Luty 2021, 20:37:28 »
Ja się zastanawiałem nad Mausem, którego umieściłem. Ale doczytałem właśnie w pierwszym poście, że nowe wydania bierzemy pod uwagę, tylko dodruków nie.

A w stopce komiksu jest napisane, że to wydanie II, III, IV?

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: So, 13 Luty 2021, 20:45:23 »
To tylko zabawa. Nic więcej.

Każdy podobny ranking jest tylko zabawą i rozumiem, że zasady zostały ustalone wcześniej (szkoda, że błędnie), ale przy takich ich ustaleniu ma się to nijak do wyboru najlepszego komiksu 2020 r., a raczej wychodzi głosowanie na najlepsze komiksy ostatnich lat.

Nie każdy zbiera komiksy od początku świata
No coś podobnego, nie miałem pojęcia. Pechowcy z tych wszystkich członków akademii filmowych, nie mogą głosować na filmy od zarania dziejów tylko na te z ostatniego roku. Po coś dzieła sztuki mają określoną datę publikacji. Rozumiem twój punkt siedzenia, ale się z nim nie zgadzam. Zatem udanej zabawy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: So, 13 Luty 2021, 20:46:40 »
A w stopce komiksu jest napisane, że to wydanie II, III, IV?

Nie i być może nie powinien być brany pod uwagę.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: So, 13 Luty 2021, 23:13:42 »
Polskie wydawnictwa w stopkach piszą, co chcą - jedni liczą wydania swoje, inni dodruki traktują jako kolejne wydania. Takie info wewnątrz książki nie jest żadną wiążącą informacją.

Offline hansior

« Odpowiedź #146 dnia: Nd, 14 Luty 2021, 07:19:33 »
Nie każdy zbiera komiksy od początku świata, to jest jasne. Ale ci, którzy znają poprzednie wydania, z kolei są zmuszeni głosować na tytuł, którego możliwe, że nawet nie czytali w tym roku. To jest trochę nudne.

Offline perek82

« Odpowiedź #147 dnia: Nd, 14 Luty 2021, 07:44:22 »
Nie rozumiem. Ktoś jest zmuszony do głosowania na coś czego nie czytał?
Ja raczej zakładam że każdy głosuje na to co mu się podobało ostatnio.
Zdecydowana większość głosów dotyczy premier na polskim rynku. Głosy na wznowienia kolejne wydania się zdarzają ale takie pozycje nie są w czubie rankingu. Właśnie dlatego że wiele osób je już wcześniej miała.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline hansior

« Odpowiedź #148 dnia: Nd, 14 Luty 2021, 07:57:32 »
Ja rozumiałem, że wybieramy komiks roku 2020 zgodnie z tytułem wątku.

Offline wilk

« Odpowiedź #149 dnia: Nd, 14 Luty 2021, 07:58:23 »
Kwestia czy drugie wydania (bez żadnego premierowego materiału) powinny być brane pod uwagę, faktycznie jest dyskusyjna i są tutaj argumenty za i przeciw. Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że dozwolenie umieszczania na listach drugich wydań nie wpływa w praktyce na wyniki. Na przykład w ubiegłym roku najwyżej notowanym drugim wydaniem na liście (nie licząc częściowych wznowień) był Szninkiel z pozycją dopiero dwunastą. Uważam więc że dopuszczenie do głosowania na reedycje nie zaburza, przynajmniej w sposób mający jakiś zauważalny wpływ, ostatecznych wyników. Podejrzewam, że w tym roku będzie podobnie, chociaż "Niezwyciężony" może być całkiem wysoko.

Edit:
Nie każdy zbiera komiksy od początku świata, to jest jasne. Ale ci, którzy znają poprzednie wydania, z kolei są zmuszeni głosować na tytuł, którego możliwe, że nawet nie czytali w tym roku. To jest trochę nudne.
Ja mam prostą zasadę. Gdybym przeczytał drugie wydanie, to jeżeli oceniłbym je wyżej niż premierowe komiksy, to bym to drugie wydanie umieścił na mojej liście. Zwykle jednak ich nie kupuję i nie czytam, stąd raczej niewiele wznowień na moich listach.
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Luty 2021, 08:07:26 wysłana przez wilk »